Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟ
Νέα "κόλπα", για να φορτωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προτείνοντας στη νομαρχία να λάβει ακόμη και "προσωρινές" λύσεις για τη διάθεση των απορριμμάτων

Με διάφορα "κόλπα" προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της για την τελεσίδικη τιμωρία της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της ρύπανσης του ποταμού Κουρουπητού Χανίων, που λειτουργεί σαν ανεξέλεγκτη χωματερή, γεγονός που θα μας κάνει διεθνώς ρεζίλι.

Με πρόσφατη επιστολή του ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ που απευθύνει προς τη Νομαρχία και το Δήμο Χανίων τούς καλεί να βρουν έστω και μια προσωρινή "λύση" για τη διάθεση των απορριμμάτων, προκειμένου να κλείσει αμέσως ο Κουρουπητός. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, επέρχεται σύντομα η τελεσίδικη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα τιμωρεί τη χώρα μας με πρόστιμο 10 εκατομμυρίων την ημέρα και μάλιστα αναδρομικά, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά και για θέμα προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον καλεί τους φορείς του νομού να προχωρήσουν στην όπως όπως προσωρινή "λύση" αποκομιδής των απορριμμάτων και τα έξοδα να τα αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Να σημειώσουμε ότι η πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καλούσε τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις Κοινοτικές Οδηγίες και να κλείσει την ανεξέλεγκτη χωματερή του Κουρουπητού, εφαρμόζοντας παράλληλα νόμιμες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, πάρθηκε το 1994. Από τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ακολουθώντας την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, επιζητούσε συνεχώς από τους τοπικούς φορείς να "βγάλουν το φίδι από την τρύπα". Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα και κάτω από το βάρος της επερχόμενης τελεσίδικης απόφασης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έφτασε στο σημείο να απειλήσει τη Νομαρχία Χανίων ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα περικοπούν από αντίστοιχα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που δικαιούται ο νομός!

Τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το "κόλπο" της προσωρινής "λύσης" που προτείνει, προσπαθεί να αποφύγει το πρόστιμο και να φορτώσει όλες τις ευθύνες για το διεθνές ρεζίλεμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διελκυστίνδας αυτής προτάθηκε ακόμη και η μεταφορά των σκουπιδιών των Χανίων στο γειτονικό Νομό Ρεθύμνου, κάτι το οποίο απορρίφθηκε. Μόνη λύση είναι η κατασκευή μόνιμης Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία όμως δεν προχωρά γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κηρύξει αρχαιολογικό το μοναδικό χώρο που έχει εγκρίνει ως κατάλληλο το ...ΥΠΕΧΩΔΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ