Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέρες Νιάρχου στο Σκαραμαγκά!
  • Με εξώδικο προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και τον πρόεδρό του, η διοίκηση του ναυπηγείου απαγορεύει την είσοδο συνδικαλιστών στο χώρο εργασίας και απειλεί με διώξεις!
  • "Βασιλικότερη του βασιλέως", η πλειοψηφία της "Τρίαινας"

Προσπάθεια επιστροφής στις "μαύρες" μέρες, που έζησαν οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά επί Νιάρχου,αποτελεί η προκλητική ενέργεια της διοίκησης του ναυπηγείου, η οποία με εξώδικο προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και τον πρόεδρό του, Ι. Πουντίδη,απαγορεύει την είσοδο των συνδικαλιστών στο ναυπηγείο!Διαφορετικά, απειλεί ότι θα προβεί "σε κάθε νόμιμο μέσο για την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρίας"!Να σημειωθεί ότι στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά εργάζονται ως έκτακτοι 500 περίπου εργαζόμενοι της Ζώνης και ανήκουν είτε στο Συνδικάτο Μετάλλου,είτε σε άλλα σωματεία της Ζώνης.

Το απαγορευτικό "φιρμάνι" - όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές της Ζώνης - αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στις προσπάθειες της διοίκησης να μετατρέψει το ναυπηγείο σε γκέτο και να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του 7ωρου, ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στο μνημειώδες εξώδικο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "... ο πρόεδρος (σ.σ. του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά) εισέρχεται σε ιδιωτικό χώρο χωρίς την έγκριση της διοίκησης, μεταβαίνει σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας επί πλοίων, διακόπτει την ομαλή λειτουργία συγκεντρώνοντας εργαζόμενους εν ώρα εργασίας και δημιουργεί γενικά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης"! Ακόμα και διατάξεις του Ν.1264/82 παρερμηνεύουν οι συντάκτες του κατάπτυστου κειμένου για να εμφανίσουν ως "νόμιμη" τη δίωξη της "ενοχλητικής" συνδικαλιστικής παρουσίας και δράσης στο ναυπηγείο.

Την ολόπλευρη στήριξή της σ' αυτήν την προκλητικά αντισυνδικαλιστική ενέργεια της εταιρίας δίνει η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά η "ΤΡΙΑΙΝΑ",η οποία με ανάλογη ανακοίνωσή της απειλεί τη δράση των συνδικαλιστών και γενικότερα των εργαζομένων της Ζώνης! Αντί να καταδικάσει την απαγόρευση εισόδου σε συνδικαλιστές, σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αν δεν μπορείτε (σ.σ. οισυνδικαλιστές) να τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (!) που έχει το ναυπηγείο, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η απομάκρυνση"! Επιπλέον, αναφέρεται στην απαράδεκτη ανακοίνωση της "ΤΡΙΑΙΝΑΣ" ότι "στο ναυπηγείο θα εργάζονται αυτοί που αποδέχονται τους όρους λειτουργίας μιας οργανωμένης μονάδας και ΟΧΙ άλλοι"!

Ολα αυτά συμβαίνουν όταν πριν περίπου δυο βδομάδες έγινε ατύχημα σε πλοίο του Λάτση,που επισκευάζεται στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος γιατί δεν τηρήθηκαν στοιχειώδη μέτρα υγιεινής! Και ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου αυτή που ανάγκασε τον εργολάβο να προσλάβει καθαριστές για να καθαρίσουν το πλοίο, προκειμένου να αποφευχθεί και νέο ατύχημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ