Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κλέβουν" τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση!

Στην παραπέρα υποβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) προσανατολίζεται έμπρακτα πλέον η κυβέρνηση, καθώς με σχέδιο νόμου που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, ο θεσμός θα χάσει, για το 1998, πάνω από 50 δισ. δραχμές.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από υπολογισμούς της ΕΝΑΕ και κατατέθηκε χτες στο συνέδριο. Μερικές βδομάδες πριν, η κυβέρνηση, διατύπωνε με... καμάρι, πως επιτέλους, ο θεσμός θα αποκτήσει την οικονομική του αυτοτέλεια, με τη θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Μόνο που δεν είχε διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, θα επιφέρει μείωση των ήδη πενιχρών πόρων της ΝΑ, "ενδυναμώνοντας" έτσι το ρόλο του υποτακτικού της στις εντολές της κεντρικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΑΕ, οι δαπάνες της ΝΑ για το 1998 ανέρχονται στο ποσό των 325 δισ. δραχμών. Αντ' αυτού, στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πίστωση 242 δισ. δραχμών, ποσό μικρότερο όχι μόνο από αυτό του 1997, αλλά και του 1996. Η διαφορά των 50 και πλέον δισ. δραχμών, προκύπτει από τις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, αποζημιώσεις εκπαιδευτικών και λοιπές δαπάνες, όπως μισθώσεις σχολείων, πρόσληψη ειδικών επιστημόνων.

Σύμφωνα με την ΕΝΑΕ, οι δαπάνες για νοσήλια, το τρέχον έτος, θα φτάσουν τα 180 δισ. δραχμές, αλλά στο σχετικό κονδύλι έχουν εγγραφεί μόνο 145 δισ. Η περικοπή των 35 δισ., θα καλυφθεί, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, από τη μείωση των φαρμάκων. Η ΕΝΑΕ εκτιμά πως η συμβολή αυτή από τη μείωση των φαρμάκων θα μηδενιστεί.

Οι δαπάνες για αποζημιώσεις εκπαιδευτικών, το 1997 έφτασαν τα 25 δισ. δραχμές, αλλά στον προϋπολογισμό του 1998 προβλέπεται ποσό 13 δισ. δραχμών, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΝΑΕ, δεν επαρκεί για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών σε υπερωρίες τακτικών καθηγητών και σε ωρομίσθιους καθηγητές.

Οι υπόλοιπες δαπάνες για το 1997 είναι 35,4 δισ. έναντι των 18,7 δισ. που είχε προβλεφτεί. Για το 1998 έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 19,9 δισ. Σημειώνεται ότι, από 1η Σεπτέμβρη 1997 έληξαν οι μισθώσεις 20ετίας, όλων των σχολείων και ισχύει το καθεστώς της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, κάτι που θα ανεβάσει σημαντικά τις σχετικές δαπάνες.

Αργά το απόγευμα η ηγεσία της Ενωσης υπαναχώρησε από τη δέσμευσή της να συζητηθούν σήμερα, σε έκτακτη γενική συνέλευση, τα οικονομικά της ΝΑ, με το πρόσχημα, ότι... θα αποδυναμωθεί η θεματική του Συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι την αγκύλωσή της στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ