ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ: Μπέργκμαν και Ντράγιερ

Οι μεγάλοι σκηνοθέτες Ινγκμαρ Μπέργκμαν και Καρλ Ντράγιερ, υπογράφουν δύο από τις ταινίες που θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα από τα κανάλια. Από την ΕΤ - 1 τη Μ. Πέμπτη στις 23.50,θα μεταδοθεί η αριστουργηματική ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη "Αγριες φράουλες",που συχνά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές δημιουργίες του παγκόσμιου κινηματογράφου της δεκαετίας του '50. Ο εβδομηντάχρονος καθηγητής της ιατρικής Ιζακ Μποργκ, πρέπει να πάει στο Πανεπιστήμιο της Λουντ για να γιορτάσει τον Ιωβηλαίο του. Ενα τρομακτικό όνειρο τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι φτάνει το τέλος της ζωής του. Φοβάται το θάνατο, την αυστηρή κρίση των άλλων, αλλά και τα ίδια του τα συναισθήματα. Η ζωή του ήταν φαινομενικά πετυχημένη. Στην ουσία, όμως, το τίμημα δεν ήταν και εύκολο. Αντίθετα, ήταν δύσκολο, αφού οδηγήθηκε στην απομόνωση. Αλλωστε, είχε χάσει τη γυναίκα που αγαπούσε, ο γάμος του ήταν αποτυχημένος και την ίδια τύχη έχει και ο γάμος του γιου του. Πάνω από όλα, όμως, το πρόβλημά του είναι ότι ο εγωισμός του δεν τον άφησε ποτέ ελεύθερο να πλησιάσει τους δικούς του. Ο καθηγητής κατάφερε και πάσχισε να πετύχει επαγγελματικά, αλλά λησμόνησε να ζήσει. Ο Μποργκ θ' αποφασίσει να πάει με τ' αυτοκίνητό του στη Λουντ. Το ταξίδι αυτό θα είναι για τον ήρωα μια ευκαιρία για να γυρίσει πίσω και ν' αναπολήσει στιγμές από τα νιάτα του, από τη ζωή του. Θα είναι, όμως, και η ευκαιρία να νιώσει τους γύρω του, όπως τη νύφη του που τον συνοδεύει και να νοιαστεί για τα προβλήματα που έχει με τον άνδρα της. Θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια να τους φέρει και πάλι κοντά. Ο ηλικιωμένος καθηγητής, το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, αντανακλά την προβληματική του Μπέργκμαν γύρω από το νόημα της ύπαρξης. Είναι μια εσωτερική ενδοσκόπηση, ο απολογισμός μιας ζωής, ένα έργο αναμνήσεων, όπου "πρωταγωνιστούν" ο παραλογισμός της ανθρώπινης ύπαρξης, ο φόβος του θανάτου, αλλά και το "φως" της ελπίδας που ανατέλλει μέσα από την αγάπη. Παίζουν οι Βίκτορ Σιέστρομ, Ινγκριντ Τούλιν, Γκόνταρ Μπεγιέρνστραντ, Μπίμπι Αντερσον, Γκούνελ Λίνγμπλομ και Μαξ φον Σίντοβ.

Βασισμένη σ' ένα θεατρικό έργο του Δανού συγγραφέα και ιερέα Κάι Μουνκ, που εκτελέστηκε από τους ναζί το 1944, είναι η ταινία του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη Καρλ Ντράγιερ "Ο λόγος".Ο Ντράγιερ βρήκε στα γραπτά του Μουνκ ένα πολύ καλό υλικό για την προβληματική του. Στο "Λόγο" δύο οικογένειες χωρικών αντιμάχονται μεταξύ τους, γιατί ακολουθούν διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω". Ο σκηνοθέτης κράτησε ένα μέρος μόνο της αρχικής δράσης και συγκέντρωσε περισσότερο την προσοχή του στο θαύμα, που γίνεται στην τελευταία σκηνή. Ο έρωτας μεταξύ δύο μελών των δύο αντιμαχόμενων οικογενειών, φέρνει την πρώτη μεταξύ τους ρήξη ενισχύοντας το θρησκευτικό φανατισμό τους. Η μεγάλη όμως αποκάλυψη θα γίνει με το γεγονός του θανάτου, που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις τους. Στο τέλος, η πίστη ενός τρελού που πιστεύει ότι είναι ο Χριστός και η αγάπη ενός κοριτσιού για τη μητέρα της, ξαναφέρνουν την τελευταία στη ζωή. Πρόκειται για θαύμα ή απλά για ένα φαινόμενο νεκροφάνειας. Ο Ντράγιερ ασπάζεται το πρώτο, χωρίς αυτή να είναι η ουσία του προβληματισμού του. Εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι αλλαγές που γίνονται στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των ηρώων του. Παίζουν οι Χένρι Μάλμπεργκ, Εμιλ Χας Κρίστενσεν και Μπιργκίτ Φέντερσπιλ. Η ταινία τιμήθηκε με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1955. (Μεγάλη Παρασκευή ΝΕΤ 23.00)

Αγια Πάθη

Εβδομάδα των Παθών και οι εκπομπές, κυρίως της ΕΡΤ, αντανακλούν το κλίμα και την ατμόσφαιρα αυτών των ημερών. Τα Πάθη μέσα από ύμνους, έργα τέχνης και τη μουσική παράδοση, η γέννηση του Ιησού και η Ανάσταση περιλαμβάνονται στις εκπομπές που θα μεταδοθούν από τα κανάλια. Θα σταθούμε ιδιαίτερα σε μερικές εκπομπές της Μ. Παρασκευής. "Τα Αγια Πάθη στην ευρωπαϊκή ζωγραφική" είναι το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην απεικόνιση των Αγίων Παθών, σε πολλά αριστουργήματα γνωστών μεγάλων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από το θείο δράμα. Το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών επικεντρώνεται κυρίως στο κορύφωμα του δράματος, όπως στη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση, τον Επιτάφιο Θρήνο και την Ανάσταση. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής, που καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονολογικό φάσμα, από την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή εποχή, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ μέχρι και τον 20ό αιώνα. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε εξαιρετικά δείγματα κορυφαίων ζωγράφων, όπως των Τζιότο, Μικελάντζελο, Κορέτζιο, Τιτσιάνο, Τιντορέτο, Θεοτοκόπουλου, Ντίρερ, Κράναχ, Ρούμπενς, Καραβάτζιο, Πουσέν, Ρέμπραντ, Ντελακρουά κ. ά., που βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία όλου του κόσμου. Η σκηνοθεσία είναι της Μάχης Λιδωρικιώτη και η έρευνα και τα κείμενα της Αγγέλας Ταμβάκη (Μ. Παρασκευή ΝΕΤ 13.30).

Στην τέχνη των εικόνων της Κρητικής Σχολής αναφέρεται η εκπομπή "Εικόνες της κρητικής τέχνης".Η τέχνη της Κρητικής Σχολής βοηθά στην αποκρυπτογράφηση της βαθύτερης σχέσης της Κρήτης με τη βυζαντινή καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση, καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε και πρωτοάνθισε η καλλιτεχνική προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Οι εικόνες της Κρητικής Σχολής δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνες που βρίσκονται σήμερα στα ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης, αλλά φτάνουν μέχρι την Ιταλία και τη Ρωσία. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Δάμπαση και η μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη (Μεγάλη Παρασκευή ΝΕΤ 15.15 και 17.00).

"Υμνους των Αγγέλων" ψάλλει ο Γιώργος Νταλάρας, σ' ένα μουσικό αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει δεκατρείς μελωδίες βασισμένες σε εκκλησιαστικά τροπάρια και ψαλμούς, από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Στις μελωδίες, τις οποίες έχει διασκευάσει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, συμμετέχει η Καμεράτα (M. Παρασκευή MEGA 23.45).

ΛΕΖΑΝΤΑ

Σκηνή από το έργο του Καρλ Ντράγιερ "Ο λόγος"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ