Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γλύξμπουργκ προκαλεί, διεκδικεί... περιουσιακά δικαιώματα

Με απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκτά δικαίωμα διεκδίκησης της "βασιλικής περιουσίας"

H Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με χτεσινή απόφαση δίνει το δικαίωμα στον Κ. Γλύξμπουργκ να διεκδικήσει τη λεγόμενη "βασιλική περιουσία". Μετά απ' αυτή την απόφαση αναμένεται η πολιτική, πέραν της οικονομικής, εκμετάλλευση του θέματος από τον έκπτωτο βασιλιά, κάτι που επιβεβαιώνει με χτεσινή προκλητική ανακοίνωσή του στην οποία (όπως παρουσιάστηκε από τον "Αντέννα") κάνει λόγο για "νίκη του ευρωπαϊκού δικαίου", ενώ ο ίδιος εμφανίζεται ως διωκόμενος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του ελληνικού λαού..!

Ετσι τα κενά και οι (σκόπιμες;) παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, από το 1974 μέχρι σήμερα, παρά τη συντριπτική καταδική της μοναρχίας απ' τον ελληνικό λαό, δίνουν τη δυνατότητα στον Γλύξμπουργκ και στους κύκλους που κινούνται περί αυτόν να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Η προσφυγή του τέως βασιλιά αφορούσε σε δυο λόγους: την περιουσία που διεκδικεί, καθώς και με το θέμα του ονόματός του και τη δυνατότητα προσφυγής του στα ελληνικά δικαστήρια.

Η Επιτροπή έκρινε απαράδεκτο το αίτημα του Γλύξμπουργκ σχετικά με το όνομά του. Ο τέως στην προσφυγή του παραπονείται ότι του επιβάλλεται η χρήση ενός επωνύμου για να μπορέσει να αποκτήσει την ιθαγένεια, διαβατήριο και να μπορεί να φέρει υποθέσεις του στα ελληνικά δικαστήρια.

Η επιτροπή, όμως, έκρινε παραδεκτή την αιτίαση σχετικά με το θέμα της περιουσίας. Ετσι, εάν δεν υπάρξει διακανονισμός σε εύλογο χρονικό διάστημα (υπολογίζεται σε 7 μήνες) η Επιτροπή θα κληθεί ν' αποφασίσει επί της ουσίας, εάν δηλαδή υπάρχει παραβίαση της σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η περιούσια αφορά εκτάσεις το Πολυδένδρι, το Τατόι και το Μον Ρεπό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, σε δήλωσή του τονίζει ότι η απόφαση δεν αφορά στην ουσία, δηλαδή αν η "περιουσία" ανήκει ή όχι στον Γλύξμπουργκ και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση "εμμένει στις απόψεις της και όσον αφορά το θέμα των περιουσιακών στοιχείων και θα υποστηρίξει αποτελεσματικά τις θέσεις της σε όλα τα στάδια της διαδικασίας". Σε ανάλογη δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι "η απόφαση της Επιτροπής δεν αποτελεί έκπληξη".

Η... περιουσία του τέως

H περιουσία που διεκδικεί ο Γλύξμπουργκ από το ελληνικό δημόσιο αποτελείται από το κτήμα Τατοϊου στην ανατολική Πάρνηθα, το Πολυδένδρι στο Νομό Λάρισας και το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.

Το μεγάλο "φιλέτο" είναι το κτήμα Τατοϊου. Πρόκειται για δασική έκταση 41.990 στρεμμάτων και 1.060 στρέμματα αγρών. Παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού στο σημείο αυτό βρισκόταν η αρχαία Δεκέλεια και έχουν βρεθεί αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν επίσης το θερινό ανάκτορο, επαύλεις, οικήματα, ελικοδρόμιο, οινοποιείο, βουστάσια και ποιμνιοστάσια.

Το Πολυδένδρι στο Νομό Λάρισας, στις ανατολικές πλαγιές της Οσσας, έχει έκταση 35.298 στρέμματα δασικής έκτασης και 2.272 στρέμματα παραλιακά, τα οποία έχουν ιδιαίτερο οικονομικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα είναι μια έκταση 236 στρεμμάτων. Στο χώρο αυτό βρίσκεται και το ανάκτορο του Μον Ρεπό. Εδώ ήταν η ομηρική και η αρχαία Κέρκυρα. Το Μον Ρεπό δόθηκε για χρήση στον Γεώργιο Α' για θερινή κατοικία από το Δήμο Κερκυραίων και μάλιστα υπό τον όρο να καταβάλει και μίσθωμα, αλλά 18 χρόνια μετά την παραχώρηση, κατά περίεργο τρόπο, εμφανίζεται ως δωρεά.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Γλύξμπουργκ δε διαθέτει τίτλους κυριότητας για κανένα από τα τρία κτήματα τα οποία διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ