ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ψιχία, πάλι, στην παραγωγή ταινιών

Μόλις στα 420 εκατ. φτάνουν οι χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη δεύτερη περίοδο του 1998 και αφορούν σε ταινίες μεγάλου μήκους που είχαν υποβληθεί στα προγράμματα "Νέα Ματιά","Τομή" και "Ορίζοντες".

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΚ ενέκρινε 5 παραγωγές ταινιών μεγάλου μήκους από το πρόγραμμα "Ορίζοντες" κι ακόμα στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος τη χρηματοδότηση του σεναρίου και της διερεύνησης της παραγωγής μίας ταινίας. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος "Μορφές" εγκρίθηκαν 9 προτάσεις παραγωγής ταινιών μικρού μήκους και 3 προτάσεις παραγωγής ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικότερα χρηματοδοτούνται οι ταινίες μεγάλου μήκους: "Ο Βυσσινόκηπος" (100 εκατ.) σε σενάριο - σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη."Αυτή η νύχτα μένει" (65 εκατ.), σε σενάριο - σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου."Το ιστορικό συνέδριο της Βόλβης" (55 εκατ.), σε σενάριο - σκηνοθεσία Σταύρου Τσιώλη."Πέπερμιντ" (45 εκατ.), σε σενάριο - σκηνοθεσία Κώστα Καπάκα."Μαύρο Γάλα" (45 εκατ.), σε σενάριο των Νίκου Τριανταφυλλίδη - Χρήστου Χωμενίδη και σκηνοθεσία Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Εγκρίθηκε το σενάριο και η διερεύνηση παραγωγής της ταινίας του Σταμάτη Τσαρουχά "Ο ανθός της λίμνης" (3 εκατ.).

Από τις ταινίες μικρού μήκους του προγράμματος "Μορφές" εγκρίθηκαν: "Αμέρικα - Αμέρικα" του Σάββα Καρύδα."Καμουφλάζ" του Νίκου Σταμπουλόπουλου."Ηταν ένα μικρό τραινάκι" της Σοφίας Δάντη."Πέρα από τις φράουλες" του Α. Χαραλαμπίδη."Εξοδος Μεσολογγίου" του Αλέξανδρου Αριστόπουλου."Το τραγούδι των Πορτοκαλιών" του Γιάννη Λεοντάρη."Δεκαοχτώ Γραμμούλες" του Γιώργου Σούγια."Τι είναι αυτός" της Φένιας Παπαδόδημα."Ο ελκυστής" του Μιχάλη Γαλανάκη.Τα ποσά συμμετοχής του ΕΚΚ στην παραγωγή των ταινιών αυτών θα καθοριστούν ύστερα από τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους.

Το ΕΚΚ ενέκρινε και την παραγωγή των ντοκιμαντέρ: "Το σπίτι του Κάιν" (10 εκατ.) του Χρήστου Καρακέπελη."Σκληρή Πόζα" (8 εκατ.) της Μαρία Λεωνίδα και "Περάσματα από τον Παράδεισο" (5 εκατ.) του Γιάννη Λάμπρου.Τέλος το ΕΚΚ αποφάσισε: Τη βελτίωση του σεναρίου και τη διερεύνηση δυνατοτήτων παραγωγής για δύο ταινίες στα πλαίσια του προγράμματος "Ορίζοντες". Τη βελτίωση του σεναρίου μίας ταινίας στα πλαίσια του προγράμματος "Νέα Ματιά". Τη βελτίωση του σεναριακού σχεδιάσματος και διερεύνηση δυνατοτήτων παραγωγής για τρία ντοκιμαντέρ. Την οικονομική ενίσχυση τεσσάρων προσπαθειών παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων,ως συμβολή του ΕΚΚ για την ανάπτυξη του είδους.

Πρεμιέρες της άνοιξης

Ο θίασος του Λευτέρη Βογιατζή "Η Νέα Σκηνή" έχει, αύριο, πρεμιέρα, στο "Θέατρο της οδού Κυκλάδων" με το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου "Η νύχτα της κουκουβάγιας",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,κίνηση Δημήτρη Παπαϊωάννου,μουσική Νίκου Κυπουργού και ήχους Δημήτρη Ιατρόπουλου.Παίζουν: Ακης Βλουτής, Λευτέρης Βογιατζής, Γεράσιμος Γεννατάς, Δέσποινα Γκάτζιου, Ελένη Κοκκίδου, Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά, Ράνια Σχίζα, Ιωάννα Τσιριγκούλη και Νίκος Χατζόπουλος.

  • Δύο χρόνια μετά την παράσταση - δρώμενα εικαστικά και θεατρικά - "Τέμπλο - Οίκος ενοχής",ο ζωγράφος - σκηνογράφος Κυριάκος Κατζουράκης επανέρχεται με την "Προσωπογραφία",που θα παρουσιάσει στο "Θέατρο Τέχνης" της οδού Φρυνίχου από σήμερα μέχρι τις 4 Μάη. Το κείμενο είναι του Διονύση Καψάλη,η σκηνοθεσία και εικαστική αναπαράσταση του Κυριάκου Κατζουράκη,η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη.Παίζουν: Κάτια Γέρου, Ανέζα Παπαδοπούλου.
  • Τη μουσική παράσταση "Οπου και να ταξιδέψω..." - στιγμές και μνήμες Γιώργου Σεφέρη - θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,από αύριο μέχρι τις 10 Μάη, στο θέατρο "Πόρτα".Το ρόλο του ποιητή ερμηνεύει ο Γιάννης Φέρτης.Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαϊδης και για δύο παραστάσεις (25 και 26 Απρίλη) ο Νίκος Παρθένης.Συμμετέχει το χοροθέατρο "Οκτάνα" του Κωνσταντίνου Ρήγου με τις χορεύτριες Ελενα Τοπαλίδου, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Ελενα Ευαγγελοπούλου.Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Χάρης Ασημακόπουλος, Γιάννης Κοτσαρίνης.Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλούχος.
  • Ο "Νέος Λόγος" παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Στρίντμπεργκ "Η γυναίκα του κυρίου Μπενγκτ",στον "Τεχνοχώρο υπό σκιά",από αύριο μέχρι τις 31 Μάη, σε μετάφραση και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου,σκηνοθεσία Φώτη Μακρή,σκηνικά Αλεξάνδρας Στράτου,κοστούμια Ελλης Αποστολοπούλου.Παίζουν: Νίκος Ιορδανίδης, Στέλλα Κρούσκα, Βαγγέλης Κτενάς, Νίκος Μαυρουδής, Κοσμάς Τσακλίδης, Μαρία Τσιμά.
  • Αρχίζουν, αύριο, στον "Τεχνοχώρο",οι παραστάσεις με τίτλο "Αμαζόνες",μια αισιόδοξη ιστορία για τη ζωή και το μαχητικό πνεύμα. Παίζουν: Ειρήνη Θεοτοκάτου, Σιρίν Γιουσεφιάν, Κάσι Μογκάν.
  • Η "Σκηνή του Βορρά" παρουσιάζει από αύριο, στο θέατρο "Αλκμήνη" τους "Δανειστές" του Στρίντμπεργκ σε μετάφραση Σοφίας Γεωργιάδου - Στέλλας Αρκάδη,σκηνοθεσία Τάσου Μπλάτζιου.Παίζουν: Τάσος Μπλάτζιος, Καίτη Σαμαρά, Γιώργος Κουτρότσιος.
"Ενοριτικά τοπία"

Στις 28 Απρίλη εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24), ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Απέργη.Τίτλος της "Εν των μηνί αθήρ".Ο Καβαφικός στίχος της ενότητας αυτής των έργων του Αντ. Απέργη, παραπέμπει στο κλίμα και το γενικότερο ύφος της έκθεσης, που σχετίζεται με αισθήσεις και μνήμες, εικόνες και χαλάσματα. Μέσα από τις διαπλοκές τους επισημαίνεται η φθορά, αλλά και η πνοή της πνευματικότητας των καταλοίπων του παρελθόντος. Ο Αντ. Απέργης ακολουθώντας μια βαθύτερη συνέπεια με τα στάδια της προγενέστερης δουλιάς του, στη συγκεκριμένη ομάδα των έργων που παρουσιάζει, διατυπώνει μια εξελικτική αφηγηματικότητα διασυνδεόμενων εικόνων με περισσότερο σύνθετους τρόπους γραφής, αλλά με ευκρινέστερες διατυπώσεις.

Τα στοιχεία πολιτισμού που ο καλλιτέχνης αντλεί και επεξεργάζεται εικαστικά, προέρχονται από την Αλεξανδρινή παράδοση, τα αρχαιοελληνικά ερείπια, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και το Νεοκλασικισμό του 19ου αιώνα. Η φύση, το φως, ο χώρος και οι σημερινές καταστάσεις της πραγματικότητας, προσφέρουν στο θεατή έναν οπτικό διάλογο και μια αφορμή για στοχασμό. Αποσπασματικότητες και αινίγματα, μαρτυρίες και καταθέσεις δημιουργούν παράδοξα συνταιριάσματα και αυθεντικούς σχηματισμούς. Τα έργα γίνονται παράθυρο στον κόσμο μιας βαθύτερης αλήθειας.

Ιστορική Πύλος

Τριήμερη πολιτιστική εκδήλωση με τον τίτλο "Πύλος 1998 - Διαχρονική πολιτιστική εξέταση της Πύλου και της περιοχής της" οργανώνει από 1 έως 3 Μάη ο εκπολιτιστικός σύλλογος Πύλου "Το Ναυρίνο" με τη συνεργασία της Νομαρχίας Μεσσηνίας και υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου.

Παράλληλα θα διεξαχθεί συνέδριο στη διάρκεια του οποίου αρχαιολόγοι, ιστορικοί, λαογράφοι, γλωσσολόγοι και άλλοι επιστήμονες θα αναφερθούν σε θέματα όπως: "Η προσφορά τοπικών πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων έρευνας, εκδοτικών οίκων κ.ά.", "Η Πύλος από την προϊστορία μέχρι σήμερα με επίκεντρο τον Ομηρο, τους ιστορικούς συγγραφείς και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου", καθώς και "Η Πύλος από λαογραφικής, γλωσσολογικής, εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής άποψης".

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η έκδοση πρακτικών αφιερωμένων στη διαχρονική παρουσία της Πύλου, έτσι ώστε το υλικό του συνεδρίου να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές εκδηλώσεις και την απαρχή οργάνωσης ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου και βιβλιοθήκης.

Χορός "αστέρων"

Τα πιο λαμπερά ονόματα της διεθνούς χορευτικής σκηνής, κορυφαίοι σολίστες, θα ανέβουν στη σκηνή του Ηρωδείου, στις 29 και 30 Ιούνη,στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μεγάλοι χορευτές, που τα ονόματά τους λάμπρυναν θεατρικά συγκροτήματα όπως τα Κίροφ και τα Μπολσόι, το Αμέρικαν Μπάλετ Θίατερ και την Οπερα του Παρισιού, το Μπαλέτο του Αμβούργου και το Μπαλέτο της Οζάκα, θα ερμηνεύουν έργα σπουδαίων χορογράφων. Και μαζί τους "κορυφαία" του χορού θα είναι η Μάγια Πλιτσέτσκαγια.

Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο "Le Gala des Etoiles" ("Το γκαλά των αστεριών") και πρόκειται για διοργάνωση που θεσμοθετήθηκε το 1986 στο Μόντρεαλ του Καναδά κι έκτοτε πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Στο Ηρώδειο θα χορέψουν οι: Φερνάντο Μπουχόνες (Βασιλικά Μπαλέτα Δανίας, Μπαλέτα Οπερας Παρισίων, μπαλέτο του Μορίς Μπεζάρ, της Σκάλας του Μιλάνου κλπ), Κάρλος Ακόστα (Μπαλέτα του Χιούστον), Εβελιν Χαρτ (Βασιλικά Μπαλέτα Γουίνιπενγκ), Τζένιφερ Γκέλφαντ (Μπαλέτα της Βοστόνης), Ιγκόρ Ζελένσκι (Κίροφ) κ.ά.

Ο Γ. Φέρτης "ταξιδεύει" με Σεφέρη, στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Αριστερά: Από τη "Νύχτα της κουκουβάγιας", στο "Θέατρο της οδού Κυκλάδων"

  • Ενας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς φορείς του Λονδίνου, η "Ελληνική Εταιρεία Λονδίνου",στις 29 του Απρίλη, στο Ελληνικό Κέντρο της Βρετανικής Πρωτεύουσας, θα παρουσιάσει τη βραβευμένη ταινία του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Γκρεγκ Τάλλας "Το Ξυπόλυτο Τάγμα" (1951). Την ταινία, που θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιώργος Αγγέλογλου, παραχώρησε στην ΕΕΛ η χήρα του Γκρεγκ Τάλλας, ηθοποιός Αννα Μπράτσου - Τάλλας.Σημειώνεται ότι ήδη η "Ταινιοθήκη της Ελλάδας" έχει αναλάβει την ανατύπωση της αρχικής πρωτότυπης κόπιας.
Νέο ΔΣ στην ΕΜΣΕ

Στην Ενωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας αναδείχτηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, μετά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν στις 29/3. Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Λευτέρης Παπαδόπουλος (πρόεδρος), Χρήστος Λεοντής (αντιπρόεδρος), Θόδωρος Δερβενιώτης (γενικός γραμματέας), Πάνος Τσαπάρας (ταμίας), Γιάννης Κακουλίδης, Φώντας Λάδης, Γ. Βρούβας, Ν. Φραγκούλης, Φαίδων Λιονουδάκης, Γιάννα Δενδρινού (μέλη). Την εκπροσώπηση της ΕΜΣΕ γενικά στα συνδικαλιστικά θέματα ανέλαβε ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Ερμηνεύουν Χατζιδάκι

Η Σόνια Θεοδωρίδου και η Μαρία Φαραντούρη συμπράττουν, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής με το Μουσικό Σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" και ερμηνεύουν έργα του μεγάλου συνθέτη. Στο πρώτο μέρος η Σόνια Θεωδωρίδου με την Ιρίνα Καρπούχινα,στο πιάνο, παρουσιάζουν το "Μεγάλο Ερωτικό" κα στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον "Καπετάν Μιχάλη".

Την ορχήστρα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός ενώ καλλιτεχνική διεύθυνση και οι ενορχηστρώσεις είναι του Νίκου Κυπουργού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ