ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Διαφημιστής του νέου Πιουριφόι ο Γ. Παπανδρέου
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κρίνοντας την πολιτεία του Ν. Μπερνς, ισχυρίστηκε ότι "ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του"
  • Ορ. Κολοζώφ: Ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας
  • Οι προκλητικοί ισχυρισμοί του Γ. Παπανδρέου προκάλεσαν την αντίδραση και του προέδρου της Βουλής, ο οποίος αποκάλεσε τον Ν. Μπερνς "ανθύπατο", καλώντας το υπουργείο Εξωτερικών "να τον μαζέψει"

Με προκλητικό και "κατάπτυστο" τρόπο, επιχείρησε χτες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου να δικαιολογήσει την προσβλητική συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.Ηταν τόσο προσβλητική για τον ελληνικό λαό η απάντησή του, που ανάγκασε ακόμα και τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη,να καλέσει το υπουργείο Εξωτερικών να "μαζέψει τον Ν. Μπερνς", ο οποίος με απαράδεκτο τρόπο συμπεριφέρεται ως "ανθύπατος".

Ο Ορ. Κολοζώφ με την Επίκαιρη Ερώτηση, αφού υπενθύμισε μία σειρά από ενέργειες του Ν. Μπερνς που θυμίζουν εποχή Πιουριφόι, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για το εάν η δραστηριότητά του είναι σύμφωνη με τη διπλωματική πρακτική, εάν θα τον ανακαλέσει στην τάξη, προκειμένου να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας.

Με προκλητικό τρόπο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο σημείο να πει ότι στην Ελλάδα ο "καθένας δικαιούται να έχει απόψεις, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού πρέσβη", πολύ περισσότερο που σήμερα "υπάρχει ισότιμη συνεργασία της Ελλάδας με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής".

Κατά τον υφυπουργό η ωμή παρέμβαση του Ν. Μπερνς στα εσωτερικά της χώρας μας (εργασιακές σχέσεις, τρομοκρατία κ.ά.) είναι ανταλλαγή απόψεων και διάλογος, στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή.

Σε ό,τι αφορά στις περιοδείες - εν είδει επιθεώρησης - του Ν. Μπερνς, κατά τον Γ. Παπανδρέου, δεν είναι τίποτα το "ασύνηθες" και εμπίπτουν στη "συνήθη πρακτική δημοκρατικών και φιλελεύθερων χωρών". Μάλιστα, είπε ότι αυτές οι περιοδείες δεν παραβίασαν τους "κανόνες της διπλωματικής εθιμοτυπίας".

Φτάνοντας σε εξωφρενικό πλέον βαθμό, ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά κατηγόρησε όσους αντιδρούν στις προκλήσεις του νέου Πιουριφόι, λέγοντας ότι "πρέπει να δούμε πέραν των όποιων δηλώσεων ή ομιλιών του Μπερνς την αντίδραση. Δηλαδή, η αντίδραση στο περιεχόμενο των δηλώσεων του οποιουδήποτε μπορεί πολλές φορές να δώσει ουσιαστικότερη σημασία σε κάποια ζητήματα".

Είναι θέμα αξιοπρέπειας

Ο Ορ. Κολοζώφ, απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αφού του υπενθύμισε δημοσιεύματα όλων σχεδόν των εφημερίδων που κατέκριναν τη δραστηριότητα του Ν. Μπερνς, υπογράμμισε:

"Εάν τα θεωρείτε όλα αυτά δικαίωμα κάθε πολίτη και μέσα σε αυτά και το δικαίωμα του κάθε πρεσβευτή να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, όπως λειτουργεί ο Μπερνς, τι να σας πω;

Δε μου απαντήσατε στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Είναι μέσα στα πλαίσια της διπλωματικής δεοντολογίας οι επαφές του; Είχαν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο οι ενέργειές του ή σας αιφνιδιάζουν και εσάς;

Εχουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε τέτοιες δραστηριότητες διπλωματών στη χώρα μας. Δεν ξέρω τι ενοχλεί εσάς, αλλά ενοχλεί όλους τους Ελληνες πολιτικούς, χωρίς καμία εξαίρεση από το χρώμα που έχουν. Απορώ από όσα άκουσα εδώ μέσα. Η μας δουλεύουν ή δεν αισθάνονται τη βαρύτητα αυτών των ενεργειών αυτού του πρεσβευτή μέσα στη χώρα μας".

Ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι οι ενέργειες του εν λόγω πρεσβευτή αποτελούν ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας, υπογραμμίζοντας:

"Δεν είναι η τοποθέτηση του κάποιου πολίτη, Ελληνα ή ξένου. Εχει μία αρμοδιότητα, εκπροσωπεί μία συγκεκριμένη χώρα, με την οποία υποτίθεται ότι έχουμε ισότιμες σχέσεις. Δεν μπορεί να έρχεται και μέσα στη χώρα μας να επικρίνει τα όσα κάνουμε εμείς, καλά ή άσχημα. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Δεν ακολουθείται από κανένα πρεσβευτή αυτή η πρακτική. Και όπου τόλμησαν κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες μία, δύο, τρεις φορές, στο τέλος θεωρούνται ανεπιθύμητοι. Ορισμένα πράγματα πρέπει να μπουν σε μία τάξη. Δεν έχει σημασία αν ο κύριος αυτός εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και την πιο ισχυρή. Σημασία έχει ότι και εδώ έχουμε κάποια αξιοπρέπεια".

"Μαζέψτε τον"

Στη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, λέγοντας ότι τα όσα λέει ο Ν. Μπερνς και οι αντιδράσεις που προκαλούνται είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λάβει υπόψη του ο Αμερικανός πρέσβης και δεν είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Υπεραμύνθηκε δε του δικαιώματος να επιθεωρεί ό,τι θέλει, με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι "σε άλλα καθεστώτα χρειάζονταν άδειες για να πηγαίνουν οι πρέσβεις από δω και από εκεί".

Τα προκλητικά επιχειρήματα του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσαν σε αυτό το σημείο την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος στο τέλος της συζήτησης είπε: "Ο κ. Μπερνς νομίζω πρέπει να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Εάν οι εκατόν τόσοι πρεσβευτές στην Αθήνα επισκέπτονται αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχη επιχειρήσεων, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο. Είναι πρεσβευτής εδώ και συμπεριφέρεται ως ανθύπατος και πρέπει να τον μαζέψετε".Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να ψελλίσει κάτι περί καλής δουλιάς, που κάνει το υπουργείο και, εμφανώς ενοχλημένος, αφού είπε στον ΑΠ. Κακλαμάνη ότι δεν είναι αυτός που κάνει την Ερώτηση στην κυβέρνηση, αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα.

Αμέσως μετά ο υπουργός επισκέφθηκε τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδη, προφανώς για να διαμαρτυρηθεί για τη στάση του Απ. Κακλαμάνη, ενώ αργότερα συναντήθηκε και μαζί του. Σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους λίγο αργότερα ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ανασκευάσει την άσχημη εντύπωση που προκάλεσε η τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, λέγοντας ότι "επί της ουσίας μπορεί να συμφωνεί με τον Απ. Κακλαμάνη" (!), ότι έχουν γίνει συστάσεις στον Ν. Μπερνς, ο οποίος όμως, κατά τον υπουργό, είναι από τους "πιο φιλέλληνες πρέσβεις"!

Ο Απ. Κακλαμάνης - όπως διαμηνήθηκε από το Γραφείο Τύπου του - στη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, του είπε ότι διαμαρτυρήθηκε επειδή βρήκε κατάπτυστο και απαράδεκτο το κείμενο που διάβασε ο υπουργός στην απάντησή του.

Ποια αντιπολίτευση;

Είναι ολοφάνερο ότι τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση Σημίτη επιδιώκει να δώσει μια "αποφασιστική" ώθηση στην αντιλαϊκή επέλαση και να προχωρήσει με ρυθμούς - "σοκ" τον προγραμματισμό που έχουν σχεδιάσει η άρχουσα τάξη, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ. Οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, καθώς και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αποτελούν την αιχμή του δόρατος του αντιλαϊκού αυτού προγράμματος δράσης. Η επιβολή αυτών των κυβερνητικών επιλογών θα διαμορφώσει μια καινούρια κατάσταση, η οποία θα πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαϊκών στρωμάτων, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, το βιοτικό τους επίπεδο και θα σπρώξει στην ανεργία, στη φτώχεια και το περιθώριο μεγαλύτερα τμήματά τους. Ταυτόχρονα, θα επιδράσει αρνητικά στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια συνολική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος για την επιβολή φιλολαϊκών λύσεων και πολιτικών.

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι ειδικά αυτό το διάστημα, που η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται και κορυφώνεται, η στάση που κρατούν απέναντί της τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ηγεσίες των συνδικάτων, αποτελεί βασικό κριτήριο, με βάση το οποίο πρέπει να μετρηθεί η πολιτική τους από τους εργαζόμενους και το λαό. Μόνο εθελοτυφλούντες δεν μπορούν να διακρίνουν ότι η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει και συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική και ότι η κριτική που ασκεί γίνεται από "δεξιότερες" θέσεις, από θέσεις, δηλαδή, πιο νεοφιλελεύθερες, με σκοπό την άσκηση πιέσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, γεγονός που την ευθυγραμμίζει απόλυτα με τις επιθυμίες των πιο επιθετικών τμημάτων της άρχουσας τάξης και, από την άλλη, της επιτρέπει να δικαιολογήσει την ύπαρξή της ως κόμμα. Είναι ολοφάνερο ότι ο προσδιοριστικός όρος "αντιπολίτευση", δίπλα στο όνομα της ΝΔ, μόνο κατ' ευφημισμόν μπορεί να γίνεται.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, και με τη στάση της στο θέμα της "Ολυμπιακής". Οι "διαφωνίες" και οι εντυπωσιοθηρικές κινήσεις των βουλευτών, που φέρονται να ανήκουν σ' αυτήν, έχουν σκοπό να διευκολύνουν την υφαρπαγή της συναίνεσης των όποιων λαϊκών μαζών και συνδικαλιστών επηρεάζουν, στα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα. Πάντα και σήμερα ήταν ταγμένοι απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα και το βασικό που τους ενδιαφέρει είναι να έρθει "η σειρά τους" στη διαχείριση της εξουσίας. Τηρουμένων των αναλογιών, ανάλογη στάση επιδεικνύουν και οι ηγεσίες άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με σαφή προσπάθεια να παίξουν όσο γίνεται αποδοτικότερα το ρόλο του αναχώματος της αποφασιστικής ριζοσπαστικοποίησης του λαού.

Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, τα συμπεράσματά τους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τέτοιου είδους "αντιπολίτευση", ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον τους. Χρειάζεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Πράγμα, που σημαίνει ότι χρειάζεται να οργανώσουν την αντίσταση και την αντεπίθεσή τους στη νεοσυντηρητική λαίλαπα, στηρίζοντας τις ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ. Να σταματήσουν να πειθαρχούν στο "ρεαλισμό" και τα τετελεσμένα του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας. Αξιοποιώντας την πείρα τους, να αντισταθούν στις φωνές για το "εφικτό" και το "μικρότερο κακό". Να αλλάξουν άμεσα, υπέρ των συμφερόντων τους, τους συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα. Να οικοδομήσουν το δικό τους Μέτωπο. Αυτή είναι η μοναδική αντιπολίτευση, που μπορεί να ορθώσει φραγμό στην αντιλαϊκή επέλαση και να επιβάλει φιλολαϊκές λύσεις. Διαφορετικά, η επιστροφή στο Μεσαίωνα κινδυνεύει να σηματοδοτήσει ένα γενικότερο πισωγύρισμα.

Αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις Μπερνς

Καταδικάζει "τις ωμές παρεμβάσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, τόσο στα εθνικά μας θέματα αλλά και στις εργασιακές σχέσεις" το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας, με σχετική ανακοίνωσή του. Σημειώνει δε πως "η κυβέρνηση φαίνεται πως απέκτησε άλλον ένα υπουργό με όλα τα χαρτοφυλάκια για να υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική της. Φτάνει πια. Τα ζητήματα των εργασιακών μας σχέσεων είναι δική μας υπόθεση και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αναμειχθεί".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Καταγγέλλουμε τις παρεμβάσεις του στον ελληνικό λαό και απαιτούμε από την κυβέρνηση να μη του επιτρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά μας".

  • Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία του Γενική Συνέλευση να καταδικάσει τις ευθείες παρεμβάσεις και την ανάμειξη της αμερικανικής πρεσβείας και του πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ