Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τον ισραηλινό στρατό

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ μετά από τη δολοφονία ενός Παλαιστινίου αυτοκινητιστή από Ισραηλινούς στρατιώτες τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Το νέο συμβάν προστέθηκε στην, ήδη, συσσωρευμένη ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς εξαιτίας της δολοφονίας του "αρχιβομβιστή" της "Χαμάς" Μοχιγιεντίν Σαρίφ, την οποία η οργάνωσή του αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία την ένταση που προκλήθηκε στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, μετά τη δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστινίου αυτοκινητιστή από Ισραηλινούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή της πόλης, Γιαϊρ Γιτζάκι, ο 25χρονος Μοχάμεντ Σαλαϊμι δε σταμάτησε σε μπλόκο της ισραηλινής αστυνομίας, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και παραβίασε άλλο ένα οδικό μπλόκο. Αν και το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε, ήδη, έρευνα για τη διευκρίνιση των συνθηκών υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο 25χρονος Παλαιστίνιος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Αβιγκντόρ Καχαλανί, κάλυψε πλήρως τους Ισραηλινούς αστυνομικούς. Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του Σαλαϊμι, σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστινίους κατοίκους της Ιερουσαλήμ και Ισραηλινούς στρατιώτες ξέσπασαν στις περισσότερες αραβικές συνοικίες της Ιερής Πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός, όμως, παραμένει σε υψίστη ετοιμότητα και για να αντιμετωπίσει τις απειλές της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", η οποία επιμένει στην εκτίμησή της ότι ο αρχιβομβιστής της Μοχιγιεντίν Σαρίφ δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς μυστικούς πράκτορες. Ο ηγέτης της "Χαμάς" στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, σε ομιλία του χθες, χαρακτήρισε "ψευδή και διάτρητη την εκδοχή της Παλαιστινιακής Αρχής", που εκτιμά ότι ο Σαρίφ δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής της "Ιζεντίμ Αλ Κασάμ", στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς", στη Δυτική Οχθη, Αντέλ Αουντάλαχ, στα πλαίσια μιας διαμάχης εξουσίας. Ο Ραντίσι προειδοποίησε την Παλαιστινιακή Αρχή να μην πράξει το ότιδήποτε κατά του Αουντάλαχ και τόνισε ότι η "Χαμάς" έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εντούτοις, ο ηγέτης της "Χαμάς" διέψευσε ότι η υπόθεση της δολοφονίας του Σαρίφ θα οδηγήσει σε ευθεία αντιπαράθεση την οργάνωση με την Παλαιστινιακή Αρχή και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ενδοπαλαιστινιακής διαμάχης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ