ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά"!

Συγκλονιστική, γεμάτη πάθος η χθεσινή συγκέντρωση στη Βουλή. Περήφανο ΟΧΙ από τους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής", των άλλων ΔΕΚΟ και γενικότερα στην κατάργηση του οχτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων, στην αφαίρεση δικαιωμάτων

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική λαίλαπα, που, κάνοντας "πρόβα τζενεράλε" με την Ολυμπιακή,επιχειρεί να αλλάξει τον εργασιακό χάρτη συνολικά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι με μια μαχητική, γεμάτη παλμό, συνθήματα και πάθος, συγκέντρωση στη Βουλή. Οι φωνές των διαδηλωτών ενώθηκαν στο σύνθημα: "ΟΧΙ στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Αντίσταση τώρα".Βρέθηκαν εκεί εργαζόμενοι από τις δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία των εργαζομένων της "Ολυμπιακής", που, ξεκινώντας από τα κεντρικά γραφεία της ΟΑ στη Συγγρού, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Η "Ολυμπιακή" θα μείνει κρατική και ας λένε οι κυβερνητικοί", "αγώνας - αγώνας διαρκής είναι η απάντηση της "Ολυμπιακής"",πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή. Φτάνοντας εκεί ένωσαν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους στα συνθήματα: "Σήμερα εμείς, αύριο εσείς, αυτός είναι ο Σημίτης ο εκσυγχρονιστής" και "τίποτα - τίποτα δε μας σταματά αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά".

Λίγο αργότερα έφτασαν με πορεία οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, φωνάζοντας "η ΕΑΣ δεν ξεχνά, τώρα τους αγώνες ξεκινά". Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι την πορεία των τυφλών, που έφταναν στη Βουλή, διεκδικώντας λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματά τους, αλλά και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Με φωνές "αίσχος - αίσχος" υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές τον Κ. Μητσοτάκη την ώρα που έμπαινε τη Βουλή.

Στην ομιλία του ο Κ. Ησυχος, μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ, σημείωσε: "Είμαστε εδώ απόψε ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην περάσει το νομοσχέδιο της ντροπής". Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει για τους εργαζόμενους "μια νέα σελίδα, στην οποία δε θα υπάρχουν δικαιώματα". Κατήγγειλε την εκστρατεία συκοφάντησης των εργατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και κατέληξε τονίζοντας ότι "οι εργαζόμενοι της ΟΑ δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε "πιλότοι" σ' αυτό που θέλουν να εισαγάγουν στους εργασιακούς χώρους. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους ξεκινάμε μια νέα σελίδα στους αγώνες".

Παίρνοντας το λόγο ο Σ. Μαντζουράνης μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ τόνισε: "Χτες οι εργαζόμενοι της ΟΑ είπαμε ένα περήφανο ΟΧΙ στον αυταρχισμό, στους εκβιασμούς, στην αντιδραστική, αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Είπαμε ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην αφαίρεση δικαιωμάτων. Χτες όλοι οι εργαζόμενοι της ΟΑ ορκιστήκαμε να κρατήσουμε Εθνικό τον αερομεταφορέα, δημόσιο, σύγχρονο με διευρυμένο κοινωνικό ρόλο. Πήραμε απόφαση να μην ξεπουλήσουμε την "Ολυμπιακή" σε ντόπιους και ξένους καπιταλιστές". Σημείωσε ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση συκοφαντεί τους εργαζόμενους σαν προνομιούχους και ότι "προσπάθησε να τους σύρει σε ένα διάλογο - μαϊμού για να τους χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι, εγκλωβίζοντάς τους στη λογική της συνυπευθυνότητας. Μας λένε - συνέχισε - για εκσυγχρονισμό και θέλουν να μας γυρίσουν στον προηγούμενο αιώνα". Καταλήγοντας τόνισε: "Ενα πράγμα καταλάβαμε αυτές τις μέρες. Πως μόνο ο αγώνας μας, η ενότητά μας, ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο αντίστασης και πάλης, μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Καταλάβαμε πως μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να σώσουμε και να διευρύνουμε της κατακτήσεις μας, που με αίμα αποκτήσαμε και θέλουμε να τις παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Μια η απόφαση: Αγώνας! αγώνας! Ενώστε τις δυνάμεις σας και ελάτε να γίνει η πανεργατική απεργία της Πέμπτης ένα νέο ξεκίνημα του εργατικού κινήματος ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης".

Ο Γ. Φελώνης πρόεδρος του ΕΚΑ σημείωσε - μεταξύ άλλων - ότι υπάρχουν περιθώρια για διάλογο και "συμφωνία βιώσιμη" και ότι πιστεύει ότι θα αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις "που μας γυρίζουν πίσω"... Ο Σ. Ματζαρίδης γραμματέας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είπε ότι η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Στρ. Κόρακα και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

Απεργιακός συναγερμός

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την 24ωρη αυριανή πανεργατική, πανυπαλληλική απεργία. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30π.μ. η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Προσυγκέντρωση στην Ομόνοια από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας απαντούν αγωνιστικά στην αφαίρεση των θεμελιακών δικαιωμάτων τους

Στους ρυθμούς της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής, πανυπαλληλικής απεργίας, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, παραδίνεται από απόψε τα μεσάνυχτα η χώρα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καλούνται σε μια αγωνιστική ανάταση, ικανή να μπορέσει να σταματήσει το εγκληματικό "χέρι" της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας, που απλώνεται απειλητικό πάνω από όλα τα θεμελιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Βιομηχανικοί εργάτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, γιατροί και νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί.., καλούνται να υψώσουν τείχος αδιαπέραστο γύρω από το οχτάωρο και την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και το δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και εκατοντάδων υπηρεσιών του δημοσίου. Να διεκδικήσουν με τον πιο αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, καλούνται ακόμα να διατρανώσουν τη θέλησή τους για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγώνων, αντιτάσσοντας τα σίγουρα όπλα του ενωμένου ταξικού αγώνα στις λογικές της "σαλαμοποίησης" και του "κοινωνικού διαλόγου".

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 αύριο το πρωί,ενώ προσυγκέντρωση οργανώνει στην Ομόνοια, στις 10π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Η ΟΤΟΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις τράπεζες"ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις επιθέσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην ανεργία". Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία σε όλες τις τράπεζες του νομού Θεσσαλονίκης στις 10 Απρίλη, Παρασκευή, ενάντια στην πώληση της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Η ΠΟΕ - ΔΟΥ συμμετέχει στην απεργία απέναντι στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, του ευρύτερου δημόσιου και του δημόσιου τομέα, ενώ η Εκτελεστική της Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις αν κριθεί απαραίτητο. Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, δηλώνει πως θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων καλεί τους εργαζόμενους στην απεργία και πραγματοποιεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του.Το Εργατικό Κέντρο αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης και υπερασπίζεται τις εργασιακές σχέσεις, ενώ αξιώνει την αποχώρηση από κάθε μορφής περιεχομένου "κοινωνικό διάλογο".

"Η επιλογή μας είναι μία, είναι ο μονόδρομος του ταξικού αγώνα", τονίζει το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής το οποίο καλεί στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση.

Η ΕΣΑΚ-ΣΟΦΤΕΞ καλεί όλους τους συναδέλφους στην επιχείρηση να πάρουν μέρος στην απεργία και καταγγέλλει την πλειοψηφία του σωματείου, ΠΑΣΚΕ και συμπαράταξη για τη "διασπαστική τους απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη". Τους καλεί, επίσης, να συγκεντρωθούν στη 1μ.μ. έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και τονίζει ότι "ο ενωμένος, συντονισμένος και κλιμακούμενος αγώνας όλων των εργαζομένων είναι η μόνη λύση".

Το Περιφερειακό Σωματείο Ενέργειας "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν δυναμικά στην 24ωρη απεργία. Η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, διεκδικώντας ταυτόχρονα την αναβάθμιση του Οργανισμού Βάμβακος, προστασία εισοδήματος, έλεγχο των τιμών.

Η ΕΣΚ παραπληγικών - τετραπληγικών, βαριά κινητικά ανάπηρων συμμετέχει στην απεργία και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί, Βερανζέρου και Σωκράτους.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ - ΟΚΑ, καλεί όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10π.μ., ενάντια στην πολιτική - "οδοστρωτήρα όλων των κατακτήσεων".

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών,καλεί τους 65 χιλιάδες συνταξιούχους που εκπροσωπεί να δώσουν το "παρών" στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Καβάλας,καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας στις 10 το πρωί της Πέμπτης έξω από αυτό.

Στο "πόδι" η Θεσσαλονίκη

Στις 10 πμ στο ΕΚΘ η συγκέντρωση, προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης καλεί το ΕΚΘ να συμμετέχουν μαζικά αύριο στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στα γραφεία του.Προσυγκέντρωση των σωματείων θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Ο συνδυασμός Ταξική Ενότητα - ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Κατεργασία Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν, να διαδηλώσουν και να αποκρούσουν ενωμένοι την αντιλαϊκή πολιτική.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης."Η απόφασή μας αυτή αποτελεί τη συνέχιση μιας διαρκούς πλέον αγωνιστικής προσπάθειας με στόχο την αποτροπή των προθέσεων της κυβέρνησης για νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του 8ωρου, στην επιβολή της μερικής απασχόλησης και στην επαχθέστερη για τους εργαζόμενους ρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων ΟΑΣΘ.

Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων στο ΕΚΘ και συζητήθηκαν ανάμεσα στα άλλα, προτάσεις για το συντονισμό δράσης των Εργατικών Κέντρων της Κ. Μακεδονίας, καθώς και για το συντονισμό των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. ΗΣυντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κ. και Δ. Μακεδονίας εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και στις άλλες ΔΕΚΟ που "παίρνουν σειρά για καρατόμηση".

Με δήλωσή τους τα μέλη του ΟΣΕ Α. Αργυρίου και Α. Τσώλης αναφέρουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα φόβου και μεγάλης ανασφάλειας στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και όχι μόνο. "Επιχειρούν να εφαρμοστούν πολιτικές κοινωνικοπολιτικού σοκ Θατσερικής έμπνευσης δυναμιτίζοντας τον κοινωνικό ιστό και οδηγώντας σε τυφλές ρήξεις", καταγγέλλουν οι δύο συνδικαλιστές.

Την κατηγορηματική αντίθεση των λογιστών της Θεσσαλονίκης στην κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και στις προσπάθειές της για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση του 8ωρου και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης και καλεί τους λογιστές της πόλης να συμμετέχουν αγωνιστικά στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της Πέμπτης.Επίσης η ΤΕ ΕΣΑΚ Ν. Σερρών καλεί τους εργαζόμενους σε αντίσταση. Να πάρουν μέρος μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 του Απρίλη και στη συγκέντρωση που διοργανώνει Επιτροπή Συνδικαλιστών στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Εξάλλου μια σημαντική απόφαση σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα έβγαλε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας στην τελευταία συνεδρίασή του. Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να μην συμμετέχει σε υπό σύσταση Αστική Επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σχεδιάστηκε στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων με το αιτιολογικό ότι η κίνηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα και ότι με αυτό τον τρόπο δεν επιλύεται το πρόβλημα της απασχόλησης που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στο νομό.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Θα "νεκρώσει" το πρώτο λιμάνι

Στις 10 πμ, στο ΕΚΠ, η αυριανή απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν τα σωματεία. Σε 48ωρη από σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια κατά της ιδιωτικοποίησης

Με περιοδείες στα γιαπιά, σε εργοστάσια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι, τα σωματεία του Πειραιά εντείνουν τη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της αυριανής 24ωρης απεργίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι της πόλης καλούνται από πρωτοβάθμια σωματεία να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας,αντιστεκόμενοι στη μετατροπή των λιμανιών σε ανώνυμες εταιρίες - μετατροπή που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίησή τους.

Την ημέρα της 24ωρης απεργίας οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούν στις 6 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη για να περιφρουρήσουν την απεργία και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο. Οι συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" θα συγκεντρωθούν και σήμερα στις 7 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη προκειμένου να περιοδεύσουν στα πλοία, ενώ ήδη έχουν αναχωρήσει συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες για τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες θα "δέσουν" τα πλοία από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής 10 του μήνα.

Η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚ Πειραιά, επιβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που θα εναρμονίζεται με την εκρηκτική όξυνση των προβλημάτων και την απαίτησή τους για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν το αγωνιστικό και μαζικό τους "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΠ, επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά,σωματεία της Ζώνης, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος κ.ά.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Συγκεντρώσεις παντού

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Συγκεντρώσεις οργανώνονται στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής Στερεάς - Εύβοιας, στα πλαίσια της αυριανής πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα Φανάρια Νεάπολης. Τα Εργατικά Κέντρα Φωκίδας και Λιβαδειάς στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία τους. Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας στις 10 π.μ. στην πλατεία Διάκου. Το ΕΚ Θήβας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία, αλλά η πλειοψηφία δε θέλησε και συγκέντρωση. Ετσι, τη συγκέντρωση θα διοργανώσει το Σωματείο Οικοδόμων Θήβας στην πλατεία της πόλης στις 10 το πρωί.

Με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας καλεί σε μαζική συμμετοχή "γιατί η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού προσπαθεί να αλλοιώσει τις εργασιακές σχέσεις, να καταργήσει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατακτήσεις". Σε διαρκή και κλιμακούμενο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής καλεί τους εργαζόμενους το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λαμίας. "Στις 9 Απρίλη στην απεργία και στη συγκέντρωση δίνουμε τη δική μας απάντηση, το δικό μας ταξικό μήνυμα, τονίζει, κτίζοντας το δικό μας μέτωπο ενάντια στο μαύρο μέτωπο των μονοπωλίων, της ΕΕ και των πολιτικών τους εκφραστών".

Το ΕΚ Ρεθύμνου

Ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου αποφάσισε συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη πανεργατική απεργία, ενώ σε τηλεγράφημα προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας τονίζει μεταξύ άλλων: "Η γενικευμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του θεσμικού πλαισίου για την εργασία, συνθέτουν την αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης". Συνεχίζει καταδικάζοντας αυτή την πολιτική και καλεί τη ΓΣΕΕ να δώσει "άμεση αγωνιστική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό" με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να "αποχωρήσει από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο"".

Κίνηση εντυπώσεων από την ΠΑΣΚΕ

Κάτω από την εντεινόμενη πίεση της βάσης των εργαζομένων και το "ξεμπρόστιασμα" της κυβερνητικής πολιτικής από τις ταξικές, αγωνιστικές δυνάμεις, η ΠΑΣΚΕ βρέθηκε χτες στην ανάγκη να επιχειρήσει έναν "διαχωρισμό" από τα πιο ακραία μέτρα της κυβέρνησης, με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η προσπάθειά της εντοπίζεται σε ορισμένες διακηρύξεις γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς όμως να ξεπερνιούνται αυταπάτες και φιλοκυβερνητικές, συναινετικές λογικές. Στα πλαίσια αυτά, χαρακτηρίζει "μονομερή, άδικα", αλλά και... "αναποτελεσματικά" τα μέτρα που εντάσσονται στην "εξυγίανση" των ΔΕΚΟ και στα "σχέδια δράσης για την απασχόληση".

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, εμφανίζεται να μην αποδέχεται τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας και το 9ωρο.

Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ενώ χτες, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Χ. Πρωτόπαππας συζήτησαν για το επερχόμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων! Η κίνηση αυτή της ΠΑΣΚΕ έχει άμεση σχέση και με την προσπάθειά της να συγκρατήσει τις δυνάμεις της, που αρχίζουν να "διαρρέουν" σαν αποτέλεσμα θετικών διεργασιών μέσα στο κίνημα και κάτω από τη δράση της ΕΣΑΚ και του ΚΚΕ.

Χωρίς συγκοινωνίες

- Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας από την έναρξή της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

- Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός, πράσινα λεωφορεία) απεργούν όλη την ημέρα και δε θα γίνουν δρομολόγια σε αυτά τα μέσα συγκοινωνίας.

- Οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) συμμετέχουν πλήρως στην 24ωρη απεργία.

- Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συμμετέχουν επίσης στην 24ωρη απεργία.

- Στις πίστες των αεροδρομίων θα μείνουν καθηλωμένα τα αεροπλάνα.

- Τα πλοία "δένουν" στα λιμάνια από τις 6πμ της Πέμπτης μέχρι τις 6πμ της Παρασκευής.

"Να δώσουμε ένα γερό μήνυμα"

Στη ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ περιόδευσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος

Στη ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ περιόδευσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,στα πλαίσια της παγκινητοποίησης για την επιτυχία της αυριανής πανεργατικής απεργίας. Μαζί του ήταν μέλη της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας, καθώς και το προεδρείο του επιχειρησιακού σωματείου.

Σε δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του εργοστασίου, ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε τις 800 εργαζόμενες της επιχείρησης να πάρουν μέρος στην απεργία, δίνοντας έτσι τη μαχητική απάντηση στην προκλητική στάση των βιομηχάνων, που αρνούνται να δώσουν αυξήσεις πραγματικές στα μεροκάματα της ΕΓΣΣΕ σε μια περίοδο που θησαυρίζουν από τα υπερκέρδη. Αναφέρθηκε επίσης και στα μικρά και μεγάλα αποτελέσματα που φέρνουν οι αγώνες της εργατικής τάξης και στην ανάγκη να ενισχυθεί η αγωνιστική - ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στους ψευτοδιαλόγους και στη συναίνεση.

Τελειώνοντας, σημείωσε ότι "η κυβέρνηση και η πολιτική της χρειάζεται αύριο να πάρει ένα γερό μήνυμα από την ενωμένη δράση της εργατικής τάξης. Μήνυμα, που θα λέει: υπερασπίζουμε το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, τα επιδόματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα υπερασπίζουμε αγωνιστικά με κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν, θα συντονιστούν σε πανελλαδική και πανεργατική κλίμακα για να αντεπιτεθούμε και να αποτρέψουμε συνολικά και γενικευμένα την πολιτική αυτή, που μας κάνει το βίο αβίωτο".

Επίσης χθες ο Γ. Σταυρόπουλος περιόδευσε στο Νοσοκομείο "Υγεία", στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην Εργατική Εστία και σε διάφορες επιχειρήσεις μετάλλου, η Ζωή Σώκου σε φαρμακοβιομηχανίες, ο Σ. Ραυτόπουλος σε χώρους εργασίας του ΟΣΕ και ο Α. Αντύπας στην Τράπεζα Πίστεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ