Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμούν τον εμψυχωτή του "Θεάτρου"

Την ερχόμενη Δευτέρα,στις 8μ.μ., το θέατρο "Στοά",οργανώνει εκδήλωση για τον Κώστα Νίτσο,θέλοντας να τιμήσει τους αγώνες του για το ελληνικό θέατρο.

Υπεράξιος ο Κώστας Νίτσος και αυτής της τιμής και άλλων (και των προηγούμενων που του έγιναν), γιατί ήταν μεγάλη η προσφορά του στη δημοσιογραφία και μοναδική στο είδος της η προσφορά στο θέατρό μας: Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία τού χρωστά πολλά. Τη στήριξε ανεπιφύλακτα, με αγάπη και αδέκαστη, πάντα εποικοδομητική, κριτική σκέψη, ώστε να απαγκριστρωθεί από το σύμπλεγμα κατωτερότητας έναντι του ξένου ρεπερτορίου, από τον ψυχροπολεμικό φόβο της που στόμωνε τη σύγχρονη κοινωνική θεματική της. Οι άνθρωποι του θεάτρου - εκείνοι που διψούσαν για το καινούριο και το προοδευτικό, για γνωριμία με πρωτοπόρες τάσεις και ανήσυχους δημιουργούς του παγκόσμιου θεάτρου, για θέατρο ουσιαστικό, υψηλής ποιότητας, κοινωνικής χρησιμότητας, μακράν του εύπεπτου εμπορευματικού θεάτρου (δραματουργικά και σκηνοθετικά) - του χρωστούν πολλά. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι κ.ά., του χρωστούν την καταξίωσή τους, μέσω της συντομογραφικής κριτικής του στη στήλη του "Αστερίσκοι" (αρχικά στα "Νέα") και μετά στο περίφημο περιοδικό του, "Θέατρο".Και χάρη σ' αυτόν, αφού με την επωνυμία του εκδόθηκε, είδε το φως της δημοσιότητας όλος ο θεατρικός Γιάννης Ρίτσος,καθώς ο ποιητής, ενθαρρημένος από τον Κώστα Νίτσο, σε εκείνον μόνο εμπιστεύτηκε την έκδοση των θεατρικών του έργων.

Στο θέατρο "Στοά", λοιπόν, στη "σκηνοθετημένη" από τον Θανάση Παπαγεωργίου εκδήλωση για την προσφορά του Κ. Νίτσου, μέσα από τα "Νέα" και το "Θέατρο", θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Στέφανος Ληναίος, Ανδρέας Παναγόπουλος,εκπρόσωποι του ΣΕΗ,του Θεατρικού Μουσείου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.Για τη δημοσιογραφική προσφορά του θα μιλήσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος."Αστερίσκους" και χαιρετισμούς φίλων και συνεργατών του τιμώμενου θα διαβάσει η Λήδα Πρωτοψάλτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ