ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τον ισραηλινό στρατό

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ μετά από τη δολοφονία ενός Παλαιστινίου αυτοκινητιστή από Ισραηλινούς στρατιώτες τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Το νέο συμβάν προστέθηκε στην, ήδη, συσσωρευμένη ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς εξαιτίας της δολοφονίας του "αρχιβομβιστή" της "Χαμάς" Μοχιγιεντίν Σαρίφ, την οποία η οργάνωσή του αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία την ένταση που προκλήθηκε στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, μετά τη δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστινίου αυτοκινητιστή από Ισραηλινούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή της πόλης, Γιαϊρ Γιτζάκι, ο 25χρονος Μοχάμεντ Σαλαϊμι δε σταμάτησε σε μπλόκο της ισραηλινής αστυνομίας, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και παραβίασε άλλο ένα οδικό μπλόκο. Αν και το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε, ήδη, έρευνα για τη διευκρίνιση των συνθηκών υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο 25χρονος Παλαιστίνιος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Αβιγκντόρ Καχαλανί, κάλυψε πλήρως τους Ισραηλινούς αστυνομικούς. Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του Σαλαϊμι, σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστινίους κατοίκους της Ιερουσαλήμ και Ισραηλινούς στρατιώτες ξέσπασαν στις περισσότερες αραβικές συνοικίες της Ιερής Πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός, όμως, παραμένει σε υψίστη ετοιμότητα και για να αντιμετωπίσει τις απειλές της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", η οποία επιμένει στην εκτίμησή της ότι ο αρχιβομβιστής της Μοχιγιεντίν Σαρίφ δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς μυστικούς πράκτορες. Ο ηγέτης της "Χαμάς" στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, σε ομιλία του χθες, χαρακτήρισε "ψευδή και διάτρητη την εκδοχή της Παλαιστινιακής Αρχής", που εκτιμά ότι ο Σαρίφ δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής της "Ιζεντίμ Αλ Κασάμ", στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς", στη Δυτική Οχθη, Αντέλ Αουντάλαχ, στα πλαίσια μιας διαμάχης εξουσίας. Ο Ραντίσι προειδοποίησε την Παλαιστινιακή Αρχή να μην πράξει το ότιδήποτε κατά του Αουντάλαχ και τόνισε ότι η "Χαμάς" έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εντούτοις, ο ηγέτης της "Χαμάς" διέψευσε ότι η υπόθεση της δολοφονίας του Σαρίφ θα οδηγήσει σε ευθεία αντιπαράθεση την οργάνωση με την Παλαιστινιακή Αρχή και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ενδοπαλαιστινιακής διαμάχης.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διελκυστίνδα το δημοψήφισμα μεταξύ Μιλόσεβιτς - ΟΑΣΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΟΦΙΑ.-

Σε σημείο τριβής ανάμεσα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς έχει αναδειχτεί η πρόταση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, προκειμένου να αποφασίσουν οι Σέρβοι ψηφοφόροι εάν θα παραστεί στις μελλοντικές συνομιλίες με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου ξένος διαμεσολαβητής.

Χτες ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ,Χαβιέρ Ρουπέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία, ζήτησε από το Βελιγράδι να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως το δημοψήφισμα "δε θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, αλλά θα απομακρύνει την προοπτική επίλυσης της κρίσης".Ο Ρουπέρες τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της άμεσης διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσόβου, χαρακτηρίζοντας "επείγουσα ανάγκη" την έναρξη διαλόγου "χωρίς όρους, δίχως διαπραγματεύσεις, το συντομότερο, υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας". Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του υπενθυμίζοντας πως η διεθνής κοινότητα είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος "ευρείας αυτονομίας" στο Κοσσυφοπέδιο, πάντα "εντός του εδάφους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας" και προβλέποντας πως "μία νέα εδαφική διαίρεση θα οδηγήσει σίγουρα σε νέα αιματοχυσία και σε νέες συγκρούσεις".

Νωρίτερα, έφθασε στην Πρίστινα, ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς,με σκοπό να αρχίσει συνομιλίες με αντιπροσώπους μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των οποίων Τσιγγάνοι, Τούρκοι και μουσουλμάνοι.

Ο Σέρβος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βλάνταν Κούτλεσιτς, που είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το Κοσσυφοπέδιο και τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς.

Ομως, όπως αναμενόταν, ο Μιλουτίνοβιτς κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου δίχως... συνομιλητές, αφού μία ακόμα φορά, οι ηγέτες των Αλβανών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, τακτική που ακολουθούν από τις 12 του περασμένου μήνα.

"Με την άφιξή μου, ήθελα να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα που δίνουμε σ' αυτές τις συνομιλίες. Ομως, δυστυχώς, οι προσκεκλημένοι συνομιλητές δεν εμφανίστηκαν" δήλωσε ο Μιλουτίνοβιτς, καταλήγοντας πως "τέτοια ανεύθυνη στάση μιλά από μόνη της".

Στο μεταξύ, το σερβικό Κοινοβούλιο άρχισε να εξετάζει από το πρωί την πρόταση του Προέδρου Μιλόσεβιτς για την οργάνωση δημοψηφίσματος, για την αποδοχή ή όχι της διεθνούς μεσολάβησης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς επανέλαβε ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι "εσωτερική υπόθεση της Σερβίας", ενώ πρόσθεσε ότι "η διευθέτησή του αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Σερβίας".

Αυτό ακριβώς το ζήτημα, δηλαδή το δημοψήφισμα Μιλόσεβιτς, απασχόλησε και πάλι τα πρωτοσέλιδα των γιουγκοσλαβικών εφημερίδων.

"Οι ξένοι θέλουν μια κυβέρνηση - ανδρείκελο" στη Σερβία, γράφει η εφημερίδα"Γιέντινστβο" επικαλούμενη σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Μίλοβαν Μπόλιτς. Η ίδια εφημερίδα επέκρινε και τον ηγέτη των αλβανόφωνων Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, για "παρελκυστική" τακτική, επειδή αρνήθηκε να συναντήσει τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Επιπλέον, η προσκείμενη στη γιουγκοσλαβική προεδρία εφημερίδα "Πολίτικα Εξπρές" κατηγόρησε ως "αλληλέγγυους με τους αυτονομιστές Αλβανούς" του Κοσσυφοπεδίου τις αρχές του Μαυροβουνίου, βάζοντας πρώτο στο "στόχαστρο" το Μαυροβούνιο Πρόεδρο Μίλο Τζουγκάνοβιτς. "Γινόμαστε μάρτυρες μίας νέας σελίδας αθλιότητας της σημερινής μαυροβουνιακής ηγεσίας, που ανοιχτά στέκεται αλληλέγγυα προς τους αυτονομιστές Αλβανούς, στις επιδιώξεις τους και τις απαιτήσεις τους", ισχυρίστηκε η εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.Αντίθετα, κατά της πολιτικής του Προέδρου Μιλόσεβιτς στράφηκε η εφημερίδα ΜΠΛΙΤΣ του Βελιγραδίου, που επικαλούμενη, δήλωση του ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα) Ζόραν Τζίντζιτς έγραψε πως "η πολιτική του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι τόσο επικίνδυνη όσο και οι εκλύσεις ραδιενέργειας από την πυρηνική μονάδα του Τσερνόμπιλ"! Ο Τζίντζιτς δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως το "Κοσσυφοπέδιο είναι το πρώτο θύμα", προβλέποντας πως θα ακολουθήσουν "το Μαυροβούνιο, το Σαντζάκ (περιοχή όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου) και μετά η Βοϊβοντίνα (βόρεια επαρχία της Σερβίας, όπου ζει μεγάλη μειονότητα Ούγγρων)"...

ΡΩΣΙΑ
Αντιθέσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης

Την Παρασκευή η συζήτηση στην Κρατική Δούμα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απέκλεισε χτες, κατά τη διάρκεια "στρογγυλής τραπέζης", το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη Ρωσία και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Οπως είναι γνωστό, ο Γιέλτσιν, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, δέχτηκε να καλέσει τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε συζήτηση "στρογγυλής τραπέζης". Στην παρέμβασή του σημείωσε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει οποιεσδήποτε υποψηφιότητες για το σχηματισμό της κυβέρνησης, "έχοντας ως γνώμονα τα επαγγελματικά τους προσόντα και όχι τις πολιτικές θέσεις τους". Κατέστησε σαφές ότι δε σκοπεύει να αλλάξει την κοινωνικοοικονομική πολιτική, θέμα που συζητήθηκε στη "στρογγυλή τράπεζα". Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι "αποτελεί έγκλημα η συνέχιση αυτής της πολιτικής και ότι το ΚΚΡΟ και άλλες δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι πρώτα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και μετά να συζητηθεί η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα". Επιβεβαίωσε ότι η ΚΟ του ΚΚΡΟ στη Δούμα θα καταψηφίσει τον Κιριένκο.

Στο μεταξύ, η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) αποφάσισε να συζητήσει την προσεχή Παρασκευή το θέμα της επικύρωσης της υποψηφιότητας για πρωθυπουργό της χώρας του Κιριένκο, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Δούμας Βλαντίμιρ Ριζκόφ. Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη το πρωί σε συνάντηση των προέδρων των ΚΟ της Δούμας. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής την Παρασκευή ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιέλτσιν για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κιριένκο.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση των "απειλών"...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- "Ετοιμη να απαντήσει" σε οποιαδήποτε απειλή κατά της εθνικής της ασφάλειας από την πλευρά του Πακιστάν είναι η Ινδία, δήλωσαν χτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι, κατηγορώντας παράλληλα την Κίνα για την παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ισλαμαμπάντ.

Κατά τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν "απάντηση" στην ανακοίνωση του Πακιστάν τη Δευτέρα περί "επιτυχούς δοκιμής" βαλλιστικού πυραύλου εδάφους - εδάφους, ακτίνας δράσεως σχεδόν 1.500 χιλιομέτρων. "Οι δικοί μας πύραυλοι", έλεγαν Ινδοί αξιωματούχοι, "μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στο Πακιστάν".

"Είμαστε ενήμεροι της διαρκούς εξωτερικής βοήθειας προς το Πακιστάν όσον αφορά αυτό το πεδίο (σ.σ. της πυρηνικής στρατιωτικής τεχνολογίας), παρά την ύπαρξη διεθνών συμφωνιών για τον περιορισμό της", πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, "φωτογραφίζοντας" το Πεκίνο.

"Ολοι ξέρουν ότι η Κίνα παρέχει πυραυλική τεχνολογία στο Πακιστάν", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της νέας κυβέρνησης της Ινδίας, Τζορτζ Φερνάντες. "Η Κίνα έχει διαψεύσει ότι το κάνει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες - άρα επαφίεται στις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του Πακιστάν", πρόσθεσε.

"Το ινδικό πυραυλικό πρόγραμμα συνεχίζεται", είπε ακόμη, άρα "δε χρειάζεται να αντιδράσουμε. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε το Πακιστάν σχεδιάζει να κάνει".

Οι δύο χώρες (που έχουν διεξάγει τρεις πολέμους) έχουν αποδυθεί σε έναν "ανεπίσημο" αγώνα δρόμου για την απόκτηση πυρηνικών (χωρίς επισήμως να δηλώνουν ότι έχουν αυτήν τη δυνατότητα) από το 1974, όταν το Νέο Δελχί είχε πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.

ΗΠΑ
Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας...

ΣΤΑΝΤΦΟΡΝΤ.-

Χωρίς δουλιά πρόκειται να μείνουν μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια περίπου εννιά χιλιάδες εργαζόμενοι στην εταιρία εκτυπωτικών, φωτοτυπικών, γραφιστικών και τυπογραφικών μηχανημάτων "Xerox". Οπως ανακοινώθηκε, χθες, στην έδρα της εταιρίας στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, η μείωση του προσωπικού, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε με απόλυση, είτε με υποχρεωτική παραίτηση, αντιστοιχεί στο 10% του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού και θα πλήξει, κυρίως, τις αντιπροσωπείες της εταιρίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Στόχος της απόφασης αυτής είναι να υπάρξει κέρδος στην εταιρία μεγαλύτερο του ενός δισ. δολαρίων για να αντέξει το διεθνή ανταγωνισμό, αν και το 1997 είχε κατά 20% αύξηση των κερδών της.

Ακόμα πιο σκληρά είναι αυτές τις μέρες τα μέτρα του ισραηλινού στρατού


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ