ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμούν τον εμψυχωτή του "Θεάτρου"

Την ερχόμενη Δευτέρα,στις 8μ.μ., το θέατρο "Στοά",οργανώνει εκδήλωση για τον Κώστα Νίτσο,θέλοντας να τιμήσει τους αγώνες του για το ελληνικό θέατρο.

Υπεράξιος ο Κώστας Νίτσος και αυτής της τιμής και άλλων (και των προηγούμενων που του έγιναν), γιατί ήταν μεγάλη η προσφορά του στη δημοσιογραφία και μοναδική στο είδος της η προσφορά στο θέατρό μας: Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία τού χρωστά πολλά. Τη στήριξε ανεπιφύλακτα, με αγάπη και αδέκαστη, πάντα εποικοδομητική, κριτική σκέψη, ώστε να απαγκριστρωθεί από το σύμπλεγμα κατωτερότητας έναντι του ξένου ρεπερτορίου, από τον ψυχροπολεμικό φόβο της που στόμωνε τη σύγχρονη κοινωνική θεματική της. Οι άνθρωποι του θεάτρου - εκείνοι που διψούσαν για το καινούριο και το προοδευτικό, για γνωριμία με πρωτοπόρες τάσεις και ανήσυχους δημιουργούς του παγκόσμιου θεάτρου, για θέατρο ουσιαστικό, υψηλής ποιότητας, κοινωνικής χρησιμότητας, μακράν του εύπεπτου εμπορευματικού θεάτρου (δραματουργικά και σκηνοθετικά) - του χρωστούν πολλά. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι κ.ά., του χρωστούν την καταξίωσή τους, μέσω της συντομογραφικής κριτικής του στη στήλη του "Αστερίσκοι" (αρχικά στα "Νέα") και μετά στο περίφημο περιοδικό του, "Θέατρο".Και χάρη σ' αυτόν, αφού με την επωνυμία του εκδόθηκε, είδε το φως της δημοσιότητας όλος ο θεατρικός Γιάννης Ρίτσος,καθώς ο ποιητής, ενθαρρημένος από τον Κώστα Νίτσο, σε εκείνον μόνο εμπιστεύτηκε την έκδοση των θεατρικών του έργων.

Στο θέατρο "Στοά", λοιπόν, στη "σκηνοθετημένη" από τον Θανάση Παπαγεωργίου εκδήλωση για την προσφορά του Κ. Νίτσου, μέσα από τα "Νέα" και το "Θέατρο", θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Στέφανος Ληναίος, Ανδρέας Παναγόπουλος,εκπρόσωποι του ΣΕΗ,του Θεατρικού Μουσείου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.Για τη δημοσιογραφική προσφορά του θα μιλήσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος."Αστερίσκους" και χαιρετισμούς φίλων και συνεργατών του τιμώμενου θα διαβάσει η Λήδα Πρωτοψάλτη.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
"Προστασία" απροστάτευτης πολιτιστικής κληρονομιάς

Το προσχέδιο του Αρχαιολογικού Νόμου παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,χωρίς να δώσει στον Τύπο το κείμενο του σχεδίου, λέγοντας πως "δεν είναι υιοθετημένο, αλλά μια βάση προς συζήτηση". Πριν την τελική μορφή του θα οργανωθεί ημερίδα. Να σημειωθεί, όμως, ότι οι ενδιαφερόμενοι - αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές, πανεπιστημιακοί - δε συμμετείχαν στη διαμόρφωση του εν λόγω σχεδίου.

Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για νόμο - πλαίσιο, που αφήνει ανοιχτά πολλά ζητήματα. Ρυθμίσεις - "κλειδιά" για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που υποτίθεται πως θα σηματοδοτούσαν τη διαφοροποίηση από τον ξεπερασμένο νόμο του 1932, τελικά περιορίζονται σε ήξεις - αφήξεις διατυπώσεις προς διευκόλυνση ιδιοκτητών, κατόχων και συλλεκτών.Ξεκινώντας από τα χρονολογικά όρια της προστασίας, το προσχέδιο υπολείπεται σε αυστηρότητα ακόμα και του ισχύοντος νόμου, δεδομένου ότι μόνο από αρχαιοτάτων χρόνων έως το 1453 τα κινητά και ακίνητα, νοούνται αυτόματα ως αρχαία μνημεία, χωρίς προηγούμενο χαρακτηρισμό, ανήκουν στο κράτος κατά νομή και κυριότητα και είναι ανεπίδεκτα χρησικτησίας.Από το 1453 και μετά όλα σχεδόν, αρχαία και νεότερα, είναι υπό συζήτηση και χρειάζονται προηγούμενο αιτιολογημένο χαρακτηρισμό.

  • Αρχαία μνημεία νοούνται τα κινητά και ακίνητα έως το 1453.Τα από το 1453 - 1830 χαρακτηρίζονται ως αρχαία,... αν αναγνωριστεί η ιστορική - αρχαιολογική τους αξίας. Μάλιστα για κινητά της μεταβυζαντινής περιόδου υπάρχει και εξαίρεση: προστατεύονται μόνο μετά από χαρακτηρισμό, όσα δεν είναι ανασκαφικά ευρήματα, δεν αποσπάστηκαν από ακίνητο μνημείο, δεν είναι εικόνες ή άλλα λειτουργικά αντικείμενα.Δηλαδή, χιλιάδες αντικείμενα, με ιστορική, αρχαιολογική ή λαογραφική αξία μπορεί να μείνουν απροστάτευτα και... εκτεθειμένα σε άλλες χρήσεις.
  • Νεότερα μνημεία νοούνται τα μεταγενέστερα του 1830 και παλαιότερα των... εκάστοτε τελευταίων 100 ετών, εάν προηγουμένως κηρυχτούν ως τέτοια. Ωστόσο, για το χαρακτηρισμό και την προστασία των νεότερων μνημείων, στο παρελθόν είχαν εκφραστεί διαμαρτυρίες, επειδή πολλά απ' αυτά (ακίνητα και κινητά) συχνά συνδέονται με επιχειρηματικές χρήσεις. Φαίνεται, λοιπόν, πως το θέμα των διαμαρτυρομένων... λύθηκε. Νεότερα θα νοούνται και θα χαρακτηρίζονται και τα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1830 και είναι παλαιότερα των εκάστοτε τελευταίων 30 ετών,μόνο αν αξιολογηθούν ως "ιδιαίτερης σημασίας".

Το κράτος έχει την ευθύνη της προστασίας για κινητά και ακίνητα αρχαία, αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς από το 1453 και εξής δε θίγεται. Απλώς θα τίθεται "υπό περιορισμούς" ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις και την υποχρέωση της προστασίας και συντήρησης.

Στις συλλογές επικρατεί πλήρης χαλαρότητα.Οχι μόνο δεν περιορίζονται οι "ιδιωτικές σχέσεις" με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ούτε καν ελέγχονται.Ο υπουργός άφησε ασαφές το αν ο συλλέκτης οφείλει να παρουσιάζει παραστατικά προέλευσης των αντικειμένων, αφού μάλλον οι σχέσεις με τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας θα ελέγχονται με... "εύλογες πιθανολογήσεις".Επιπλέον, διατηρείται το δικαίωμα να κληρονομείται η συλλογή, εάν ο κληρονόμος πληροί κάποιες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των αντικειμένων. Επίσης, η μεταβίβαση λόγω θανάτου, δηλαδή η άδεια κατοχής, αναγνωρίζεται και για κινητά αρχαία, χρονολογούμενα μέχρι το 1453, εφόσον αυτά δεν είχαν εξαχθεί από την ελληνική επικράτεια στο διάστημα της 50ετίας πριν την εισαγωγή.

Σχετικά με τις βλαπτικές ενέργειες σε μνημεία ή το περιβάλλον τους, απαγορεύεται η εγκατάσταση λατομείων και βιομηχανικών ή άλλων επιχειρήσεων χωρίς άδεια της υπηρεσίας (ή του υπουργού Πολιτισμού;), αλλά ο υπουργός δε διευκρίνισε ποιες άλλες περιπτώσεις συνιστούν βλάβη ή αλλοίωση του αρχαίου. Λ. χ συμπεριλαμβάνονται η χάραξη συμβόλων ή διαφημίσεων επί των μνημείων; Πάντως για τους περιορισμούς των ιδιοκτησιών,τις χρήσεις γης και το χαρακτηρισμό ιστορικών τόπων και αρχιτεκτονικών συνόλων θα εκδίδονται κοινές αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ και ισχύουν οι διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Με το προσχέδιο μπαίνει μια τάξη στην ανασκαφική δραστηριότητα. Θεσμοθετείται η υποχρέωση των τακτικών δημοσιεύσεων από τους υπεύθυνους (αρχαιολόγοι, συντηρητές, αναστηλωτές) και η συντήρηση των κινητών μνημείων υπό τον έλεγχο της σχετικής υπηρεσίας και βάσει του ισχύοντος νόμου για την άδεια άσκησης επαγγέλματος.Τέλος, υπάρχει κεφάλαιο ποινικών διατάξεων που προβλέπει καθείρξεις μέχρι 10 χρόνια για εγκλήματα, όπως κλοπή, υπεξαίρεση, φθορά κ. ά, καθώς και ειδικές ποινικές ευθύνες για τα όργανα του κράτους.

Δ. Μ.

Παντοτινός ποιητής

Ημέρα των γενεθλίων του εθνικού ποιητή,Διονυσίου Σολωμού,η σημερινή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκαινιάζει, (σήμερα, 6μ.μ.), στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30), τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Σολωμού.Η εναρκτήρια εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Π. Δ. Μαστροδημήτρη,με θέμα: "Η εσωτερική διάρκεια της ποιητικής του Σολωμού στη Νεοελληνική Λογοτεχνία".

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104" (Θεμιστοκλέους 104) σήμερα (8μμ) οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο κριτικός λογοτεχνίας Σπ. Τσακνιάς θα παρουσιάσουν το μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου "Γιάντες".Αύριο (8μμ) ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος θα παρουσιάσει, με παρόντα τον συγγραφέα, το βιβλίο του Νεντίμ Γκιουρσέλ "Ο ξενιτεμένος μουσταφά κι η ψηλόκορμη λεύκα".
  • Στη "Στοά του Βιβλίου" σήμερα (7μμ) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Σπύρου Σακελλαρόπουλου "Τα αίτια του Απριλιανού πραξικοπήματος 1949 - 1967. Το κοινωνικό πλαίσιο της πορείας προς τη δικτατορία" (εκδόσεις "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη). Μιλούν οι: Κ. Βεργόπουλος, Δ. Χαραλάμπης, Κ. Κοτζιάς. Τα "Νέα Σύνορα" και ο καθηγητής Βυζαντινολόγος Αλ. Γ. Κ. Σαββίδης, αύριο (8μμ) στο "Αιολίς" (Αιόλου 23 και Αγ. Ειρήνης) θα παρουσιάσουν τα βιβλία του Δημήτρη Σ. Παπαδημητρίου "Ραφαήλ Σταυριώτης" και "Το "Συμπόσιον" του Πλάτωνος και το θλιβερό τέλος του Κοσμά του τραπεζούντιου".
@ Το πρόγραμμα ανάπλασης της διχοτομημένης ιστορικής πόλης της Λευκ
  • Το πρόγραμμα ανάπλασης της διχοτομημένης ιστορικής πόλης της Λευκωσίας θα παρουσιάσει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), σε ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα (5.30μ.μ.) στο Τεχνικό Επιμελητήριο (Καρ. Σερβίας 4). Η εκδήλωση οργανώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων (18 Απριλίου) και το έργο θα το παρουσιάσουν μηχανικοί του Δήμου Λευκωσίας.
"Σκιές" στη Λάρισα

Στη Λάρισα εγκαινιάστηκε χτες η Παγκόσμια Εκθεση - Φεστιβάλ του Θεάτρου Σκιών,που θα διαρκέσει μέχρι τις 17/4. Θίασοι από δέκα χώρες, 800 φιγούρες - εκθέματα, εργαστήρια με καλλιτέχνες να κατασκευάζουν μπροστά στο κοινό τις φιγούρες, χώροι προβολής, παζάρι, ένας πολύχρωμος κόσμος που στόχο έχει να αναδείξει το θέατρο σκιών. Διοργανωτές του φεστιβάλ αυτού είναι το ΥΠΠΟ, το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων και το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρία "Είδος".Η αρχή έγινε χτες με την μπάντα παραδοσιακής μουσικής της Σχολής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, σε διεύθυνση Γιώργου Δεληγιάννη και παράσταση από το Εναλλακτικό Θέατρο Ρωσίας.Παράσταση - έκπληξη, αφού το ρωσικό θέατρο σκιών απέχει πολύ από τις μέχρι τώρα γνωστές και παραδοσιακές φόρμες, καθώς δε χρησιμοποιεί φιγούρες. Με τη συνοδεία πιάνου, οι ηθοποιοί κάνουν το σώμα τους φιγούρα και σκιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ