ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Ο ανυπότακτος λαός μας θα δώσει και φέτος απάντηση

Διακήρυξη για το 20ό Δεκαήμερο Ειρήνης και τη Μαραθώνια Πορεία στις 17 Μάη

Πιστή στην παράδοσή της και στις αγωνιστικές της παρακαταθήκες, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει και φέτος για 20ή φορά Δεκαήμερο Ειρήνης 7 - 17 Μάη 1998,απάντηση στη συνεχιζόμενη προσπάθεια επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και τα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Οπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις του Δεκαήμερου θα κορυφωθούν με τη μεγάλη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική Μαραθώνια Πορεία προς τιμήν του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σε αναλυτική χτεσινή της διακήρυξη, η ΕΕΔΥΕ, μπροστά στις εκδηλώσεις του Δεκαήμερου Ειρήνης, κάνει αναφορά στις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή, αλλά και στην ανάταση παγκόσμια των φιλειρηνικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια και καλεί τους φίλους της ειρήνης να δώσουν το μαζικό, μαχητικό "παρών" τους στις εκδηλώσεις, στη Μαραθώνια Πορεία και στους δρόμους των νέων αγώνων που έρχονται.

Η Διακήρυξη αναφέρει τα εξής:

"Οι συνεχείς και επιταχυνόμενες εξελίξεις, οι εντεινόμενες προσπάθειες για την επιβολή και εδραίωση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών, έχουν σαν αποτέλεσμα τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, η Νοτιανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή να βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα".

Τα γεγονότα στον Περσικό Κόλπο, η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι γενικότερες ΝΑΤΟικές προετοιμασίες προειδοποιούν και υπενθυμίζουν με δραματικό τρόπο πως αν οι λαοί δεν ξεσηκωθούν κινδυνεύουν είτε να συρθούν σε νέες αιματοχυσίες είτε να καταδικαστούν στη σιωπή, κάτω από την υποδούλωση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξη των Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας, οι προετοιμασίες επέκτασής του σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, η νέα πιο επιθετική δομή, η συγκρότηση νέων δυνάμεων ταχείας επέμβασης διαγράφουν πιο καθαρά πως το οπλισμένο χέρι της "νέας τάξης" απειλεί ολόκληρη την περιοχή και την ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα, με τις επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων οπαδών της "νέας τάξης", μετατρέπεται σε θύτη και θύμα. Συμμετέχει ενεργά στις επιθετικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Παραχωρεί τμήμα του ελληνικού στρατού στις δολοφονικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Προετοιμάζει στρατόπεδο για την εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργείται το νέο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Λάρισα, ΝΑΤΟικό λιμάνι στο Λιτόχωρο. Αποθηκεύει πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στον Αραξο. Πρωταγωνιστεί στη συγκρότηση Βαλκανικής Πολυεθνικής Στρατιωτικής Δύναμης κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ. Διαλύει και παραδίδει στο πολυεθνικό κεφάλαιο την αμυντική βιομηχανία.

Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, το Αιγαίο και τυπικά παραδίδεται στην κυριαρχία των ΗΠΑ και διχοτομείται. Προωθείται η οριστική διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

Η ασύδοτη και προκλητική δραστηριότητα του Αμερικάνου πρεσβευτή Μπερνς, η επίσκεψη 70 πλοίων με 12.000 άνδρες, το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα μας, αποτελεί ντροπή για το λαό μας και την ιστορία του, διαμορφώνει κλίμα αμερικαΝΑΤΟικού προτεκτοράτου και όχι ανεξάρτητης χώρας.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, οι γυναίκες δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση ανατροπής στοιχειωδών κατακτήσεων και αφαίρεσης κοινωνικών δικαιωμάτων. Καταδικάζονται στη λιτότητα και τη φτώχεια. Καλούνται να πληρώσουν, επιπλέον, 6 τρισ. δρχ. για τους ΝΑΤΟικούς κυρίως εξοπλισμούς.

Η χωρίς όρια παράδοση των πάντων στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η σχεδόν δωρεάν παραχώρηση ακόμα και της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές συσσωρεύει τεράστια κοινωνική αδικία και εκρηκτικές αντιθέσεις.

Η καλλιέργεια, από κείνους που είναι υπεύθυνοι, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στο όνομα της εγκληματικότητας, που είναι προϊόν της κοινωνίας που οικοδομούν, να βιώνει φασιστικές αντιλήψεις και έχει στόχο να διαιρέσει τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Η λαϊκή αντίσταση, ο φιλειρηνικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο συντονισμός των κοινωνικών και φιλειρηνικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μέτωπο είναι ο υποχρεωτικός και μοναδικός δρόμος που μπορεί σήμερα να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία, να ανατρέψει αύριο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Η ανασυγκρότηση του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης, οι μεγάλες κινητοποιήσεις που ξεδιπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο για τη σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση στον Περσικό, οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες που ξεσπούν δίνουν το αισιόδοξο μήνυμα πως η αντεπίθεση των λαών ωριμάζει.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το φιλειρηνικό κίνημα και τον ανυπότακτο λαό μας να δώσει και φέτος την απάντησή του με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του 20ού Δεκαήμερου, που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με κορύφωση τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προς τιμήν του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κυριακή 17 Μάη.

Να ενώσει τη φωνή του με όλους όσοι βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα.

  • ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
  • ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ".
Προσοχή, έρχονται οι "φιλάνθρωποι"!

Μέρες που είναι θα αρχίσει και πάλι η παρέλαση των "φιλανθρώπων". Μεγαλοκυράδες εφοπλιστών, επενδυτών τε και εργολάβων της Εθνικής Οδού και των λοιπών μεγάλων έργων, με "μαϊντανό" το δήμαρχο της πρωτεύουσας, αφού φορέσουν τα σινιέ μοντελάκια τους θα πάνε να σπάσουν σφιχτά κόκκινα αυγά - όχι απ' αυτά που φτιάχνουν ομελέτα. Τα θύματά τους, ήδη, παίρνουν θέση στο δρόμο. Παιδιά στα φανάρια, ανάπηροι στα τρένα και τους δρόμους, μια "όπερα της πεντάρας" σε πλήρη εξέλιξη. Ακόμα κι αυτά τα δύσμοιρα πρεζόνια στο πνεύμα των ημερών προσμένουν ένα επιπλέον κατοστάρικο, γνωρίζοντας πως απλά θα φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στην κορφή του Γολγοθά τους.

Εν τέλει όλοι προσμένουν μιαν Ανάσταση. Μιαν Ανάσταση, βέβαια, διάφορη ως προς τι προσμένει ο καθείς. Αλλο για την κυρία Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη - ή, μήπως, την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Λάτση, αδιάφορη η ακρίβεια του ονόματος - παρόμοιο για την της προσκολλήσεως κυρία Μαρία Δαμανάκη. Κι άλλο αυτό που ως πραγματική ανάγκη - προσδοκία βγάζει στο δρόμο την Γιωργία και τον Νικολή. Οι πρώτες προσβλέπουν μέσα και απ' το "ίματζ" που καλλιεργούν όχι μόνο στην αύξηση των κρατικών παραγγελιών μπετοσιδήρου ή ένα φορτίο πετρελαίου παραπάνω, μα και στο ξέπλυμα της ρετσινιάς του δολοφόνου μιας ολόκληρης τάξης, της εργατικής, που συνοδεύει την αστική τάξη. Η της προσκολλήσεως - και ο "μαϊντανός" - άντε να ελπίζουν σε κάποια κουκιά παραπάνω στο πολιτικό παζάρι, που προς το παρόν ακόμα παίρνουν μέρος.

Οι τελευταίοι όμως; Ο πραγματικός κόσμος του δρόμου, ποιαν Ανάσταση έχει να ελπίζει μέσα σ' ένα τέτοιο αλισβερίσι, όπου μια πόρνη - πολιτική και ένας νταβατζής - κεφάλαιο είναι οι μόνοι που "κάνουν παιχνίδι"; Τίποτα! Τίποτα δεν έχουν να ελπίζουν οι κολασμένοι αυτής της Γης απ' τη "συμμετοχή" τους σ' αυτό το παιχνίδι. Απεναντίας μάλιστα, έχουν να χάσουν κι ό,τι ελάχιστο έμεινε να διαφυλαχτεί: Την αξιοπρέπεια μιας τάξης που στους αιώνες των αιώνων παράγει τα πάντα κι όταν σακάτισσα βρεθεί στο δρόμο έχει να ελπίζει μόνο σε ένα: Τη μόνη πραγματική αλληλεγγύη. Αυτήν του εργάτη προς το σύντροφό του.

Οταν αυτό το κονγκλάβιο, που ονομάστηκε - αθώα, αταξικά - Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρώτους τους σοσιαλδημοκράτες, διακηρύσσει ως φάρμακο "διά πάσαν νόσον" τον "εθελοντισμό" και παραπέμπει στη φιλανθρωπία για τη λύση οξύτατων προβλημάτων που γεννά μία και μόνο μήτρα, ο καπιταλισμός, οι κολασμένοι αυτής της Γης, οφείλουν να είναι "ψυλλιασμένοι". Οχι μόνο δεν έχουν να μας δώσουν τίποτα οι φιλάνθρωποι, μα και να πάρουν κι άλλα θέλουν. Οσα απόμειναν. Είναι αυτοί που καταργούν το 8ώρο, είναι αυτοί που καταργούν τις συμβάσεις, είναι αυτοί που καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, είναι αυτοί που διακηρύσσουν πως ο εργάτης πρέπει να πεθαίνει πάνω στη μηχανή και φροντίζουν να γίνει ο γιος του έγκαιρα πρεζόνι - ει δυνατόν κι απ' το θρανίο ακόμα του πρωτοβάθμιου σχολείου. Δεν έχουν τίποτα να μας δώσουν. Κάθε πενηντάρικο που δίνουν στο πιτσιρίκι Κηφισού και Πέτρου Ράλλη γωνία είναι ποτισμένο με αίμα στην Αγίας Αννης - για όσους εννοούν τι αντιπροσωπεύει η ΕΤΜΑ. Η φιλανθρωπία τους είναι μόνο ένα προκάλυμμα για το αποτέλεσμα της κύριας δράσης τους: Τη μετατροπή μιας ολόκληρης τάξης σε Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Η απάντηση, όπως και χτες, μπορεί να είναι μόνο μία: Δεν επαιτούμε, Απαιτούμε!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΟ
ΟΧΙ στη συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας

"Τις μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να συρρικνώσουν και να διαλύσουν την Αμυντική Βιομηχανίας της χώρας", καταγγέλλουν από κοινού τα ΔΣ των σωματείων ΕΒΟ Λαυρίου - Μάνδρας - Κεντρικών - Μεταλλουργική Ηπείρου και Ηλεκτρομηχανικής Κύμης,με επιστολή τους προς τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και προς το ΔΣ της ΕΒΟ. Ζητούν να απορριφθούν οι μελέτες των ξένων εταιριών DELOITTE και TOYCHE, επειδή είναι απαράδεκτες και ανθελληνικές και καλούν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που χρειάζονται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και προοπτικής της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι μεθοδεύσεις αυτές για τη συρρίκνωση και τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας "γίνονται σε μια περίοδο που έχουν εξαγγελθεί τεράστια κονδύλια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς και η ανάγκη στήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά - και συνεχίζει - η προοπτική ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας απασχολεί σήμερα όλους τους Ελληνες, αλλά ιδιαίτερα εμάς τους εργαζόμενους που λέμε πως εξυγίανση μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να γίνει και όχι μέσα από τη συρρίκνωση, τις απολύσεις, το ξεπούλημα σε ιδιώτες".

"Οι καλοπληρωμένες από την ΕΒΟ μελέτες της DELOITTE και της TOYCHE - συνεχίζει - είναι κατευθυνόμενες, δεν μπαίνουν στην ουσία και αγνοούν τον τέλειο εξοπλισμό και τις τεράστιες δυνατότητες του έμπειρου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την απόρριψη εξ ολοκλήρου της μελέτης της DELOITTE χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνα απαράδεκτη και ανθελληνική. Ζητάμε την επανεξέτασή της, μέσα από διαδικασίες συμμετοχής διοίκησης και εργαζομένων με τα πραγματικά στοιχεία και τις αντικειμενικές δυνατότητες. Θέλουμε να τονίσουμε ότι δε φαίνεται πουθενά η ευθύνη της απόρριψης του ΑΡΤΕΜΙΣ 30 με τις τεράστιες συνέπειες για την ΕΒΟ. Ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί σε αυτούς που επεξεργάζονται σήμερα απευθείας αναθέσεις για αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων σε ξένες εταιρίες, χωρίς τη συμμετοχή της ΕΒΟ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ