ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Διεκδικούν μόνο φιέστες!

ΚΚΕ: Λαϊκό μέτωπο για χτύπημα της εμπορευματοποίησης, αναβάθμιση των αγώνων, όχι οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, διαφανείς διαδικασίες και κοινωνικό όφελος από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής, ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το μόνο που διεκδικεί η ηγεσία της ΕΝΑΕ ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 είναι οι... φιέστες!.Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή πρώτη μέρα του Συνεδρίου, με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες - Πολιτιστική Ολυμπιάδα και Ελληνική Περιφέρεια",που διοργανώνει η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και το οποίο ξεκίνησε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος της Ενωσης, γενικοί γραμματείς περιφερειών και αρκετοί νομάρχες παρουσίασαν το μοναδικό τους αίτημα που είναι να διεξαχθεί η Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε διάφορα μέρη της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του "διεκδικητικού" πλαισίου αποτελεί η πρόταση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, να συσταθούν χορωδίες για τις εκδηλώσεις, με μέλη προερχόμενα απ' όλες τις χώρες του κόσμου...!

Και βέβαια κανένας λόγος δεν έγινε από την ηγεσία της Ενωσης για τον τρόπο λειτουργίας της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας που θα αποφασίζει με παρεκκλίσεις από κάθε νομοθεσία και που θα λειτουργεί χωρίς κανέναν έλεγχο. Παράλληλα, οι εμπνευστές της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και της σύστασης χορωδιών, προσπέρασαν την επίθεση που έχει ξεκινήσει σε βάρος του περιβάλλοντος της Αττικής.

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Ευάγγελος Κουλουμπής είπε ότι "πρέπει οι 13 Περιφέρειες της χώρας να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο φάκελος για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν έχει κατατεθεί" και να διεκδικήσουν τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων...

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Την ανάγκη να κοιτάξει κατάματα η αυτοδιοίκηση - και η νομαρχιακή - την πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω της και με βάση αυτό να οργανώσει την πάλη της, τόνισε επιτακτικά ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο συνέδριο της ΕΝΑΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε κατ' αρχήν τους νομάρχες να δουν την πραγματικότητα της ΝΑ ενταγμένης στο πλαίσιο μιας ενότητας 5 επίκαιρων γεγονότων και προβλημάτων.

1. Πλημμύρες,όπου αναδείχτηκε η αναλγησία των κυβερνητικών πολιτικών, δεκάδων χρόνων και οι προτεραιότητες για δαπάνες και έργα που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι τις επιτακτικές ανάγκες του λαού και της χώρας.

2. Υποτίμηση δραχμής: Στάθηκε ιδιαίτερα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για σταθεροποίηση δημόσιων οικονομικών (αύξηση εσόδων μέσω φορολογίας και μείωση των δαπανών για την παιδεία, υγεία, πρόνοια, κλπ) καιιδιωτικοποίηση,όχι μόνο των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά και αρμοδιοτήτων του δημοσίου, σύμφωνα με την οδηγία 92/50 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στην αγορά εργασίας προωθεί την επιστροφή, σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στην πριν από 80 χρόνια κατάσταση.

"Διαμορφώνονται, είπε, προϋποθέσεις και δυνατότητες στο μεγάλο, στο πολυεθνικό κεφάλαιο: Να αγοράζει μισοτιμής τον ελληνικό πλούτο και τη γη. Να έχει εργαζόμενους "απασχολήσιμους" όσο χρόνο τους χρειάζεται, με όση αμοιβή θέλει, χωρίς ή με ελάχιστα δικαιώματα ασφάλισης, περίθαλψης κλπ. Και είναι φανερό ότι το μεγάλο κεφάλαιο, όχι μόνον θα στηρίξει, αλλά και θα επιβάλλει νέες πρόσθετες πράξεις για να κερδοσκοπήσει παραπάνω και με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων".

3. Ολυμπιακοί αγώνες: Ηδη ψηφίστηκε το οργανωτικό σχήμα διαχείρισης των αγώνων. Εγινε ένα όργανο, μια Επιτροπή που θα αναθέτει τα πάντα, μακριά από κάθε νόμο και παρεκκλίσεις από αυτούς, χωρίς έλεγχο, παρά μόνον αν αυτά που κάνει βρίσκονται μέσα στα πλαίσια που η ίδια καθόρισε.

4. "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα": Είναι γνωστό σε όλους ποιος είναι ο απολογισμός. Και ήταν αναμενόμενο, αφού τη σφραγίδα των εκδηλώσεων έβαλαν οι νόμοι της αγοράς, ο πολιτισμός των λεγόμενων χορηγών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.

5. Νόμος για τις βιομηχανικές περιοχές: Με αυτόν καταργήθηκε κάθε έννοια χωροταξικού σχεδιασμού. Ανατράπηκε η όποια προστασία του περιβάλλοντος και τα δημόσια έργα, δάση δασικές εκτάσεις, παραλίες, αιγιαλοί προσφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση με το συγκεκριμένο νόμο, "άνευ όρων", σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλπ. συμπληρώνοντας τις λοιπές "εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις".

"Απλώς και μόνο η καταγραφή των παραπάνω, κατέληξε, νομίζουμε ότι αναδεικνύει ανάγλυφα το πλαίσιο της αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Συμπληρώνεται αυτό με το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο που κρατά υποβαθμισμένη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε έναν ρόλο υποτακτικού, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες που λειτουργεί με το "εντέλεσται". Που, ουσιαστικά, εκτελεί τις εντολές της Περιφέρειας, του αποκεντρωμένου οργάνου της κεντρικής εξουσίας".

Για τους Ολυμπιακούς

Αναφερόμενος ειδικότερα στους Ολυμπιακούς αγώνες ανάμεσα σε άλλα επισήμανε:

Η κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού δίνει σήμερα στους Ολυμπιακούς το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησής τους σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων λαών και χωρών. Η πάλη για την αποκατάσταση των αξιών του Ολυμπιακού κινήματος, του θεσμού των Ολυμπιακών αγώνων, συνδέεται κατ' εξοχήν με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κάθε χώρα και διεθνώς σε βάρος της κυριαρχίας των πολυεθνικών. Τη μάχη αυτή τη δίνει το ΚΚΕ καθημερινά για τα γενικότερα προβλήματα, αλλά και για τα ειδικά στο χώρο του αθλητισμού.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η λύση δε βρίσκεται στην άρνηση ή κατάργηση των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά στην οργάνωση λαϊκού μετώπου για την αντιμετώπιση πολιτικών και άλλων ζητημάτων. Για το χτύπημα της εμπορευματοποίησης των αγώνων. Για μικρές και μεγάλες κατακτήσεις που θα φρενάρουν τις αρνητικές εξελίξεις και θα ανοίγουν δρόμο στην αποκατάσταση της κοινωνικής αποστολής του αθλητισμού προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας. Για το συμφέρον της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ λαών και χωρών. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αυτά τα μηνύματα και αρνείται την προσπάθεια των πολυεθνικών να διοργανώνονται οι αγώνες από τα ηγετικά καπιταλιστικά κέντρα. Και μόνον απ' αυτή τη σκοπιά θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των λαών - και του Ελληνικού λαού φυσικά - να διεκδικούν την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα τους, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αυτοσκοπός. Ακόμη χειρότερο να αναδεικνύεται σαν μια νέα "Μεγάλη Ιδέα" με τραγικές συνέπειες.

Προϋποθέσεις

Θα μπορούσαν, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, να τεθούν ελάχιστες κοινά αποδεκτές προϋποθέσεις:

- Αναβάθμιση των αγώνων στην κοιτίδα τους με αντίθεση στην εμπορευματοποίησή τους.

- Εξασφάλιση ότι στην πορεία θα αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ζητήματα του αθλητισμού: θεσμικό πλαίσιο, έρευνα - τεκμηρίωση, χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να αθλούνται.

- Εξασφάλιση όρων, ότι δε θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και οι οικονομικές διαδικασίες θα είναι απόλυτα διαφανείς.

- Κοινωνικό όφελος από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής, ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας

... και πραγματικότητα

Ομως, συνέχισε, θα πρέπει να δούμε κατάματα το πρόβλημα: Η παρουσίαση του φακέλου, αλλά και η γενικότερη πολιτική, καθώς και η πρακτική εφαρμογή της όχι μόνο δεν κινούνται σ' αυτούς τους άξονες, αλλά ουσιαστικά αντιτίθενται σ' αυτούς. Είναι γνωστά και δε χρειάζεται να αναλύσουμε τα ζητήματα: Υπερσυγκέντρωσης, ενίσχυσης της ανισόμετρης ανάπτυξης της χώρας. Παραπέρα υδροκεφαλισμός της Αθήνας. Οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού λαού. Εμπορευματοποίηση όχι μόνον του πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά των πάντων. Και δεν μπορούμε να υποτιμούμε την ιδεολογική παρέμβαση που αργά, αλλά σταθερά γίνεται για "καθαρότητα", μάλλον για εκκαθάριση πρόκειται, της περιοχής από μετανάστες. Εχουμε επίσης, την ανάπτυξη της αντίληψης του τζόγου για ενίσχυση των αγώνων. Την προσπάθεια αποδοχής των καζίνο σε κάθε περιοχή της Αθήνας. Και βέβαια την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από ναρκωτικά, μαφίες παντός είδους που είναι γνωστό ότι θα ενδημήσουν.

Καμία επανάπαυση

Πιστεύουμε, κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής, ότι στο Συνέδριο αυτό θα ακουστούν προτάσεις και θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν, να εξοπλίσουν ένα κίνημα για την υπεράσπιση των ελάχιστων προϋποθέσεων. Ομως για μας δεν είναι αρκετό.

Υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά επανάπαυση ή καμιά ψευδαίσθηση για τις κυβερνητικές προθέσεις. Είναι επιτακτικά αναγκαία η ανάπτυξη δράσης ενός ευρύτερου κινήματος.

- Για την αναβάθμιση του αθλητισμού σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή του.

- Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, τη ματαίωση του υδροκεφαλισμού του Λεκανοπεδίου.

- Για να μην επιβαρυνθεί ο λαός και πληρώσει για μια ακόμη φορά την κερδοσκοπία εκείνων που εμπορεύονται ιδέες, ανάγκες, αξίες.

Και πιστεύουμε, ότι το Συνέδριο αυτό θα μπορούσε να πάρει και συγκεκριμένες αποφάσεις που θα συνέβαλαν σ' αυτή την κατεύθυνση όπως: Η υπεράσπιση των προϋποθέσεων που βάζει το Ρυθμιστικό της Αθήνας και η άρνηση ανατροπής του. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η αντίσταση ολοκληρωτικής ανάθεσης του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, στο μεγάλο κεφάλαιο σαν μέσα πρόσθετης κερδοφορίας.

"Κλέβουν" τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση!

Στην παραπέρα υποβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) προσανατολίζεται έμπρακτα πλέον η κυβέρνηση, καθώς με σχέδιο νόμου που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, ο θεσμός θα χάσει, για το 1998, πάνω από 50 δισ. δραχμές.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από υπολογισμούς της ΕΝΑΕ και κατατέθηκε χτες στο συνέδριο. Μερικές βδομάδες πριν, η κυβέρνηση, διατύπωνε με... καμάρι, πως επιτέλους, ο θεσμός θα αποκτήσει την οικονομική του αυτοτέλεια, με τη θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Μόνο που δεν είχε διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, θα επιφέρει μείωση των ήδη πενιχρών πόρων της ΝΑ, "ενδυναμώνοντας" έτσι το ρόλο του υποτακτικού της στις εντολές της κεντρικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΑΕ, οι δαπάνες της ΝΑ για το 1998 ανέρχονται στο ποσό των 325 δισ. δραχμών. Αντ' αυτού, στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πίστωση 242 δισ. δραχμών, ποσό μικρότερο όχι μόνο από αυτό του 1997, αλλά και του 1996. Η διαφορά των 50 και πλέον δισ. δραχμών, προκύπτει από τις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, αποζημιώσεις εκπαιδευτικών και λοιπές δαπάνες, όπως μισθώσεις σχολείων, πρόσληψη ειδικών επιστημόνων.

Σύμφωνα με την ΕΝΑΕ, οι δαπάνες για νοσήλια, το τρέχον έτος, θα φτάσουν τα 180 δισ. δραχμές, αλλά στο σχετικό κονδύλι έχουν εγγραφεί μόνο 145 δισ. Η περικοπή των 35 δισ., θα καλυφθεί, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, από τη μείωση των φαρμάκων. Η ΕΝΑΕ εκτιμά πως η συμβολή αυτή από τη μείωση των φαρμάκων θα μηδενιστεί.

Οι δαπάνες για αποζημιώσεις εκπαιδευτικών, το 1997 έφτασαν τα 25 δισ. δραχμές, αλλά στον προϋπολογισμό του 1998 προβλέπεται ποσό 13 δισ. δραχμών, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΝΑΕ, δεν επαρκεί για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών σε υπερωρίες τακτικών καθηγητών και σε ωρομίσθιους καθηγητές.

Οι υπόλοιπες δαπάνες για το 1997 είναι 35,4 δισ. έναντι των 18,7 δισ. που είχε προβλεφτεί. Για το 1998 έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 19,9 δισ. Σημειώνεται ότι, από 1η Σεπτέμβρη 1997 έληξαν οι μισθώσεις 20ετίας, όλων των σχολείων και ισχύει το καθεστώς της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, κάτι που θα ανεβάσει σημαντικά τις σχετικές δαπάνες.

Αργά το απόγευμα η ηγεσία της Ενωσης υπαναχώρησε από τη δέσμευσή της να συζητηθούν σήμερα, σε έκτακτη γενική συνέλευση, τα οικονομικά της ΝΑ, με το πρόσχημα, ότι... θα αποδυναμωθεί η θεματική του Συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι την αγκύλωσή της στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ