Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφυκτικές οι αμερικανικές πιέσεις

Δρομολογείται διαδικασία εξίσωσης του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία

Υπό την ασφυκτική πίεση της Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά, ενώ παράλληλα σύρεται στην αμερικανικής έμπνευσης διαδικασία για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές από τις οποίες επιβεβαιώνονται από διπλωματική αλληλογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η Βραδυνή", οι τρέχουσες αμερικανικές απαιτήσεις προς την Αθήνα είναι δύο: Η πρώτη έχει να κάνει με την ακύρωση του συμβολαίου για τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η δεύτερη, με τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, οι Αμερικανοί, δίχως να τηρούν τα προσχήματα, πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις, οι οποίες - σύμφωνα με τη λογική της Ουάσιγκτον - μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές απαιτήσεις οδηγούν έμπειρους Ελληνες διπλωμάτες στο συμπέρασμα πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει: Πρώτον την εξίσωση της εκπροσώπησης του ψευδοκράτους με αυτήν της κυπριακής κυβέρνησης και δεύτερον πως η Ουάσιγκτον έχει αναλάβει έναντι της Αγκυρας, αλλά και της ΕΕ την υποχρέωση να ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Το αποτέλεσμα, αν ικανοποιηθούν οι αμερικανικές απαιτήσεις, θα είναι η νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, το οποίο έχοντας προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία, βαθμιαία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση απέναντι στο κυπριακό κράτος, το οποίο -σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - δεν έχει ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα να φροντίσει για την άμυνά του.

Παρά τη σφοδρή αμερικανική πίεση η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να αντιδράσει και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει θετικό το ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας. "Οι Αμερικανοί, δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών που προσφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προκειμένου να λυθεί το κυπριακό θέμα, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Συζητούν με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής για το κυπριακό θέμα και με τον κ. Κληρίδη και με τον κ. Ντενκτάς. Πιστεύουμε να είναι θετική η συμβολή τους στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Δεν είναι δυνατόν αυτούς οι οποίοι εκδηλώνουν μια πρωτοβουλία και εκφράζουν διάθεση να συμβάλουν στη λύση ενός προβλήματος, εμείς να τους αντιμετωπίσουμε αρνητικά. Τους αντιμετωπίζουμε θετικά, εφόσον βεβαίως οι πρωτοβουλίες και η δραστηριότητά τους κινείται εντός του πλαισίου που προανέφερα. Και αυτό γίνεται".

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πιθανότητα δρομολόγησης μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό, δεν το διέψευσε και υποστήριξε πως "η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα με πολύ ικανοποιητικό και θετικό τρόπο. Γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές. Η προσπάθεια την οποία κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και συμπαραστάτες, προκειμένου να οδηγηθούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ