ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ"
Ο αγώνας τώρα αρχίζει
  • Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα. Ηδη συγκαλούνται τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων
  • Οργή και αγανάκτηση κατά της ηγεσίας της ΟΣΠΑ για τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων

Μπορεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψήφισαν χτες το νόμο - έκτρωμα για την "Ολυμπιακή" και οι "πράσινοι" συνδικαλιστές να εξακολουθούν τα παιχνίδια τους σε βάρος των εργαζομένων, αλλά ο αγώνας ουσιαστικά τώρα αρχίζει. Ηδη, οι πρώτες αντιδράσεις από τα πρωτοβάθμια σωματεία υπήρξαν χτες και καθορίζονται γενικές συνελεύσεις. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερο απομονώνεται η "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της Μ. Πέρρος και ο γγ Χρ. Νίκου και μερικοί ακόμη με ηγετικές θέσεις στα σωματεία, που πραξικοπηματικά υπέγραψαν το νέο "πρακτικό συμφωνίας" της ντροπής που παρουσίασε χτες στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών.

Χτες, οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ και της "Διακλαδικής Συνεργασίας" Σωκρ. Ματζουράνης και Κ. Ησυχος απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο και τον γγ της ΟΣΠΑ, στην οποία αναφέρουν: "Μετά την απαράδεκτη και αντισυνδικαλιστική σας ενέργεια να υπογράψετε κείμενα που απέρριψε το Συνέδριό μας και μάλιστα να τα εμφανίσετε ως προϊόν συμφωνίας ΟΣΠΑ - ΟΑ δημιουργήσατε ένα σοβαρό, πολιτικό, συνδικαλιστικό και ηθικό ζήτημα. Εξαπατήσατε την ελληνική Βουλή, το Σώμα του Συνεδρίου και τους συναδέλφους. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, σας καλούμε να ορίσετε άμεσα (εντός 1 - 2 ημερών) έκτακτο ΔΣ της ΟΣΠΑ, για να συζητήσουμε τις συγκεκριμένες ενέργειες που σας αφορούν, αλλά και τις παραπέρα ενέργειες του συνδικαλιστικού κινήματος, ενόψει της ψήφισης του απαράδεκτου Ν/Σ στη λογική των ομόφωνων αποφάσεων του πρόσφατου συνεδρίου της ΟΣΠΑ".

Επιστολή, όμως, απέστειλαν οι δύο παραπάνω συνδικαλιστές και προς τον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία, αφού επισημαίνουν ότι τα κείμενα που παρουσίασε ο Τ. Μαντέλης στη Βουλή ως "αποτέλεσμα συμφωνίας της ΟΣΠΑ με τη Διοίκηση" είχαν απορριφθεί, τόσο από το ΔΣ, όσο και από το έκτακτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζουν: "Σας ενημερώνουμε ότι το Σώμα της Βουλής εξαπατήθηκε, διότι κανένα συνδικαλιστικό όργανο ουδέποτε εξουσιοδότησε κανέναν να τα υπογράψει, αντίθετα, οι εργαζόμενοι τα απέρριψαν ακόμα και ως βάση συζήτησης. Παρακαλούμε, λοιπόν, όπως ενημερώσετε το Σώμα ότι το κείμενο που συζητά αυτή τη στιγμή η Βουλή απερρίφθη από τους εργαζόμενους της ΟΑ μέσα από τα εντεταλμένα συνδικαλιστικά τους όργανα. Η ευθύνη, λοιπόν, της περαιτέρω συζήτησης αυτών των κειμένων ανήκει εξ ολοκλήρου σε σας, με όλες τις κοινωνικές - πολιτικές και συνταγματικές συνέπειες που συνεπάγεται".

Εκτεθειμένοι οι πραξικοπηματίες

Την αγωνιστική τους διάθεση να ακυρώσουν στην πράξη τον κατάπτυστο νόμο, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, διατράνωσαν και χτες οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και τη μεγαλειώδη και μαχητική τους παρουσία στο πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο.

Την ίδια ώρα, το προεδρείο της ΟΣΠΑ επιχειρούσε να εξαπατήσει, για μια ακόμα φορά, τους εργαζόμενους, που συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μ. Πέρρου και των "πουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών". Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο Χρ. Νίκου,ο οποίος, παρουσία του στελέχους της ΠΑΣΚΕ Δημ. Τσατσαλίδη,επιχείρησε να πείσει τους συγκεντρωμένους ότι όλα κινούνται προς τη "σωστή κατεύθυνση" και πως από "λανθασμένη πληροφόρηση" καταγγέλλουν ότι το προεδρείο υπέγραψε το "πρακτικό συμφωνίας"! Οι εργαζόμενοι "εξαγριώθηκαν" μ' αυτά που άκουσαν - καθώς ήδη κυκλοφορούσαν φωτοτυπίες του πρακτικού - και αξίωσαν να κατέβει ο Μ. Πέρρος να μιλήσουν, αλλά αυτός επικαλέστηκε "φόρτο εργασίας"!

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, εκδηλώθηκαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από τα σωματεία των τεχνικών, ενώ από σήμερα προγραμματίζονται συνεδριάσεις των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων και γενικές συνελεύσεις ανά κλάδο, για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους. Σήμερα στις 7 μ.μ. συγκαλείται η γενική συνέλευση των αεροσυνοδών - φροντιστών.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στον επαίσχυντο νόμο και επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και μείωση των αποδοχών. Καυτηριάζει τους "επώνυμους συνδικαλιστές" και όσους άλλους παραπληροφορούν πως "επήλθε συμφωνία", σπεύδοντας μάλιστα να προεξοφλήσουν ότι "η κατάσταση στην ΟΑ ομολοποιήθηκε". "Ας μη βιάζονται λοιπόν κάποιοι - καταλήγει - να εξαγάγουν πρώιμα και λανθασμένα συμπεράσματα". Επίσης, η Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών - Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π) καταγγέλλει ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ΕΕ και το ντόπιο ή διεθνές κεφάλαιο για την πώληση της ΟΑ με μειωμένο κόστος εργασίας και αύξηση των ωρών εργασίας, είναι κόντρα στα συμφέροντα της χώρας, της ΟΑ και των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία και τη ΓΣΕΕ να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων, για την ανατροπή αυτών των σχεδίων.

Προκαλούν ΣΕΒ - κυβέρνηση

Συνάντηση χτες, μέρα απεργίας, στο υπουργείο Εργασίας για το αντεργατικό "Σχέδιο δράσης για την απασχόληση". Σε "σωστή κατεύθυνση" η διάλυση του 8ωρου, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ

Πριν ακόμα τελειώσει καλά καλά η χτεσινή μεγαλειώδης πανεργατική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Αθήνας από χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, που βροντοφώναζαν πως "αυτή η πολιτική η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί", σε έναν άλλο χώρο, σ' αυτόν του υπουργείου Εργασίας,η κυβέρνηση έπαιρνε τα "εύσημα" των αφεντικών της. Αυτή τη φορά, για τη σύλληψή της, να καταργήσει το οχτάωρο, που χειροκροτήθηκε από το ΣΕΒ, ο οποίος επιδοκίμασε και την πολιτική για την... απασχόληση.

Χτες, σε μια μελετημένα προκλητική κίνηση προς τους εργαζόμενους,ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας κάλεσε στις 3 το μεσημέρι στο γραφείο του τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ,για να ακούσει τις... προτάσεις τους πάνω στο αντεργατικό "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση",το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ενόψει της υποχρέωσης κατάθεσής του μέχρι τις 15 Απρίλη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής,δηλώνοντας πως "δεν έχει επίσημη ενημέρωση", είπε ότι αυτό που ακούγεται από τα... μέσα μαζικής ενημέρωσης για την αύξηση του χρόνου απασχόλησης κατά δύο ώρες, είναι στη σωστή κατεύθυνση!

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ επισήμανε επίσης ότι παρά τις διαφωνίες σε ορισμένα σημεία, το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση" θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι του Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της ΓΣΕΒΕΕ που θεωρούν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως εκφράζονται στο συγκεκριμένο σχέδιο και ζήτησαν την άρση των "φορολογικών αντικινήτρων" για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ επίσης ζήτησε να εφαρμοστούν όσο το δυνατό γρηγορότερο τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης,με τον όρο όμως ότι θα υπάρχει "σεβασμός" στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πράγμα που αποδείχνει ότι τουλάχιστον οι κλαδικές συμβάσεις είναι "ξεγραμμένες" στα ΤΣΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκεκριμενοποιήσει τις κατευθύνσεις του σχεδίου για την απασχόληση που θα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, ενώ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δήλωσε ότι θα υπάρξει Σχέδιο Νόμου.

Αποκαλυπτικός ήταν χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,λέγοντας ότι το σχέδιο "το συζητήσαμε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να το υποβάλουμε μέχρι τις 15 Απριλίου". Υποστήριξε ακόμα πως "όλη αυτή η εικόνα που δημιουργείται ότι πάμε να σαρώσουμε τις εργασιακές σχέσεις ή να καταργήσουμε το οκτάωρο δεν είναι αλήθεια"! Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μια ανακεφαλαίωση της αντεργατικής πολιτικής, στο οποίο εντάσσονται τα μέτρα για τη "στήριξη" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προβλέπονται με γενικόλογο τρόπο οι αντεργατικές παρεμβάσεις που θα... προκύψουν με το επικείμενο νομοσχέδιο.

Επιπρόσθετα, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης - η οποία θα ελεγχθεί για την υλοποίησή τους - σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τη "διά βίου μάθηση" και άλλες κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου".

Οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" επιμένουν ότι δε θα γίνουν "πρόβατα επί σφαγήν"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ