ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακόμα να πληρώσει ο Χαρδαλιάς

"Εφιάλτης" χωρίς τελειωμό για εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς, που περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να πάρουν τα χρήματά τους, για τη σοδειά του 1996

Παρά τις όποιες "διευκολύνσεις" που έγιναν από την κυβέρνηση στην επιχείρηση ΑΤΙΚ του Γ. Χαρδαλιά και την πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. δραχμές, μετά από τις συνεχόμενες αντιδράσεις των απλήρωτων καπνοπαραγωγών, πολλοί καπνοπαραγωγοί εξακολουθούν να είναι ακόμα απλήρωτοι, ενώ κοντεύει να τελειώσει και η εμπορική περίοδος 1997/98. Σύμφωνα με παράγοντες του Οργανισμού Καπνού, ο Χαρδαλιάς χρωστάει, ακόμα, περισσότερα από 180 εκατ. δραχμές σε καπνοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας και της επαρχίας Ελασσόνας στη Λάρισα. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις παραπάνω περιπτώσεις και πότε τελικά θα πάρουν τα λεφτά τους, αφού δε φαίνεται φως... Πάντως, το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει να κάνει τα "στραβά μάτια" στο "φαινόμενο" Χαρδαλιάς και σε άλλα τέτοια παρόμοια φαινόμενα και η περιβόητη επιτροπή κυρώσεων που συνέστησε ο Τζουμάκας, παραμένει ανενεργός. Εδώ πρέπει να σημειωθεί και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα: Τι θα γίνει με τα καπνά εσοδείας 1997 που αγόρασε και θα αγοράσει ο Χαρδαλιάς και πότε θα τα πληρώσει αυτά, αφού ακόμα δεν έχει εξοφλήσει τα καπνά του 1996; Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΤΙΚ έχει συνάψει συμβόλαια για την παραγωγή του 1997 που ξεπερνούν τους 8.000 τόνους.

Το πρόβλημα με τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς από τον Χαρδαλιά έχει θίξει επανειλημμένα με Ερωτήσεις στη Βουλή και παρεμβάσεις στο υπουργείο Γεωργίας και την ΑΤΕ, το ΚΚΕ, απαιτώντας άμεση λύση του προβλήματος και φέρνοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Για άγνωστους λόγους, τον Χαρδαλιά θυμήθηκε όψιμα χτες και η ΝΔ που ανακάλυψε χτες ότι υπάρχουν απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Αγροτικού της ΝΔ αναφέρεται ότι "οι καπνοπαραγωγοί μέχρι σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από την εταιρία ΑΤΙΚ που έχει απλήρωτες οφειλές ύψους 2,5 δισ. δραχμές"... Μήπως η Πρωταπριλιά επηρέασε χτες τη ΝΔ;

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ενα φορτηγό... παρανομίες

Μια χαρακτηριστική περίπτωση πολίτη που, όσο δίκιο κι αν έχει, είναι απροστάτευτος από τους νόμους, ενώ οι παρανομούντες σε βάρος του, συνεχίζουν το έργο τους, σαν κάποιο "αόρατο χέρι" να τους προστατεύει...

Ενα φορτηγό που "ρυμουλκεί" πίσω του δεκάδες παρανομίες, κυκλοφορεί εδώ και πέντε χρόνια στην Κομοτηνή και οι αρμόδιοι φορείς του νομού δε φαίνεται να θέλουν να το "φρενάρουν"..! Για το "παράνομο" φορτηγό ο ένας εκ των ιδιοκτητών του, ο Χρήστος Φραγγίδης,συνταξιούχος και ανάπηρος κατά 67%, επανειλημμένα έχει προσφύγει στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών του νομού Ροδόπης, στη Νομαρχία, στην Τροχαία, στη ΔΟΥ, στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ομως παρά τις διαπιστωμένες παρανομίες - που αποτυπώνονται και σε επίσημα έγγραφα - ο άλλος συνιδιοκτήτης Ι. Χατζόπουλος συνεχίζει να κυκλοφορεί και να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά το φορτηγό.

Η υπόθεση έχει πάρει στην κυριολεξία "καφκικές" διαστάσεις, που ξεφεύγουν από τα όρια μιας καθημερινής οικονομικής διαφοράς μεταξύ δύο πολιτών. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει απ' όλα τα στοιχεία, ένας πολίτης είναι απροστάτευτος από τους νόμους - όσο δίκιο και αν έχει - ενώ οι παρανομούντες, συνεχίζουν το έργο τους, σαν κάποιο "αόρατο χέρι" να τους προστατεύει...

To χρονικό της παρανομίας και της ντροπής, μαζί και η ταλαιπωρία του συνταξιούχου ανάπηρου Χρ. Φραγγίδη, αρχίζει όταν ο συνιδιοκτήτης του, πουλάει το 50% του φορτηγού τους στον Ιωάννη Χατζόπουλο(Οκτώβρης του 1993). Στη συνέχεια ο καινούριος συνεταίρος, χωρίς καν να τον ενημερώσει, μετατρέπει το εν λόγω φορτηγό σε ρυμουλκό μετά ρυμουλκόμενου, αυξάνοντας παρανόμως τη μεταφορική του ικανότητα. Ο συνταξιούχος καταφεύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλει τις παρανομίες, αλλά η Τροχαία του νομού Ροδόπης, αδυνατεί να εντοπίσει το "αόρατο" φορτηγό, πράγμα που κάνει ένα χρόνο αργότερα, στις 22/11/94 η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Η τελευταία, αφού διαπιστώνει τις καταγγελίες, ενημερώνει τον Χρ. Φραγγίδη, ότι το προαναφερθέν φορτηγό ελέγχθηκε, οπότε και διαπιστώθηκε ότι ο συγκύριος και οδηγός του φορτηγού Χατζόπουλος επέδειξε πλαστή άδεια και ότι ήταν υπέρβαρο. Με δεύτερο έγγραφό της η Τροχαία Θεσσαλονίκης τον ενημερώνει ότι ο οδηγός έχει μετατρέψει παράνομα το φορτηγό σε ρυμουλκό μετά ρυμουλκόμενου. Υστερα από τα παραπάνω ο Χρ. Φραγγίδης επιδίδεται σε έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, για ν' αποκτήσει το φορτηγό του, χωρίς όμως αυτό μέχρι σήμερα να έχει γίνει δυνατόν. Το χειρότερο, το φορτηγό συνεχίζει να κυκλοφορεί και να κάνει μεταφορές...

Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλές καταγγελίες. Το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΛΔΔ) που διενεργεί στη συνέχεια έρευνα μετά από σχετική αίτηση του Χρ. Φραγγίδη, διαπιστώνει "πράγματα και θαύματα"... Καταρχάς, αποκαλύπτει ότι η "άδεια κυκλοφορίας είναι παράνομη" και κάνει λόγο για "σημαντικές αδικαιολόγητες παραλείψεις των υπαλλήλων της αρμόδιας Διεύθυνσης" (σ. σ. Συγκοινωνιών Μ. Ροδόπης). Αποκαλύπτει, επίσης, ότι το πιστοποιητικό του Ταμείου Συντάξεως Αυτοκινητιστών, που δείχνει ότι ο Χρ. Φραγγίδης είναι ασφαλισμένος στο Ταμείο, (και που ήταν προαπαιτούμενο για την έκδοση της καινούριας άδειας) εκδόθηκε από το ΤΣΑ μετά από εντολή... του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κομοτηνής κ. Δημόπουλου, και αυτό παρά τη διαφωνία και τη μη συμμετοχή του. Μάλιστα, η έκθεση του ΣΕΛΔΔ εκτιμά ως "θέμα περαιτέρω ελέγχου... κατά πόσο ο εισαγγελέας είχε τη δυνατότητα έκδοσης τέτοιας εντολής" και εάν "η εισαγγελική αυτή ενέργεια αποτελεί βίαιη παρέμβαση στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ιδιοκτησίας".

Ενδιαφέρον έχει και μια άλλη πτυχή της υπόθεσης. Ενώ από το Νοέμβρη του 1995 εκδίδεται η καινούρια παράνομη άδεια με την προσάρτηση της ρυμούλκας, η ΔΟΥ συνεχίζει για το 1996 να χρεώνει τον Χ. Φραγγίδη με τα ίδια τέλη κυκλοφορίας 27.240 δραχμές γεγονός που είναι σε βάρος του δημοσίου. Ομως - κατά περίεργο τρόπο - δεν αναφέρεται πλέον με το όνομά του, αλλά με το όνομα "Φραγκάκης", αν και με ίδια τα υπόλοιπα στοιχεία του και το ΑΦΜ. Η μεθόδευση αυτή καταγγέλλεται από τον συνταξιούχο ως προσπάθεια να φανεί σαν "λάθος" σε περίπτωση που αποκαλυπτόταν η παρανομία, όπως καταγγέλλει και όλους τους αρμόδιους για μια ιδιότυπη ασυλία που παρέχεται στον συνιδιοκτήτη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ και συγγενείς των θυμάτων τελούν την Κυριακή 5 - 4 - 98 στις 11 πμ το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στον Αγιο Φανούριο, τόπο που εκτελέστηκαν οι αγωνιστές: Βασίλης Μελέτης, Ηλίας Σπυρογιαννάκης.Θα τιμηθούν οι 43 ήρωες αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ της περιοχής Λουτρακίου - Περαχώρας. Καλείται ο λαός της περιοχής να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που ξεκινά την ίδια μέρα από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.34.296, 82.22.952, 38.44.853

- Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ παίρνει μέρος στην εκδήλωση και καλεί τα μέλη του την ίδια μέρα να συναντηθούν στις 8 πμ στον Ηλ. Σταθμό Πετραλώνων να ξεκινήσουν για το Λουτράκι.

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τις Γενικές τους Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

- ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ το Σάββατο 4 - 4 - 98 στις 11 πμ,στην Κρητική Εστία (Στράβωνος 12). Καλούνται τα μέλη να παρευρεθούν.

  • Επίσης την Κυριακή 5 - 4 - 98:

- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στις 10.30 πμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76).

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ στις 10 πμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

- ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ στις 10.30 πμ,στο σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

- ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 9.30 πμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (είσοδος από Αρτης).

- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ στις 10.30 πμ στα γραφεία του Παραρτήματος, Γρηγορίου Λαμπράκη 217.

- ΙΛΙΟΥ (Νέα Λιόσια) στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

  • Ακόμη την Τετάρτη 8 - 4 - 98:

- ΠΕΙΡΑΙΑ στις 5 μμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

- ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,στις 6 μμ,στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).

  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) πραγματοποιεί σήμερα στις10 πμ,τη χρονιάτικη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή της, στη μεγάλη αίθουσα του 4ου ορόφου της οδού Λυκούργου 10, Αθήνα.
ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΙΝΙΩΡΗ

ετών 76

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 2.4.98 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Ελένη.

Τα αδέλφια: Δημήτρης Μπινιώρης, Παναγιώτα Δημοπούλου.

Τα ανίψια: Θεόδωρος και Παρασκευή Μπινιώρη, Ζωή και Κώστας Σκεύης, Διονύσιος και Παναγιώτα Ντεβέ, Θεόδωρος και Γεωργία Ντεβέ.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΤΣΑΚΩΝΑ

ετών 74

που πέθανε την Τρίτη, κηδεύουμε αύριο Παρασκευή στις 4 μ.μ. από το Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

Η σύζυγος: Ιφιγένεια.

Τα παιδιά: Ντίνα Τσάκωνα, Χρήστος και Ιζαμπέλ Τσάκωνα.

Η Συνέλευση του ΣΦΕΑ

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-74 (ΣΦΕΑ),θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτετην ερχόμενη Κυριακή 5-4-98 στις 10 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος.

Θέματα:

- Απολογισμός δράσης του ΔΣ.

- Οικονομικός απολογισμός.

- Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

- Εγκριση απολογισμού δράσης, οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού.

- Προγραμματισμός δράσης.

- Προτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ