ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργεί όλη η Ελλάδα της δουλιάς!

Στις 10.30π.μ. η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10π.μ. η προσυγκέντρωση των σωματείων στην Ομόνοια

Αρχισε τα μεσάνυχτα η 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία.Εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, βιομηχανία, εμπόριο, ναυτιλία, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, εκπαίδευση, μεταφορές, επικοινωνίες, κατασκευές, κορυφώνουν σήμερα, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις, μια αγωνιστική διαδρομή που είναι μονάχα η αρχή για ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μπροστά στην απειλή επιβολής του εργασιακού μεσαίωνα από την κυβέρνηση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.Προσυγκέντρωση γίνεται στην Ομόνοια, στις 10 το πρωί από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Η ΕΣΑΚ και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα τονίζουν, σε ανακοίνωσή τους για την απεργία, ότι πρέπει "οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα χέρια τους. Να αντιταχθούν στην ουσία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης". Οι θέσεις που προβάλλουν οι δυο παρατάξεις είναι: Προστασία του 8ωρου και της κοινωνικής ασφάλισης.Εναντίωση στα μέτρα για την Οικονομική Νομισματική Ενωση,στις ιδιωτικοποιήσεις, στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Επίσης, προτάσσουν τη διεκδίκηση: Υπογραφής ΕΓΣΣΕ με 8.000 κατώτερο μεροκάματο και 200.000 κατώτερο μισθό.Κατώτερης σύνταξης ίσης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Λήψης μέτρων στήριξης των ανέργων και αύξησης των επιδομάτων ανεργίας.

Οι παρατάξεις καλούν τους εργαζόμενους "να κάνουμε δυνατά τα σωματεία μας. Να αναπτύξουμε τους αγώνες από τα κάτω. Να τους συντονίσουμε, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς υπέρ των ταξικών δυνάμεων παντού, στα σωματεία, στους συλλόγους, στους δήμους. Να χτίσουμε το δικό μας μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους πολιτικούς τους εκφραστές".

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ένα "σαφές και αποφασιστικό μήνυμα προς τις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση" και "να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια διευθέτησης του χρόνου εργασίας και της γενικότερης ανατροπής του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις".

Στο πλευρό των εργαζομένων κάνουν αισθητή την παρουσία τους και συνταξιουχικές οργανώσεις που καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις. "Καλούμε τους συνταξιούχους μας να πάρουν μέρος μαζικά στην αγωνιστική απεργία που πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ", τονίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Η ΣΕΑ διαμαρτύρεται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων, ενώ καταδικάζει "την εκβιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή". Η ΟΣΝΙΕ υπενθυμίζει ότι μαζί με τις Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Λογιστών και Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος είχε αποφασίσει απεργία στις 2 Απρίλη την οποία μετέθεσε για σήμερα και καλεί τους εργαζόμενους σε προσυγκέντρωση στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Τονίζει ακόμα ότι δεν εμπιστεύεται την ηγεσία της ΓΣΕΕ και δεν ξεχνά"τη συμμετοχή σε αντεργατικές συμφωνίες μέσα από τον ψευτοδιάλογο".

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας καλεί τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια να πάρουν μέρος στην απεργία. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία) και ο ΙΒΣΑ,οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς Αττικής.

Η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ συμμετέχει στην απεργία, διεκδικώντας να σταματήσει η αυταρχική, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 1998.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καλεί τους σιδηροδρομικούς στην απεργία και σημειώνει ότι θα γίνουν σήμερα μόνο τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών "κοινωνικών αναγκών".

Η ΠΟΕΣΥ κήρυξε για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (1μ.μ. - 4μ.μ.) σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καλώντας τους δημοσιογράφους να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους. Στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι θα κάνουν στάση εργασίας 3μ.μ. - 6μ.μ..Στη στάση συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ που χαιρετίζει την πανελλαδική απεργία και καλεί τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΥΠΤΑ, Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Ενωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών και Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Τύπου, τονίζουν ότι συμμετέχουν αγωνιστικά στην απεργία.

  • Οι τοπικές επιτροπές Ηρακλείου της ΕΣΑΚ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" καταγγέλλουν "την απαράδεκτη και προβοκατόρικη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΗ", καθώς και του προέδρου του τοπικού σωματείου εργαζομένων στην "Ολυμπιακή", κατά το συλλαλητήριο για τις ΔΕΚΟ την περασμένη Τρίτη. Οι παραπάνω, "επιχείρησαν να μετατρέψουν το συλλαλητήριο σε μια ανιαρή, ρουτινιάρικη εκδήλωση - "κηδεία", χωρίς αγωνιστικό παλμό". Παρά τη μαζικότητα θέλησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση πορείας στην πόλη, όμως με παρέμβαση των ΕΣΑΚ - ΔΕ δεν τα κατάφεραν.
Δυνατά στη μάχη η Θεσσαλονίκη

Στις 10 πμ η συγκέντρωση στο ΕΚΘ, στις 9 πμ στο Αγαλμα Βενιζέλου η προσυγκέντρωση. Καθολική η απαίτηση για αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στην απεργία και στη συγκέντρωση που γίνεται στις 10 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ.Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να διαδηλώσουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου,καθώς και στη συγκέντρωση στο ΕΚΘ.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Θεσσαλονίκης εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της προς τους απεργούς εργαζόμενους και καλεί όλους όσοι θίγονται από αυτή την πολιτική να δημιουργήσουν κίνημα ενάντια σ' αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ν' αγωνιστούν για ΤΑ, για δήμο συμπαραστάτη στους αγώνες του λαού της πόλης.

Μεγάλη πανεξόρμηση προπαγάνδισης της απεργίας πραγματοποίησε η ΚΟΘ του ΚΚΕ το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας.

Σε σύσκεψη των σωματείων που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο ΕΚΘ, κάτω από την πίεση της βάσης, πολλά στελέχη της ΠΑΣΚΕ ζήτησαν τη συντονισμένη αναχαίτιση της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. "Δούρειο Ιππο" για την αφαίρεση των κεκτημένων και επίθεση κατά της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος,τον "κοινωνικό διάλογο", ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ Η. Κοντόπουλος ζήτησε να αποσύρει η ΓΣΕΕ τους εκπροσώπους της από αυτόν.

Επισημάνθηκε από τους συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων ότι η λαίλαπα κατά των κατακτήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ διαμορφώνει ένα κλίμα τρομοκρατίας και αφαίρεσης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων στα μεγάλα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι στο ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ η διοίκηση πέταξε έξω από τα γραφεία το σωματείο!

Στη σύσκεψη ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης ζήτησε τον άμεσο συντονισμό δράσης των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας με πρωτοβουλία του ΕΚΘ, καθώς και συντονισμό των σωματείων στις ΔΕΚΟ.

Επίσης ο Βασ. Ρέβας,μέλος τη διοίκησης, επισήμανε ότι οι αγώνες των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης θα ήταν ακόμη πιο σημαντικοί, αν ήταν διαφορετική η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα κι αν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν καθησύχαζαν τους εργαζόμενους με την καλλιέργεια της λογικής του "ευρωπαϊκού μονόδρομου" και της υποταγής στις εντολές των μονοπωλίων.

"Σε λίγες μέρες θα τιμήσουμε τους εργάτες που έπεσαν το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη αγωνιζόμενοι για το 8ωρο. Αν οι εργαζόμενοι σήμερα δεν αντισταθούν σ' αυτή την αντεργατική επίθεση, τι θα αφήσουν αύριο στα παιδιά τους;", ρώτησε τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ Γ. Ραφαηλίδης.

Συγκεντρώσεις στις θεσσαλικές πόλεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Στη Λάρισα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.Στο Βόλο η συγκέντρωση θα γίνει έξω από το Εργατικό Κέντρο όπου θα καταλήξουν οι προσυγκεντρώσεις που θα γίνουν στην πλατεία Ελευθερίας και στον ΟΣΕ.Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο,όπως και στην Καρδίτσα,όπου προχτές έγινε σύσκεψη σωματείων για την προετοιμασία της απεργίας.

Χωρίς συγκοινωνίες

- Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας από την έναρξή της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

- Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός, πράσινα λεωφορεία) απεργούν όλη τη μέρα.

- Οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) συμμετέχουν πλήρως στην 24ωρη απεργία.

- Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συμμετέχουν επίσης στην 24ωρη απεργία.

- Στις πίστες των αεροδρομίων θα μείνουν καθηλωμένα τα αεροπλάνα.

- Τα πλοία "δένουν" στα λιμάνια από τις 6πμ της Πέμπτης μέχρι τις 6πμ της Παρασκευής.

"Εδεσαν" τα πλοία

Παρέλυσαν από χτες όλα τα λιμάνια της χώρας από την 48ωρη απεργία των λιμενεργατών. Στις 10 πμ στο ΕΚΠ η συγκέντρωση των απεργών του Πειραιά

Δυναμική απάντηση στη σκληρή αντεργατική επίθεση δίνουν και οι εργαζόμενοι του Πειραιά με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης,την οποία οργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία. Ο αγωνιστικός άνεμος άρχισε να πνέει από χτες στο πρώτο λιμάνι της χώρας, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και στα άλλα λιμάνια της χώρας, ενώ στη Θεσσαλονίκη έγινε και μεγάλη συγκέντρωση. Τον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΛΘ χαιρέτισαν ο γραμματέας του ΕΚΘ Θόδωρος Κυριακίδης και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός.Επίσης στο χώρο το λιμανιού περιόδευσε χτες και κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Μιχάλη Σπυριδάκη.

Τα καράβια θα παραμείνουν δεμένα στο λιμάνι από σήμερα στις 6 το πρωί έως και τις 6 το πρωί της Παρασκευής. Οι ναυτεργάτες καλούνται από την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σε συγκέντρωση στις 6 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και άλλα. Στην απεργιακή συγκέντρωση καλούνται να δώσουν το μαζικό τους "παρών" και οι συνταξιούχοι του Πειραιά από τα σωματεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ