Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ψιχία, πάλι, στην παραγωγή ταινιών

Μόλις στα 420 εκατ. φτάνουν οι χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη δεύτερη περίοδο του 1998 και αφορούν σε ταινίες μεγάλου μήκους που είχαν υποβληθεί στα προγράμματα "Νέα Ματιά","Τομή" και "Ορίζοντες".

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΚ ενέκρινε 5 παραγωγές ταινιών μεγάλου μήκους από το πρόγραμμα "Ορίζοντες" κι ακόμα στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος τη χρηματοδότηση του σεναρίου και της διερεύνησης της παραγωγής μίας ταινίας. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος "Μορφές" εγκρίθηκαν 9 προτάσεις παραγωγής ταινιών μικρού μήκους και 3 προτάσεις παραγωγής ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικότερα χρηματοδοτούνται οι ταινίες μεγάλου μήκους: "Ο Βυσσινόκηπος" (100 εκατ.) σε σενάριο - σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη."Αυτή η νύχτα μένει" (65 εκατ.), σε σενάριο - σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου."Το ιστορικό συνέδριο της Βόλβης" (55 εκατ.), σε σενάριο - σκηνοθεσία Σταύρου Τσιώλη."Πέπερμιντ" (45 εκατ.), σε σενάριο - σκηνοθεσία Κώστα Καπάκα."Μαύρο Γάλα" (45 εκατ.), σε σενάριο των Νίκου Τριανταφυλλίδη - Χρήστου Χωμενίδη και σκηνοθεσία Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Εγκρίθηκε το σενάριο και η διερεύνηση παραγωγής της ταινίας του Σταμάτη Τσαρουχά "Ο ανθός της λίμνης" (3 εκατ.).

Από τις ταινίες μικρού μήκους του προγράμματος "Μορφές" εγκρίθηκαν: "Αμέρικα - Αμέρικα" του Σάββα Καρύδα."Καμουφλάζ" του Νίκου Σταμπουλόπουλου."Ηταν ένα μικρό τραινάκι" της Σοφίας Δάντη."Πέρα από τις φράουλες" του Α. Χαραλαμπίδη."Εξοδος Μεσολογγίου" του Αλέξανδρου Αριστόπουλου."Το τραγούδι των Πορτοκαλιών" του Γιάννη Λεοντάρη."Δεκαοχτώ Γραμμούλες" του Γιώργου Σούγια."Τι είναι αυτός" της Φένιας Παπαδόδημα."Ο ελκυστής" του Μιχάλη Γαλανάκη.Τα ποσά συμμετοχής του ΕΚΚ στην παραγωγή των ταινιών αυτών θα καθοριστούν ύστερα από τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους.

Το ΕΚΚ ενέκρινε και την παραγωγή των ντοκιμαντέρ: "Το σπίτι του Κάιν" (10 εκατ.) του Χρήστου Καρακέπελη."Σκληρή Πόζα" (8 εκατ.) της Μαρία Λεωνίδα και "Περάσματα από τον Παράδεισο" (5 εκατ.) του Γιάννη Λάμπρου.Τέλος το ΕΚΚ αποφάσισε: Τη βελτίωση του σεναρίου και τη διερεύνηση δυνατοτήτων παραγωγής για δύο ταινίες στα πλαίσια του προγράμματος "Ορίζοντες". Τη βελτίωση του σεναρίου μίας ταινίας στα πλαίσια του προγράμματος "Νέα Ματιά". Τη βελτίωση του σεναριακού σχεδιάσματος και διερεύνηση δυνατοτήτων παραγωγής για τρία ντοκιμαντέρ. Την οικονομική ενίσχυση τεσσάρων προσπαθειών παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων,ως συμβολή του ΕΚΚ για την ανάπτυξη του είδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ