Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ
Υποπτη απόφαση για την επιδότηση των ανέργων

Στη Βουλή έφερε το θέμα με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

Το πρόβλημα των καπνεργατών, οι οποίοι, λόγω της μειωμένης απασχόλησης, αδυνατούν να συμπληρώσουν τα 100 ημερομίσθια και να υπαχθούν έτσι σαν εποχικά απασχολούμενοι στην τακτική επιδότηση ανεργίας, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου προς τον υπουργό Εργασίας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "Είναι γνωστό ότι, για διάφορους λόγους, μια μεγάλη μερίδα καπνεργατών, λόγω μειωμένης απασχόλησης, αδυνατούν να κάνουν έστω και 100 ημερομίσθια που είναι αναγκαία για να υπαχθούν σαν εποχικά απασχολούμενοι στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου τέθηκε επανειλημμένα το αίτημα να καταβληθεί σ' αυτούς τους καπνεργάτες έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Στη βάση αυτού του αιτήματος το ΔΣ του ΟΑΕΔ με την 2213/23.12.1997 απόφασή του, εισηγήθηκε την καταβολή αυτής της ενίσχυσης και στη συνέχεια ο υπουργός με την 33006/9.1.98 απόφασή του, επικύρωσε την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ. Στην απόφαση του ΟΑΕΔ, αλλά και του υπουργού, υπάρχει μια φράση που η σημασία της μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτη έως σκανδαλώδης. Η απόφαση λέει ότι η καταβολή της έκτατης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει σε περίπου 700 άτομα της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας και όχι στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου που πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επειδή η διοίκηση της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας ζητάει από τα σωματεία να φέρουν καταστάσεις με τα ονόματα αυτών που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, επειδή ορισμένα σωματεία αρνήθηκαν - και σωστά- να κάνουν τέτοιες καταστάσεις γιατί αυτό δεν είναι δουλιά των σωματείων αλλά των υπηρεσιών, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν άλλα κριτήρια στη σύνταξη αυτών των καταστάσεων από τα σωματεία και την Ομοσπονδία, επειδή είναι αντικειμενικά αδύνατον τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων να έχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για το ποιος δικαιούται την έκτακτη ενίσχυση και επειδή είναι βέβαιο ότι αρκετοί καπνεργάτες μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μείνουν έξω από την ενίσχυση, ερωτάται ο κ. υπουργός.

  • Ο αριθμός των 700 περίπου ατόμων που δικαιούνται την έκτακτη επιδότηση- σύμφωνα με την υπουργική απόφαση - προέκυψε από έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου ή από τις καταστάσεις των σωματείων και της Ομοσπονδίας;
  • Θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να διορθώσει την απόφαση και να δώσει τη δυνατότητα της έκτακτης αυτής ενίσχυσης σε όλους όσους τη δικαιούνται".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ