Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ερχεται η σειρά και άλλων ΔΕΚΟ

Απειλητικό μήνυμα προς τους άλλους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ ότι έρχεται και η σειρά τους αποτέλεσε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς ο Κ. Σημίτης φρόντισε να πει ότι σήμερα "κρίνεται μία βασική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ. Κρίνεται η θέληση και η αποφασιστικότητά μας για διαρθρωτικές αλλαγές".

Ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση από τα επιτελεία των Βρυξελλών μετά την πρόσφατη υποτίμηση, δήλωσε ότι "αν πετύχουμε στο εγχείρημά μας, η χώρα θα ενισχύσει την αξιοπιστία που απέκτησε μετά την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών". Κατά τον Κ. Σημίτη το σημερινό χτύπημα στην ΟΑ είναι εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο ψηφίστηκε το 1996 η κυβέρνησή του, ενώ μιλώντας για την παρωδία διαλόγου που ακολούθησε την κατάθεση του νομοσχεδίου, αποκάλυψε το προσχεδιασμένο της υπόθεσης, τονίζοντας ότι "ο διάλογος σε ένα τέτοιο θέμα και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να είναι ατέρμων. Επιτέλους φτάσαμε στο διά ταύτα. Γι' αυτό η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε και έχει επείγοντα χαρακτήρα".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει πέντε αρχές, που είναι η εξυγίανση της ΟΑ, η ανάπτυξή της με νέο στόλο και η μεταφορά στα Σπάτα, η εσωτερική αναδιάρθρωση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ο σεβασμός του προσωπικού και η ταχύτητα στις αναγκαίες "διαρθρωτικές παρεμβάσεις".

Ζητούμενο του πρωθυπουργού είναι να δημιουργηθούν κρατικές επιχειρήσεις "ανταγωνιστικές", ενώ η αντίδραση των εργαζομένων - κατά τον ίδιο - είναι γιατί "ανατρέπουν παγιωμένες καταστάσεις και αντιλήψεις". Απέφυγε να πει οτιδήποτε για το ποιος έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της ΟΑ, με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι "δεν είναι του παρόντος στο πώς και σε ποιον επιμερίζονται οι ευθύνες". Επιχειρώντας να εκβιάσει τους εργαζόμενους που αντιδρούν στα σχέδιά του, είπε ότι εάν "συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, οδηγεί στο κλείσιμο, αν δεν προχωρήσει αποφασιστικά η εξυγίανση, η ΟΑ θα καταρρεύσει".

Κατά τα άλλα μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει ο ισχυρισμός του ότι επιδίωξη της κυβέρνησης δεν "είναι η σύγκρουση ή η αποδυνάμωση των συνδικάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ