ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Οι τιμές "τσίμπησαν" και την τελευταία στιγμή

Κορυφώθηκε χτες Μ. Παρασκευή η κίνηση στην αγορά - όσο ήταν δυνατό για τα εισοδήματα των καταναλωτών - τόσο στα εμπορικά καταστήματα ένδυσης - υπόδησης και ειδών δώρων και παιχνιδιών - καθώς τα παιδιά έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες - όσο και στα εμπορικά ειδών διατροφής, όπου οι καταναλωτές"καταθέτουν" το Δώρο του Πάσχα. Στο κέντρο της Αθήνας όσοι δεν εγκατέλειψαν χτες το "κλεινόν άστυ", αλλά και όσοι κάνουν τις τελευταίες αγορές πριν φύγουν, κυκλοφορούσαν με τα πορτοφόλια στα χέρια, κοιτάζοντας για άλλη μια φορά με δέος τις τιμές. Κι αυτό καθώς, όσο κι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διατυμπανίζει υπερήφανα ότι οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα, για τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη και όσο κι αν προσπαθούν κάθε χρόνο, διαπιστώνουν ότι τα έξοδα δε βγαίνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους σε σχέση με το περσινό Πάσχα γύρω στο 20%, τονίζοντας ότι χρόνο με το χρόνο και οι ίδιοι βλέπουν την προσπάθεια των καταναλωτών να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα.

Στα βασικά είδη διατροφής, των ημερών, στα κρέατα και στα οπωροκηπευτικά οι τιμές μπορεί σε γενικές γραμμές να διατηρήθηκαν μέχρι τη Μ. Πέμπτη στις 2.000 δρχ., ωστόσο, όπως κατήγγειλαν οι κρεοπώλες καταστηματάρχες, φέτος δεν υπήρξαν αρκετά μικρά καλής ποιότητας αμνοερίφια στην αγορά και αυτά που στη χονδρική πωλούνταν στις 1.500 και 1.600 δρχ. το κιλό θα έπρεπε να πωλούνται φτηνότερα. Ετσι, μέχρι προχτές οι τιμές ξεκινούσαν ως επί το πλείστον από τις 1.600 δρχ. το αρνί και 1.700 το κατσίκι. Τα αρνιά Βουλγαρίας πωλούνταν προς 1.600 δρχ. το κιλό, τα κατεψυγμένα έντερα στις 1.000 και τα ντόπια στις 1.100, ενώ οι φρέσκιες συκωταριές στις 1.400 - 1.500 δρχ. το κιλό. Χτες, όμως, σχεδόν την τελευταία στιγμή, "μπήκαν" στην αγορά του Ρέντη κάποιες ποσότητες από "ψιλά" λεγόμενα αμνοερίφια, αυτά των 8 - 10 κιλών που προτιμούν οι καταναλωτές, τα οποία στη λιανική, επειδή ήταν και λίγα, πωλήθηκαν και πάνω από 2.200 δρχ. το κιλό. Και, όπως λένε οι κρεοπώλες, δεν αποκλείεται, όσοι άφησαν για σήμερα Μ. Σάββατο την αγορά του οβελία να τον πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά.

Στα οπωροκηπευτικά, η καλοκαιρία συνέβαλε ώστε να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις στις τιμές τις τελευταίες μέρες. Ετσι, οι ντομάτες πωλούνταν τη Μ. Εβδομάδα μέχρι 400 δρχ. το κιλό, οι πατάτες μέχρι 180 δρχ., τα λεμόνια 180 δρχ. το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια 200 δρχ. και τα φρέσκα μέχρι 300, τα κολοκυθάκια 360 δρχ. το κιλό, τα λάχανα 100 - 180 δρχ. το κιλό, τα μαρούλια 100 δρχ. το ένα, οι πιπεριές 300 δρχ. το κιλό, τα αγγούρια 150 δρχ. το ένα και τα μικρά που υπολογίζονται με το κιλό (τα ατζούρια) στις 350 δρχ. Τέλος, από τα φρούτα, τα μήλα πωλούνταν γύρω στις 300 δρχ. το κιλό και τα πορτοκάλια στις 120 - 200 δρχ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Την Τετάρτη η συνάντηση των Εργατικών Κέντρων

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων, κόντρα στην αντεργατική λαίλαπα που σηματοδοτεί η κυβερνητική πολιτική

Οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής και την εξαγγελία των συνοδευτικών μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που συνοδεύει την παραγωγική αποδιάρθρωση σ' όλη τη Μακεδονία, θα είναι το αντικείμενο συζήτησης που θα γίνει την Τετάρτη 22 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα συναντηθούν στην αίθουσα του ΕΚΘ αντιπροσωπείες των διοικήσεων όλων των Εργατικών Κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την εξέταση της κατάστασης που διαμορφώνεται αλλά και - κύρια - τη λήψη αποφάσεων συντονισμού της δράσης από τα κάτω, ώστε να ξεπεραστεί η τακτική υπονόμευσης των αγώνων που ακολουθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις στη ΓΣΕΕ.

Η σύσκεψη αυτή οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΕΚΘ, μετά από απαίτηση των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης. Οι οργανωτές της σημαντικής αυτής συνάντησης πιστεύουν ότι η συμμετοχή θα αναδείξει το εύρος των προβλημάτων και είναι βέβαιο ότι η σύσκεψη θα καταλήξει, όχι μόνο στη διαπίστωση της κοινής στάσης των ΕΚ της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και σε συγκεκριμένο προγραμματισμό δράσης στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

"Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι ανάγκη να διευρυνθεί και να αποτελέσει βήμα συνέχισης των κινήσεων, που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σ' όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος", δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Θόδωρος Κυριακίδης."Στόχος μας είναι, συνεχίζει, να διαμορφωθεί ένα πανελλαδικό κίνημα γενικευμένης αντίστασης και αντεπίθεσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες από τη βάση μέχρι την κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος και με γνώμονα τη στάση τους σ' αυτές τις πρωτοβουλίες θα κριθούν όσοι - προς το παρόν στα λόγια - εκφράζουν σωστές διαπιστώσεις για την αναγκαιότητα του αγωνιστικού συντονισμού των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΝΕ Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει τη Δευτέρα 20 - 4 - 98 εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Φαρδύκαμπου τον Απρίλη του 1943. Θα τελεστεί μνημόσυνο για τους πεσόντες αγωνιστές στη μάχη. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης να παραβρεθούν.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ κάνουν γνωστό ότι ματαιώνεται η 2ήμερη εκδρομή, που είχαν προγραμματίσει για Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα 19 - 20/4/98,λόγω μη ικανοποιητικού αριθμού δηλώσεων συμμετοχής.

  • Το Παράρτημα ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΦΥΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, με τη συμπαράσταση του Δήμου Ασπροπύργου, διοργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ,στη θέση "Αγία Σωτήρα", στο 16ο χιλ. Αθηνών - Κορίνθου, στη Λίμνη Κουμουνδούρου, για να τιμήσει τους 5 πατριώτες της περιοχής που εκτελέστηκαν στις 15 - 4 - 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τιμητική εκδήλωση την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ για την 55η επέτειο της μάχης που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ εναντίων των Γερμανών και των συνεργατών τους στα ΤΑΧΝΙΣΤΑ στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, τόπος που θα γίνει και η εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ για να τιμηθεί η μνήμη των 17 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 9 - 4 - 1944, στα ΑΜΠΕΛΙΑ της Ομβριακής, τόπος που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΧΡΥΣΟΥ,ΑΜΦΙΣΣΑΣ,ΙΤΕΑΣ - ΚΥΡΑΣ και ΔΕΛΦΩΝ της ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των 18 εκτελεσμένων πατριωτών, από τους Γερμανούς κατακτητές στις 9 - 4 - 1944, διοργανώνουν την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ εκδήλωση - προσκύνημα προς τιμήν τους στο ΠΑΣΧΑΛΙ Χρυσού.
Θάνατος αγωνίστριας

λ9

Στις 16 Απρίλη, στο Νοσοκομείο της Βούλας, πέθανε η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης

ΒΕΝΕΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Σάββατο, ώρα 11 π.μ., στις Βρυσούλες Μεγαλοπόλεως.

Ο σύζυγος: Λάμπρος Αγγελόπουλος, τα αδέλφια: Λευτέρης, Μιχάλης και Μαρία Αναστασάκου. Οι νύφες, οι γαμπροί, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

  • Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι ο σύζυγός της Λάμπρος καταθέτει στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ. Τα αδέλφια της Λευτέρης, Μιχάλης και Μαρία, τα ανίψια της Θοδωράκης και Σπύρος 50.000 δρχ.
Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Τη Γενική Συνέλευσή του πραγματοποιεί την Τετάρτη, 22/4, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συνέλευση και να συζητήσουν για την Πρωτομαγιά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Σύσκεψη για την πρόνοια

Σύσκεψη με θέμα "Οι εργαζόμενοι στον Κοινωνικο-προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας" συνδιοργανώνουν, στις 28 Απρίλη, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ.) και ώρα 6 μμ.

Στην πρόσκλησή τους, οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών, αναφέρουν ότι διοργανώνουν τη σύσκεψη, διότι:

  • Η Κοινωνική Πρόνοια για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), την οικογένεια και το παιδί, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι έργο των φιλανθρώπων ή των ιδιωτών κερδοσκόπων.
  • Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα υπαγορεύει την ανάπτυξη - διεύρυνση και εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και όχι τη συρρίκνωσή τους.
  • Ολοι βιώνουμε τα ποικιλόμορφα προβλήματα που απορρέουν από την περιορισμένη χρηματοδότηση και τον ανεπαρκή κρατικό προγραμματισμό, στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών καλούν όλους τους εργαζόμενους στην Πρόνοια να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, για τη χάραξη κοινής πορείας που θα προασπίζει τα συμφέροντά τους και θα εγγυάται την ανάπτυξη του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 5323.129 (ΠΟΜΕΕΑ) και 8223.002 ή 8224.463 (ΟΣΝΙΕ).

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Απλήρωτοι οι καθηγητές μουσικής

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πια οι 11 ωρομίσθιοι καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Μυτιλήνης, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες και δεν έχουν πάρει το Δώρο Πάσχα. Για το θέμα κατέθεσαν προχτές Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Αχιλ. Κανταρτζής,καλώντας τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει για την άμεση καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι παραπάνω εκπαιδευτικοί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι οι 11 ωρομίσθιοι καθηγητές έχουν να πληρωθούν από τον Οκτώβρη, ενώ το ωράριό τους είναι το ίδιο περίπου με των μόνιμων καθηγητών, δηλαδή 20 ώρες την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν μαζί με τις οικογένειές τους πρόβλημα επιβίωσης. Οι ωρομίσθιοι καθηγητές είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου και αν σταματήσουν να εργάζονται γιατί δεν πληρώνονται θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το σημερινό ωράριο

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα Αθήνας και Πειραιά θα λειτουργήσουν από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.

Τα κρεοπωλεία σήμερα θα ανοίξουν στις 7.30 π.μ. και θα κλείσουν στις 4.00 μ.μ.

Ψωμί για τρεις μέρες θα διαθέσουν σήμερα Μ. Σάββατο τα αρτοποιεία. Την Κυριακή θα είναι ανοιχτά μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι μόνο για ψήσιμο φαγητών, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά, όπως και όλα τα άλλα καταστήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ