ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αυξημένη η κίνηση, σταθερή η ακρίβεια

Χρήσιμες πληροφορίες από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή

Κλιμακώνεται σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο η κίνηση στην αγορά, στα εντελώς βασικά είδη, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι έμποροι που υπογραμμίζουν ότι είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια των καταναλωτών να περιορίσουν τα έξοδά τους. Χτες, οι τιμές κυμάνθηκαν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών της Μ. Εβδομάδας, ήταν όμως πολύ περισσότερα τα μαγαζιά όπου επικρατούσαν οι ανώτατες τιμές. Το αρνί και το κατσίκι χτες στη Βαρβάκειο πωλούνταν στις 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ το Βουλγαρίας στις 1.600 δρχ., τα κατεψυγμένα έντερα στις 1.000 και οι συκωταριές στις 1.390 - 1.500 δρχ. το κιλό.

Από τα οπωροκηπευτικά οι ντομάτες πωλούνταν στις 200 - 300 και μέχρι και 400 δρχ. το κιλό, οι πατάτες στις 180 δρχ., το μαρούλι στις 100 δρχ. το ένα, τα λεμόνια 180 δρχ. το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια 200 δρχ., οι πιπεριές στις 300 δρχ. το κιλό και τα κολοκυθάκια στις 360 δρχ. το κιλό. Τέλος, τα μήλα πωλούνταν προς 300 δρχ. το κιλό και τα πορτοκάλια προς 120 - 200 δρχ. το κιλό.

Συστάσεις

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) ενόψει της αγοράς αμνοεριφίων αυτές τις μέρες εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την επιλογή τους προκειμένου να πετύχουν όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει:

  • Το κρέας πρέπει γενικά να είναι σιτεμένο (ώριμο) για να είναι πιο τρυφερό και γευστικό.
  • Τις συνθήκες υγιεινής του μαγαζιού.
  • Από εμπορικής πλευράς το αρνάκι θεωρείται γάλακτος όταν τρέφεται μόνο με το γάλα της προβατίνας και το βάρος του δεν ξεπερνά τα 10 κιλά.
  • Το αρνάκι γάλατος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
  • Το αρνίσιο συκώτι έχει χρώμα λίγο πιο σκούρο από το μοσχαρίσιο, είναι το ίδιο τρυφερό εκτός από τη γεύση του που είναι λίγο πιο "βαριά". Η αρνίσια συκωταριά θεωρείται ιδανική για την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
  • Το αρνίσιο λίπος είναι διπλάσιο από το λίπος του μοσχαρίσιου κρέατος και λίγο περισσότερο από αυτό του χοιρινού.
  • Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνάκι, έχει λιγότερο λίπος, αλλά ψήνεται πιο δύσκολα στη σχάρα ή στα κάρβουνα.
  • Το φρέσκο αρνί έχει χαρακτηριστική μυρωδιά ζώου, κρέας χωρίς εκχυμώσεις και το λίπος του μοιάζει με μεδούλι. Προσοχή, όμως, όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, που σημαίνει ότι το ζώο είναι άρρωστο.
  • Το κρέας του αρνιού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β6 και Β12 που είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι, τα νεφρά και γενικά τα εντόσθια του αρνιού δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, καθώς και ανόργανα άλατα (φώσφορο και σίδηρο).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα 100 γραμμάρια ψημένου αρνιού περιέχουν 10 γραμμάρια λίπος, 30 γρ. πρωτεϊνες, 200 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας σε χοληστερίνη.

Ακατάλληλα τρόφιμα

Μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων θα "ρίχνονταν" στην αγορά παραμονές του Πάσχα από ασυνείδητους εμπόρους. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο της Αγορανομίας καταστράφηκαν χτες στη χωματερή Ανω Λιοσίων 5.370 κιλά ακατάλληλα τρόφιμα, που ανήκαν στην εταιρία "Κοσμοεμπορική ΑΕ",η οποία διατηρεί σούπερ μάρκετ και αποθήκη στη Μεταμόρφωση Αττικής. Τα τρόφιμα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν γιατί είχαν αφαιρεθεί από τις συσκευασίες τους οι ημερομηνίες λήξεως και είχε τοποθετηθεί με σφραγίδα ή αυτοκόλλητο νέα μελλοντική ημερομηνία. Στις αποθήκες της εταιρίας παραμένουν δεσμευμένες ποσότητες σπορέλαιου και τσάι για ελλιπείς ενδείξεις στις οποίες έγινε δειγματοληψία.

Επίσης, δεσμεύτηκαν από την Αγορανομία 8.556 κιλά νοθευμένου μελιού στο συσκευαστήριο του Κων/νου Μητράκου,που λειτουργεί χωρίς άδεια στην οδό Ακροπόλεως 18, στην Ηλιούπολη. Πάνω στις συσκευασίες δεν υπήρχαν οι ενδεδειγμένες ενδείξεις και δεν υπήρχαν τιμολόγια αγοράς.

Κατά τη διάρκεια αστυκτηνιατρικού ελέγχου στον Ασπρόπυργο, στη θέση Διυλιστήρια, στη στάνη του Γιώργου Ρήγου και του Γιάννη Λεγάκη διαπιστώθηκε ότι προχωρούσαν στη σφαγή εκατό περίπου προβάτων σε υπαίθριο χώρο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υγειονομικές διατάξεις (δηλ. σφαγή στα εγκεκριμένα σφαγεία, καιροσκοπικός έλεγχος πριν και μετά τη σφαγή και σφράγιση).

Συνεχίζονται τα "παιχνίδια" με τον Λελάκη

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αλλη μια αίτηση ανακοπής μίσθωσης λόγω οφειλών 90 εκατομμυρίων δραχμών - ενόψει του πλειοδοτικού διαγωνισμού πώλησης - κατέθεσε η ΕΤΒΑ κατά του ομίλου Λελάκη που νέμεται επί μία δεκαετία - με την ανοχή της τράπεζας - τα Ναυπηγεία Αυλίδας, έναντι εξευτελιστικού μισθώματος και αγνοώντας κάθε συμβατική υποχρέωση. Με βάση την αίτηση ανακοπής μίσθωσης που κατατέθηκε είναι υποχρεωμένος ο μισθωτής να καταβάλει το παραπάνω ποσό, αλλιώς διακόπτεται η μίσθωση, η οποία έτσι και αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης το 1999.

Ομως πίσω από το παιχνίδι "γάτας - ποντικιού" που παίζει εδώ και αρκετό καιρό η τράπεζα (κατ' επέκταση η κυβέρνηση) με τον Λελάκη, υπάρχει και η αθέατη πλευρά που έχει σχέση με τα διαπλεκόμενα και το ποιος θα είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης του τρίτου σε μέγεθος Ναυπηγείου της χώρας και στρατηγικής σημασίας μονάδας της παραγωγικής βάσης, με δεδομένη - σύμφωνα με τους ειδικούς - την ανάκαμψη που θα επέλθει στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία (κατασκευαστικό, επισκευαστικό, μετασκευαστικό τομέα) που θα αποφέρει αρκετή κερδοφορία σ' αυτούς που θα την ελέγχουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στους διάφορους Ταβουλαρο-Λελάκηδες, στους οποίους ξεπουλάει όσο - όσο η "εκσυγχρονιστική", νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, αν αληθεύουν τα όσα η ΕΤΒΑ "ξεφουρνίζει" κατά καιρούς στους εργαζόμενους "περί έντονου ενδιαφέροντος πάνω από 20 Ελλήνων και ξένων επενδυτών", τότε γίνεται φανερό το αλισβερίσι και οι διαπλοκές της κυβέρνησης για τον έλεγχο του ναυπηγείου. Σημειωτέον ότι διαθέτει μια δεξαμενή 48.000 τόνων και μια μικρότερη 20.000 τόνων, όπου γίνονται μετασκευαστικές και επισκευαστικές εργασίες (όχι κατασκευαστικές) και έμπειρο προσωπικό 350 ατόμων (παλαιότερα εργάζονταν 600 ως μόνιμο προσωπικό).

Το κυριότερο, με την ανοδική τάση των θαλάσσιων μεταφορών, όπως και τα άλλα δύο Ναυπηγεία, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία Αυλίδας βρίσκονται στο ίδιο στρατηγικό σταυροδρόμι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εν πάση περιπτώσει μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα μετασκευαστικά - επισκευαστικά κέντρα πλοίων της Ανατολικής Μεσογείου.

Περισσότεροι οι φόροι από μεταβιβάσεις το 1996

Αυξημένοι κατά 26,8% σε σχέση με το 1995 ήταν οι φόροι που πλήρωσαν το 1996 όσοι φορολογούμενοι μπήκαν σε διαδικασίες μεταβιβάσεων (γονικές παροχές, δωρεές, αγοραπωλησίες κλπ.), σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά το 1996 ο συνολικός αριθμός των μεταβιβασθέντων ακινήτων (δηλ. οικοπέδων, οικοδομών, διαμερισμάτων και αγροκτημάτων) ανήλθε σε 260.582, ενώ η αξία τους βάσει των δηλώσεων ανέρχεται σε 1.523.911,4 εκατ. δρχ. και ο φόρος σε 79.332,3 εκατ. δρχ. Κατά το προηγούμενο έτος 1995 ο αριθμός των δηλώσεων ήταν 252.010, η αξία 1.149.251,1 εκατ. δρχ. και ο φόρος 62.545,1 εκατ. δρχ.Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, κατά το 1996 σημειώθηκε αύξηση έναντι του 1995, του μεν αριθμού των δηλώσεων κατά 8.672 (3,4%), της δε αξίας τους και του φόρου κατά 374.660,3 εκατ. δρχ. (32,6%) και 16.787,2 εκατ. δρχ. (26,8%) αντίστοιχα.

Το σημερινό ωράριο

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ, ενώ αύριο Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι. Από τη 1.00 το μεσημέρι μέχρι τις 7.00 το απόγευμα θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά τα καταστήματα του Πειραιά, ενώ αύριο θα λειτουργήσουν όπως και της Αθήνας, δηλαδή, 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία σήμερα θα ανοίξουν στις 12.00 μ. και θα κλείσουν στις 9.00 και αύριο θα λειτουργήσουν 7.30 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Ψωμί για τρεις μέρες θα διαθέσουν αύριο Μ. Σάββατο τα αρτοποιεία. Την Κυριακή θα είναι ανοιχτά μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι μόνο για ψήσιμο φαγητών, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά όπως και όλα τα άλλα καταστήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ