Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακριβότερα τα φιλμ απ' τη ζωή!

Αποκαλυπτική έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών την περίοδο 1945 - 1962

Τι κοστίζει περισσότερο; Μια ανθρώπινη ζωή - αν αυτή μπορεί να κοστολογηθεί - ή ένα φιλμ της "Kodak"; Για τους υπεύθυνους των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών, που γίνονταν στις ΗΠΑ επί 17 χρόνια, κοστίζει περισσότερο ένα φιλμ που καταγράφει στιγμές ζωής από την ίδια τη ζωή.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει έκθεση 100.000 σελίδων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών μόνο ως προς την επίδραση του Ιωδίου 131 στις περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς. Η διαταχθείσα από το Κογκρέσο έκθεση, εκδόθηκε πρόσφατα, με καθυστέρηση 15 χρόνων. Η μελέτη αφορούσε 150 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια των 215 ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών που έγιναν στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1945 - 1962.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών σκόπιμα κάποιοι χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα, στρατιωτικοί εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια σαν θεατές, ενώ δεν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας των κατοίκων των γειτονικών περιοχών. Αντίθετα, είχαν ειδοποιηθεί για τις προγραμματισμένες πυρηνικές δοκιμές εταιρίες, όπως η "Kodak" για να προφυλάξει τα στοκ των φιλμ της!

Μολονότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ισχυριζόταν μέχρι το 1963 ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από τις ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές, εν τούτοις η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση του Ιωδίου 131 ευθύνεται για 10.000 - 75.000 νέα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς. Επίσης, 120 - 153 εκατομμύρια Κιουρί απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μόνο από τις εκρήξεις στη Νεβάδα, που αύξησαν τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς στην περιοχή κατά 5 - 10%. Σημειώνεται ότι οι καρκίνοι θυρεοειδούς από το Τσέρνομπιλ αποδείχτηκαν δεκαπλάσιοι από όσους αναμένονταν, με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής,τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι διεθνείς ιατρικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ότι σκόπιμα έγινε συγκάλυψη των επιπτώσεων της ραδιενέργειας. Ζητούν να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία στον ιατρικό κόσμο, να δοθούν επειγόντως τα αποτελέσματα των ερευνών για όλες τις επιπτώσεις στην υγεία από την αύξηση και των υπολοίπων ραδιοϊσοτόπων (κυρίως Στροντίου 90 και Καισίου 137) από τις ίδιες πυρηνικές δοκιμές και να ετοιμαστεί πρόγραμμα επιμόρφωσης των γιατρών για την προφύλαξη του κοινού από νέα πιθανά πυρηνικά ατυχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ