ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΑΓΟΡΑ ΙΧ
Δεν ήταν κουτσο... Φλέβαρος

Με τις πωλήσεις να κλείνουν στις 14.163 ο Φλεβάρης, μόνο Κουτσοφλέβαρος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κάτι οι προσφορές, κάτι η φόρα του Γενάρη, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν 18.326 πωλήσεις, η αγορά κρατήθηκε... ζεστή. Τα δύσκολα βέβαια έχουν αρχίσει, αν και δεν αναμένεται να δείξουν τα σημάδια τους στα στατιστικά του Μάρτη, αφού κάτι οι εκτελωνίσεις - αστραπή και οι επισπεύσεις αγορών βοηθούν στο να κλείσει με καλές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο. Μετά ο... θεός βοηθός.

Το Φλεβάρη πάντως, η Toyota "πήρε κεφάλι" από τη Citroen, που έπεσε στη δεύτερη θέση. Τρίτη η Peugeot, με σημαντική άνοδο. Ακολούθησαν η ανεβασμένη σε σχέση με το Γενάρη Fiat και η ελαφρά πεσμένη Hiundai. Opel, Nissan, Suzuki, Volkswagen και Ford συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Στα μικρά της κατηγορίας Α, το Fiat Cinguecento εξακολουθεί να βρίσκεται μακράν πρώτο, αν και έχει υποχωρήσει σε μερίδιο αγοράς. Στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία το Peugeot 106 πέρασε πρώτο, μπροστά από το SAXO, που κρατούσε τα σκήπτρα για μήνες.

Στα μικρομεσαία η Corolla πούλησε μόλις 4 αυτοκίνητα λιγότερα από το best seller της Hiundai, Accent. Η Toyota πάντως ατενίζει το μέλλον αισιόδοξα, αφού και στη μεγαλύτερη κατηγορία το AVENSIS με 12,5% της αγοράς είναι μακράν πρώτο.

Στα μεγάλα τώρα, οι Γερμανοί κυριαρχούν στην κατηγορία Ε. Η Mercedes C κατέκτησε το 63,2% της αγοράς, στην F η BMV σειρά 5 αγγίζει το 50%, ενώ στη G η Mercedes γοήτευσε 16 αγοραστές έναντι 3 της Jaguar.

Στα πολυμορφικά το Renault Megane Scenic πουλά 1 στα 2 αυτοκίνητα στην κατηγορία. Στα σπορ το Hiundai Coupe εξακολουθεί τη χρόνια κυριαρχία του. Στα σπορ ρόουντστερ η Mercedes SLK έχει "κλέψει καρδιές", ενώ στα cabrio το 306 της Peugeot με 50,9% κρατά τα πρωτεία, που φαίνεται να απειλούνται από το Renault Megane που κέρδισε το 35,8% της αγοράς και διευρύνει την "πίτα" που του ανήκει. Στα 4Χ4 τέλος, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πρωτοκαθεδρία του VITARA, που το Φλεβάρη αγοράστηκε από 270 οδηγούς, ενώ το Daihatsu Terios, που ακολουθεί, πραγματοποίησε 77 πωλήσεις.

Στο χώρο των μοτοσικλετών ο χειμώνας "μαλάκωσε", αλλά δεν πέρασε. Οι 1.960 πωλήσεις του Γενάρη, αυξήθηκαν στις 2.003 το Φλεβάρη, με τη HONDA να πουλά στο 42,5% των αγοραστών και την YAMAHA να ακολουθεί με ποσοστό 21,1%.

Ερευνα αξιοπιστίας TUV

Αγέραστες οι Τογιότα, αθάνατες οι Πόρσε

Το μετάλλιο της αξιοπιστίας, απένειμαν στους Ιάπωνες και φέτος οι Γερμανοί. Η ετήσια έρευνα TUV, που πραγματοποιεί η Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτου, ανέδειξε τα μοντέλα της Τογιότα ως τα πλέον αξιόπιστα σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες, αφήνοντας μονάχα μια πρωτιά στους Γερμανούς, την οποία κατέκτησε η Πόρσε.

Κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε 6,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους σταθμούς ελέγχου της TUV. Τα 3,3 εκατομμύρια αποτέλεσαν τη βάση για τη μελέτη του 1998. Το Tογιότα Καρίνα παρουσίασε τις λιγότερες βλάβες από όλα τα μοντέλα που καταμετριούνται στις κατηγορίες παλαιότητας έως 3 και έως 5 ετών, ενώ πλασαρίστηκε και στην πρώτη τριάδα όλων των κατηγοριών.

Στην κατηγορία παλαιότητας 7 και 9 ετών το πλέον "αβλαβές" αποδείχτηκε το Τογιότα Στάρλετ. Στα άνω της δεκαετίας "μίλησαν" οι Γερμανοί, αλλά και τα λεφτά που αξίζει μια Πόρσε. Η θρυλική "911" διατήρησε την αξιοπιστία της και μάλιστα με ποσοστό βλαβών τέτοιο, που θα της επέτρεπε μια θέση στη δεκάδα της προηγούμενης κατηγορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ