Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Παρενέργειες με ταλαιπωρία και χαράτσι

Χάος επικράτησε στα φαρμακεία της χώρας χτες, πρώτη μέρα εφαρμογής της διαβόητης λίστας

Οι φραστικές προστριβές μεταξύ ασφαλισμένων, γιατρών και φαρμακοποιώνεξαιτίας της λίστας των φαρμάκων, είχαν αρχίσει από αρκετές μέρες. Χτες όμως - πρώτη μέρα εφαρμογής της λίστας - ήταν πολλές οι περιπτώσεις που οι γιατροί δεν έγραψαν φάρμακα εκτός λίστας ή στη συνταγή έγραψαν την ένδειξη "εκτός λίστας", με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να μην μπορούν να τα πάρουν ή να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως και μπορέσουν να εκτελέσουν τη συνταγή.

Η κατάσταση που επικράτησε χτες στα φαρμακεία της χώρας συμπυκνώνεται στη λέξη "χάος" καθώς - όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Δ. Βαγιωνάς - δεν έφτασαν ούτε και αυτές οι διαβόητες λίστες σε όλους τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ δεν τάχτηκαν γενικώς κατά της λίστας, αλλά την αντιπαρέβαλαν με την ευρωπαϊκή λίστα που προτείνει η Κομισιόν και συντάχτηκε μέσα στο 1997. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ηλ. Γιαννόγλου,ο οποίος είπε ότι δεν είναι κατά της μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται στα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι περικοπές.

Η ευρωλίστα - μάλιστα, ο Δ. Βαγιωνάς παρουσίασε αντίτυπο στη συνέντευξη - περιέχει όλες τις δραστικές ουσίες και ο φαρμακοποιός επιλέγει τον εμπορικό τύπο του φαρμάκου. Σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Δ. Βαγιωνάς, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,μιλώντας στο ραδιοσταθμό "9,84", υποστήριξε ότι καμιά λίστα ή οδηγία δεν υπάρχει και δεν έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Αν, είπε ο υφυπουργός, ποτέ χρειαστεί, θα κάνουμε αυτό που θα λέει η ΕΕ, αλλά επί του παρόντος ισχύει η εθνική πολιτική για τα φάρμακα, στους κόλπους της Κοινότητας".

Τυπικά, βέβαια, μπορεί να ισχύσουν όσα υποστηρίζει ο υφυπουργός. Ομως η εφαρμογή της λίστας εντάσσεται στην πολιτική περικοπών των κοινωνικών δαπανών, που επιβάλλονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι' αυτό άλλωστε και συντάχτηκε με βάση - κατά κύριο λόγο - το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας. Απ' αυτή λοιπόν την άποψη είναι το ίδιο αδιέξοδη - έστω και με διαφορές - και η ευρωλίστα που προτείνει ο ΠΦΣ. Εάν κάποια φάρμακα δεν έχουν θεραπευτική αξία, δεν πρέπει να παίρνουν άδεια κυκλοφορίας απ' τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου.

Από εκεί και πέρα ισχύει το ερώτημα που έθεσε ο Δ. Βαγιωνάς: "Γιατί συντάχτηκε νέα λίστα αφού υπήρχε η λίστα του ΙΚΑ;". Η τι νόημα έχει η εφαρμογή αυτής της λίστας όταν ο Ν. Φαρμάκης δήλωσε χτες ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ανανεωθεί;

Η γενική εκτίμηση είναι πως μένουν εκτός λίστας φάρμακα ακριβά μεν, αλλά πολύ αποτελεσματικά. Επίσης υπάρχουν "επιστημονικά λάθη που δημιουργούν σκανδαλώδη εύνοια".

Κατά τα άλλα, ισχύει η διαπίστωση του γραμματέα του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου,ότι με τη λίστα εφαρμόζεται μια πολύ σκληρή, αντικοινωνική πολιτική που πρέπει να καταγγελθεί.

Πρόσκληση κοινής δράσης από τα Γιάννενα

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΦΣΙ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "στο εξής για να πάρουν οι ασφαλισμένοι φάρμακα, που έχουν γραφεί στη συνταγή τους αλλά είναι εκτός λίστας, ή θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρη την αξία τους ή να επιστρέψουν στο γιατρό να γράψει "αναντικατάστατο", να χορηγήσει βεβαίωση και αν και εφόσον τελικά το εγκρίνει και ο ελεγκτής γιατρός του Ταμείου να επιστρέψουν στο φαρμακείο".

"Γίνεται φανερό, τονίζει ο ΦΣΙ, πως όταν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έλεγαν ότι κανένας ασφαλισμένος δε θα στερηθεί το φάρμακό του, δεν έλεγαν αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος στόχος που προσπαθεί να εξυπηρετηθεί, μέσω της λίστας, είναι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και η μεθόδευση ώστε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, γιατί πιστεύουμε ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το παίρνουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη, χωρίς περιορισμούς, χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία, χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύουμε ακόμη ότι αυτή η αντικοινωνική πορεία μπορεί να ανακοπεί μόνο αν αγωνιστούμε μαζί οι υγειονομικοί, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ