ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
"Γέφυρα φιλίας" από τους φοιτητές

Η μεταβολή των μέχρι τώρα αντιλήψεων και στερεοτύπων, που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο λαών, είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες Τούρκοι φοιτητές στη Χίο, αλλά και της επόμενης επίσκεψης που θα γίνει τον άλλο μήνα από Ελληνες φοιτητές στη Σμύρνη.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη "γέφυρα φιλίας", που απλώνεται ανάμεσα στους δύο λαούς, παίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, οι οποίοι συμμετέχουν στην AIESEC - πρόκειται για τη Διεθνή Ενωση Φοιτητών Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, που προωθεί τη φιλία και την κατανόηση μεταξύ φοιτητών διαφορετικών εθνοτήτων.

"Στόχος της AIESEC είναι να δημιουργεί ευκαιρίες για άμεση επικοινωνία και επαφή μεταξύ των νέων ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς και έθνη. Να προσφέρει δυνατότητες για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, μέσω της εκπαίδευσης που παρέχει, αλλά κυρίως μέσω της πρακτικής εξάσκησης", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αναφέρει, ακόμα, πως όλα αυτά γίνονται εφικτά μέσω των ανταλλαγών, αφού "με αυτόν τον τρόπο οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αποδέχονται τις πολιτιστικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες μεταξύ των λαών".

Ηδη από σήμερα 30 Τούρκοι φοιτητές βρίσκονται στη Χίο - θα μείνουν έως αύριο 8 του Απρίλη - ενώ η αντίστοιχη ελληνική αποστολή (επίσης 30 φοιτητές) θα επισκεφτεί τη Σμύρνη στις 2-6 του Μάη. "Το πρόγραμμα αυτό θα συνεισφέρει τόσο στη σχέση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, όσο και στη μεταβολή των μέχρι τώρα αντιλήψεων και στερεοτύπων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο λαών", καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Διοίκησης.

Να σημειωθεί πως μερικές απ' τις δραστηριότητες των δύο επισκέψεων θα είναι συζητήσεις ποικίλων θεμάτων βάσει υλικού, το οποίο θα έχει συγκεντρωθεί απ' τους φοιτητές που θ' απαρτίζουν την οργανωτική επιτροπή του προγράμματος και σεμινάρια εκπαίδευσης που θα παρακολουθήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Μέχρι και 60 εκατομμύρια δραχμές θα επιβάλλονται πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, προβλέπεται να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης τους δεν πληρώνει το πρόστιμο.

Στην απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ γίνεται η επισήμανση ότι η τριμελής επιτροπή των αυθαίρετων κτισμάτων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας των δήμων ή κοινοτήτων θα πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από δύο τεχνικούς υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ της Πολεοδομικής Υπηρεσίας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τις Γενικές Απολογιστικές Συνελεύσεις τους πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
  • Την Τετάρτη 8-4-98:

- ΠΕΙΡΑΙΑ στις 5 μμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

- ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,στις 6 μμ,στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).

- ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ στις 5.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Αρτέμιδος 7).

  • Ακόμη την Κυριακή 12-4-98

- ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής), στις 10.30 πμ, στον κινηματογράφο "ΑΣΤΕΡΑ" (πίσω από τον ΟΤΕ στην οδό Ασκληπιού). Αν δεν υπάρξει απαρτία η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί οριστικά χωρίς άλλη πρόσκληση, την Κυριακή 26-4-98 στις 10.30πμ στην ίδια αίθουσα.

- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στις 10 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών γωνία).

- ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ,στις 10.30 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίου Ιωάννου 58 Β). Η παρουσία όλων απαραίτητη.

- Το Παράρτημα ΓΟΥΒΑΣ καλεί όλους τους αντιστασιακούς που επιθυμούν να συμπεριληφθούν σε κοινό ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής, να υποβάλουν αίτηση προς το Παράρτημα μέχρι της 10ης Απριλίου 1998. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές κάθε μέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από 5 - 7 το απόγευμα.

Νέα απόφαση για πτυχίο "κολεγίου"

Βήμα προς βήμα και μεθοδευμένα το Στ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προχωρεί στην αναγνώριση των πτυχίων των "κολεγίων" των ξένων πανεπιστημίων ως ισότιμα με των ελληνικών ΑΕΙ. Η "νέα πράξη" αφορά την προσφυγή σπουδαστή ΤΕΙ, ο οποίος, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του (πέρασε μόνο εννιά μαθήματα), συνέχισε τις σπουδές του στο 2ο έτος σε BACHELOR βρετανικού "κολεγίου" και μετά από διετή φοίτηση έκανε άλλο ένα χρόνο για MASTER. Πρόκειται για τα γνωστά "πανεπιστήμια" της Μεγάλης Βρετανίας, στην πλειοψηφία τους ιδιωτικά, αμφίβολης ποιότητας που επιδίδονται σε "βιομηχανία πτυχίων" και επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για κάθε πτυχιούχο που θα αποφοιτήσει από τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια και στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος.

Το Στ Τμήμα του ΣτΕ δέχτηκε ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν μπορεί να αρνηθεί την αναγνώριση τέτοιου "πτυχίου" και ότι θα πρέπει να κρίνει κατά περίπτωση την υπόθεση κάθε πτυχιούχου και με βάση το επίπεδο σπουδών που παρέχουν τα ξένα πανεπιστήμια και το ελληνικό ΤΕΙ. Πάντως, το θέμα παραπέμπεται για οριστική κρίση στην επταμελή σύνθεση του αρμόδιου τμήματος του ΣτΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ