ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "Χόχτιφ" θριαμβολογεί για την "αποικιοκρατία"

Διαλαλεί στη Γερμανία τις επιτυχίες από τη δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό και ιδιαίτερα για τη διείσδυσή της, μέσω του αεροδρομίου των Σπάτων, στην Ελλάδα...

Ευτυχώς που υπάρχουν οι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις για έργα στο εξωτερικό και διατηρεί η "Χόχτιφ" την προνομιακή της θέση στην αγορά του κατασκευαστικού τομέα της Γερμανίας! Αυτό είναι ουσιαστικά το "γράμμα" και το "πνεύμα" του απολογισμού που έκαναν τον περασμένο Φλεβάρη προς τους μετόχους της μητρικής εταιρίας στο Εσεν της Γερμανίας τα στελέχη της "Χόχτιφ", στην οποία έχει ανατεθεί η κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα, το οποίο μάλιστα θα συνεκμεταλλεύεται για 30 ολόκληρα χρόνια, μετά την αποπεράτωσή του.

Από την εισήγηση αυτή αντιγράφουμε κατά λέξη: "Κατά τη διάρκεια του 1997 έγινε αντιληπτή μία επιρροή, προερχόμενη από το εξωτερικό, στον κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας. Η σαφής θετική ανάπτυξη στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού προσέφερε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί, την ευκαιρία να αντισταθμίσουν την αδύναμη εγχώρια δραστηριότητά τους", η οποία - όπως τονίζεται σε άλλο σημείο - βρίσκεται σε ύφεση.

Χαρακτηριστικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου της "Χόχτιφ" που παρατίθενται και αφορούν το 1997. Αναφέρεται συγκεκριμένα: "Η αξία εκτελεσμένων εργασιών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αυξήθηκε κατά 7,2%, στα 13,06 δισ. μάρκα. Ενώ στο εσωτερικό μειώθηκε κατά 5,4%, στα 6,84 δισ. μάρκα, η διεθνής μας δραστηριότητα (της τάξης του 25,5%) αυξήθηκε στα 6,22 δισ. επωφελούμενη από την ανανεωμένη ισχυροποίηση των άμεσων επιχειρήσεών μας, καθώς και από την υγιή ανάπτυξη των διεθνών συνδεδεμένων εταιριών μας".

Η μεγάλη διείσδυση

Μάλιστα οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρίας δεν κρύβουν την πρόθεσή τους η "Χόχτιφ" να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο εξωτερικό, καταλήγοντας στην εισήγησή τους: "Οι διεθνείς μας επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα και το συνολικό αποτέλεσμα του οικονομικού έτους 1997 θα είναι για άλλη μία φορά ακόμη ικανοποιητικό".

Η πρόθεσή τους αυτή εκδηλώνεται βέβαια και στη χώρα μας, όπου η "Χόχτιφ" διεκδικεί (ή θα διεκδικήσει στο μέλλον) αρκετά ακόμα δημόσια έργα εκμεταλλευόμενη και την πολιτική της κυβέρνησης να αναθέτει τα δημόσια έργα με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης/ συγχρηματοδότησης, μια πολιτική που εκπορεύεται, για ευνόητους λόγους, από τις Βρυξέλλες. Οπως είναι γνωστό η "Χόχτιφ" κατασκευάζει το αεροδρόμιο Σπάτων (προϋπολογισμού 2,38 δισ. μάρκων σε τιμές 1996), ενώ μετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει και το μετρό της Αθήνας. Σε κοινοπραξία επίσης διεκδικεί το έργο της ζεύξης του Μαλιακού (προϋπολογισμού 150 δισ. δρχ.), ενώ είχε διεκδικήσει πρόσφατα έργα του ΟΣΕ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στο στόχαστρό της βρίσκονται όμως και άλλα έργα, με πρώτο αυτό της μεταφοράς της "Ολυμπιακής" στα Σπάτα, των επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας, της κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού αγωγού Νοτίων Προαστίων, αλλά και πολλά από τα έργα για τους Ολυμπιακούς του 2004.

Στις προθέσεις της "Χόχτιφ" είναι η δημιουργία "βάσης" στην Αθήνα, η οποία θα διευκολύνει τη διείσδυσή της στην κατασκευαστική αγορά της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, έντονες φήμες που κυκλοφορούν στον κόσμο των εργολάβων φέρουν τη "Χόχτιφ" να μπαίνει στο "παιχνίδι" της εξαγοράς μεγάλων ελληνικών τεχνικών εταιριών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκειμένου να εισχωρήσει έτσι και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στο ΣΤΕΗΤ, το σύνδεσμο των μεγαλύτερων τεχνικών εταιριών της χώρας, διεκδικώντας μόνιμη πρόσβαση στις αναθέσεις των δημοσίων έργων στην Ελλάδα.

"Οι Γερμανοί ξανάρχονται", λοιπόν, αυτή τη φορά μέσω της διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου και του αφελληνισμού ακόμη και των δημοσίων έργων...

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν την αντεπίθεση

Κινητοποιήσεις αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΕΕΑΕ, του μεγαλύτερου σωματείου στο χώρο της εταιρίας

"Ελπίδα" έγινε τώρα η μέχρι χτες... βεβαιότητα ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στη λειτουργία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (καθημερινές ματαιώσεις και συγχωνεύσεις πτήσεων, αλλά και πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια), που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού και αεροπλάνων. Κυβέρνηση και διοίκηση, που σχεδιάζουν την κατάργηση 4-5 γραμμών και συγχωνεύσεις πτήσεων από τον άλλο μήνα, για να εξοικονομήσουν πληρώματα και αεροπλάνα, δεν εγγυώνται τώρα ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέχρι το τέλος Μάη, ενώ αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν υπό ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα λειτουργεί η ΟΑ το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης απέφυγε να διαψεύσει τα σενάρια για τον "στρατηγικό επενδυτή", ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα, ενώ αντίθετα... διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ και των ΕΛΤΑ.

Για το πρόγραμμα πτήσεων, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζονται η κατάργηση "ζημιογόνων γραμμών" και συγχωνεύσεις άλλων, ώστε να μπορέσει η ΟΑ να εκτελέσει το πρόγραμμα πτήσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μειωμένο κατά 35%!

Στο μεταξύ, το κυβερνητικό σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου από τον επόμενο μήνα, συναντά τις αντιδράσεις των αεροσυνοδών - φροντιστών, που προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, αν επιχειρηθεί η εφαρμογή του.Οι διοικητικοί

Στη γενική τους συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι της ΟΑ - μέλη της Επαγγελματικής Ενωσης Αέρος Ελλάδας (ΕΕΑΕ), αποφάσισαν να μην αποδεχτούν το νέο εργασιακό καθεστώς και τη μείωση των αποδοχών τους, ενώ εξουσιοδότησαν το ΔΣ της Ενωσης να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΑ και των άλλων ΔΕΚΟ, προκειμένου να αποτραπούν οι θεσμικές - οικονομικές αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος, αλλά και η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα. Επίσης, αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους με εξώδικο προς τη διοίκηση, καθώς και την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν ΣΣΕ με οικονομικό και θεσμικό περιεχόμενο για το 1998. Στο ψήφισμα που ενέκριναν, καταγγέλλουν ότι στόχος των κυβερνητικών σχεδίων είναι η ταχύτερη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, ενώ παράλληλα καταδικάζουν την "αντισυνδικαλιστική - αντισυναδελφική στάση του προεδρείου της ΟΣΠΑ, που προχώρησε σε συμφωνία με τη διοίκηση, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του έκτακτου Συνεδρίου". Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ζητούν την άμεση σύγκληση εκλογικού συνεδρίου της ΟΣΠΑ.

Στο πλαίσιο της απόφασης να αποτραπεί με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο η εφαρμογή των νέων δεδομένων, οι διοικητικοί υπάλληλοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ της Ενωσής τους: Να αναζητήσει τις ποινικές, διοικητικές και πολιτικές ευθύνες για την ως τώρα κατάσταση της ΟΑ. Να αναλάβει συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και πραγματική εξυγίανση - ανάπτυξη της ΟΑ, σε συνεργασία με τις άλλες ΔΕΚΟ, τους πολιτικούς φορείς, τους Ελληνες ευρωβουλευτές κλπ. Να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία και δράση, που θα αποβλέπει στο συστηματικό, λειτουργικό, οικονομικό, διαχειριστικό έλεγχο (ορκωτοί λογιστές, Δικαιοσύνη, αρμόδια διακοινοβουλευτική επιτροπή), ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και αναπτυξιακή πορεία της ΟΑ.

12Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Μονόλογος ειδικών στη λογική του υπουργείου

Τη διαμαρτυρία τους για τη συστηματική φίμωση της βάσης των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και ειδικότερα εκείνων που δε συμφωνούν με το νόμο 2525/97 και τις απόψεις της πλειοψηφίας της ΔΟΕ εκφράζουν με δήλωση - διαμαρτυρία τους εκπρόσωποι στο 12ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων, με θέμα: "Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση", οι εργασίες του οποίου έληξαν χτες στη Χίο.

"Με μεγάλη λύπη μας διαπιστώσαμε ότι σ' ένα εκπαιδευτικό συνέδριο με τόσο σπουδαίο αντικείμενο, όπως είναι η λεγόμενη αξιολόγηση στην εκπαίδευση, έγινε προσπάθεια από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ να μετατραπεί σε έναν μονόλογο "ειδικών επιστημόνων" και παλαιών φίλων", δηλώνουν οι υπογράφοντες που θεωρούν ότι, για να χαρακτηριστεί ως πολιτικό - κοινωνικό - επιστημονικό ένα συνέδριο "απαιτείται να εκφράζονται χωρίς αποκλεισμούς όλα τα ρεύματα απόψεων - προτάσεων και να μην είναι δογματικός μονόλογος και στήριξη του κυρίαρχου ιδεολογήματος".

Περιγράφοντας τους απαραίτητους όρους ενός συνεδρίου, τους οποίους το 12ο συνέδριο της ΔΟΕ και της ΠΟΕΔ δεν πληρούσε, οι εκπαιδευτικοί που υπογράφουν τη διαμαρτυρία τονίζουν ότι θα έπρεπε οι εισηγητές να εκφράζουν ευρύ φάσμα απόψεων και όχι να εκφράζει συγκεκριμένες απόψεις μιας ιδεολογικής τάσης, που κυρίως κινείται στη λογική του υπουργείου. Επίσης να ακούγονται με επάρκεια οι φωνές των συνέδρων και κατ' επέκταση των Συλλόγων τους πάνω στις υπάρχουσες και ψηφισμένες θέσεις του κλάδου και όχι τελικά να γίνεται το αντίστροφο, η μετατροπή τους, δηλαδή, σε μονολόγους των ειδικών και να έχει συγκεκριμένα πορίσματα που να υποβοηθούν τις θέσεις των συνέδρων και όχι να τις υπονομεύουν. "Ενα κορυφαίο συνέδριο πρέπει να επιστημονικοποιεί τις θέσεις μας, να τις διευρύνει και να τις κάνει πιο αξιόμαχες στην κοινωνική, επιστημονική και εκπαιδευτική διαπάλη και όχι να ανοίγει δρόμους εκπτώσεων προς την κατεύθυνση των θέσεων του υπουργείου", τονίζεται. Πάντως, και η παραπάνω διαμαρτυρία έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών ότι στόχος της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ δεν ήταν να κάνει κριτική στις ρυθμίσεις που προωθούνται για την "αξιολόγηση", αλλά να προσαρμόσει τις θέσεις του κλάδου στις ρυθμίσεις αυτές.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαραθώνια διαμαρτυρία

Συμβολική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το διορισμό δασκάλων και καθηγητών πραγματοποίησε χτες η Πανελλήνια Επιτροπή Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών.

Η πορεία ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 το απόγευμα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Κοσμίδη, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων η απαίτηση του κλάδου να γίνει άμεση απορρόφηση αναπληρωτών καθηγητών μέσα από άλλες διαδικασίες και όχι από το διαγωνισμό.

Εκπρόσωποι αναπληρωτών καθηγητών δήλωναν την αντίθεσή τους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, γιατί πλήττει την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού εφόσον δεν αναγνωρίζει το πτυχίο του. Σήμερα οι αναπληρωτές καθηγητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ