Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΗ 1967
Στηρίχτηκε στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 31η επέτειο από την επιβολή της χούντας
  • Αποσιωπούν τα πραγματικά αίτια της εγκαθίδρυσής της τα άλλα κόμματα

Με αφορμή τη χτεσινή, μαύρη, 31η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, στις 21 Απρίλη 1967, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει:

"Η αναφορά στη δικτατορία της 21 Απρίλη 1967 και η καταδίκη της αποκτούν ουσιαστική αξία, εφόσον συνδέονται με τις βαθύτερες αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους της επιβολής της. Εφόσον η λαϊκή πάλη, με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη 1973, τιμάται ως γεγονός έμπνευσης για την ανάπτυξη σήμερα της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Η δικτατορία της 21 Απρίλη 1967, που στο λαό της Κύπρου έφερε βάσανα και αίμα και στον ελληνικό μια επίσης νέα τραγωδία, καθοδηγήθηκε, στηρίχτηκε από τον αμερικανικό και ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό από την οικονομική ολιγαρχία της Ελλάδας. Από εδώ και η επικαιρότητα εκείνης της μαύρης περιόδου, αφού και σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας και η εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι τα θύματα των μονοπωλίων και των στρατιωτικοπολιτικών μηχανισμών τους.

Το βασίλειο της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους τόπους δουλιάς, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, οι μηχανισμοί εκβιασμών, απειλών και άλλων μέσων χειραγώγησης που έχει συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ, η πλήρης περιθωριοποίηση του λαού και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του (στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ύπαρξη ελεύθερου χρόνου κ.α.) είναι μερικά μόνο στοιχεία για το είδος της δημοκρατίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι μια στυγνή δικτατορία των μονοπωλίων, καλυμμένη με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Μ' αυτά τα συνθήματα και από τέτοια οπτική, αποδίνουμε τιμή στα θύματα και στους αγωνιστές εκείνων των χρόνων".

Ημερήσιες διαταγές, ανακοινώσεις, μηνύματα

Στην ημερήσια διαταγή του, προς τους μονίμους και κληρωτούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,αναφέρει ότι η δικτατορία "ήταν αποκύημα μιας πολλαπλής προδοσίας, απέναντι στη δημοκρατία, το σύνταγμα και τους νόμους της πατρίδας μας". Στη συνέχεια, ο υπουργός μιλά για τους ευρύτατους θεσμούς συλλογικής ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας που προωθούν ...η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

  • Σε μήνυμά του το Εκτελεστικό Γραφείο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για την επέτειο, αναφέρει "δεν ξεχνούμε ποιοι, γιατί και πώς ευθύνονται για την εθνική ντροπή της χούντας της 21ης Απριλίου", χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στους πραγματικούς υποκινητές, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
  • Η ΝΔ, σε λιτή ανακοίνωση της, τονίζει ότι σήμερα "είναι κατάκτηση όλων μας ότι έχουμε στερεώσει και θωρακίσει από πάσης απόψεως το δημοκρατικό μας πολίτευμα".
  • Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, χωρίς την παραμικρή αναφορά για τους πραγματικούς υπαίτιους της χούντας, σε ανακοίνωσή του σημειώνει: "Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας".
  • "Ημέρα περισυλλογής και δημοκρατικής εγρήγορσης", είναι για το ΔΗΚΚΙ η χτεσινή μαύρη επέτειος και, όπως σημειώνει σε Δελτίο του το Γραφείο Τύπου, "χωρίς φανατισμούς, με την ωριμότητα που δίνουν τα παθήματα, γνωρίζουμε ότι η Δημοκρατία, απαιτεί καθημερινό αγώνα για τη θωράκισή της".
  • Την ανάγκη "μιας γενναίας θεσμικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης, σε μια νέα κοινωνική ανασυγκρότηση και σε μια περίοδο ανάπτυξης με κοινωνική ευαισθησία", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΛ.ΑΝ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ιμπεριαλισμός είναι δικτατορία, ανεξαρτήτως της μορφής κυριαρχίας (2003-04-22 00:00:00.0)
Δεν ήταν στιγμιαίο έγκλημα (2002-04-21 00:00:00.0)
Προσφέρεται για επίκαιρα διδάγματα (2001-04-21 00:00:00.0)
Τιμά τη μνήμη των πεσόντων στον αγώνα κατά της δικτατορίας (2001-04-20 00:00:00.0)
"Αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν..." (1997-04-20 00:00:00.0)
Σειρά εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο της χούντας (1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ