ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΜΒΟΣ ΕΠΕ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΙ"
Βιομηχανία... πλαστών ενσήμων!

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενες για τα δεδουλευμένα και τα ένσημά τους, στη φυλακή ο εργοδότης με την κατηγορία "τέλεσης κακουργημάτων"

Στο ανήλιαγο υπόγειο επί της οδού Μενεμένης 10 στον Ταύρο, σαράντα τέσσερις γυναίκες,χρόνια τώρα δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί. Μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς - κυριολεκτικά - ούτε ένα παράθυρο εξαερισμού, χωρίς έξοδο κινδύνου, με χρωστούμενα αναδρομικά και υπερωρίες τριών χρόνων έκαναν υπομονή... Ακόμα και τα 15 λεπτά που σταματούσαν το μεσημέρι για διάλειμμα, τα δούλευαν μετά τη λήξη του 8ωρου.

Στο ισόγειο, οι εξάδελφοι Παπαπετρόπουλοι,ιδιοκτήτες της βιοτεχνίας πουκάμισων "ΚΟΜΒΟΣ ΕΠΕ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΙ" είχαν στήσει μια πρωτότυπη "επιχείρηση" που παρήγαγε πλαστά ένσημα!Τα τρία πρώτα χρόνια οι... δουλιές τους πήγαιναν καλά. Οι κρατήσεις των εργαζομένων για την ασφάλισή τους γίνονταν κανονικά και οι ιδιοκτήτες φαινόταν να πληρώνουν κανονικά την εργοδοτική τους εισφορά...

Η κομπίνα δούλευε στην εντέλεια έως και την περασμένη εβδομάδα, όταν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακάλυψε τι έκαναν οι εξάδελφοι Παπαπετρόπουλοι. Αυτή τη στιγμή, ο Πέτρος Παπαπετρόπουλος του Παναγιώτη και ο λογιστής του βρίσκονται προφυλακισμένοι με κατηγορίες "τελέσεως κακουργήματος" (ο άλλος ιδιοκτήτης ξεφεύγει τη σύλληψη), ενώ οι εργαζόμενες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας,διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ενός μήνα, υπερωρίες και αναδρομικά από το '95 και το βασικότερο, τα ένσημά τους.

Οι εργαζόμενες ανέφεραν ότι ποτέ δεν είχαν πάρει μηχανογραφημένη μισθοδοσία, αφού τα λεφτά τους τα παίρνανε με φακελάκι, το οποίο απλώς έγραφε το όνομα της δικαιούχου. Αυτό τις κάνει ιδιαίτερα ανήσυχες, για το λόγο ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να αρνηθούν ότι κάποιες εργαζόμενες δούλευαν εκεί και μάλιστα χωρίς να τους επικολλούνται ούτε πλαστά ένσημα!

Οργισμένες είναι και για την παρουσίαση του θέματος από κάποια ΜΜΕ, που κατά την άποψη των εργαζομένων, άφησαν να εννοηθεί ότι στην παραγωγή των πλαστών ενσήμων δραστηριοποιούνταν και οι εργαζόμενες! "Ούτε που θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό μου ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο", μας λέει αγανακτισμένη η Στεργιανή Ζιαπάτη που δουλεύει στη βιοτεχνία πεντέμισι χρόνια και συνεχίζει "είμαστε αποφασισμένες να διεκδικήσουμε αυτά που μας χρωστάνε μέχρι δεκάρας". Η Αναστασία Μαμωνά μας λέει. "Δεν ξέρω τι να πω. Επεσα από τα σύννεφα. Πάντως από τη στιγμή που παραπέμφθηκαν για κακούργημα και να μας δώσουν αυτά που μας χρωστάνε, εγώ όλα τα περιμένω από αυτούς". "Εγώ δεν ξέρω αν βρίσκομαι στις καταστάσεις της εταιρίας, αφού ποτέ, όσα χρόνια δουλεύω εδώ δεν έχω βάλει ούτε μία υπογραφή", θα μας πει ηΔιαμάντη Ευτυχία.

Ο Πέτρος Παπαπετρόπουλος του Παναγιώτη, που βρίσκεται στη φυλακή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις εργαζόμενες και τις απείλησε ότι "όταν βγει, θα κόψει κεφάλια"! Προχτές όμως ξαναεπικοινώνησε και τους είπε από τη Δευτέρα να πάνε όλες στη δουλιά τους, γιατί όπου να 'ναι θα βγει και θα ρυθμίσει τις εκκρεμότητες...

Προχτές οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν σύσκεψη στο χώρο της επιχείρησης προκειμένου να αποφασίσουν το τι θα κάνουν για να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται και για να ενημερωθούν από το νομικό σύμβουλο του ΕΚΑ Χ. Δάμο,για το ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνουν στο εξής. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ταύρου Παν. Βακαλόπουλος,η Χριστίνα Τσεντούρου πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, αντιπροσωπεία από το Συνδικάτο Εργαζομένων Δήμου Ταύρου, αντιπροσωπεία από το ΔΣ Συλλόγου Γυναικών, αντιπροσωπεία από την ΚΟΒ Ταύρου κ.ά.

Μιλώντας στις εργαζόμενες η Χριστίνα Τσεντούρου τόνισε ότι το συνδικάτο θα είναι στο πλευρό τους μέχρι την επίλυση του προβλήματος και τις κάλεσε να είναι συσπειρωμένες και αποφασισμένες, γιατί ο αγώνας μπορεί να πάρει πολύ καιρό.

Ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εργαζόμενες στη συγκεκριμένη βιοτεχνία, αλλά η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι γενικό φαινόμενο. Επίσης διαβεβαίωσε ότι όλα τα μέσα που διαθέτει ο δήμος θα είναι στη διάθεση των εργαζομένων, καθώς και ότι αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να πάρει απόφαση για το θέμα.

ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ
Υποπτη απόφαση για την επιδότηση των ανέργων

Στη Βουλή έφερε το θέμα με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

Το πρόβλημα των καπνεργατών, οι οποίοι, λόγω της μειωμένης απασχόλησης, αδυνατούν να συμπληρώσουν τα 100 ημερομίσθια και να υπαχθούν έτσι σαν εποχικά απασχολούμενοι στην τακτική επιδότηση ανεργίας, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου προς τον υπουργό Εργασίας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "Είναι γνωστό ότι, για διάφορους λόγους, μια μεγάλη μερίδα καπνεργατών, λόγω μειωμένης απασχόλησης, αδυνατούν να κάνουν έστω και 100 ημερομίσθια που είναι αναγκαία για να υπαχθούν σαν εποχικά απασχολούμενοι στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου τέθηκε επανειλημμένα το αίτημα να καταβληθεί σ' αυτούς τους καπνεργάτες έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Στη βάση αυτού του αιτήματος το ΔΣ του ΟΑΕΔ με την 2213/23.12.1997 απόφασή του, εισηγήθηκε την καταβολή αυτής της ενίσχυσης και στη συνέχεια ο υπουργός με την 33006/9.1.98 απόφασή του, επικύρωσε την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ. Στην απόφαση του ΟΑΕΔ, αλλά και του υπουργού, υπάρχει μια φράση που η σημασία της μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτη έως σκανδαλώδης. Η απόφαση λέει ότι η καταβολή της έκτατης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει σε περίπου 700 άτομα της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας και όχι στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου που πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επειδή η διοίκηση της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας ζητάει από τα σωματεία να φέρουν καταστάσεις με τα ονόματα αυτών που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, επειδή ορισμένα σωματεία αρνήθηκαν - και σωστά- να κάνουν τέτοιες καταστάσεις γιατί αυτό δεν είναι δουλιά των σωματείων αλλά των υπηρεσιών, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν άλλα κριτήρια στη σύνταξη αυτών των καταστάσεων από τα σωματεία και την Ομοσπονδία, επειδή είναι αντικειμενικά αδύνατον τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων να έχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για το ποιος δικαιούται την έκτακτη ενίσχυση και επειδή είναι βέβαιο ότι αρκετοί καπνεργάτες μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μείνουν έξω από την ενίσχυση, ερωτάται ο κ. υπουργός.

  • Ο αριθμός των 700 περίπου ατόμων που δικαιούνται την έκτακτη επιδότηση- σύμφωνα με την υπουργική απόφαση - προέκυψε από έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου ή από τις καταστάσεις των σωματείων και της Ομοσπονδίας;
  • Θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να διορθώσει την απόφαση και να δώσει τη δυνατότητα της έκτακτης αυτής ενίσχυσης σε όλους όσους τη δικαιούνται".
Ο δήμαρχος Ταύρου Π.Βακαλόπουλος ενώ μιλά στις εργάτριες της "ΚΟΜΒΟΣ"

Ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος, ενώ μιλά στις εργάτριες της ΚΟΜΒΟΣ

Στάσεις σήμερα στη "Χαλυβουργική"

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 48ωρη απεργία στη "ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ",η οποία επιμένει αδιάλλακτα να μην ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματα που προβάλλει το επιχειρησιακό σωματείο στο διεκδικητικό του πλαίσιο για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας. Και αυτό, παρότι έχει προηγηθεί τριετές "πάγωμα" αποδοχών!

Σήμερα οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους με στάση εργασίας 8 - 12 πμ και συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απόλυση συνδικαλίστριας στην ΑΤΤΙΚ ΓΚΡΕΪΤ

Ζητά και "ρέστα" ο Χαρδαλιάς, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε επιτεθεί στην απολυμένη!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Την πρόεδρο της Εργοστασιακής Επιτροπής της ΑΤΤΙΚ - ΓΡΕΪΤ,Παναγιώτα Καρακίτσου απέλυσε ο Χαρδαλιάς,επειδή η εργαζόμενη υπέβαλε μήνυση σε βάρος του, αφού στη διάρκεια συνάντησης Χαρδαλιά - συνδικαλιστών, ο πρώτος της επιτέθηκε και της προκάλεσε σωματική κάκωση!

Η εταιρία γνωστοποίησε την απόλυση στη συνδικαλίστρια χθες στις 6 το πρωί, όταν αυτή πήγε να πιάσει δουλιά. Μόλις το γεγονός αυτό έγινε γνωστό στους καπνεργάτες, σταμάτησε η δουλιά και οι εργαζόμενοι βγήκαν έξω από το εργοστάσιο, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Μετά την εξέλιξη αυτή η εργοδοσία άρχισε να απειλεί τους απεργούς με ομαδικές απολύσεις. Και οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας αρνήθηκαν να μπουν στο εργοστάσιο να δουλέψουν, ενώ όσοι υπέκυψαν στην τρομοκρατία και κάθισαν να εργαστούν η εταιρία τους κράτησε 16 ώρες στη δουλιά!

Αργά χθες το μεσημέρι η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε ότι η απόλυση της συνδικαλίστριας είναι παράνομη και καταχρηστική και κάλεσε αύριο τον Χαρδαλιά σε τριμερή συνάντηση, προκειμένου να ανασταλούν οι απολύσεις και να εξηγήσει ο εργοδότης της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ το λόγο που αρνείται να τηρήσει το πρωτόκολλο εργασίας που υπέγραψε και μετά το οποίο ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ.

Η απολυμένη συνδικαλίστρια είναι μία από τις παλιότερες εργάτριες της επιχείρησης, καθώς δουλεύει στο καπνεργοστάσιο πάνω από μία 15ετία. Οπως λένε οι συνάδελφοί της, οι εργοδότες εκτιμώντας την εργατικότητά της την προσλάμβαναν πάντα από τις πρώτες όταν άρχιζε η παραγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ