ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κυβέρνηση πολιορκεί και τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια

Το υπουργείο Οικονομικών τήρησε σιγήν ιχθύος στα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να καταργεί τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια. Ο διοικητής της ΕΤΕ Θ. Καρατζάς δήλωσε ότι η συγχώνευση Εθνικής - Κτηματικής δε σημαίνει ούτε κατάργηση των επιδοτούμενων δανείων ούτε απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων

Προκλητική σιωπή τήρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μερική ή και την ολική κατάργηση των επιδοτούμενων, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Αν και για τις επιδοτήσεις των τραπεζικών δανείων και διάφορες άλλες επιχορηγήσεις - που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό - αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση απέφυγε και χτες να αναλάβει κάποια δημόσια δέσμευση, αναθέτοντας αυτόν το ρόλο σε ανθρώπους που είναι αναρμόδιοι και οι δεσμεύσεις τους είναι άνευ ουσίας.

Το θέμα αυτό ενέκυψε μετά την απόφαση συγχώνευσης των συνδεδεμένων τραπεζών Εθνικής και Κτηματικής, καθώς η προβληματική περιστράφηκε στο κατά πόσο η νέα Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει το προνόμιο της χορήγησης στεγαστικών δανείων, προνόμιο το οποίο διατηρεί σήμερα η Κτηματική - μαζί με την ASPIS BANK - με την ιδιότητα της αποκλειστικά στεγαστικής τράπεζας. Χτες οι διοικητές των δύο συγχωνευόμενων τραπεζών Θ. Καρατζάς και Β. Ράπανος έδωσαν συνέντευξη Τύπου, ενώ πριν είχαν συνεδριάσει οι διοικήσεις, οι οποίες και ενέκριναν τη συγχώνευση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο διοικητής της Εθνικής και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζάς ήταν λακωνικός. Στο ερώτημα εάν η νέα τράπεζα θα χορηγεί επιχορηγούμενα στεγαστικά δάνεια, χαρακτήρισε "βραχύβια" την προοπτική αυτή (δηλαδή ότι θα διατηρηθεί η επιδότηση για μικρό χρονικό διάστημα), ενώ έσπευσε να εξηγήσει ότι το προνόμιο αυτό πρόκειται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Αυτή άλλωστε ήταν και η θέση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, την οποία φαίνεται ότι υιοθετεί η κυβέρνηση. Η απάντηση αυτή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταργηθεί μεσοπρόθεσμα ο θεσμός των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων και οι αφορολόγητοι λογαριασμοί στεγαστικού ταμιευτηρίου, με πρόσχημα τον "εξορθολογισμό" των δαπανών.

Οπως επίσης ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής, οι θέσεις των εργαζομένων στην Κτηματική θα διασφαλιστούν πλήρως. Σε σχετική ερώτηση ο Θ. Καρατζάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δε θα γίνουν απολύσεις, αλλά, όπου χρειαστεί, μόνο εσωτερικές ανακατατάξεις". Την ίδια αισιόδοξη άποψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας εξέφρασε και για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο τραπεζικό σύστημα με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών.

Αντίθετα κορυφαίος παράγοντας της Τράπεζας της Ελλάδας, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία, είχε δηλώσει στο "Ρ" ότι οι συγχωνεύσεις - εξαγορές τραπεζών συνοδεύτηκαν με σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προσοχή στην κατανάλωση παγωτών

Την προσοχή των καταναλωτών κατά στην επιλογή παγωτών, καθώς είναι ευπαθή και ευαλλοίωτα προϊόντα, εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ενόψει της αυξημένης κατανάλωσής τους από εδώ και πέρα και δίνει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το βασικό συστατικό των περισσότερων τύπων παγωτού είναι το γάλα, το οποίο μπορεί να είναι νωπό, συμπυκνωμένο ή αφυδατωμένο, πλήρες ή με μειωμένα λιπαρά. Στις περιπτώσεις που περιέχει κάποια αναλογία αφυδατωμένου γάλακτος, αυτό πρέπει να είναι κατάλληλο για την ανθρώπινη διατροφή γιατί μια μορφή νοθείας που εντοπίζεται από τους σχετικούς ελέγχους είναι η χρησιμοποίηση σκόνης γάλακτος που προορίζεται για ζωοτροφή. Η περιεκτικότητα του παγωτού γάλακτος σε στερεά γάλακτος πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, από 8,5% μέχρι 13%. Το καλύτερο παγωτό είναι αυτό που φτιάχτηκε με πλήρες νωπό γάλα και βέβαια το βρίσκει κανείς σε λίγα εργαστήρια. Αλλα βασικά συστατικά του παγωτού είναι οι λιπαρές ουσίες (3%-8%), η ζάχαρη (12%-16%), η οποία μπορεί να συμπληρωθεί με μικρή αναλογία γλυκόζης, το αμυλοσιρόπι (4%-6%) τα αυγά, σπανίως φρέσκα, στα βιομηχανικά ή μεγάλης παραγωγής βιοτεχνίες σε σκόνη.

Οταν στο παγωτό υπάρχει σοκολάτα είτε στη μάζα είτε στην επικάλυψή του και σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί απομίμηση σοκολάτας, αυτό είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται στη συσκευασία των τυποποιημένων και στα χύμα σε εμφανές σημείο.

Στα παγωτά με γεύση φρούτων και στις γρανίτες τα φυσικά φρούτα έχουν υποκατασταθεί με φυσικά πρόσθετα, γευστικά, αρωματικά και χρωστικά. Από τα δέκα περίπου πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα παγωτά τα συνηθέστερα είναι τα Ε401, Ε407, Ε410 και Ε471 τα οποία περιέχονται στον πίνακα με τα εγκεκριμένα πρόσθετα της σχετικής οδηγίας της ΕΕ και σε περιορισμένες ποσότητες θεωρούνται από τα πιο ακίνδυνα του καταλόγου. Πάντως, η συνολική περιεκτικότητα των παγωτών σε πρόσθετα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 0,5%.

Στη διαδικασία παραγωγής του παγωτού η πρώτη φάση είναι η ανάμειξη των υλικών στην οποία καθοριστικό ρόλο εκτός από την ποιότητα και την αναλογία των συστατικών παίζουν οι συνθήκες υγιεινής των χώρων, του εξοπλισμού και του προσωπικού. Στη συνέχεια γίνεται η παστερίωση και η ομογενοποίηση του μείγματος. Η κατάψυξη πραγματοποιείται στους -8 βαθμούς C όπου παράλληλα διοχετεύεται αέρας για τη διόγκωσή του. Στο τυποποιημένο παγωτό ακολουθεί φορμάρισμα και συσκευασία. Το παγωτό διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία -25 βαθμούς C το πολύ, για τέσσερις μήνες.

Η πιο συνηθισμένη αιτία αλλοίωσης του παγωτού είναι η διακοπή της αλυσίδας ψύξης σε κάποια φάση της μεταφοράς και συντήρησής του, καθώς με την απόψυξη αναπτύσσονται στη μάζα του παθογόνοι μικροοργανισμοί. Το ΙΝΚΑ υπογραμμίζει ότι το 15%-20% των δειγμάτων που εξετάζονται κάθε χρόνο παρουσιάζει παθογόνους μικροοργανισμούς πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Συνιστά, επίσης, να μην αγοράζουμε ποτέ παγωτό που έχει αποψυχτεί και έχει παραμείνει εκτός ψυγείου για πάνω από μισή ώρα.


Εμμένουν στο ξεπούλημα της Ιονικής

Αν και η μελέτη του ξένου οίκου "Monitor" θεωρεί σαν καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση Ιονικής - Εμπορικής, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής

Το ξεπούλημα της Ιονικής - της τρίτης σε μέγεθος εμπορικής τράπεζας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο - μέσω της απευθείας πώλησης του 62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που κατέχει η μητρική Εμπορική (κατά τα πρότυπα της ιδιωτικοποίησης της Μακεδονίας - Θράκης) είναι επιλογή της κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από τις διαρροές "πληροφοριών" που γίνονται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που απορρίπτει τη συγχώνευση ΙΟΝΙΚΗΣ - Εμπορικής. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος "Μonitor", που εξέτασε διάφορα σενάρια για το μέλλον των σχέσεων Εμπορικής - Ιονικής, πρόκρινε σαν την πιο βιώσιμη λύση το σενάριο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση πετά στο "καλάθι των αχρήστων" τη μελέτη της "Monitor", με το επιχείρημα ότι η "συγχώνευση" - που προκρίνεται από τον ξένο οίκο σαν η καλύτερη δυνατή λύση - θα συνοδευόταν με μεγάλη μείωση του προσωπικού των δύο τραπεζών λόγω της αλληλοκάλυψης στο δίκτυο των δύο τραπεζών.

Είναι όμως "απορίας άξιον" ότι ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί ιθύνοντες και τραπεζικοί παράγοντες υπερθεματίζουν υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής με την Κτηματική (που ανακοινώθηκε αιφνίδια τη Μεγάλη Βδομάδα), κάνοντας λόγο για ανάγκη ισχυροποίησης και μεγέθυνσης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, προκειμένου να επιβιώσουν στο φόντο των εξελίξεων και των κοσμογονικών αλλαγών που προωθούνται σε διεθνές επίπεδο, την ίδια ώρα απορρίπτουν σαν μη βιώσιμη τη λύση ισχυροποίησης του ομίλου της Εμπορικής μέσω της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Το περιεχόμενο του πορίσματος της "Monitor" αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών Εμπορικής και Ιονικής και εκπροσώπων της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Εργαζομένων των δύο τραπεζών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το πόρισμα, καθώς και η λύση της συγχώνευσης, που κρίνεται ως η καλύτερη δυνατή. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών φέρονται να μην πήραν σαφή θέση για το μέλλον των δύο τραπεζών κατά τη χτεσινή συνάντηση, με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί ζήτημα πολιτικής απόφασης.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως έχει διαφανεί ήδη από τον περασμένο Γενάρη και εντονότερα μετά την υποτίμηση της δραχμής, είναι η πώληση της Ιονικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο τρόπος που έχει επιλεγεί και θα προωθηθεί για την υλοποίηση αυτής της απόφασης, είναι η απευθείας πώληση από την Εμπορική (μητρική της Ιονικής) του πακέτου μετοχών της Ιονικής, που έχει στη διάθεσή της (ανέρχεται γύρω στο 62%), μέσω του Χρηματιστηρίου κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την πώληση της Ιονικής θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάη, ενώ οριστικές αποφάσεις και σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν μέσα στον Ιούνιο. Οι ίδιες πηγές, πάντως, αποκλείουν για το επόμενο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προώθηση της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα στην παρούσα φάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ