ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" στην ΑΕΚ

Τι βρίσκεται στις ρίζες για την αγωνιστική κατρακύλα της "Ενωσης"

Είναι πράγματι εύστοχος ο χαρακτηρισμός, για αγωνιστικούς λόγους, της ΑΕΚ ως "ιδανικός αυτόχειρας". Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις το ότι ο "δικέφαλος" στο μισό του πρωταθλήματος ήταν στην πρώτη θέση με 2 ισοπαλίες, 1 ήττα και κερδισμένα σχεδόν όλα τα ντέρμπι, ενώ 5 στροφές πλην τη λήξη του "μαραθωνίου" κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης. Το σοκ της "ανώμαλης προσγείωσης" για τους "κιτρινόμαυρους", που περίμεναν πολλά, διαδέχτηκε μια σειρά ερωτηματικά. Το "γιατί", μονιμοποιήθηκε στο μυαλό και τα χείλη, ενώ η αγωνία του αύριο έγινε αχώριστος σύντροφός τους.

Τις αιτίες θα μπορούσε κάποιος να σκιαγραφήσει με τη λέξη "διαπλεκόμενα". Στην κορυφή η ιδιοκτήτρια πολυεθνική που αγόρασε την ΠΑΕ, με μοναδικό γνώμονα το πολύπλευρο κέρδος. Αφενός απ' την εταιρία και αφετέρου απ' τις... πόρτες που της ανοίγει σε πολλούς τομείς π.χ. διαφήμιση, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Την άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας προσπάθησε να ξεπεράσει, στηριζόμενη σε στελέχη με τα οποία είχε συνεργαστεί σ' άλλη επιχείρηση (ΦΙΛΜΝΕΤ). Ομως, άλλο αποκωδικοποιητής και άλλο ποδόσφαιρο...

Συγκεντρωτισμός εξουσιών

Απ' την πλευρά τους αυτοί είτε ως εταιρία (ΛΗΔΡΑ) είτε ως πρόσωπα (Λεωντσινίδης, Κωτσάκος) ξεπέρασαν τα εσκαμμένα. Ο συγκεντρωτισμός εξουσιών, η ανάμειξη σε πολλά θέματα και οι φιλοδοξίες, ομολογημένες ή ανομολόγητες, οδήγησαν σε σωρεία λαθών. Ετσι όχι μόνο ζημίωσαν την ΑΕΚ, αλλά έδωσαν λαβή για ν' ακουστούν πολλά. Η εμπλοκή στις μετεγγραφές ή η προσπάθεια πώλησης πρωτοκλασάτων παιχτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι μόνο μια παράμετρος...

Καταστρεπτικός αποδείχτηκε και ο τρόπος απ' τον οποίο προήλθε το ΔΣ. Με δυο - τρεις εξαιρέσεις η σύνθεσή του στηρίζεται σε ανθρώπους που ή συμπαθούν άλλους συλλόγους ή τουλάχιστον είναι άσχετοι με την ομάδα. Επιχειρηματικά ή πολιτικά κριτήρια και πιέσεις ήταν το εφαλτήριο επιλογής τους. Ομως το ποδόσφαιρο έχει ιδιαιτερότητες, δεν είναι απλά μια ακόμα εταιρία. Αδόκιμος αποδείχτηκε και ο τρόπος διοίκησης. Δυσλειτουργία στη διαδρομή Λονδίνο - ΑΘήνα και αντίρροπες δυνάμεις. Αποτέλεσμα: περισσότεροι του ενός πόλοι εξουσίας και κατευθύνσεων...

Χρόνιο πρόβλημα που ζητάει λύση είναι η ανυπαρξία "κιτρινόμαυρων" στελεχών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ΑΕΚ απουσιάζει και έτσι ο λόγος της "απ' το ένα αυτί μπαίνει και απ' το άλλο βγαίνει". Κανείς στο πρόσφατο παρελθόν δε φρόντισε ν' αναδείξει παράγοντες με κύρος και προσωπικότητα. Το στραπάτσο στις εκλογές της ΕΠΑΕ, όπου ΑΕΚ ηττήθηκε απ' τον εκπρόσωπο του Εθνικού είναι ενδεικτικό. Η κραταιά ομάδα είναι ουσιαστικά ανυπόληπτη και ευάλωτη. Πρόσκαιρες συμμαχίες και "μπαταριές" είναι απλά σπασμωδικές κινήσεις. Αντί να παράγει ιδέες και έργο, βρίσκεται συνεχώς αγχωμένη ν' ακολουθεί τα δρώμενα.

Οι "σωτήρες"

Επίσης μέγιστο αρνητικό στο "δικέφαλο" είναι η εμφάνιση σωτήρων και η πολυφωνία. Ανθρώπων που ωφελήθηκαν προσωπικά, χωρίς τουλάχιστον να προσφέρουν ανάλογα στο σύλλογο. Μάλιστα όλοι αυτοί με την πρώτη ευκαιρία κρίνουν και έχουν λόγο για όλα. Μόνο η αναστάτωση που προκαλούν συχνά πυκνά είναι αρκετή. Το τόνισε ο Α. Μήνου. Χαρακτηριστική επίσης είναι η πρόσφατη έκρηξη του, συνήθως λακωνικού, Μανωλά. Ο άνθρωπος που επί μια 20ετία εισπράττει, αλλά και αποδεδειγμένα προσφέρει στην ΑΕΚ ξέσπασε. Μίλησε για όλους αυτούς και επισήμανε τον κίνδυνο. Ολοι αυτοί πρέπει να μπουν στο περιθώριο.

Το παρελθόν όμως δεν αλλάζει και αυτό που μετράει είναι το μέλλον. Ισχυρή ΑΕΚ εκτός απ' τους φιλάθλους της χρειάζεται και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει ν αλλάξουν πολλά. Η αναβάθμιση του Λ. Νικολάου αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα. Ομως κακά τα ψέματα, ο καταξιωμένος επιστήμονας δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, ν' αφιερωθεί 100% στην ομάδα. Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η πλαισίωσή του με ανθρώπους που θέλουν, ξέρουν και μπορούν να τον στηρίξουν στην προσπάθειά του. Η ηγετική ομάδα πρέπει να έχει πυγμή αλλά και ευελιξία.

Το ΔΣ πρέπει ν' αποκτήσει αρμοδιότητες και ο ρόλος του να γίνει ουσιαστικός. Να επιλεγεί ως συνδετικός κρίκος διοίκησης παιχτών ένας άνθρωπος με κύρος και πείρα. Ο λόγος του να 'χει βαρύτητα εντός και εκτός "κιτρινόμαυρων τειχών". Στην όποια αποτυχία να λειτουργεί συνεκτικά και να προλαβαίνει καταστάσεις αποσύνθεσης. Επίσης θα πρέπει άμεσα να εξισορροπηθούν τα οικονομικά δεδομένα μεταξύ των παιχτών. Οι μεγάλες διαφορές δημιουργούν αίσθημα αδικίας, γκρίνιες και κλίκες. Το οικογενειακό κλίμα στ' αποδυτήρια είναι μείζονος σημασίας.

Αγνωστες οι βουλές της ENIC

Το μέλλον της ΑΕΚ όμως κρίνεται πρώτιστα απ' τη βούληση των ιδιοκτητών. Αυτοί κινούν τα νήματα και κρατούν την... μπακέτα. Το μπάτζετ που θα καταρτίσουν σε περίπου 15 μέρες αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Η υλοποίηση σχεδίων και επιθυμιών εξαρτάται απ' αυτό. Και οι πληροφορίες διίστανται. Αλλες το θέλουν πενιχρό και άλλες ικανοποιητικό. Αν κρίνουμε πάντως στηριζόμενοι στα δημοσιεύματα του ημεδαπού και διεθνούς Τύπου τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η κωλυσιεργία της ENIC ν' αγοράσει κάποιες ομάδες που διαπραγματευόταν ερμηνεύεται ως αλλαγή πλεύσης. Ορισμένοι εκτιμούν πως το ενδιαφέρον της στρέφεται σε άλλους τομείς, με συνέπεια εκεί να πέσουν και τα κεφάλαια. Η συνεργασία με την αμερικανική εταιρία WARNER BROSS ενίσχυσε το σενάριο αυτό, αλλά και τις ανησυχίες. Μήπως τώρα μειωθούν δραστικά τα κονδύλια; Θα παραμείνει ακέραιο το ενδιαφέρον για τις ομάδες και δη στην άσημη Ελλάδα; Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι "ναυαρχίδα" της πολυεθνικής στο ποδόσφαιρο, όπως είχε δηλώσει παλιότερα κάποιο στέλεχός της, ή αλλάξανε τα δεδομένα; Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ
Καταφύγιο "άτακτων" Αμερικανών η Ευρώπη

Σαρώνουν οι Αμερικανοί μπασκετμπολίστες στην Ευρώπη. Πρώτοι σκόρερ, πρώτοι ριμπάουντερ, πρώτοι στην... κονόμα, πρώτοι σε όλα. Πόσοι από αυτούς είναι όμως "καθαροί"; Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στο ευαγγέλιο. Για το δολάριο, είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα. Η Ευρώπη κι ιδιαίτερα στα πρωταθλήματα που δεν επιβάλλεται ο αντιντόπινγκ έλεγχος, είναι Παράδεισος για τους μη έχοντες θέση στο ΝΒΑ. Ουκ ολίγες φορές, πρωτοκλασάτα ονόματα, που στερήθηκαν του δικαιώματος να αγωνίζονται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας τους λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, έγιναν δεκτοί μετά βαϊων και κλάδων στη γηραιά ήπειρο. Οι κακές συνήθειες όμως δύσκολα κόβονται. Ιδιαίτερα όταν η μπάλα μπαίνει δύσκολα στο αντίπαλο καλάθι.

Το τελευταίο διάστημα τα κακά μαντάτα πολλαπλασιάστηκαν. Δυο παίκτες της Ρόμα, ο Αμερικανός Μπιλ Εντουαρντς και ο Ιταλός Μάριο Μπόνι, βρέθηκαν ντοπαρισμένοι και αποβλήθηκαν από το ιταλικό πρωτάθλημα. Θα αναρωτηθείτε, κι εμάς τι μας ενδιαφέρει; Κι όμως, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε... εξαπατημένοι. Οι δυο παίκτες πέρασαν και μεγαλούργησαν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Εντουαρντς με τα χρώματα της ΑΕΚ αναδείχτηκε πέρσι μέλος της κορυφαίας πεντάδας του πρωταθλήματος. Οσο για τον Μπόνι... Μόλις πριν δυο μήνες είχε γράψει τη δική του ιστορία στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου, κατακτώντας το τρόπαιο με τον Αρη. Ενας τρίτος παίκτης που πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα, κατηγορήθηκε πριν λίγες μέρες για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Πρόκειται για τον Αμερικανό Μπακ Τζόνσον, πρώην παίκτη του Απόλλωνα, για χάρη του οποίου η ομάδα της Πάτρας έδιωξε πριν τρία χρόνια έναν έξοχο χαρακτήρα και σπουδαίο προπονητή, τον Κώστα Πετρόπουλο. Ο νυν παίκτης της Τζιρόνα αρνήθηκε να περάσει αντιντόπινγκ έλεγχο μετά από αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος και βρίσκεται υπό διωγμό.

Η απουσία αντιντόπινγκ κοντρόλ στην Ελλάδα

Αυτά συμβαίνουν όμως... ανά τας Ευρώπας. Γιατί στο κορυφαίο πρωτάθλημα της γηραιάς ηπείρου, όπως χαρακτηρίζει ο ΕΣΑΚΕ το ελληνικό, δεν περισσεύουν χρήματα για διασφάλιση του "ευ αγωνίζεσθαι". Και να πει κανείς ότι δεν έχουν δοθεί αφορμές; Στο παρελθόν ο Μάικλ Τζόουνς του Αρη συνελήφθη μετά από καταγγελία του ίδιου του σωματείου για χρήση ναρκωτικών. Για τον ίδιο λόγο απελάθηκε λίγο αργότερα ο Στιβ Μπαρτ του Ηρακλή, πρώτος σκόρερ μέχρι τότε του πρωταθλήματος. Εβλεπε το καλάθι... σαν βαρέλι, έλεγαν οι γνωρίζοντες από κοντά. Πέρσι βρέθηκε ντοπέ ο Εβρικ Γκρέι του Ολυμπιακού, στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Οχι βέβαια για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά για το ευρωπαϊκό. Φήμες για ντοπαρισμένο παίκτη ελληνικής ομάδας είχαν κυκλοφορήσει και μετά το φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ το 1994, αλλά επίσημα δεν επιβεβαιώθηκαν. Δεν πρέπει να διαφεύγει επίσης της προσοχής, ότι ο Ρόι Τάρπλεϊ που αγωνίστηκε σε Αρη και Ολυμπιακό, είχε διωχτεί από το ΝΒΑ για χρήση ναρκωτικών, ενώ παράξενη είχε χαρακτηριστεί και η συμπεριφορά του Κ. Σκάρι που άνευ λόγου και αιτίας, πριν εγκαταλείψει τον Ολυμπιακό το 1988, έριξε ένα χέρι ξύλο στον προπονητή του.

Ο ΕΣΑΚΕ, κάτω από την πίεση των πραγμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να καθιερώσει τη νέα περίοδο τον αντιντόπινγκ έλεγχο μετά από κάθε παιχνίδι και να μη στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα απλό χαρτί- το ντρανγκ τεστ- που υποχρεώνεται να καταθέσει κάθε ξένος για να γίνει δεκτό το συμβόλαιό του. Τότε θα μάθουμε πραγματικά ποιος είναι ποιος. Ισως να δούμε, μάλιστα, μετά από πολλά χρόνια, και Ελληνα παίκτη στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

"Ντοπέ" και ο Ερβικ Γκρέι, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, στον περσινό ημιτελικό με τον ΠΑΟ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Στην Ελλάδα ο Μπιλ Εντουαρντς κάρφωνε στα καλάθια. Στην Ιταλία τον "κάρφωσε" ο αντιντόπινγκ έλεγχος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ