Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • Από τον "Καστανιώτη" κυκλοφόρησαν: Η μελέτη του ποιητή, πεζογράφου, μελετητή και κριτικού λογοτεχνίας Στάθη Μάρα "Η Εφτανησιώτικη σχολή (Στον τόπο της και στην εποχή της)",στην οποία κυριαρχεί ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο οποίος εξετάζεται και με τις ανθρώπινες, που σημαίνει και αδύναμες, διαστάσεις του. Αντώνιος Γ. Παρθένιος "Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και Σμύρνη (Η ιστορία ενός στρατιώτη)" (αυτοβιογραφικές και ιστορικές αναμνήσεις). "Αισθηματικό μυθιστόρημα" χαρακτηρίζεται το νέο βιβλίο του Παύλου Μάτεσι,που με γήινη γλώσσα, ποιητικούς συμβολισμούς, μεταμφιεσμένες και μετονομασμένες τις έννοιες σε πρόσωπα, παραπέμπει στην "τεχνική" του σπουδαίου μυθιστορήματός του "Η μάνα του σκύλου". Γκυ ντε Μωπασάν "Από την Τύνιδα στο Καϊρουάν" στη σειρά "Ματιές και Τόποι" (μετάφραση Αλεξάνδρα Σκλαβούνου,ταξιδιωτικές εντυπώσεις του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα). Κολέτ "Η γέννηση της μέρας" (το μυθιστόρημα της Σιντονί Γκαμπριέλ Κολέτ, που επί 55 χρόνια ασχολήθηκε με το γράψιμο, μετάφραση: Κατερίνα Ρήγα).
  • Από το "Ποντίκι" κυκλοφόρησαν: Γιώργος Καραγιάννης "Εκκλησία και Κράτος (1833 - 1997) (Ιστορική επισκόπηση των σχέσεών τους"). Σε 16η έκδοση, αναθεωρημένη, κυκλοφορεί "Το Σύνταγμα της Ελλάδας" (στη δημοτική, την καθαρεύουσα και με σχόλια και παρατηρήσεις). Μπομπ Γούντγουορντ "The Commanders" με υπότιτλο "Ετσι αποφασίστηκε η εισβολή στον Περσικό" (μετάφραση: Ηλίας Βεργίτσης).
  • Από τον Πατάκη,στη σειρά "Τα μικρά - Λατίνοι συγγραφείς", κυκλοφόρησε το φιλοσοφικού χαρακτήρα έργο του Σενέκα "Περί της συντομίας της ζωής" (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Νίκου Πετρόχειλου).
  • Από τις εκδόσεις "Ιδμων" (ΤΘ 48030, 13231 Πετρούπολη - Αθήνα, τηλ. 5015.550) κυκλοφόρησαν: Θάνος Ασίκης "Μνήμη Τσε Γκουεβάρα" (ποίηση). Δημήτρης Τζιλιβάκης "Συνηχήσεις" (ποίηση, προλογισμένη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μερακλή).
  • Από τον "Γαβριηλίδη" κυκλοφόρησαν: Αιμίλιος Ζαχαρέας "Χωρίς βεβαιότητες" (δοκίμιο). Εμπενέζερ Πράουτ "Φούγκα",(επιμέλεια - μετάφραση Γιώργου Πλουμπίδη,αναλυτική μελέτη πλαισιωμένη με παρτιτούρες για τις φωνητικές και ενόργανες φούγκες και τα βασικά τους μέρη για να διευκολύνεται ο σπουδαστής της μουσικής. Επίσης υπάρχουν κεφάλαια για το Αντίθεμα, την Εκθεση, τα Ιντερμέδια, τα Στρέτα και κεφάλαια με 150 παραδείγματα φούγκας των Μπαχ, Χάιντελ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μέντελσον, Σούμαν κ.ά.). Αθηνά Βλαχιώτη "Οι μνήμες" (ποίηση). Αλμπέρτο Εσκενάζυ "Στάλες έρωτα" (μυθιστόρημα του γνωστού ηθοποιού). Νικόλας Τσιλιχρήστος "Ο αναχωρητής" (βιωματική, ταξιδιωτική, οικολογική διήγηση).
  • Από τις εκδόσεις "Χατζηνικολή" κυκλοφόρησαν: Αλέξης Σολωμός "Ο αρχιμάγειρος της Ανδραβίδας (και άλλα ιστορήματα)" τιτλοφορείται το ευφρόσυνο βιβλίο του διακεκριμένου σκηνοθέτη. Αννί Ερνώ "Δε βγήκα από το σκοτάδι μου" (μετάφραση Ντίνας Σιδέρη,αναμνήσεις μιας κόρης από τη μητέρα της). Φρανσίς Ζίμερμαν "Ο λόγος των φαρμάκων στη χώρα των μπαχαρικών" (δοκίμιο για τη θεραπευτική δράση των μπαχαρικών, μετάφραση Ελένης Αστερίου).
  • Ρόμπερτ Χάρις "Κωδικός: Αίνιγμα" (μυθιστόρημα, μετάφραση: Φωτεινή Μεγαλούδη,εκδόσεις "Ψυχογιός").
  • Θανάση Αλατά "Η γένεση της Είδησης" τιτλοφορείται το βιβλίο του καλού δημοσιογράφου - σκιτσογράφου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Financial Forum" (Αγ. Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι).
  • Μάριος Βερέττας "Οι νεφο-καλικάντζαροι" (οικολογικό "παραμύθι", με σχέδια Μαρίας Σαββίδου εκδόσεις "Μ. Βερέττας",Ζωσιμάδων 14, Εξάρχεια, τηλ. 8251.165).
  • "Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης και Τραγουδιού" τιτλοφορείται το όμορφο μικρό βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε ο "Μανδραγόρας" με την ευκαιρία του Α Παγκόσμιου Συνεδρίου "Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος", που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • Ανδρέας Δαλδάκης "Πέρα απ' το αύριο" (ποίηση, εκδόσεις "Κάζα",Πλαστήρα 111, Ν. Σμύρνη, τηλ. 9330.829).
  • "Διαβάζω" (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 383, με αφιέρωμα στον Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ).
  • "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο" (διμηνιαίο περιοδικό προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, τεύχος 1, διεύθυνση Ζαϊμη 38, Αθήνα).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ