ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "ΑΥΓΗ", Η "ΕΞΟΥΣΙΑ" ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ

του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Η "Αυγή" και η "ΕΞΟΥΣΙΑ", στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν αντιφατική την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ, δε διστάζουν ούτε να παρερμηνεύουν σκόπιμα την πραγματικότητα, ούτε να ανακαλύπτουν στελέχη διαφωνούντα, με τις... αλλαγές της γραμμής του ΚΚΕ.

Γράφει, για παράδειγμα, η "Αυγή" για την απόφαση σωματείων να προχωρήσουν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Πρωτομαγιά, αντιμετωπίζοντας τα συνδικάτα με το γνωστό τρόπο της, δηλαδή ως παραρτήματα του ΚΚΕ: "Πάντως, μια τέτοια κίνηση κρίνεται αναντίστοιχη με τα μικρά και προσεκτικά βήματα ανοίγματος και συμμαχιών που κάνει τελευταία το ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό χώρο, όπως, π.χ., η κίνηση σωτηρίας για την "Ολυμπιακή", στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΝ και της ευρύτερης Αριστεράς"! Από τη δική της μεριά η "ΕΞΟΥΣΙΑ" κάνει λόγο για "δυσφορία στελεχών του ΚΚΕ για τις... επαφές με τη ΝΔ",ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στελεχών "που έχουν αντιρρήσεις με το σκεπτικό της Αλ. Παπαρήγα και της πλειοψηφίας του ΠΓ, και τάσσονται υπέρ της επανάληψης της τακτικής του 1994"!

***

Είναι απαραίτητο να επαναλάβουμε με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα ορισμένα πράγματα:

1. Αναντίστοιχη δεν είναι η πολιτική του ΚΚΕ. Θα ήταν, αν το Κόμμα μας μιλούσε για σκληρή αντιπολίτευση προς το ΠΑΣΟΚ και την ίδια ώρα συγκροτούσε επιτροπή, όπως ο ΣΥΝ, για να παζαρέψει με το κυβερνητικό κόμμα τις θέσεις των δημάρχων και νομαρχών. Θα ήταν, αν πήγαινε μαζί με το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας, όπως ο ΣΥΝ, και την ίδια στιγμή κατέβαινε χωριστά από το ΠΑΣΟΚ στις Νομαρχίες Αθήνας - Πειραιά. Συμπολίτευση ο ΣΥΝ στην Αθήνα, αντιπολίτευση στις Νομαρχίες Αθήνας - Πειραιά!

2. Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στον Βύρωνα (7/4/98) είπε χαρακτηριστικά: "Εμάς δε μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε λιγότερους δημάρχους και νομάρχες κυβερνητικούς υπαλλήλους. Θέλουμε να έχουμε πολύ λιγότερους που υποστηρίζουν αυτή τη φιλελεύθερη πολιτική. Και με αυτή την έννοια, όχι απλώς θα πάει χαμένη η ψήφος, αλλά θα είναι χερούλι στην κυβέρνηση, αν στηριχτούν ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΝΔ, ή ψηφοδέλτια της κεντροαριστερής αγυρτείας, ή ψηφοδέλτια που στηρίζει ο ΣΥΝ.

Ποιο θα είναι το θετικό βήμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές; Να διαμορφωθούν πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας κομμουνιστών και άλλων ανθρώπων, ανεξάρτητα αν τους έχουν την ταμπέλα του Νεοδημοκράτη, του ΠΑΣΟΚ ή του Συνασπισμένου, ανθρώπων όμως που συσπειρώνονται και συγκρούονται μ' αυτές τις επίσημες επιλογές. Μπορεί στα άλλα ζητήματα να μην είναι διατεθειμένοι να κάνουν σύγκρουση εφ' όλης της ύλης, και για το ΝΑΤΟ και για όλα. Αλλά στον τομέα αυτό πρέπει να συγκροτηθούν τέτοια ψηφοδέλτια, να αναδειχτούν στη μάχη των εκλογών δήμαρχοι, νομάρχες, ή περισσότεροι σύμβουλοι που εκφράζουν τη συσπείρωση σύγκρουσης με τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της ΤΑ".

***

Αυτά τα λόγια φαίνεται ότι εκεί στην "Αυγή" και στην "ΕΞΟΥΣΙΑ" δεν τα κατάλαβαν. 'Η...

Αν είχαν θελήσει να τα καταλάβουν, δε θα έκαναν λόγο για επαφές με τη ΝΔ ο ένας, για αναντίστοιχα βήματα ο άλλος.

Το ΚΚΕ λοιπόν, θα ήταν αναντίστοιχο με την πολιτική του, αν υποστήριζε νομάρχες τύπου Σκοτεινιώτη, που υπονόμευσε το αγροτικό κίνημα. Δεν είναι καθόλου αναντίστοιχο υποστηρίζοντας τον Αναγνωστόπουλο και άλλα στελέχη των μπλόκων, της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών.

Το ΚΚΕ θα ήταν αναντίστοιχο, αν καβγάδιζε για τις καρέκλες, όπως ο ΣΥΝ. Ο οποίος ΣΥΝ, είναι διατεθειμένος να πάει παντού μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αν εξασφαλίσει τις καρέκλες. Αλλά δεν είναι διατεθειμένος να πάει, αν δεν εξασφαλίζει και τις αντίστοιχες καρέκλες...

3. Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές και άλλοι ΕΣΑΚίτες υπογράφουν κοινά κείμενα με συνδικαλιστές όλων των χώρων,εφόσον οι τελευταίοι αποδέχονται τουλάχιστον ορισμένες σωστές θέσεις. Οι κομμουνιστές δεν κατατάσσουν σε προνομιακή μοίρα κανέναν, δε διαχωρίζουν, αλλά κρίνουν με βάση τη στάση στον αγώνα και στα προβλήματα. Δεν αποκλείουν τους Νεοδημοκράτες, για να πάνε με το... καλό ΠΑΣΟΚ. Αποκλείουν κάθε συμβιβασμένο, όπου κι αν ανήκει, που κάνει πλάτες στην κυβερνητική πολιτική, όπως οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σε αυτή τη βάση, τα σωματεία της Αθήνας, με τη συμμετοχή πλατιών δυνάμεων, πήραν πρωτοβουλία για ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα. Πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν όσοι υπέγραψαν τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Αλλωστε κριτήριο για όλους είναι η πράξη...

4. Τελικά, άλλες αλήθεια ήταν οι θέσεις του ΚΚΕ το 1994, απ' αυτές που είναι σήμερα;

Ας τις ξαναδιαβάσουν καλύτερα. Αν θελήσουν να τις καταλάβουν, θα διαπιστώσουν ότι το ΚΚΕ μένει αταλάντευτο. Κι αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί. Το ίδιο και η απήχηση της πολιτικής του.

"Ποιο θα είναι το θετικό βήμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές; Να διαμορφωθούν πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας κομμουνιστών και άλλων ανθρώπων, ανεξάρτητα αν τους έχουν την ταμπέλα του Νεοδημοκράτη, του ΠΑΣΟΚ ή του Συνασπισμένου, ανθρώπων όμως που συσπειρώνονται και συγκρούονται μ' αυτές τις επίσημες επιλογές..." έλεγε η Αλ. Παπαρήγα πριν λίγο καιρό. Αυτά τα απλά λόγια φαίνεται ότι ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Τα χειρότερα ακολουθούν

- Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων οργανισμών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως το Λιμάνι, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, η ΕΛΒΟ, κλπ., που προωθεί η κυβέρνηση, τι επιπτώσεις θα έχει για τη Θεσσαλονίκη και τους εργαζόμενους;

- Τον οικονομικό μαρασμό της ζωής στην περιοχή μας. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι μια τέτοια πολιτική θα χτυπήσει πριν απ' όλα το δικαίωμα στη δουλιά, τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Χρυσοφόροι οικονομικοί κολοσσοί θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, κάτι που σημαίνει ότι ο μόχθος χιλιάδων ανθρώπων, η κοινωνία συνολικά θα περάσει στον έλεγχο, στη διαχείριση και την απόλυτη διάθεση της εργοδοσίας, γενικότερα των κεφαλαιοκρατών, που θα εξαγοράσουν αυτές τις επιχειρήσεις σε εξευτελιστικό ποσό.

- Στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο η πλειοψηφία των παρατάξεων τάχθηκε υπέρ της μετοχοποίησης της ΔΕΘ, ενώ δήλωνε πως θα παλέψει για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της. Πώς σχολιάζετε αυτή την απόφαση; - Λέμε ξεκάθαρα ότι η συζήτηση που έγινε και η απόφαση που πάρθηκε στο ΝΣ αποσκοπούν απλά να προλειάνουν το έδαφος, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις από τον κόσμο απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βγάζει στο σφυρί ακόμη και τη ΔΕΘ, η οποία αποτελεί σύμβολο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και είναι δεμένη με την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Η παράταξή μας αντιστρατεύτηκε στη λογική της μετοχοποίησης. Είναι καθαρό πως η πολιτική των μετοχοποιήσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για το πέρασμα μέσω της χρηματιστηριακής λειτουργίας στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση. Η στάση της πλειοψηφίας των παρατάξεων είναι υποκριτική και εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών και εργαζομένων.

- Πώς χαρακτηρίζετε την πρωτοβουλία της παράταξης "Δημιουργώντας το Αύριο", που στηρίζεται από τη ΝΔ, να προτείνει ειδική συζήτηση για την τύχη της ΔΕΘ;

- Είναι καθαρά υποκριτικό το ενδιαφέρον των ντόπιων στελεχών της ΝΔ και των εκπροσώπων της στο ΝΣ. Δεν μπορούν να ξεγελάνε κανένα με το δήθεν ενδιαφέρον τους για την παραμονή της ΔΕΘ στον έλεγχο του δημοσίου, τη στιγμή που ξεκάθαρα το κόμμα τους τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Το έκαναν για να μη βρεθούν υπόλογοι στο λαό της Θεσσαλονίκης και για να επωφεληθούν τις δυσμενείς εντυπώσεις του κόσμου από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

- Ποια είναι η πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για το μέλλον της ΔΕΘ και των άλλων οργανισμών;

- Εμείς δε δεχόμαστε τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων. Οργανισμοί όπως το Λιμάνι, η ΔΕΘ, η ΕΛΒΟ και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα πρέπει να βρίσκονται στον έλεγχο και την ευθύνη του δημοσίου. Η λύση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν δε βρίσκεται στη διάλυση και το ξεπούλημά τους. Βρίσκεται στον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό τους, στη διαφανή λειτουργία τους και στον κοινωνικό έλεγχο της δράσης και της λειτουργίας τους. Αυτό όμως δε θα γίνει όσο το πάνω χέρι έχουν οι δυνάμεις που βρίσκονται εναρμονισμένες στο δόγμα του Μάαστριχτ και της ελεύθερης αγοράς.

- Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική;

- Η ΝΑ πρέπει να είναι μαχητική - διεκδικητική, να υπερασπίζει τα δικαιώματα του λαού και τα συμφέροντά του από εχθρικές πολιτικές. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πολιτική στήριξης των επιλογών της κυβέρνησης, που έχει επιλέξει η πλειοψηφία του ΝΣ στη Θεσσαλονίκη. Ο λαός πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Γι' αυτό πρέπει να καταδικάσει αυτές τις πολιτικές και όσους τις εφαρμόζουν και να δώσει δύναμη στους φυσικούς συμμάχους του και πρωτοπόρους των διεκδικήσεων. Να δώσει δύναμη στη ΝΑΣ.

Α. Α.

ΣΕ ΑΓΩΝΑ δρόμου μεταξύ Σόφιας - Βουκουρεστίου "τρέχουν" τους τελευταίους μήνες Ελλάδα και Τουρκία προσπαθώντας να εδραιώσουν τις θέσεις τους, να προσεταιριστούν τις δύο χώρες και να κυριαρχήσουν η μία έναντι της άλλης. Ο ελληνοτουρκικός διαγκωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στα Βαλκάνια έχει αρχίσει να εντείνεται μετά τα τελευταία γεγονότα στο Κόσσοβο και να προκαλεί έντονους προβληματισμούς στην Αθήνα (σελίδα 6).

Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και οι συνεργαζόμενες μ' αυτή Βουλευτικές Ομάδες των Αγροτικού Κόμματος και "Ναροντοβλάστιε", θα καταψηφίσουν την Παρασκευή την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα (σελίδα 8)."ΞΕΧΑΣΤΕ τις αντιδράσεις! Εμείς θα πάμε στο περιβαλλοντικό συνέδριο της Ζακύνθου, όπως προγραμματίσαμε!". Μ' αυτή την αποκαλυπτική φράση, απάντησε χθες ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις έντονες αντιδράσεις φορέων του νησιού, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει "ανεπιθύμητο πρόσωπο" τον πρέσβη των ΗΠΑ (σελίδα 9).

ΜΕ ΦΟΝΤΟ τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, ξεκίνησε χτες η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ "για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων" (σελίδα 17).

ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε χτες το... θαύμα του: "Απάλλαξε" το ΙΚΑ απ' το μεγαλύτερο οργανικό έλλειμμα της τελευταίας πενταετίας, δίνει διαβεβαιώσεις ότι δε γίνεται καμιά περικοπή στις παροχές σε είδος και ότι η απορρόφηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνεται κανονικά! (σελίδα 18).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ