ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΗ 1967
Στηρίχτηκε στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 31η επέτειο από την επιβολή της χούντας
  • Αποσιωπούν τα πραγματικά αίτια της εγκαθίδρυσής της τα άλλα κόμματα

Με αφορμή τη χτεσινή, μαύρη, 31η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, στις 21 Απρίλη 1967, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει:

"Η αναφορά στη δικτατορία της 21 Απρίλη 1967 και η καταδίκη της αποκτούν ουσιαστική αξία, εφόσον συνδέονται με τις βαθύτερες αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους της επιβολής της. Εφόσον η λαϊκή πάλη, με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη 1973, τιμάται ως γεγονός έμπνευσης για την ανάπτυξη σήμερα της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Η δικτατορία της 21 Απρίλη 1967, που στο λαό της Κύπρου έφερε βάσανα και αίμα και στον ελληνικό μια επίσης νέα τραγωδία, καθοδηγήθηκε, στηρίχτηκε από τον αμερικανικό και ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό από την οικονομική ολιγαρχία της Ελλάδας. Από εδώ και η επικαιρότητα εκείνης της μαύρης περιόδου, αφού και σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας και η εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι τα θύματα των μονοπωλίων και των στρατιωτικοπολιτικών μηχανισμών τους.

Το βασίλειο της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους τόπους δουλιάς, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, οι μηχανισμοί εκβιασμών, απειλών και άλλων μέσων χειραγώγησης που έχει συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ, η πλήρης περιθωριοποίηση του λαού και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του (στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ύπαρξη ελεύθερου χρόνου κ.α.) είναι μερικά μόνο στοιχεία για το είδος της δημοκρατίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι μια στυγνή δικτατορία των μονοπωλίων, καλυμμένη με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Μ' αυτά τα συνθήματα και από τέτοια οπτική, αποδίνουμε τιμή στα θύματα και στους αγωνιστές εκείνων των χρόνων".

Ημερήσιες διαταγές, ανακοινώσεις, μηνύματα

Στην ημερήσια διαταγή του, προς τους μονίμους και κληρωτούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,αναφέρει ότι η δικτατορία "ήταν αποκύημα μιας πολλαπλής προδοσίας, απέναντι στη δημοκρατία, το σύνταγμα και τους νόμους της πατρίδας μας". Στη συνέχεια, ο υπουργός μιλά για τους ευρύτατους θεσμούς συλλογικής ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας που προωθούν ...η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

  • Σε μήνυμά του το Εκτελεστικό Γραφείο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για την επέτειο, αναφέρει "δεν ξεχνούμε ποιοι, γιατί και πώς ευθύνονται για την εθνική ντροπή της χούντας της 21ης Απριλίου", χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στους πραγματικούς υποκινητές, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
  • Η ΝΔ, σε λιτή ανακοίνωση της, τονίζει ότι σήμερα "είναι κατάκτηση όλων μας ότι έχουμε στερεώσει και θωρακίσει από πάσης απόψεως το δημοκρατικό μας πολίτευμα".
  • Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, χωρίς την παραμικρή αναφορά για τους πραγματικούς υπαίτιους της χούντας, σε ανακοίνωσή του σημειώνει: "Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας".
  • "Ημέρα περισυλλογής και δημοκρατικής εγρήγορσης", είναι για το ΔΗΚΚΙ η χτεσινή μαύρη επέτειος και, όπως σημειώνει σε Δελτίο του το Γραφείο Τύπου, "χωρίς φανατισμούς, με την ωριμότητα που δίνουν τα παθήματα, γνωρίζουμε ότι η Δημοκρατία, απαιτεί καθημερινό αγώνα για τη θωράκισή της".
  • Την ανάγκη "μιας γενναίας θεσμικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης, σε μια νέα κοινωνική ανασυγκρότηση και σε μια περίοδο ανάπτυξης με κοινωνική ευαισθησία", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΛ.ΑΝ.
Το ημερολόγιο της 7χρονης τυραννίας

1967

21 Απρίλη: Στις 5 το απόγευμα ο μονάρχης Κ. Γλύξμπουργκ ορκίζει το πρώτο κυβερνητικό κλιμάκιο της χούντας, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κων. Κόλλια. Η "κυβέρνηση" θα συμπληρωθεί την επομένη. Στη σύνθεσή της θα συμμετέχει και η ηγετική τριανδρία του πραξικοπήματος, ο Γ. Παπαδόπουλος, ο Στ. Παττακός και ο Ν. Μακαρέζος.

Αντιχουντικές διαδηλώσεις στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

9 Σεπτέμβρη: Ο "πρωθυπουργός" Κ. Κόλλιας συναντιέται στην Κεσάνη Εβρου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ντεμιρέλ. Στη συνέχεια, η χούντα θα αποσύρει από την Κύπρο την ελληνική μεραρχία.

13 Δεκέμβρη: Εκδηλώνεται το στρατιωτικό κίνημα - οπερέτα του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Το κίνημα, όπως ήταν φυσικό, αποτυγχάνει και ο μονάρχης εγκαταλείπει τη χώρα. Η χούντα τοποθετεί αντιβασιλέα τον Ζωιτάκη, ενώ ο Παπαδόπουλος αυτοανακηρύσσεται πρωθυπουργός.

1968

13 Αυγούστου: Ο Αλέκος Παναγούλης επιχειρεί να τινάξει με βόμβα το αυτοκίνητο του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αποτυγχάνει, συλλαμβάνεται και το Νοέμβρη καταδικάζεται σε θάνατο.

15 Σεπτέμβρη: Ιδρύεται στο εξωτερικό η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, που στη συνέχεια θα πρωταγωνιστήσει στην αντιδικτατορική πάλη.

29 Σεπτέμβρη: Η χούντα επιχειρεί να προσδώσει στον εαυτό της λαϊκό έρεισμα. Διεξάγει δημοψήφισμα για την επικύρωση του "συντάγματός" της και ανακοινώνει ότι αυτό εγκρίθηκε με ποσοστό 91,87%!!!

1 Νοέμβρη: Πεθαίνει ο Γ. Παπανδρέου. Η κηδεία του δύο μέρες μετά θα μετατραπεί σε μαζικό αντιδικτατορικό συλλαλητήριο.

Στα τέλη του μήνα, συλλαμβάνονται μια σειρά στελέχη του ΚΚΕ (Γρ. Φαράκος, Γ. Μωραϊτης κ.ά.).

1969

12 - 15 Μάη: Δίκη και καταδίκες 16 στελεχών του ΚΚΕ (Γρ. Φαράκος, Γ. Μωραϊτης, Δ. Κωστόπουλος κ.ά.).

Σεπτέμβρης: Αντιδικτατορική καμπάνια της ΚΝΕ και άλλων νεολαιίστικων οργανώσεων ενόψει των πανευρωπαϊκών αγώνων στίβου της Αθήνας.

1970

7 Μάρτη: Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Κύπρου, αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

8 - 9 Μάη: Συλλήψεις στην Αθήνα ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ (Ν. Καλούδης, Ζ. Ζορζοβίλης κ.ά.) .Τα στελέχη του Κόμματος θα δικαστούν και καταδικαστούν τον Ιούλη.

17 Νοέμβρη: Η χούντα επιχειρεί να αποκτήσει κοινοβουλευτικό μανδύα, κάνοντας "εκλογές για τη λεγόμενη συμβουλευτική επιτροπή".

1971

22 Σεπτέμβρη: Η κηδεία του ποιητή Γ. Σεφέρη μετατρέπεται σε αντιδικτατορικό συλλαλητήριο.

16 Οκτώβρη: Οι ΗΠΑ δίνουν χέρι βοήθειας στο καθεστώς. Ο αντιπρόεδρός τους Ελληνοαμερικανός Σπύρος Αγκνιου επισκέπτεται την Ελλάδα.

1972

7 Φλεβάρη: Καταδίκες στελεχών του ΚΚΕ (Στ. Μπεβεράτος κ.ά.).

21 Μάρτη: Διαμάχες στο εσωτερικό της χούντας. Ο Παπαδόπουλος "ξηλώνει" τον Ζωιτάκη και αναλαμβάνει αντιβασιλέας.

19 Νοέμβρη: Νόθες εκλογές στους συλλόγους των φοιτητών. Οι φοιτητές κάνουν αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την επομένη, η Αστυνομία μπαίνει στη Νομική Αθηνών και καταστέλλει τις φοιτητικές αντιδράσεις.

1973

21 Φλεβάρη: Οι φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής.

23 Μάη: Εκδηλώνεται κίνημα στο Ναυτικό που καταστέλλεται. 36 μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλικού "Βέλος" ζητούν άσυλο στην Ιταλία (25/5).

1 Ιούνη: Η χούντα καταργεί τη βασιλεία. Ο Παπαδόπουλος αυτοανακηρύσσεται σε "Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

29 Ιούλη: Διεξάγεται "δημοψήφισμα" για το πολιτειακό. Η χούντα ανακοινώνει ότι υπέρ της αβασίλευτης ψήφισε το 78,4% του εκλογικού σώματος. 20 Αυγούστου: Ο Παπαδόπουλος ορκίζεται "πρόεδρος" Δημοκρατίας. Μπαίνει σε εφαρμογή η λεγόμενη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος.

1 Οκτώβρη: Ο Σπ. Μαρκεζίνης παίρνει εντολή και λίγες μέρες μετά σχηματίζει κυβέρνηση, υποσχόμενος εκλογές για το Φλεβάρη του '74. Τη "φιλελευθεροποίηση" αποδέχονται ελάχιστες πολιτικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και το λεγόμενο "ΚΚΕ Εσωτερικού".

1 Νοέμβρη: Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναβρασμό. Οι φοιτητές απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις της χούντας.

14 Νοέμβρη: Κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές. Πλήθος λαού συρρέει στο ίδρυμα, μετατρέποντας την κατάληψη σε εξέγερση κατά του καθεστώτος. Απεργία στη ΔΕΗ του Λεκανοπεδίου (14 - 15/11) με συμμετοχή 99%. 17 Νοέμβρη: Επιβολή στρατιωτικού νόμου. Τα τανκς εισβάλλουν στο Πολυτεχνείο και καταστέλλουν την εξέγερση των φοιτητών.

25 Νοέμβρη: Ο Ιωαννίδης ανατρέπει τον Παπαδόπουλο. Μένει στο ρόλο του "αόρατου δικτάτορα" και ορίζει "πρόεδρο Δημοκρατίας" το στρατηγό Φ. Γκιζίκη και "πρωθυπουργό" τον Α. Ανδρουτσόπουλο.

1974

15 Ιούλη: Η χούντα με τις πλάτες των Αμερικάνων οργανώνει πραξικόπημα στην Κύπρο και ανατρέπει τον Μακάριο.

20 Ιούλη: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στη Μεγαλόνησο.

23 Ιούλη: Ο Γκιζίκης συγκαλεί σύσκεψη με τους πολιτικούς που βρίσκονται στη χώρα για να τους παραδοθεί η εξουσία. Αποφασίζεται να κληθεί από το εξωτερικό για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής.

24 Ιούλη: Ο Κ. Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα και σχηματίζει την κυβέρνηση "εθνικής ενότητας".

Παρών στους αγώνες, απών από τα ΜΜΕ

Χτες, με ευκαιρία τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις αφιέρωσαν αρκετές εκπομπές και πολλές συζητήσεις στο συγκεκριμένο γεγονός. Συνέβη, όμως, το εξής προκλητικό: Το ΚΚΕ δεν προσκλήθηκε ούτε σε μια από αυτές τις εκπομπές και συνεντεύξεις, ούτε σε μια, κυριολεκτικά!

Αντίθετα, είδαμε κι ακούσαμε να παρελαύνουν από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις οι πάντες, πλην ΚΚΕ. Ακόμα και ο κ. Βουλγαράκης της ΝΔ παρήλασε, για να δηλώσει ότι, τότε (το 1967), ήταν μικρός και δεν έζησε άμεσα τα γεγονότα... Παρήλασε και ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να υμνήσει τον κορυφαίο αντιδικτατορικό ρόλο των Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου! Αλλά και ο Λ. Κύρκος, ο οποίος είπε ότι το βασικό δίδαγμα είναι να επαγρυπνεί ο λαός και να συγκροτηθεί "εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής", όπως έχει προτείνει ο ΣΥΝ, ώστε οι αντιθέσεις να ξεπερνιούνται ενωτικά! Παρήλασαν και πολλοί άλλοι. Πλην του ΚΚΕ...

***

Υπάρχει, άραγε, κανείς, που να αμφισβητεί πως το ΚΚΕ έδωσε (και στον αντιδικτατορικό αγώνα) τις περισσότερες θυσίες; Μήπως αμφισβητούν ότι τόσα και τόσα στελέχη του εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, πήραν μέρος σε όλες τις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το Πολυτεχνείο; Δεν τολμούν ν' αμφισβητήσουν τίποτα από τα παραπάνω. Τότε γιατί ο αποκλεισμός; Πρώτα πρώτα, για να μη μαθαίνουν οι σημερινοί νέοι και τα παιδιά. Οσο λιγότερα γνωρίζουν για την ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, τόσο το καλύτερο... Κυρίως, προκειμένου να μην ακουστούν τα όσα θα έλεγαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στις σχετικές εκπομπές. Τα λεγόμενα των άλλων, όχι μόνο δεν ενοχλούν αλλά και βολεύουν...

***

Ενώ το ΚΚΕ θα μιλούσε για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην επιβολή και στήριξη της δικτατορίας. Για το ρόλο τους στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Για το ρόλο των αστικών κομμάτων στην προλείανση του εδάφους, που έστρωσε το δρόμο στη δικτατορία; Και βέβαια, για το καθεστώς της τρομοκρατίας, που κυριαρχεί και σήμερα στα εργοστάσια - και όχι μόνο σ' αυτά. Το ΚΚΕ θα αποκάλυπτε - και σ' αυτές τις συζητήσεις - ότι και σήμερα ζούμε σε καθεστώς δικτατορίας του κεφαλαίου, καλυμμένης με κοινοβουλευτικό ένδυμα. Για όλους τους παραπάνω λόγους το ΚΚΕ δεν έπρεπε ν' ακουστεί. Θα χάλαγε το μονοφωνικό... πλουραλισμό των άλλων κομμάτων, που υμνολογούσαν (παρόντες και απόντες) τη δημοκρατία "μας" και την ΕΕ, που την εγγυάται...

Μ. Μ.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Κοινά οράματα χούντας και νεοφιλελευθερισμού

Σε δήλωσή του στον "902 Αριστερά στα FM", σχετικά με την επέτειο της επιβολής του χουντικού πραξικοπήματος στην πατρίδα μας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λέων. Αυδής τόνισε χαρακτηριστικά:

"Η επέτειος της 21ης Απρίλη του '67 δεν είναι ευκαιρία για εύκολες κοινολογίες. Είναι αφορμή βαθύτερων προβληματισμών για τη σύμπτωση των σκοπών της δικτατορίας και του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού. Η υποταγή στο ΝΑΤΟ, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η πολιτιστική πολτοποίηση, η καταστροφή του αστικού περιβάλλοντος, η ασυδοσία του κεφαλαίου είναι κοινά οράματα και πρακτικές της χούντας και του νεοφιλελευθερισμού. Η δημοκρατία δεν είναι απλώς ζήτημα θεσμών και μορφής του πολιτεύματος. Ουσία της δημοκρατίας είναι ο σεβασμός και η ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας. Σήμερα, 31 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας η ανθρώπινη αξία εξευτελίζεται στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς και οι δημοκρατικοί θεσμοί μετατρέπονται σε σκηνικό διάκοσμο της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Αυτό είναι το μείζον πολιτικό στοιχείο που επιβάλλεται να αξιολογηθεί, για να συναχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ