Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγκάθι για τους Αμερικανούς

Yπάρχει ένα αγκάθι στην Ελλάδα, που δεν τους αφήνει να ησυχάσουν. Τα αντιαμερικανικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, τα οποία, άσχετα από τον τρόπο και την ένταση που μπορεί να εκφράζονται κατά καιρούς, είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδησή του και γι' αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο των Αμερικανών και των ντόπιων υπαλλήλων τους. Παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει, διαπιστώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Εβαλαν, λοιπόν, σε εφαρμογή ένα σχέδιο "απονεύρωσης" της συλλογικής μνήμης και συνείδησης του ελληνικού λαού. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς αναπτύσσει πολιτική δραστηριότητα. Περιφέρεται ανά τη χώρα και έχει λόγο για όλους και για όλα. Επικυρίαρχος σε ρόλο σκιώδους πρωθυπουργού.

Tα αμερικανικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται τα λιμάνια της χώρας, όποτε θελήσουν, σαν να πρόκειται για αποικία τους. Το τελευταίο διάστημα, έχουν ξεκινήσει δειλά, αλλά με σταθερά βήματα μιαν άλλη προσπάθεια προσέγγισης του ελληνικού λαού. Οι έξοδοι των πληρωμάτων των πλοίων, πέραν της γνωστής ψυχαγωγικής διάστασης, παίρνει και μιαν άλλη ..."πολιτιστική". Γίνεται προσπάθεια να διοργανωθούν εκδηλώσεις σε σχολεία και σε άλλους χώρους, καθώς και επαφές με τοπικούς φορείς. Προσπάθησαν, βέβαια, και απέτυχαν πριν λίγο καιρό στην Κέρκυρα και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι και ο λαός των πόλεων αυτών έδωσαν την απάντηση που απαιτείται και τους χάλασαν τα σχέδια. Οι "ράμπο" θέλουν να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο. Κοντά στα ...παιδιά και το λαό. Δεν αποκλείεται να τους δούμε να αναλαμβάνουν και καθήκοντα προσκόπων, καθαρίζοντας τις ακτές...

Tα πράγματα, όμως, είναι σοβαρά. Με τα ίδια όπλα που τρομοκρατούν τους λαούς, έρχονται να εξανδραποδίσουν τον ελληνικό λαό. Τα πολεμικά πλοία του τρόμου και του θανάτου, των δολοφόνων των λαών, των τρομοκρατών της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού έρχονται στα ελληνικά λιμάνια. Ενα από αυτά είναι και το υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό, που καταφθάνει αύριο στον Πειραιά. Οι ντόπιοι προαγωγοί της υποτέλειας προετοιμάζονται για να μετατρέψουν το πρώτο λιμάνι της χώρας σε αναψυκτήριο των "ράμπο". Λογαριάζουν όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο λαός και η νεολαία της πόλης του Πειραιά.

H αντίδραση, μόλις έγινε γνωστό ότι καταφθάνει το πλοίο στην πόλη τους, ήταν αστραπιαία. Οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες, μαζικές και φιλειρηνικές οργανώσεις κάνουν τη δική τους προετοιμασία και θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Μπορούν με τη δική τους κινητοποίηση να μετατρέψουν σε μπούμερανγκ αυτές τις κινήσεις των Αμερικανών και των τοποτηρητών τους, υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δημάρχων, νομαρχών και άλλων για αντιστροφή του κλίματος. Η επίσκεψη δεν είναι ρουτίνας. Σηματοδοτεί μια νέα πρακτική στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" της εξάρτησης. Η επίσκεψη του πλοίου μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για αναθέρμανση της αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης του λαού. Αυτοί πάνε να κάνουν φιέστες για να πείσουν τους "ιθαγενείς", με τη βοήθεια, βέβαια, των ντόπιων "φυλάρχων" της υποτέλειας, ότι δεν είναι δολοφόνοι, αλλά "άγγελοι" της ειρήνης, της PAX AMERICANA. Ο πειραϊκός λαός μπορεί και πρέπει να τους ανατρέψει τα σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ