ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Στη δράση του λαϊκού παράγοντα η λύση

Ο Παν. Σαντζαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος

  • Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις επιθέσεις στην ΤΑ και στα κεκτημένα των εργαζομένων
  • Οι δημότες είναι πρώτα απ' όλα εργαζόμενοι
  • Μέσα σε μια ενθουσιώδη και κατάμεστη από κόσμο συγκέντρωση η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Αιγάλεω" ανακήρυξε τον Παν. Σαντζαρίδη υποψήφιο δήμαρχο που η ΔΑΣ θα στηρίξει στις επόμενες εκλογές. Η ενεργός συμμετοχή του στο λαϊκό κίνημα, η πολύχρονη παρουσία του στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της περιοχής και η σημαντική συμβολή του στους λαϊκούς αγώνες, ήταν τα κριτήρια με τα οποία η παράταξη προχώρησε στην επιλογή αυτή, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Σταυρόπουλος.Μέλος χρόνια του ΚΚΕ και μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της περιοχής, ο Παν. Σαντζαρίδης, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύσεις εφικτές και ρεαλιστικές και στο τοπικό επίπεδο, είναι ο λαϊκός παράγοντας, η συνεχής δηλαδή και αμείωτη αγωνιστική δράση του ίδιου του λαού. Αυτή ακριβώς είναι και η δική μας φιλοδοξία. Να βρεθούμε στο πλάι του λαϊκού παράγοντα, δίπλα στις ανησυχίες του και να πρωτοστατήσουμε στη συσπείρωσή του. Μαζί με την παράταξη, τόνισε, θα παλέψει για τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τ Α, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, και θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για την κατοχύρωση των κεκτημένων και των κοινωνικών αγαθών ενάντια στα οποία κυβέρνηση και ΕΕ σήμερα επιτίθενται.

    Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη σημερινή δημοτική αρχή του Αιγάλεω, την κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι με δική της ευθύνη περνάει κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης στο δήμο όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και οι ιδιωτικοποιήσεις. Μέσα από τη δημοτική επιχείρηση - ανώνυμη εταιρία που ίδρυσε, επιβάλλει στο δημότη να ξαναπληρώσει για εκείνα που ήδη έχει πληρώσει(προσχολική αγωγή, κοινωνική φροντίδα). Με τους εργαζόμενους στο περιθώριο, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη και κάλεσε όλους σε μια πλατιά λαϊκή πάλη για να διεκδικήσουν ενωμένα μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα απαντά στις ανάγκες τους.

    Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος δημοτικός σύμβουλος και πρώην επικεφαλής της ΔΑΣ Ν. Κυριαζόπουλος, υπενθύμισε ότι: "εμείς έχουμε μια ιστορία και μια παράδοση και φέρνουμε από μακριά εμπειρίες αθάνατες, στις δεκαετίες '50 - '60, μέσα στο παρακράτος μπορέσαμε ν' αγωνιστούμε και να προσφέρουμε στο λαό έργα... ". Τόνισε ότι οι εκλογές αυτές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και κάλεσε το λαό όλοι μαζί "να παλέψουμε ώστε οι εντολοδόχοι των Βρυξελλών, όπως φοβόντουσαν κάποια φαντάσματα τον προηγούμενο αιώνα, έτσι και τώρα να διαπιστώσουν ότι ο δρόμος από τις Βρυξέλλες στο Βατερλό είναι πολύ σύντομος".

    Το λόγο στη συνέχεια πήραν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους και όλοι μεταξύ άλλων επισήμαναν τις αξίες, ιδιαίτερα χρήσιμες για τη σημερινή πραγματικότητα, που έχει η Αριστερά και τον αγώνα που πρέπει ν' αναπτυχθεί ώστε ν' ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν το μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ Δ. Κρεμμύδας, αντιπροσωπεία της αχτιδικής επιτροπής του ΚΚΕ Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγία Βαρβάρα με επικεφαλής τον Κ. Παναρίτη, οι παλαίμαχοι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΣ Ν. Κυριαζόπουλος, Ν. Μιχιώτης και Γ. Πασχαλίδης, ο Μιχ. Σελέκος, επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" Χαϊδαρίου και υποψήφιος δήμαρχος, ο Παν. Μπουντούκης, δημοτικός σύμβουλος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" Αγίας Βαρβάρας, εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης και των γύρω περιοχών και πλήθος κόσμου.

    ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
    Κυρίαρχο πρόβλημα το κυκλοφοριακό

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει για την Πέμπτη η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία"

    Με ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της περιοχής η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία Καισαριανής" οργανώνει τον αγώνα και την πάλη ενάντια στην υποβάθμιση που οδηγούν την πόλη η αδιαφορία της κυβέρνησης και της σημερινής δημοτικής αρχής. Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη, 9 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της πόλης.

    Μιλώντας στο "Ρ" ο επικεφαλής της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας Καισαριανής" και υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές Γιώργος Κατημερτζής, τόνισε ότι "αυτά τα προβλήματα οξύνονται όσο οι δημοτικές αρχές λειτουργούν υποτελικά στην κεντρική εξουσία. Οσο δεν αντιστέκονται και δεν καλούν το λαό να αγωνιστεί γι' αυτά και που έχουν μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους υποσχόμενοι στην κεντρική εξουσία τη σιωπή τους αλλά και τη βοήθειά τους προκειμένου να ξεπουλήσουν το πλούτο της χώρας στα ξένα μονοπώλια. Εμείς θα καλέσουμε το λαό να συσπειρωθεί μαζί μας σε ένα αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης με στόχο τη συγκράτηση αυτού του αντιλαϊκού κατήφορου μέχρι και την ανατροπή του".

    Το κυκλοφοριακό - συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης μας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία",όχι μόνο παραμένει οξύτατο, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης και ανοχή της δημοτικής αρχής, καθημερινά επιδεινώνεται και αναδεικνύεται σε ζήτημα βασικής προτεραιότητας και επιβίωσης. Η λεωφόρος έχει μετατραπεί σε πραγματική καρμανιόλα, με την ηχορύπανση ανυπόφορη, την ατμοσφαιρική ρύπανση όλο και περισσότερο αισθητή και με αμέτρητα πλέον τροχαία ατυχήματα. Η μετακίνηση των κατοίκων είναι βασανιστική και χρονοβόρα και η σημερινή απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Καισαριανής αλλά και όλης της Αθήνας. Η λύση του κυκλοφοριακού -συγκοινωνιακού προβλήματος της Καισαριανής που αποτελεί ζήτημα ζωής για την πόλη, προϋποθέτει ανακατασκευή του δρόμου της Πανεπιστημιούπολης, ανασχεδιασμό της Λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και συντονισμένα. Η συγκέντρωσή μας αυτή, τονίζει, είναι μόνο η αρχή του αγώνα.

    "Προίκα" στους ιδιώτες και τα πρόστιμα

    Η πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς είναι γνωστή. Γνωστή είναι ακόμα και η πολιτική της να αφαιρεί έσοδα από τους δήμους, προκειμένου να τους υποχρεώσει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών τους. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όμως, έκανε ένα βήμα παραπάνω. Οχι μόνο αφαιρεί χρήματα από τους δήμους, αλλά με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τα δίνει σε ιδιώτες.

    Πριν από την ψήφιση του προαναφερόμενου νόμου, τα πρόστιμα από κλήσεις που έκοβαν τα λιμενικά όργανα πήγαιναν στους δήμους. Μετά την ψήφιση του νόμου, βάσει του άρθρου 2 παρ. 3, τα σχετικά πρόστιμα είναι πλέον έσοδο των Λιμενικών Οργανισμών και των Λιμενικών Ταμείων. Αυτό, κατ' αρχήν, σημαίνει ότι αυτομάτως αφαιρείται ένα σημαντικό έσοδο από τους δήμους. Για την περίπτωση όμως του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης, των οποίων έχει ανακοινωθεί η ιδιωτικοποίηση, τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση χαρίζει στους ιδιώτες που θα ξεπουλήσει αυτούς τους Οργανισμούς ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και μάλιστα όχι εφ' άπαξ, αλλά στο διηνεκές. Στην πραγματικότητα, με το νόμο αυτό ο ιδιώτης που θα πάρει τα υπό ιδιωτικοποίηση λιμάνια θα τα πάρει τσάμπα, αφού τα χρήματα που θα δώσει θα τα εισπράξει στη συνέχεια μέσω των προστίμων. Η κυβέρνηση μάλιστα φροντίζει αυτό να το κατοχυρώσει και με νόμο, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες δημάρχων, που οι δήμοι τους θίγονται από την απόφαση αυτή.

    Η εξήγηση που δίνει για να δικαιολογήσει τη σχετική διάταξη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,είναι επιεικώς απαράδεκτη, προσβάλλοντας ταυτόχρονα και τη νοημοσύνη όσων την ακούν. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή υποστήριξε ότι η ρύθμιση "υπαγορεύτηκε από την ανάγκη εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων από φορείς εκτέλεσης και συντήρησης των έργων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στις χερσαίες ζώνες των λιμένων, όπως είναι εν προκειμένω και ο ΟΛΠ". Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού, τονίζει: "Πρόκειται για την προίκα της ιδιωτικοποίησης".

    Πεζοδρόμιο - μαγαζί

    Δε φτάνουν τα τραπεζοκαθίσματα... Η αυθαιρεσία, όταν γίνεται ανεκτή, ή, σωστότερα, όταν βρίσκει προστάτες, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Γούβας στον Αγιο Αρτέμιο, ξεπερνά κάθε όριο.

    Το άνετο, σε σχέση με άλλες γειτονιές της Αθήνας, πεζοδρόμιο της οδού Βαθυκλέους, πίσω απ' την πλατεία Α. Πλυτά, διακόπτεται απότομα στον αριθμό 26 και ο πεζός - για τον οποίο, υποτίθεται, φτιάχτηκαν τα πεζοδρόμια - θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να κατέβει στο δρόμο. Γιατί, αν τύχει και είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και έχει δυσκολία να κατέβει το κράσπεδο, η μόνη του επιλογή είναι να γυρίσει πίσω.

    Κι όλα αυτά, γιατί δύο καταστήματα, με ψευδοκατασκευή, έχουν οικειοποιηθεί ολόκληρο το πεζοδρόμιο και το έχουν εντάξει στην επιχείρηση. Μόνο τα τούβλα λείπουν.

    Το σκανδαλώδες στην όλη υπόθεση είναι ότι οι κάτοικοι φωνάζουν δύο ολόκληρα χρόνια, το Διαμέρισμα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να συναινέσει στη χορήγηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου, οι δύο επιχειρήσεις παράνομα έχουν στήσει τις κατασκευές, αλλά ο Δήμος Αθηναίων ουδέποτε ...εθεάθη στην περιοχή για να τις αποσύρει και να άρει την παρανομία προς όφελος των κατοίκων.

    Ευθύνες για την υπόθεση αυτή, όπως και την άμεση κατεδάφιση των κατασκευών, αναμένεται να ζητήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο οποίος ενημερώθηκε πρόσφατα από τους κατοίκους της περιοχής και πρόκειται να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

    Συγκέντρωση για το Γουδί

    Λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή των ρυθμίσεων που αφορούν τον τεμαχισμό και τσιμεντοποίηση των 965 στρεμμάτων στο Γουδί, διοργανώνει η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου αύριο Τετάρτη 8 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας στο Γουδί.

    Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η διάσωση των 965 στρεμμάτων και η μετατροπή τους σε ενιαίο πάρκο πρασίνου, καταγγέλλοντας την αδράνεια των Δήμων Ζωγράφου και Αθήνας.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ