ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάσεις στη "Γενική Εκδοτική Τύπου"

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επαναπρόσληψη συναδέλφου τους, αυξήσεις και βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας ανά βάρδια πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα πιεστήρια της "Γενικής Εκδοτικής Τύπου" (όμιλος Βαρδινογιάννη), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόλυση συναδέλφου τους και διεκδικώντας ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους. Η στάση εργασίας επαναλαμβάνεται και σήμερα.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη στάση της εταιρίας και επισημαίνει πως η απόλυση του Λ. Κονιδάρη έγινε για τη συνδικαλιστική του δράση και για λόγους αντεκδίκησης. Επίσης καταγγέλλει τις ανατριχιαστικά απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, όπου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, δεν υπάρχει καν τουαλέτα! Οι εργαζόμενοι στα πιεστήρια διεκδικούν: Ανάκληση της απόλυσης. Αυξήσεις για το '98 της τάξης του 12%. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στο μεταξύ χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας, όπου οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και της Επιτροπής Εργαζομένων στο χώρο έθεσαν τα αιτήματά τους. Η Επιθεώρηση συνέστησε στην εταιρία την επαναπρόσληψη του Λ. Κονιδάρη, αποδεχόμενη ότι η απόλυση έγινε για συνδικαλιστική δράση. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας εμφανίστηκαν εντελώς αρνητικοί και στη συνέχεια αντιπρότειναν πρόσληψη του συγκεκριμένου εργαζόμενου σε άλλη επιχείρηση του ομίλου! Επίσης έκαναν λόγο για αυξήσεις 6,5% και γενικώς ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας...

Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάσεις εργασίας 11πμ - 3μμ, 3μμ - 7μμ και 11μμ - 3πμ, ενώ σε συνέλευση το Σάββατο θα αποφασίσουν για την παραπέρα στάση τους.

Μέρες Νιάρχου στο Σκαραμαγκά!
  • Με εξώδικο προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και τον πρόεδρό του, η διοίκηση του ναυπηγείου απαγορεύει την είσοδο συνδικαλιστών στο χώρο εργασίας και απειλεί με διώξεις!
  • "Βασιλικότερη του βασιλέως", η πλειοψηφία της "Τρίαινας"

Προσπάθεια επιστροφής στις "μαύρες" μέρες, που έζησαν οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά επί Νιάρχου,αποτελεί η προκλητική ενέργεια της διοίκησης του ναυπηγείου, η οποία με εξώδικο προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και τον πρόεδρό του, Ι. Πουντίδη,απαγορεύει την είσοδο των συνδικαλιστών στο ναυπηγείο!Διαφορετικά, απειλεί ότι θα προβεί "σε κάθε νόμιμο μέσο για την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρίας"!Να σημειωθεί ότι στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά εργάζονται ως έκτακτοι 500 περίπου εργαζόμενοι της Ζώνης και ανήκουν είτε στο Συνδικάτο Μετάλλου,είτε σε άλλα σωματεία της Ζώνης.

Το απαγορευτικό "φιρμάνι" - όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές της Ζώνης - αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στις προσπάθειες της διοίκησης να μετατρέψει το ναυπηγείο σε γκέτο και να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του 7ωρου, ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στο μνημειώδες εξώδικο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "... ο πρόεδρος (σ.σ. του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά) εισέρχεται σε ιδιωτικό χώρο χωρίς την έγκριση της διοίκησης, μεταβαίνει σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας επί πλοίων, διακόπτει την ομαλή λειτουργία συγκεντρώνοντας εργαζόμενους εν ώρα εργασίας και δημιουργεί γενικά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης"! Ακόμα και διατάξεις του Ν.1264/82 παρερμηνεύουν οι συντάκτες του κατάπτυστου κειμένου για να εμφανίσουν ως "νόμιμη" τη δίωξη της "ενοχλητικής" συνδικαλιστικής παρουσίας και δράσης στο ναυπηγείο.

Την ολόπλευρη στήριξή της σ' αυτήν την προκλητικά αντισυνδικαλιστική ενέργεια της εταιρίας δίνει η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά η "ΤΡΙΑΙΝΑ",η οποία με ανάλογη ανακοίνωσή της απειλεί τη δράση των συνδικαλιστών και γενικότερα των εργαζομένων της Ζώνης! Αντί να καταδικάσει την απαγόρευση εισόδου σε συνδικαλιστές, σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αν δεν μπορείτε (σ.σ. οισυνδικαλιστές) να τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (!) που έχει το ναυπηγείο, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η απομάκρυνση"! Επιπλέον, αναφέρεται στην απαράδεκτη ανακοίνωση της "ΤΡΙΑΙΝΑΣ" ότι "στο ναυπηγείο θα εργάζονται αυτοί που αποδέχονται τους όρους λειτουργίας μιας οργανωμένης μονάδας και ΟΧΙ άλλοι"!

Ολα αυτά συμβαίνουν όταν πριν περίπου δυο βδομάδες έγινε ατύχημα σε πλοίο του Λάτση,που επισκευάζεται στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος γιατί δεν τηρήθηκαν στοιχειώδη μέτρα υγιεινής! Και ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου αυτή που ανάγκασε τον εργολάβο να προσλάβει καθαριστές για να καθαρίσουν το πλοίο, προκειμένου να αποφευχθεί και νέο ατύχημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΗΣΑΠ
Αρχαιρεσίες υπό το καθεστώς εκβιασμών

Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί τους εργαζόμενους να ψηφίσουν με άξονα την υπεράσπιση των συμφερόντων τους και του δημόσιου χαρακτήρα των ΗΣΑΠ

Τη Δευτέρα, 27 Απρίλη, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ,μετά τη σκόπιμη παραίτηση της πλειοψηφίας του ΔΣ, γιατί η ΕΣΑΚ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο "διάλογο", ξεπουλήματος των κατακτήσεων των εργαζομένων και διάλυσης των ΗΣΑΠ, με τη διοίκηση της επιχείρησης! Ηδη, το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ΗΣΑΠ εγκρίθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας και προβλέπει μείωση προσωπικού, πολυειδικότητες, ανατροπή κατακτήσεων κτλ.

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ηλεκτροδηγών" τονίζει ότι οι συμβιβασμένες ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Α. Π, προσφέρουν στήριξη στην κατεδαφιστική κυβερνητική πολιτική και διευκολύνουν την επιβολή της. Ειδικότερα - συνεχίζει - στον ΗΣΑΠ, οι πλειοψηφίες στο Σωματείο Ηλεκτροδηγών και στην Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ,που "κόπτονται" δήθεν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου των ΗΣΑΠ, ενέδωσαν στα σχέδια της διοίκησης και της κυβέρνησης και συμμετείχαν σε ένα "διάλογο" για την αφαίρεση βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων και ξεπουλήματος των ΗΣΑΠ.

"Στο όνομα της αποφυγής του κομματικού χρωματισμού - υπογραμμίζεται στη διακήρυξη - οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας θέλησαν να επιβάλουν τη μονοχρωμία των κυβερνητικών επιθυμιών. Η πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου Ηλεκτροδηγών εκμεταλλεύτηκε το αίτημα των εργαζομένων για ενότητα και προσπάθησε να το μετατρέψει σε "συμφωνία σιωπής". Ζητούν την ψήφο των εργαζομένων για να την προσφέρουν στην ενίσχυση της κοινής προσπάθειας κυβέρνησης και συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας, για ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ".

Η ΔΑΣ Ηλεκτροδηγών καταλήγει τονίζοντας ότι θα αγωνιστεί για: Τη μη εφαρμογή του 2414/96 και την ανατροπή του επιχειρησιακού σχεδίου. Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου των ΗΣΑΠ. Τη λήψη μέτρων εξυγίανσης, ανάπτυξης και προοδευτικού εκσυγχρονισμού των ΗΣΑΠ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, της εθνικής οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Να μη γίνει καμία απόλυση ή αναγκαστική μετάταξη προσωπικού. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια αλλαγής των Κανονισμών που στοχεύουν στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Να μην απορροφηθούν οι ΗΣΑΠ από το ΜΕΤΡΟ.

Σύσκεψη ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών

Σύσκεψη πραγματοποιεί η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Κυριακή, 26 Απρίλη, στις 10πμ,στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγίας Φιλοθέης 5Β, στη Μητρόπολη. Στη σύσκεψη θα αναλυθούν και θα συζητηθούν οι θέσεις για τη συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ, ενώ θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι για την παναθηναϊκή συνδιάσκεψη της παράταξης.

Συνέλευση λιθογράφων

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 26 Απρίλη, στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15). Αντικείμενο της Συνέλευσης θα είναι η συζήτηση επί του απολογισμού και του προγράμματος δράσης και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση.

Η ανεργία μαστίζει του μουσουλμάνους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους Ελληνες μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική

Στη μάστιγα της ανεργίας που πλήττει τους Ελληνες μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εργασίας.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως στο Γκαζοχώρι, σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής ζουν Ελληνες μουσουλμάνοι που μαστίζονται απ' την ανεργία, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν επαγγελματική ειδίκευση άλλη απ' την εμπειρία τους σε αγροτικές εργασίες. Επισημαίνουν ότι λόγω των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι ανάγκη να ληφθούν θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού τους αποκλεισμού.

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό: Σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας των Ελλήνων μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική; Θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να καταρτιστούν ειδικά προγράμματα απασχόλησής τους; Συμμερίζεται την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη να αναληφθούν θετικές δράσεις κατά της ανεργίας και επομένως και κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των μουσουλμάνων;

Σε συνεχή αγώνα οι άνεργοι ναυτεργάτες

Αποκλεισμένο για 4 ώρες παρέμεινε χτες το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,από άνεργους ναυτεργάτες, οι οποίοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει από το Φλεβάρη. Παράλληλα, από την πρώτη μέρα του Απρίλη η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ άρχισαν να συγκεντρώνουν ονόματα ανέργων κυρίως μακράς διάρκειας. Στη λίστα της ανεργίας, στην οποία καθημερινά εντάσσονται και νέα ονόματα, έχουν γραφτεί μέχρι τώρα περίπου 400 άνεργοι ναυτεργάτες.

Η λίστα έχει κατατεθεί στον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Γ. Χαλά,για να μπαρκάρουν όσοι είναι δυνατόν μέσω Ομοσπονδίας και επιπλέον για να εκφράσουν και με αυτόν τον τρόπο την απαίτησή τους να οργανώσει η ΠΝΟ αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόκρουση των αντιναυτεργατικών μέτρων εφοπλιστών - κυβέρνησης.

Σήμερα, στις 9 το πρωί, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, προκειμένου να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση ενόψει της 1ης Μάη και να συζητήσει για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να σημειωθεί ότι προχτές, η νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, διέλυσε χωρίς λόγο την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ