ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαπραγματεύσεις για την επικύρωση του πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος ξαναπρότεινε τον Σεργκέι Κιριένκο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, και της Κρατικής Δούμας, οι ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΚΟ) της οποίας δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την Παρασκευή τον "προστατευόμενο" του Προέδρου. Ο Γιέλτσιν από τη μεριά του απειλεί τους βουλευτές με τη διάλυση της Δούμας, αν δεν επικυρωθεί ο Κιριένκο. Τη Δευτέρα συνεδρίασε το προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και μετά ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της ΛΠΕΡ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τόνισε ότι οι ΚΟ της αριστερής αντιπολίτευσης (ΚΚΡΟ, Αγροτικό Κόμμα και "Ναροντοβλάστιε") θα καταψηφίσουν και πάλι τον Κιριένκο. Επίσης, έθεσε το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού, ώστε η ψηφοφορία να είναι ανοιχτή: "Θέλουμε η θέση της κάθε ΚΟ και βουλευτικής ομάδας να είναι ολοφάνερη... Θα γίνει σαφές ποιος είναι ποιος. Για την ώρα όμως όλοι προσπαθούν να μαντέψουν ποιοι κρύβονται πίσω από τον αριθμό 143 που ψήφισαν τον Κιριένκο". Το προεδρείο της ΛΠΕΡ κάλεσε τα κόμματα και κινήματα που την απαρτίζουν "να είναι έτοιμα για δραστήριες μαζικές κινητοποιήσεις για την προάσπιση της νομιμότητας και της τάξης στη χώρα". Χτες το πρωί συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δούμας και εκ νέου οι ηγέτες των ΚΟ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Κιριένκο. Με αυτή την εντολή, πήγε στη συνάντηση με τον Γιέλτσιν ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ (στέλεχος του ΚΚΡΟ). Αλλά, μετά τη συνάντηση, έκανε μια δήλωση στους δημοσιογράφους που προκάλεσε έκπληξη: "Βλέπω ότι ο Πρόεδρος ασκεί πλήρως το συνταγματικό του δικαίωμα και δε θέλει να το μοιραστεί με κανέναν" και κάλεσε τους βουλευτές της Δούμας να επικυρώσουν την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα. "Πρέπει να τον εγκρίνουμε, διότι η τύχη της Δούμας είναι χίλιες φορές πιο σημαντική για μένα από την τύχη του Κιριένκο", τόνισε ο Σελεζνιόφ. Ο Γιέλτσιν του κατέστησε σαφές ότι, αν η Δούμα απορρίψει τρεις φορές τον υποψήφιό του για την πρωθυπουργία, είναι υποχρεωμένος με βάση το Σύνταγμα να διαλύσει την Κάτω Βουλή. Στη συνέχεια ο Σελεζνιόφ συναντήθηκε με τους ηγέτες της ΚΟ του ΚΚΡΟ (η μεγαλύτερη στην Κρατική Δούμα) για "να τους πείσει ότι έχει δίκιο". Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ ότι "την Παρασκευή η θέση της ΚΟ δε θα αλλάξει. Για να αλλάξει η θέση, πρέπει να συνέλθει η Ολομέλεια της ΚΕ του Κόμματος. Δε θα ψηφίσουμε".

Επικύρωση της "START-2"

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν προέτρεψε τη Δευτέρα, 13 Απρίλη, την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την παράταση της διορίας για την εφαρμογή της συνθήκης "START-2" (για τη μείωση των στρατηγικών όπλων), ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Το εν λόγω πρωτόκολλο, που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Μαντλίν Ολμπράιτ και Γεβγκένι Πριμακόφ, δίνει χρονικό όριο τόσο στη Ρωσία, όσο και στις ΗΠΑ έως το 2007 για να μειώσουν τις μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν. Τη συνθήκη "START-2" είχαν υπογράψει το 1993 οι Πρόεδροι Γιέλτσιν και Τζορτζ Μπους και η αμερικανική Γερουσία είχε επικυρώσει το κείμενο το 1996. Η συνθήκη προβλέπει την περικοπή του αριθμού των ρωσικών και αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών από τις περίπου 6.000 που διαθέτει η κάθε χώρα, γύρω στις 3.500 για κάθε χώρα.

Από τη μεριά τους, οι Ρώσοι βουλευτές εκφράζουν φόβους για το κόστος των περικοπών, καθώς και φόβους ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν νέα συστήματα πυρηνικής άμυνας που ενδεχομένως θα παραβιάσουν τη συνθήκη ΑΒΜ (Αντιβαλλιστικών Πυραύλων), μια άποψη την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση του Γιέλτσιν να υποβάλει στη Δούμα τα σχετικά έγγραφα προς επικύρωση της συνθήκης για τα στρατηγικά όπλα "START-2". Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την επιθυμία όπως η Ρωσία υπογράψει τη συνθήκη πριν από την επομένη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, η πραγματοποίηση της οποίας δεν έχει πάντως προγραμματιστεί έως τώρα.

ΗΠΑ
Παιδιά - πειραματόζωα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Υποκείμενα παράνομης επιστημονικής πειραματικής έρευνας έγιναν, περίπου, εκατό παιδιά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Ποστ". Οπως υποστηρίζεται στο άρθρο, 2 νοσοκομεία και 1 κολέγιο της πολιτείας χρησιμοποιούσαν ως πειραματόζωα αγόρια ηλικίας 6 - 11 ετών, στα οποία χορηγούσαν μικρές δόσεις φενφλουραμίνης, προκειμένου να μελετήσουν κατά πόσο η ουσία αυτή αυξάνει τη σεροτονίνη του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθετικότητα. Η φενφλουραμίνη, που χρησιμοποιείται σε διαιτητικά σκευάσματα, έχει απαγορευτεί από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, γιατί προκάλεσε σοβαρές καρδιακές παθήσεις στο 90% των ενηλίκων που προσπάθησαν να χάσουν βάρος. Την υπόθεση ερευνούν, ήδη, οι ομοσπονδιακές αρχές.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παραδόθηκε στις αρχές γαιοκτήμονας - φονιάς

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. -

Παραδόθηκε χτες στις βραζιλιάνικες αστυνομικές αρχές ο γαιοκτήμονας Κάρλος Αντόνιο Κόστα, που κατηγορείται για τη δολοφονία δύο στελεχών του Κινήματος Αγροτών Χωρίς Γη.

Ο Κάρλος Αντόνιο Κόστα κατηγορείται ότι μαζί με άλλους 8 γαιοκτήμονες και με τη βοήθεια αστυνομικών δολοφόνησαν δύο ηγέτες του Κινήματος Αγροτών Χωρίς Γη στις 26 Μάρτη, τη στιγμή που αυτοί βοηθούσαν στην εκτόνωση της κρίσης που είχε πυροδοτήσει η κατάληψη μιας φάρμας από ακτήμονες αγρότες.

Οι γαιοκτήμονες πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δύο ηγέτες του Κινήματος των Ακτημόνων την ώρα που απομάκρυναν τους χωρικούς.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Δικαιοσύνης, Ρίνο Καλέιρος, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη και των υπολοίπων γαιοκτημόνων που μετείχαν στη δολοφονία. Ηδη έχουν συλληφθεί και 11 αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τους γαιοκτήμονες να δολοφονήσουν τους δύο ηγέτες των χωρικών.

Εννιά από τους συλληφθέντες αστυνομικούς κατηγορούνται ότι είχαν πάρει μέρος στη δολοφονία 19 ακτημόνων που μετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ των αγροτικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική επαρχία Ελντοράντο ντε Καράγιας, το 1996.

Η περιοχή του Αμαζονίου αποτελεί συχνά θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε γαιοκτήμονες και ακτήμονες χωρικούς, καθώς το 50% της γης ανήκει στο 2% των γαιοκτημόνων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Τη "βοήθεια" της Δύσης ζήτησε ο Τζουκάνοβιτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Την ανάμειξη της Δύσης στα εσωτερικά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας με δικαιολογία την "ολέθρια" πολιτική του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζήτησε χτες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στο "Γαλλικό Πρακτορείο", ο Τζουκάνοβιτς ζήτησε από τη Δύση "να φράξει το δρόμο" στην "ολέθρια πολιτική" του Προέδρου Μιλόσεβιτς και να βοηθήσει τις "μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται και προσπαθούν για τη δημιουργία ενός συμπαγούς μετώπου".

Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, ο Τζουκάνοβιτς επέκρινε την πολιτική Μιλόσεβιτς, κατηγορώντας τον ότι πάσχισε να "κρατήσει κρυφό" το συγκεκριμένο θέμα "επί μία δεκαετία". Ζήτησε, μάλιστα, να δοθεί σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο "πλήρης αυτονομία υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας". Εντούτοις, τάχθηκε κατά "της πολιτικής των κυρώσεων" και υπέρ της "ενθάρρυνσης" από τη διεθνή κοινότητα όσων υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο εσωτερικό της Σερβίας.

Ο 36χρονος Μαυροβούνιος Πρόεδρος αναμένεται σήμερα στο Παρίσι, όπου θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, αναμένεται να μεταβεί στη Ρώμη, στην Ουάσιγκτον, στη Βόννη και τη Βιέννη.

  • Αγνωστοι εκτόξευσαν χτες τρεις χειροβομβίδες εναντίον σερβικού αστυνομικού τμήματος στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός.

Από τη συνάντηση του Μπ. Γιέλτσιν με τον Γ. Σελεζνιόφ

ΙΝΔΙΑ
Εξακολουθεί η ένταση για τα πυρηνικά

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ιδιαίτερα σιβυλλικός εμφανίστηκε χτες ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, μετά τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον. Μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο Τζορτζ Φερνάντες αρνήθηκε να πει στους δημοσιογράφους αν το ζήτημα της ινδικής πυρηνικής πολιτικής υπήρξε θέμα της συζήτησής τους, ενώ, όπως σχολίαζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης των Ινδουιστών - Εθνικιστών του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

"Θα πραγματοποιήσουμε μία επανεξέταση της αμυντικής μας στρατηγικής. Αν, στο τέλος της επανεξέτασης, πιστεύουμε ότι πρέπει να υιοθετήσουμε τη λύση της απόκτησης πυρηνικών όπλων, θα πρέπει να λάβουμε και την ανάλογη απόφαση", δήλωσε ο Φερνάντες.

Το "Ρόιτερς" διευκρίνισε πως ο Ινδός αξιωματούχος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για τη φύση της επανεξέτασης ή για το χρονικό διάστημα που θα απαιτήσει.

Υπενθύμισε πάντως ότι η νέα, υπό την ηγεσία των Εθνικιστών - Ινδουιστών, κυβέρνηση συνασπισμού της Ινδίας διατηρεί στις προτεραιότητές της την πολιτική απόκτησης πυρηνικών όπλων που ισχύει από πολλών ετών.

Ο Φερνάντες τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί ανοιχτή τη λύση αυτή, διότι, όπως είπε, "μπορεί να υπάρξουν πολλά ενδεχόμενα".

Η Ινδία, η οποία προχώρησε το 1974 σε πυρηνική δοκιμή, αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς και τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, διότι, όπως έχει δηλώσει, οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν "διακρίσεις" - αναφερόμενη σαφώς στο Πακιστάν.

ΓΑΛΛΙΑ
Οδοφράγματα από τους αγρότες στη Βρετάνη

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μπλοκάροντας την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Μπρεστ με τη Ρεν στην περιοχή της Βρετάνης, οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για δεύτερη φορά τις τελευταίες δέκα μέρες για την κατακόρυφη πτώση της τιμής του βασικού τοπικού προϊόντος, του κουνουπιδιού. Οι εκπρόσωποι των αγροτών, που έχουν αποκλείσει με τρακτέρ και με φορτηγά και τα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου, απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Γεωργίας για έναρξη συνομιλιών με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου και ζητούν να συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας Λουί Λε Πενσέκ. Απαντώντας, μάλιστα, στα σχόλια του υπουργού Γεωργίας ότι είναι αχάριστοι επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή πρόκειται να δοθεί βοήθεια ύψους 125 εκατομμυρίων φράγκων, υπογραμμίζουν ότι οι τιμές των προϊόντων τους έχουν πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής τους και το αίτημά τους δεν είναι να αποζημιωθούν μόνο για την τρέχουσα χρονιά, αλλά να μπορούν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα και να ζουν αξιοπρεπώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ