Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χειροτερεύει η κατάσταση στα ιδρύματα πρόνοιας

Περιοδείες αντιπροσωπείας της ΚΟΘ στη Σχολή Τυφλών και το άσυλο του παιδιού

Η γενικότερη εκτίμηση του ΚΚΕ για τη συρρίκνωση των υπηρεσιών Πρόνοιας, διάλυσης των ειδικών σχολείων στη λογική της περικοπής των δαπανών στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή και Υγεία, επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη κλιμακίου της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στη Σχολή Τυφλών και στο Ασυλο του Παιδιού.

Τη Σχολή Τυφλών επισκέφτηκε αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Γ. Τεμεκενίδη,μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και τον Χ. Χουρδάκη,υπεύθυνο του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους μαθητές της Σχολής.

Η Σχολή εξυπηρετεί 120 τυφλά παιδιά. Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς, καθώς πολλά προγράμματα διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης πόρων. Υπάρχει αδυναμία αξιοποίησης των υπολογιστών κι έτσι τα παιδιά στερούνται αυτού του εφοδίου. Οι πιστώσεις που διατίθενται στη σχολή δε φτάνουν για τη μισθοδοσία του προσωπικού. "Σ ' αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα", είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Βασιλείου.

Στη συζήτηση αναδείχτηκε και το μεγάλο πρόβλημα των τυφλών παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, που μόνο στη Βορ. Ελλάδα υπολογίζονται στα 260 άτομα. Τα παιδιά μένουν έξω από τη Σχολή, επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Οι επιπτώσεις στις οικογένειες, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι βαριές αυτές αναπηρίες, είναι τεράστιες.

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Σχολής, η οποία μετά από μεγάλους αγώνες έγινε ΝΠΙΔ. Το παλιό φιλανθρωπικό σωματείο διαλύθηκε, αλλά η περιουσία δεν έχει περάσει στην ευθύνη της Σχολής και μένει μετέωρη.

"Εδώ και μια δεκαετία ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στον οποίο έχει περιέλθει η περιουσία, έχει επιδείξει μεγάλη αδράνεια και ζητάμε την άμεση παραχώρηση της περιουσίας στη Σχολή για να την αξιοποιήσουμε", δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Σχετικά με την περιουσία μεγάλες είναι οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας -Πρόνοιας και των συνδικαλιστικών οργάνων της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη μη λύση του, δήλωσε ο Χ. Χουρδάκης. Ιδιαίτερα καταγγέλθηκε η στάση της νομαρχίας, η οποία είχε κάνει αγωγή, προκειμένου να περάσει η περιουσία στη Σχολή Τυφλών, με δική της ευθύνη όμως στη συνέχεια η αγωγή αυτή ακυρώθηκε. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και τους μαθητές να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε άλλα κέντρα, για να ματαιώσουν τα σχέδια και νομοσχέδια που ξανασπρώχνουν τους ανάπηρους στο Μεσαίωνα και στη ζητιανιά.

Στο Ασυλο του Παιδιού

Ο Χ. Χουρδάκης και ο Γ. Χαβατζάς,μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ επισκέφτηκαν το Ασυλο του Παιδιού, που παρέχει υπηρεσίες, και λειτουργεί απ' τη δεκαετία του 1920.

Το ίδρυμα επιχορηγείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και φιλοξενεί καθημερινά 540 παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών μέχρι 12 ετών. Διοικείται από εννεαμελές αιρετό ΔΣ "φιλόπτωχου" Σωματείου και τρία μέλη από τη Νομαρχία. Το προσωπικό που απασχολείται είναι περίπου 80 άτομα.Στη συνάντησή του με το ΔΣ του Ασύλου του Παιδιού ο Χ. Χουρδάκης επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις φιλανθρωπίας των ιδιωτών δεν μπορούν πρακτικά να αντιμετωπίσουν τα ουσιαστικά προβλήματα κάλυψης των αναγκών στην προσχολική αγωγή. "Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει την προσχολική αγωγή. Και αυτός ο τομέας με το νέο νομοσχέδιο περνάει στην ΤΑ, στη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ανταποδοτικότητα", είπε ο Χ. Χουρδάκης σημειώνοντας ότι και στο συγκεκριμένο Ιδρυμα οι γονείς ήδη πληρώνουν.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Λ. Ζαχαριάδου επισήμανε ότι το νέο κτίριο το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία του Ιδρύματος, άρχισε να κατασκευάζεται από τις αρχές του '80 και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε, λόγω της έλλειψης επαρκών πιστώσεων.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας και το ωρομίσθιο βρίσκεται σε άνθηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ