• Με πραξικοπηματικές ενέργειες η "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ ανέστειλε τη σημερινή 24ωρη απεργία, επιχειρώντας να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων
  • Θύελλα αντιδράσεων - απεργίες αποφασίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία
  • Νέα συγκέντρωση σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρίας, την ώρα που ξαναρχίζει ο διάλογος - απάτη
  • - Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων στην ΟΑ, η κυβέρνηση έκανε έναν ελιγμό, μεταθέτοντας τη συζήτηση του επαίσχυντου νομοσχεδίου κατά μερικές ημέρες. Ταυτόχρονα, με συντονισμένες ενέργειες... - 1998-04-02 00:00:00.0"/>
  • Με πραξικοπηματικές ενέργειες η "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ ανέστειλε τη σημερινή 24ωρη απεργία, επιχειρώντας να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων
  • Θύελλα αντιδράσεων - απεργίες αποφασίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία
  • Νέα συγκέντρωση σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρίας, την ώρα που ξαναρχίζει ο διάλογος - απάτη
  • - Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων στην ΟΑ, η κυβέρνηση έκανε έναν ελιγμό, μεταθέτοντας τη συζήτηση του επαίσχυντου νομοσχεδίου κατά μερικές ημέρες. Ταυτόχρονα, με συντονισμένες ενέργειες... - 1998-04-02 00:00:00.0" /> Παίρνουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ"
    Παίρνουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους
    • Με πραξικοπηματικές ενέργειες η "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ ανέστειλε τη σημερινή 24ωρη απεργία, επιχειρώντας να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων
    • Θύελλα αντιδράσεων - απεργίες αποφασίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία
    • Νέα συγκέντρωση σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρίας, την ώρα που ξαναρχίζει ο διάλογος - απάτη

    Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων στην ΟΑ, η κυβέρνηση έκανε έναν ελιγμό, μεταθέτοντας τη συζήτηση του επαίσχυντου νομοσχεδίου κατά μερικές ημέρες. Ταυτόχρονα, με συντονισμένες ενέργειες, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, επιχειρεί να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις και να διασπάσει τους εργαζόμενους, αναστέλλοντας χτες πραξικοπηματικά την προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία, "σε ένδειξη καλής θέλησης", όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πέρρος,ξεσηκώνοντας όμως θύελλα αντιδράσεων.

    Με την καθολική τους συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας (10πμ - 1μμ) και το δυναμικό τους "παρών" έξω απ' τη Βουλή, οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ) επαναβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τη διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα που άρχισαν, με στόχο να μην αφήσουν να περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εθνικό αερομεταφορέα. Στις 10πμ συγκεντρώθηκαν έξω απ' τα γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου ήταν και ο τελικός τους προορισμός. Εξω απ' τη Βουλή οι εργαζόμενοι έμειναν επί μιάμισι ώρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης ("Η χούντα θα λουφάξει, η "Ολυμπιακή" θα πετάξει", "Μείωση μισθών, αύξηση ωρών, αυτός είναι ο νόμος των εκσυγχρονιστών"), κατά του πρωθυπουργού προσωπικά ("Αυτή η εταιρία ανήκει στο λαό κι όχι στον Σημίτη το φιλογερμανό"), αλλά και κατά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΣΠΑ ("Αμα δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε", "Θέλουμε αγώνα κι όχι κοροϊδία").

    Η αγανάκτηση των εργαζομένων ξεχείλισε όταν εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος,ο οποίος ανήγγειλε ότι μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο "αποφάσισαν" (!) να αναστείλουν τη σημερινή 24ωρη απεργία, σε "ένδειξη καλής θέλησης" προς την κυβέρνηση, που δέχτηκε να μεταθέσει χρονικά την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά μια βδομάδα (σσ: το νομοσχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί σήμερα, θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη). Ταυτόχρονα, στελέχη της ΠΑΣΚΕ ανήγγειλαν την ίδια στιγμή στα ΜΜΕ την αναστολή της απεργίας. Μάλιστα, ως εκ θαύματος... οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλιάς του εσωτερικού, αλλά και στους σταθμούς του εξωτερικού, μάθαιναν με "φαξ" την αναστολή.

    Εντονες αντιδράσεις των εργαζομένων

    Οταν έγιναν αυτές οι ανακοινώσεις, οι εργαζόμενοι άρχισαν να φωνάζουν και να απαιτούν να μην ανασταλεί η απεργία, γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το αίτημά τους να αποσυρθεί αμέσως το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο. "Το δρόμο του αγώνα δεν τον ήξερα. Τώρα κατεβαίνω για πρώτη φορά στο δρόμο και δε θέλω να με πουλήσουν", ήταν η χαρακτηριστική δήλωσηεργαζόμενης στην "Ολυμπιακή Αεροπορία".

    Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου εκπρόσωποί τους επιδίωξαν να συναντήσουν τον υπουργό Μεταφορών, Τ. Μαντέλη, για να του ζητούσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν τελικά να δούνε μόνο τη σύζυγο του υπουργού, Εφη Καρρά - Μαντέλη (ασκεί χρέη διευθύντριας του γραφείου του υπουργού), η οποία τους είπε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απουσιάζει...

    Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι πήγαν έξω απ' τα γραφεία της ΟΣΠΑ, όπου απαίτησαν απ' το προεδρείο της να συγκαλέσει ανοιχτό ΔΣ και να πάρει απόφαση για κινητοποιήσεις. Ομως, παρά την υπόσχεση για κάτι τέτοιο, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε συγκληθεί το ΔΣ.

    Προχτές, με ομόφωνη απόφαση στην ΟΣΠΑ, παρουσία όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων και της ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων. Δηλαδή 3ωρη στάση και συγκέντρωση στη Βουλή χτες, συνέντευξη Τύπου της ομοσπονδίας στις 5μμ και 24ωρη απεργία σήμερα.

    Στις αντιδράσεις των εργαζομένων επιχείρησε να απαντήσει μετά μια ώρα περίπου ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πέρρος, και είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε να τους μιλά λέγοντας "εγώ έχω μάθει να λέω πάντα την αλήθεια", για να εισπράξει απ' όλους την ευχή "χρόνια πολλά" λόγω Πρωταπριλιάς...

    Ενα ακόμα δείγμα της τακτικής του συμβιβασμού που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ, ήταν και η χτεσινή προσχεδιασμένη επιχείρηση φίμωσης στελεχών της ΕΣΚ. Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μέλη του προεδρείου της ΟΣΠΑ στο δυτικό αεροδρόμιο, στελέχη της ΠΑΣΚΕ παρεμπόδισαν στελέχη της ΕΣΚ να ενημερώσουν τους 300 περίπου εργαζόμενους, που παρευρίσκονταν εκεί, για τις εξελίξεις στην ΟΑ και την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

    Κινητοποιήσεις αποφασίζουν τα σωματεία

    Μετά την πραξικοπηματική ενέργεια της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, συνεδρίασαν χτες το βράδυ τα πρωτοβάθμια σωματεία τεχνικών (ΕΤΕΜ-Π και ΕΠΤΑΟΑ) και αποφάσισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την ερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Οι αεροσυνοδοί - φροντιστές και οι ιπτάμενοι μηχανικοί (ΕΙΣΦ και ΕΙΜ) κήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας σήμερα 7-10 το πρωί. Παράλληλα οι αεροσυνοδοί - φροντιστές για σήμερα το απόγευμα συγκαλούν έκτακτη γενική συνέλευση, με εισήγηση του ΔΣ της ΕΙΣΦ για την κήρυξη 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

    Εξάλλου σήμερα το πρωί έχει οριστεί σύγκληση του ΔΣ της ΕΕΑΕ (διοικητικοί υπάλληλοι) με πρόταση να συγκληθεί γενική συνέλευση του κλάδου πιθανόν αύριο. Η εισήγηση του ΔΣ της Ενωσης στη γενική συνέλευση θα είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και η επαναφορά της ομόφωνης απόφασης του έκτακτου συνεδρίου της ΟΣΠΑ, ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι της ΟΑ προσανατολίζονται σε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού αύριο το πρωί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ της επιχείρησης, την οποία έχει ορίσει ο "υπό παραίτηση" διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Τσακιρίδης.

    Καταγγέλλουν το πραξικόπημα

    Με δηλώσεις τους στο "Ρ", μέλη του ΔΣ της ΟΣΠΑ κατήγγειλαν τις πραξικοπηματικές ενέργειες της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ. Δήλωσαν συγκεκριμένα:

    -Λυκομήτρος Παναγιώτης,μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ (ΔΑΚΕ): "Εμείς σαν παράταξη καταγγέλλουμε το μονοπαραταξιακό προεδρείο της ΟΣΠΑ γιατί παραβιάζει τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ και το ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου. Με μονομερείς αποφάσεις αναγγέλλει ή αναστέλλει απεργίες οι οποίες βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος δράσης, χωρίς να συνεδριάσουν τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Οι συγκεκριμένες ενέργειες δυναμιτίζουν την ενότητα των εργαζομένων και δείχνουν για πολλοστή φορά την επικίνδυνη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τις απόλυτες πλειοψηφίες, ενώ έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και την καθολική απαίτηση για αγώνα διαρκείας, με αίτημα την απόσυρση του, φασιστικής έμπνευσης, νομοσχεδίου.

    Οι σημερινές εξελίξεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκτόνωσης του εσωκομματικού προβλήματος του κυβερνώντος κόμματος".

    - Κώστας Ησυχος,μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ ("Διακλαδική Συνεργασία"): "Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ προχώρησε σ' αυτή την ενέργεια χωρίς να συνεδριάσει το αρμόδιο όργανο, που είναι το ΔΣ. Η ενέργεια αυτή είναι αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και διασπαστική. Εξάλλου η ΠΑΣΚΕ έχει πλειοψηφία, θα μπορούσε να πάρει όποια απόφαση θέλει. Ομως σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί να υποβαθμίζονται και να υπονομεύονται οι θεσμοί του συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα οι εργαζόμενοι με τη στάση τους ξεπέρασαν συνδικαλιστικές ηγεσίες".

    - Γιώργος Σταύρου,μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ: "Η απόφαση για αναστολή της σημερινής 24ωρης απεργίας γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του προεδρείου της Ομοσπονδίας εν αγνοία του ΔΣ. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε κάτω από καθεστώς λανθασμένης εκτίμησης, μειώνει τη διαπραγματευτική μας ισχύ και ενισχύει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Σε καμιά απολύτως περίπτωση η ολιγοήμερη αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου δε συνιστά λόγο ανάκλησης της 24ωρης απεργίας".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη διάλυσή της (2005-11-18 00:00:00.0)
    Η... αγρανάπαυση συνεχίζεται (2002-12-18 00:00:00.0)
    Νέα στάση εργασίας την Τετάρτη (2001-02-24 00:00:00.0)
    "Διάλογο" με τον μάναντζερ αποφάσισε η ΟΣΠΑ (1999-07-13 00:00:00.0)
    Το ξεπούλημα ήταν "συνδικαλιστικό λάθος"... (1998-04-17 00:00:00.0)
    Αγωνιστική απάντηση με απεργίες Τρίτη και Πέμπτη (1998-04-04 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ