Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ελιγμός στη διαδικασία - επιμονή στην ουσία
  • Απέσυρε τελικά η κυβέρνηση την πρόταση για ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΟΑ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
  • Μ. Κωστόπουλος: Αντιδραστικό κατασκεύασμα με φασιστικού χαρακτήρα σημεία

Με έναν ελιγμό της κυβέρνησης επί της διαδικασίας αλλά με εμμονή επί της ουσίας των αντεργατικών ρυθμίσεων μεσαιωνικού τύπου, άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την "Ολυμπιακή Αεροπορία".

Συγκεκριμένα μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση ο υπουργός Μεταφορών απέσυρε την πρόταση της κυβέρνησης για ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος" (πράγμα που σήμαινε ότι θα ψηφιζόταν σήμερα σε μία συνεδρίαση) και δέχτηκε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο την ερχόμενη βδομάδα σε τρεις συνεδριάσεις ενώ θα απασχολήσει την επιτροπή και σήμερα.

Από την αρχή της συνεδρίασης της επιτροπής (από την οποία απουσίαζε ο πρόεδρός της Λ. Κανελλόπουλος που συνυπέγραψε το καταδικαστικό για τη διαδικασία του επείγοντος κείμενο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) τέθηκε το θέμα της άρσης της διαδικασίας του κατεπείγοντος αλλά ο υπουργός Μεταφορών αρνούνταν να συμφωνήσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει την "ταχύτατη ψήφιση" του νομοσχεδίου. Τελικά ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης για ένα δεκάλεπτο προκειμένου να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, τα τηλέφωνα άναψαν και μετά τις συνεννοήσεις προσήλθε στη συνεδρίαση ο ίδιος ο Α. Κακλαμάνης και ο Τ. Μαντέλης ανακοίνωσε τελικά την απόσυρση της πρότασης για κατεπείγουσα συζήτηση.

Η όλη πολύωρη συζήτηση για τη διαδικασία ήταν μία εξέλιξη που βόλεψε και τη ΝΔ αφού παρά τους υψηλούς φραστικούς τόνους των βουλευτών της (έκαναν λόγο για φασισμό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάθε λόγο να μην επιθυμεί μία συζήτηση επί της ουσίας όπου όχι μόνο συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική αλλά και επαυξάνει για τη λήψη περαιτέρω αντιλαϊκών μέτρων. Εξάλλου για να διευκολύνει την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας, πρότεινε η συζήτηση του νομοσχεδίου να γίνει όχι με την κανονική διαδικασία αλλά με τη διαδικασία του "επείγοντος" δηλαδή σε τρεις συνεδριάσεις.

Με τον ελιγμό αυτό η κυβέρνηση αφ' ενός μεν θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να φανεί δήθεν υποχωρητική αλλά αφ' ετέρου μένει πιστή στα πλάνα της να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν το Πάσχα.

Να αποσυρθεί το τερατούργημα

Είναι πρόκληση και αυτό καθεαυτό το νομοσχέδιο αλλά και ο τρόπος που κατατέθηκε, τόνισε στην ομιλία του στην επιτροπή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ βουλευτής Μ. Κωστόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση "έφτυσε" με απαράδεκτο τρόπο τους εργαζόμενους.

Πρόκειται, συνέχισε, για ένα νεοφιλελεύθερο, αντιδραστικό νομοσχέδιο με φασιστικού χαρακτήρα σημεία. Σχολιάζοντας τη Θέση της ΝΔ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μόνο η κυβέρνηση προωθεί αυτές τις "βαλκανικού θατσερισμού" ρυθμίσεις. Αντίθετα και η ΝΔ όχι μόνο συμφωνεί αλλά ζητάει πιο σταθερά πράγματα. Προς επίρρωση των παραπάνω παρέθεσε απόσπασμα δηλώσεων του προέδρου της ΝΔ σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το πρώτο που ζήτησε να αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας, να καταργηθούν οι "ρουσφετολογικές" υπερωρίες, να αποκρατικοποιηθεί η "Ολυμπιακή" και να μην "στρέφονται κατά του πολίτη" οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου κατήγγειλε ότι μεταξύ άλλων καταργείται το οκτάωρο που με τόσο αίμα κατακτήθηκε και η θεσμοθέτησή του χρονολογείται στην Ελλάδα από το 1920. Και υπογράμμισε: "Πρόκειται για βάρβαρα πράγματα, για επιστροφή στο παρελθόν. Μάλιστα καταργείται και το ίδιο το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί και από τη χώρα μας". Απαράδεκτες χαρακτήρισε και τις διατάξεις για τις "ατομικές συμβάσεις εργασίας", την απασχόληση σε "συναφή καθήκοντα" και την έγγραφη δήλωση περί αποδοχής του εργασιακού μεσαίωνα, διαδικασία που παραπέμπει στις αλήστου μνήμης "δηλώσεις μετανοίας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε επίσης τη διάταξη σύμφωνα με την οποία οι απολυόμενοι υπάλληλοι της ΟΑ θα αποζημιώνονται βάσει ενός χουντικού νόμου μόνο με 1,5 εκατ. δραχμές και κατέληξε τονίζοντας ότι επιδίωξη όλων των παραπάνω είναι να "παραδοθεί ξεχαρβαλωμένο "το μαγαζί" στη "Λουφτχάνσα"".

Διαψεύδει τον εαυτό του

Διαψεύδοντας τον εαυτό του και δημιουργώντας ηθικό ζήτημα για την ίδια την αξιοπιστία του, ο πρόεδρος της "Ολυμπιακής", καταθέτοντας χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πήρε πίσω αυτά που είπε τη Δευτέρα το βράδυ όταν και παραιτήθηκε. Τότε είχε εκφράσει τη δυσφορία του για το "άδειασμά του" από την κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου ενώ συνεχίζονταν οι συνομιλίες ενώ χτες ισχυρίστηκε ότι η παραίτησή του δε σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι η παραίτηση υποβλήθηκε επειδή οι εργαζόμενοι "ζητούσαν τη φυσική του εξόντωση" και "κάτω από καθεστώς βίας και τρομοκρατίας", ενώ όταν ηρέμησαν τα πράγματα το σκέφτηκε καλύτερα...

Ο Θ. Τσακιρίδης εμφανίστηκε υπέρμαχος της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της "ελαστικοποίησής τους" με το επιχείρημα ότι μόνο με το"ελαστικό ωράριο η ΟΑ θα ανταγωνιστεί τους ξένους". Για δε το ιδιοκτησιακό καθεστώς είπε μεν ότι δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι το θέμα είναι "να γίνει ανταγωνιστική ή με το ένα ή το άλλο καθεστώς".

Οσον αφορά το αποτυχημένο πρόγραμμα εξυγίανσης των περασμένων ετών, ουσιαστικά έριξε το βάρος στους εργαζόμενους λέγοντας ότι το 1997 οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν αυξημένες με αποτέλεσμα να χρειάζεται "πάγωμα και μείωση των αμοιβών". Μάλιστα είπε ότι ένας από τους λόγους της αποτυχίας ήταν ότι δε θίχτηκαν τόσα χρόνια οι κανονισμοί εργασίας του προσωπικού.

Εκανε λόγο για γηρασμένο στόλο και επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα για την ανάγκη εύρεσης στρατηγικών συμμάχων. Για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις που διαπίστωσε το ΑΣΕΠ είπε ότι θα γίνει ΕΔΕ.

Αναφερόμενος στον "διάλογο" είπε ότι "φτάσαμε σε ένα μίνιμουμ συμφωνίας σε βασικές διατάξεις" και μετά τις χτεσινές εξελίξεις (απόσυρση του "κατεπείγοντος") "μπορούμε να φτάσουμε σε λύσεις".

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ

Αργά το βράδυ κατέθεσε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μ. Πέρρος ο οποίος είπε ότι με το νομοσχέδιο "καταργούνται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα" ενώ ανακοίνωσε ότι η τελευταία επίθεση φθοράς της ΟΑ από την κυβέρνηση κόστισε μέχρι στιγμής στην εταιρία 5 δισ. δραχμές. Την αντίθεση της ΓΣΕΕ στις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέπτυξε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΤ Μ. Σκουλά ο οποίος προσήλθε στην επιτροπή για να διαφημίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο όμως όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση του Μ. Κωστόπουλου, δεν είχε καν διαβάσει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ