Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Πάση θυσία" ψήφιση του νομοσχεδίου

Παιχνίδια τακτικής και τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική

Την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο - καρμανιόλα για την "Ολυμπιακή" και τις εργασιακές σχέσεις, επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βρισκόμενος σε αντιστοιχία με τον πρωθυπουργό, που, από το Λονδίνο, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί "ως έχει". Το σύνθημα, δε, που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα είναι "πάση θυσία" προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στην παρέμβαση των 6 κυβερνητικών βουλευτών του κλίματος Τσοχατζόπουλου, που την Κυριακή παρουσίασαν "κείμενο σωτηρίας" της "Ολυμπιακής", είπε πως το "εξυγιαντικό" σχέδιο της κυβέρνησης υπερκαλύπτει τις θέσεις των "6". Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι οι απόψεις τους δε βρίσκονται έξω από την κυβερνητική φιλοσοφία και πως σε κάθε περίπτωση η βασική κυβερνητική κατεύθυνση για "εξοικονόμηση" 50 δισ. δραχμών ετησίως από την "Ολυμπιακή", θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, είπε πως είναι αυτονόητο να τηρηθεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τυχόν μη συμμόρφωση "δε θα περάσει απαρατήρητη", είπε. Συμπλήρωσε δε, πως κατά την πεποίθηση της κυβέρνησης όλοι οι βουλευτές που τη στηρίζουν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων...

Το κείμενο των "6"

Σε ό,τι αφορά τους "6", με το κείμενο - παρέμβασή τους, επανέφεραν στο προσκήνιο την τακτική της - "τσοχατζοπουλικής" επιρροής - "εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

Οι Α. Κοτσακάς, Γ. Χαραλάμπους, Χ. Τσιόκας, Λ. Λωτίδης, Ι. Κωνσταντινίδης, Ν. Ζουμπουνίδης, παίζοντας το παιχνίδι της καταστροφολογίας, επισημαίνουν εκ προοιμίου ότι "η πορεία του εθνικού αερομεταφορέα τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και τους εργαζόμενους στην ανεργία". Η λύση - κατ' αυτούς - δε βρίσκεται στον αντίποδα του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά αντίθετα στον εμπλουτισμό του με παρεμβάσεις, ώστε η "Ολυμπιακή", να "προσομοιάζει στο υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς των ανταγωνιστικών εταιριών". Οι "6" κάθε άλλο παρά αρνούνται τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τη μείωση των μισθών, αλλά επιθυμούν τη συμπλήρωσή τους, αφού, όπως λένε "η παρέμβαση στο εισοδηματικό και εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, από μόνη της,είναι ανίκανη να δώσει λύσεις στην ΟΑ"... Προσθέτουν, λοιπόν, δίπλα στην καρατόμηση των εργατικών δικαιωμάτων και των εισοδηματικών επεμβάσεων διάφορα "αντιπολιτευτικά" φληναφήματα περί "στρατηγικού σχεδιασμού", "επιχειρησιακού σχεδιασμού", "σύγχρονου οργανισμού", "ισχυρού μάνατζμεντ", "σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας" και καθορισμό "χρονοδιαγράμματος" για το πρόγραμμα "εξυγίανσης".

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας των "6" είναι ότι η κριτική τους ασκείται από τη σκοπιά του ότι οι εργαζόμενοι δεν πείθονται από την κυβέρνηση για την ανάγκη νέων θυσιών, τις οποίες, όπως λένε, έτσι κι αλλιώς πρέπει να υποστούν οι εργαζόμενοι...

Παιχνίδια τακτικής

Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δε θα υπάρξουν διαρροές κυβερνητικών βουλευτούν. Ολες οι πλευρές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαίνονται πρόθυμες να αξιοποιήσουν για μια ακόμα φορά το "άλλοθι" της κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται.

Η πλευρά Σημίτη τονίζει ότι σε περίπτωση που τελικά κάποιοι παραβούν την κομματική πειθαρχία, η στάση της θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των διαρροών (παραπομπή στο Πειθαρχικό, διαγραφή από την ΚΟ, ή ακόμα και απειλή εκλογών).

Η πλευρά Τσοχατζόπουλου, αναγκασμένη να παίζει το παιχνίδι της "αριστερής" συνείδησης του κόμματος, περισσότερο αναγκασμένη να αναζητά δρόμους προσωπικής διάσωσης των στελεχών της και ακόμα περισσότερο αναγκασμένη να υφίσταται τις πιέσεις που προκαλεί η κοινωνική αγανάκτηση, φέρεται να κινείται στη γνωστή γραμμή της "ύψωσης των καταγγελτικών τόνων", για να ακολουθήσει η υπερψήφιση και από μέρους της του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά, ο Γ. Χαραλάμπους δήλωνε προχτές, δικαιολογώντας την παρέμβαση των "6", ότι "μην ξεχνάτε ότι οι βουλευτές είναι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με το κοινό, που ακούν τα παράπονα... ".

Οσο για τους λεγόμενους "προεδρικούς" και "κεντρογενείς" θα επιχειρήσουν να συμβάλουν "εποικοδομητικά" κατά τη διάρκεια της συζήτησης και να εμφανίσουν τη θετική τους ψήφο στο νομοσχέδιο ως αποτέλεσμα της κομματικής πειθαρχίας, αλλά και της αποδοχής από την κυβέρνηση επιμέρους παρατηρήσεών τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ