ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση Γρ. Λαμπράκη

Παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ το δίτομο έργο του δημοσιογράφου Γ. Βούλτεψη

Παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το δίτομο έργο του δημοσιογράφου Γ. Βούλτεψη "ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ", που εκδόθηκε από τις εκδόσεις "ΑΛΚΥΩΝ". Για το βιβλίο μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα, οι δημοσιογράφοι Γ. Ρωμαίος (σήμερα υπουργός Δημόσιας Τάξης) και Γ. Μπέρτσος,που μαζί με τον (τότε συντάκτη της εφημερίδας της ΕΔΑ "ΑΥΓΗ") Γ. Βούλτεψη, ως απεσταλμένοι από τις εφημερίδες τους στη Θεσσαλονίκη το 1963, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποκάλυψη της δολοφονίας του συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ βουλευτή Γρ. Λαμπράκη. Τη συζήτηση διεύθυνε ο δημοσιογράφος Χρ. Πασαλάρης.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του δίτομου έργου του Γ. Βούλτεψη καθώς και στις προσωπικές τους εμπειρίες γύρω από την υπόθεση Λαμπράκη. Ο Γ. Ρωμαίος χαρακτήρισε το έργο ντοκουμέντο και ισχυρίστηκε ότι σήμερα δεν υπάρχει ίχνος παρακράτους αλλά μια παραεξουσία, υπονοώντας φανερά μια κατηγορία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντίθετα, ο Γ. Μπέρτσος τόνισε με έμφαση ότι υπάρχει ένα νέο παρακράτος με επιχρυσωμένα ρούχα το οποίο χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για την εξυπηρέτηση των άνομων συμφερόντων του. "Δυστυχώς - πρόσθεσε - ορισμένοι δημοσιογράφοι αποτελούν τα γραφεία δημοσίων σχέσεων αυτών των συμφερόντων". Και κατέληξε: "Οι νέοι συνάδελφοι πρέπει να βλέπουν τι κρύβεται πίσω απ' αυτή τη φανταχτερή βιτρίνα".

Τέλος, ο Γ. Βούλτεψης σημείωσε ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη κι αυτή η δολοφονία ήταν η απαρχή της αντίστροφης μέτρησης που οδήγησε στη δικτατορία του 1967.

Μετά τους κύριους ομιλητές τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και το κοινό, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις προσωπικοτήτων που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Παρέμβαση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το έργο των τριών (Βούλτεψη, Ρωμαίου, Μπέρτσου) στην αποκάλυψη της δολοφονίας του Λαμπράκη το 1963 βοήθησε αποφασιστικά ο λαός της Θεσσαλονίκης. "Υπήρξε, είπε, μια ανάταση μαζική. Ο λαός της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως των πολιτικών αντιλήψεων του καθενός, έκανε καθημερινά ένα είδος λαϊκής ανάκρισης. Ακουγε, ρώταγε, συγκέντρωνε πληροφορίες, τις οποίες μας διοχέτευε κι από κει διοχετεύονταν στον Τύπο. Κι είναι αυτό ένα σπουδαίο δίδαγμα, διότι ό,τι κακό γίνεται στον τόπο μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ατομικά. Χρειάζεται αυτή η λαϊκή σύνδεση, η μαζική κινητοποίηση".

Για το έργο του Γ. Βούλτεψη πληροφοριακά σημειώνουμε τα εξής: Ο πρώτος τόμος κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση. Εχει υπότιτλο "Θεσσαλονίκη 1963: Η Μάχη" και φτάνει έως τις 16 Ιούλη του 1963. Η πρώτη έκδοσή του έγινε το Σεπτέμβρη του 1966, τα αντίτυπα της οποίας - όσα δεν είχαν πουληθεί και βρέθηκαν - η χούντα των συνταγματαρχών φρόντισε να πολτοποιήσει. Ο δεύτερος τόμος με υπότιτλο "1963 - 1967: Η Πορεία - Η Δίκη - Η Καταγωγή - Η Προβοκάτσια" κυκλοφορεί για πρώτη φορά τώρα.

Στην παρουσίαση του έργου του Γ. Βούλτεψη παραβρέθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ανάμεσά τους, ο Β. Εφραιμίδης που προαναφέραμε, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής, ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Κακλαμάνης, ο Θ. Κατριβάνος, κ.ά.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει Δυτικούς παράγοντες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).- Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας καταγγέλλει Δυτικούς παράγοντες ότι ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση να συγκατατεθεί σε κάποια μορφή αναγνώρισης της οντότητας των Τουρκοκυπρίων, ώστε ο Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες. Ο Δημ. Χριστόφιας έκανε τις δηλώσεις αυτές χτες, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες των επαφών του με τον προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στις νέες επαφές που θα έχει ο Ρ. Χόλμπρουγκ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς τον ερχόμενο Μάη, τις χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα του Αμερικανού απεσταλμένου είναι η πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς. Γι' αυτό, είπε, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ πιθανό να μεταφέρει το Μάη κάποιες νέες ιδέες.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για προώθηση των θέσεων και των αρχών μας, δείχνοντας ευελιξία και συνέπεια και τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες.

Ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι, κατά τη γνώμη του, η κυπριακή κυβέρνηση δεν αξιοποιεί όσο θα έπρεπε το ρωσικό παράγοντα στο Κυπριακό.

Επίσης, ο Δημ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου πήγε το περασμένο Σάββατο, σχολιάζοντας τις απειλητικές και εκβιαστικές δηλώσεις του Χόλμπρουγκ, είπε ότι ο προεδρικός απεσταλμένος "άρχισε να μας δείχνει το μαστίγιο". Το σημαντικότερο μήνυμα που βγαίνει από αυτές τις δηλώσεις, πρόσθεσε, είναι πως οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και στον Ντενκτάς, ώστε να αλλάξουν τη θέση τους, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου για λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Οι δηλώσεις Χόλμπρουγκ, είπε, δε μας προκαλούν έκπληξη, καθώς το ΑΚΕΛ αυτά πρόβλεψε και αυτά έχουμε μπροστά μας". Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ, ανέφερε περαιτέρω ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, διέπραξε ένα πολύ σοβαρό ολίσθημα, όταν έλεγε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε στον ενταξιακό διάλογο την Κύπρο και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε, είναι και τα κατεχόμενα εδάφη μας. "Η θέση του Χόλμπρουγκ, συνέχισε, ότι για να προχωρήσει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσει και η Τουρκία, "καθιστά ουσιαστικά την πορεία ένταξης της Κύπρου και την Κύπρο αιχμάλωτη στην Τουρκία και τον τουρκικό επεκτατισμό".

Αγκάθι για τους Αμερικανούς

Yπάρχει ένα αγκάθι στην Ελλάδα, που δεν τους αφήνει να ησυχάσουν. Τα αντιαμερικανικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, τα οποία, άσχετα από τον τρόπο και την ένταση που μπορεί να εκφράζονται κατά καιρούς, είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδησή του και γι' αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο των Αμερικανών και των ντόπιων υπαλλήλων τους. Παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει, διαπιστώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Εβαλαν, λοιπόν, σε εφαρμογή ένα σχέδιο "απονεύρωσης" της συλλογικής μνήμης και συνείδησης του ελληνικού λαού. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς αναπτύσσει πολιτική δραστηριότητα. Περιφέρεται ανά τη χώρα και έχει λόγο για όλους και για όλα. Επικυρίαρχος σε ρόλο σκιώδους πρωθυπουργού.

Tα αμερικανικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται τα λιμάνια της χώρας, όποτε θελήσουν, σαν να πρόκειται για αποικία τους. Το τελευταίο διάστημα, έχουν ξεκινήσει δειλά, αλλά με σταθερά βήματα μιαν άλλη προσπάθεια προσέγγισης του ελληνικού λαού. Οι έξοδοι των πληρωμάτων των πλοίων, πέραν της γνωστής ψυχαγωγικής διάστασης, παίρνει και μιαν άλλη ..."πολιτιστική". Γίνεται προσπάθεια να διοργανωθούν εκδηλώσεις σε σχολεία και σε άλλους χώρους, καθώς και επαφές με τοπικούς φορείς. Προσπάθησαν, βέβαια, και απέτυχαν πριν λίγο καιρό στην Κέρκυρα και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι και ο λαός των πόλεων αυτών έδωσαν την απάντηση που απαιτείται και τους χάλασαν τα σχέδια. Οι "ράμπο" θέλουν να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο. Κοντά στα ...παιδιά και το λαό. Δεν αποκλείεται να τους δούμε να αναλαμβάνουν και καθήκοντα προσκόπων, καθαρίζοντας τις ακτές...

Tα πράγματα, όμως, είναι σοβαρά. Με τα ίδια όπλα που τρομοκρατούν τους λαούς, έρχονται να εξανδραποδίσουν τον ελληνικό λαό. Τα πολεμικά πλοία του τρόμου και του θανάτου, των δολοφόνων των λαών, των τρομοκρατών της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού έρχονται στα ελληνικά λιμάνια. Ενα από αυτά είναι και το υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό, που καταφθάνει αύριο στον Πειραιά. Οι ντόπιοι προαγωγοί της υποτέλειας προετοιμάζονται για να μετατρέψουν το πρώτο λιμάνι της χώρας σε αναψυκτήριο των "ράμπο". Λογαριάζουν όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο λαός και η νεολαία της πόλης του Πειραιά.

H αντίδραση, μόλις έγινε γνωστό ότι καταφθάνει το πλοίο στην πόλη τους, ήταν αστραπιαία. Οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες, μαζικές και φιλειρηνικές οργανώσεις κάνουν τη δική τους προετοιμασία και θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Μπορούν με τη δική τους κινητοποίηση να μετατρέψουν σε μπούμερανγκ αυτές τις κινήσεις των Αμερικανών και των τοποτηρητών τους, υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δημάρχων, νομαρχών και άλλων για αντιστροφή του κλίματος. Η επίσκεψη δεν είναι ρουτίνας. Σηματοδοτεί μια νέα πρακτική στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" της εξάρτησης. Η επίσκεψη του πλοίου μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για αναθέρμανση της αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης του λαού. Αυτοί πάνε να κάνουν φιέστες για να πείσουν τους "ιθαγενείς", με τη βοήθεια, βέβαια, των ντόπιων "φυλάρχων" της υποτέλειας, ότι δεν είναι δολοφόνοι, αλλά "άγγελοι" της ειρήνης, της PAX AMERICANA. Ο πειραϊκός λαός μπορεί και πρέπει να τους ανατρέψει τα σχέδια.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Πολωνίας

Με τον Πρόεδρο της Πολωνίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι υπογράμμισαν το καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις που, όπως συμφώνησαν, θα διευρυνθούν μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ προς την οποία οδεύει η Πολωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ