ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δημοψήφισμα ενάντια στην ξένη μεσολάβηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στις κάλπες προσέρχονταν από χτες το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ αρκετοί από τους 7,2 εκατομμύρια Σέρβοι ψηφοφόροι, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος εάν επιθυμούν ή όχι την παρουσία διεθνούς μεσολάβησης στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Η θέση της επίσημης σερβικής κυβέρνησης πάνω στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως είναι γνωστό, είναι κατά της συμμετοχής εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας στον προτεινόμενο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους ηγέτες των Αλβανών, με βασικό επιχείρημα ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Σερβίας. Αντίθετα, οι ηγέτες των αλβανόφωνων της σερβικής αυτής επαρχίας θεωρούν αναγκαία την παρουσία μεσολαβητών της διεθνούς κοινότητας για να ξεκινήσουν διάλογο με τους Σέρβους.

Πάντως, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αποκήρυξε χτες τις προσπάθειες που καταβάλλουν "Δυτικοί ανακατωσούρηδες" (!) προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους στο Κόσσοβο, ενώ κάλεσε τους Σέρβους να ψηφίσουν κατά της ξένης μεσολάβησης, λέγοντας: "Αυτό το δημοψήφισμα δίνει στη Σερβία τη δυνατότητα να αποφασίσει για τον εαυτό της... Πιστεύω πως μπορούμε να λύσουμε τις παρούσες δυσκολίες μόνοι μας"...

Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αν και πολλοί πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι εκτιμούσαν ότι το "όχι" στην ξένη μεσολάβηση θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, παρατηρούσαν ότι η δυναμικότητα της αρνητικής - στην ξένη μεσολάβηση - απάντησης των ψηφοφόρων είναι σε άμεση συνάρτηση με το το ποσοστό της συμμετοχής των ψηφοφόρων. Εν ολίγοις, η συντριπτική συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό το πόσο διαφορετική απήχηση είχε το δημοψήφισμα στο Κόσσοβο σε σχέση με την υπόλοιπη Σερβία. Ο ραδιοσταθμός Β - 92 μετέδωσε πως μέσα στις δύο πρώτες ώρες της ψηφοφορίας είχε προσέλθει στις κάλπες το 20% (!) των Σέρβων ψηφοφόρων, ενώ αντίθετα στο Βελιγράδι και μέχρι αργά το μεσημέρι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήταν συνταξιούχοι...

Ο Ζόραν Τζίντζιτς, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και εκ των κυριότερων αντιπάλων του Μιλόσεβιτς, υποστήριξε πάντως ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος απέτυχε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Σέρβων πολιτών για να μετάσχουν στο δημοψήφισμα. "Δεν υπάρχει εθνική ευφορία, οι πολίτες είναι λίγο - πολύ αδιάφοροι, ενώ η πλειοψηφία έχει καταλάβει ότι το δημοψήφισμα είναι μόνο ένα τέχνασμα και μια χειραγώγηση" δήλωσε ο Τζίντζιτς στην τηλεόραση του "Ρόιτερ".

Νέα κρούσματα βίας στη μεθόριο...

Τα περιστατικά βίας εξακολουθούν να τροφοδοτούν με ένταση το Κόσσοβο. Ηγέτες Αλβανόφωνων κομμάτων δήλωσαν πως σημειώθηκαν μάχες στην Ντζακοβίτσα, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Νωρίτερα, το σερβικό κέντρο πληροφοριών στην Πρίστινα ανακοίνωσε ότι προχτές το βράδυ ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανταπέδωσε πυρά σε περίπου 200 ένοπλους Αλβανούς, που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο γιουγκοσλαβικό έδαφος... Επισήμως, δεν αναφέρθηκαν θύματα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ωστόσο, η εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" έγραψε ότι στη διάρκεια των παραπάνω επεισοδίων σκοτώθηκαν δύο Αλβανόφωνοι και τραυματίστηκαν άλλοι εφτά.

ΡΩΣΙΑ
Κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η 24η του Απρίλη είναι αποφασιστική μέρα στις πολιτικές εξελίξεις της Ρωσίας. Ο Γιέλτσιν χρησιμοποιεί την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Του καρότου: ανοιχτή δήλωση ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των βουλευτών - κατοικίες, μισθούς κ. ά. Του μαστιγίου: απειλές για διάλυση της Κρατικής Δούμας και διακυβέρνηση με "διατάγματα". Το βράδυ στις 22 του Απρίλη υπέρ του Γιέλτσιν τάχθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αλεξάντρ Ιβάντσενκο, ο οποίος δήλωσε εκβιαστικά ότι λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης ο Γιέλτσιν "θα αναγκαστεί με διατάγματα να αναπληρώσει τα κενά στην εκλογική νομοθεσία" και "κανένας από τους σημερινούς εκλογικούς συνασπισμούς δε θα μπορέσει να συμμετάσχει" στις νέες βουλευτικές εκλογές.

Επομένως, πολλοί βουλευτές, αν και αγανακτούν για τον εκβιασμό, "λύγισαν" και άρχισαν να δηλώνουν ότι "πρέπει να ψηφίσουν όχι τόσο τον Κιριένκο, όσο κατά της διάλυσης του Κοινοβουλίου". Μεταξύ τους είναι ο κομμουνιστής πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και ο πρόεδρος της συνεργαζόμενης με το ΚΚΡΟ βουλευτικής ομάδας "Ναροντοβλάστιε" Νικολάι Ριζκόφ.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε χτες το πρωί στο Κρεμλίνο με τους προέδρους της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Γκενάντι Σελεζνιόφ και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του Κιριένκο στην πρωθυπουργία της χώρας. Ο Γιέλτσιν πληροφόρησε τους Σελεζνιόφ και Στρόγεφ ότι δε θα παραστεί προσωπικά στη συνεδρίαση της Δούμας, αλλά έστειλε επιστολή στους βουλευτές, με την οποία ζητεί να υποστηρίξουν τον Κιριένκο. Ο Σελεζνιόφ πρότεινε στον Γιέλτσιν να παραστεί και να μιλήσει στη σημερινή συζήτηση της Δούμας, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την έγκριση των βουλευτών που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Κιριένκο. Επίσης, ο Γιέλτσιν δήλωσε: "Εκανα υποχώρηση και τηλεφώνησα στον Ζιουγκάνοφ, αν και δεν το ήθελα καθόλου αυτό. Του είπα: μη σκέφτεστε τον εαυτό σας, ούτε το κόμμα σας, αλλά το κράτος! Τηλεφώνησα στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στον Κουπτσόφ, με τον οποίο 15 χρόνια δεν είχα μιλήσει, αλλά τηλεφώνησα!", Ολα δείχνουν όμως ότι ο Γιέλτσιν και το περιβάλλον του φοβούνται τη διάλυση της Δούμας και τις μελλοντικές εκλογές όχι λιγότερο από τους ίδιους τους βουλευτές, διότι οι προοπτικές του "κόμματος της εξουσίας" είναι ζοφερές, λόγω της άθλιας κατάστασης που οδήγησαν τη χώρα και το λαό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν η Δούμα απορρίψει σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες την υποψηφιότητα πρωθυπουργού, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη μεριά, και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στο οποίο μετέχουν οι περιφερειακοί ηγέτες της Ρωσίας, απηύθυνε έκκληση στη Δούμα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κιριένκο αντί να ψηφίσει ουσιαστικά τη διάλυσή της.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι η θέση του δεν άλλαξε μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιέλτσιν και ανακοίνωσε ότι οι κομμουνιστές θα ζητήσουν εκ νέου ονομαστική ψηφοφορία κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Κιριένκο. Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αποφευχθεί η εξαγορά βουλευτών από το Κρεμλίνο. Κατά της υποψηφιότητας του Κιριένκο τάχθηκαν στις Ολομέλειές τους οι Κομματικές Οργανώσεις Μόσχας και Λένινγκραντ του ΚΚΡΟ. Χτες συνήλθε η έκτακτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στη Δούμα να καταψηφίσει και πάλι τον Κιριένκο, να επιμένει στη φανερή και ονομαστική ψηφοφορία και, αν γίνει μυστική ψηφοφορία, να απόσχει από την ψηφοφορία.

ΙΡΑΚ
Αμεση άρση του εμπάργκο ζητά η Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Επίσημο αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα Ηνωμένα Εθνη για άμεση άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ απηύθυνε, χτες, η ιρακινή ηγεσία κατηγορώντας, εκ νέου, την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και τον Πρόεδρό της Ρίτσαρντ Μπάτλερ για ψευδείς μαρτυρίες και για απάτη. Το 22σέλιδο κείμενο, που υπογράφεται από τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ και απευθύνεται στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Ιάπωνα πρεσβευτή Χισάσι Οουάντα, αποτελεί, στην ουσία, απάντηση στην έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρος της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος εκτιμά ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία αφοπλισμού το τελευταίο εξάμηνο και τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλα κενά όσον αφορά ορισμένους τομείς του ιρακινού οπλοστασίου.

Η ιρακινή ηγεσία υπογραμμίζει ότι η έκθεση του Μπάτλερ δεν είναι "παρά μία πολιτική επίθεση σε βάρος του Ιράκ, που δε βασίζεται σε κανένα επιστημονικό ή τεχνολογικό στοιχείο" και συμπληρώνει ότι ο Μπάτλερ "προφανώς συνέταξε ένα αμερικανικό κείμενο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ισχυρότατη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο".Ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, που πρόκειται να εξετάσει εκ νέου τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ την προσεχή Δευτέρα, να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή της παραγράφου 22 της απόφασης 678 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προβλέπει άρση του εμπάργκο όταν έχει αποδειχθεί η καταστροφή του ιρακινού οπλοστασίου. Επιπλέον, στο κείμενο τονίζεται ότι αν δεν υπάρξει άμεση άρση του εμπάργκο, τότε "οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη για τις σοβαρότατες εξελίξεις στην περιοχή". Παρ' όλα αυτά, δε διευκρινίζεται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Βαγδάτη σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημά της.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι υγειονομικοί στους δρόμους

ΧΑΓΗ.-

Απαιτώντας αυξήσεις των αποδοχών τους, αλλά και καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της χώρας.

Στο φως των επερχόμενων εθνικών εκλογών της 6ης του Μάη, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της κυβέρνησης στα κονδύλια για τη δημόσια υγεία και καταρτίζοντας έναν κατάλογο αιτημάτων, που περιλαμβάνει όλα τα αιτήματά τους - με προεξέχον αυτό των αποδοχών τους και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης που θα περιλαμβάνει αυξήσεις από 4,5% έως και 5%, αλλά και κατοχύρωση επιδομάτων και των συνθηκών εργασίας - σαν μία ύστατη προσπάθεια να πιέσουν για να δοθεί λύση από την απερχόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων, που εκπροσωπεί πάνω από μισό εκατομμύριο υγειονομικούς, Γκέρχαρντ Βετ,η χτεσινή κινητοποίηση και διαδήλωση διαμαρτυρίας είναι η απαρχή ενός ολόκληρου προγράμματος απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και διαμαρτυριών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι υγειονομικοί φαίνονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και να απαιτήσουν την καλυτέρευση συνολικά του Συστήματος Υγείας, παρά τις κυβερνητικές αντιρρήσεις και τις αντιπροτάσεις που περιλαμβάνουν μεν κάποιες αυξήσεις της τάξης των 400 εκατομμυρίων γκίλντερ - 200 εκατ. δολ. - που οι εργαζόμενοι τα κρίνουν μηδαμινά για την καλή και αποδοτική λειτουργία του Συστήματος Υγείας προς όφελος του ολλανδικού λαού.

Από τη διαδικασία της χτεσινής ψηφοφορίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ