Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να αντεπιτεθεί το εργατικό κίνημα

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

"Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ενότητας, της συσπείρωσης, της αντίστασης, του συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων".Αυτά τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,που χτες το πρωί περιόδευσε, μαζί με το γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος Σ. Κωτσαντή,στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και μίλησε με τους εργαζόμενους.

Η πρώτη στάση έγινε στις λάντζες του Περάματος, όπου από εκεί οι εργαζόμενοι περνούν απέναντι στην Κυνοσούρα. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση δυστυχώς επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του ΚΚΕ. "Είχαμε προειδοποιήσει - συνέχισε - όλους τους εργαζόμενους για την επίθεση όχι μόνο στα δικαιώματα των εργατών, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αγρότες και τους συνταξιούχους. Σήμερα οι μάσκες έπεσαν, η υποταγμένη κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, απροκάλυπτα οργανώνουν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης".

"Μας λένε - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - ότι μ' αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπει στο δρόμο της ΟΝΕ. Ναι θα μπει στο δρόμο της ΟΝΕ η Ελλάδα των μονοπωλίων και της αστικής τάξης. Αυτοί οι οποίοι μέσα σε μια νύχτα, με την υποτίμηση της δραχμής κέρδισαν δισεκατομμύρια. Εμείς λέμε ότι πρέπει το εργατικό κίνημα απέναντι σ' αυτήν την πολιτική να παλέψει, να οργανώσει την αντίστασή του, να αντεπιτεθεί".

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους εργαζόμενους της ΝΑΥΣΙ. Εκεί ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" είναι μόνο η αρχή. Σήμερα ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιείται και ακολουθούν η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ και μια σειρά άλλοι οργανισμοί. "Ο υπουργός Εργασίας - συνέχισε - χτες ακόμη δήλωσε ότι τα 9 βασικά μέτρα που προωθεί συντείνουν στον περιορισμό της εργασιακής δαπάνης. Το παράδειγμα του αγώνα των εργατών της Ζώνης, που έχουν αποτρέψει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτήν την αντιλαϊκή επίθεση είναι παράδοση, που πρέπει να τη μιμηθούν και άλλοι εργαζόμενοι".

Αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σημείωσε ότι οι πλειοψηφίες σεΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,είναι πλειοψηφίες συναινετικές, που υποτάσσονται στη λογική της ΕΕ, στην πολιτική της κυβέρνησης. "Γίνεται - σημείωσε - αυτή η επίθεση με τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό που λένε είναι μια κουβέντα, μια διαμαρτυρία και βγαίνουν και υποστηρίζουν ότι πέρα από τον αγώνα, χρειάζεται διάλογος. Οι εργάτες ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο, αλλά αυτός πρέπει να γίνεται με τη μαζική κινητοποίηση. Αν δε δουν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, θα κάνουν ένα διάλογο "του κουφού", όπου μόνοι τους θα μιλούν και θα αποφασίζουν. Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να ξεκινήσει η προσπάθεια της αλλαγής των συσχετισμών από τα πρωτοβάθμια σωματεία".

Στην ερώτηση εργαζόμενου για τη φίμωση της φωνής του ΚΚΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Σπ. Χαλβατζής είπε: "Η απάντηση είναι: ακόμα πιο δραστήρια δουλιά των μελών και των φίλων του Κόμματος με καθημερινή παρουσία σ' όλους τους χώρους και με την προσπάθεια ένταξης και άλλων ανθρώπων στο χώρο μας, όσο δε μεγαλώνει αυτή η δραστηριότητα, όσο δεν πολλαπλασιάζεται η κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη", τόσο θα μας επιτίθενται". Ενας άλλος εργαζόμενος ρώτησε για τα ελαστικό ωράριο και για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας. Ο Σπ. Χαλβατζής είπε χαρακτηριστικά: "Οσοι νέοι καταφέρνουν και βρίσκουν σήμερα δουλιά δεν ξέρουν από ωράριο, ούτε από πενθήμερο, ούτε από Συλλογική Σύμβαση. Κάθονται πάνω από το τηλέφωνο και τους ειδοποιούν κάθε φορά για να δουλέψουν 2 και 3 ώρες. Αυτή είναι η λογική που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι ο εργαζόμενος πρέπει να είναι "απασχολήσιμος", λίγο να δουλεύει, λίγο να αμείβεται. Σήμερα λοιπόν όλα αυτά μόνο με την πάλη των εργαζομένων και συνολικά του λαού, μπορούν να ανατραπούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ