ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο πανεργατικό, πανελλαδικό
  • Η Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ - ΔΕ
  • Προσκλητήριο αγώνα για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης

Προσκλητήριο μαζικής, μαχητικής συμμετοχής στην κορυφαία απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σ' όλη τη χώρα, απευθύνει στους εργαζόμενους η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ - ΔΕ,με την πιο κάτω διακήρυξή της:

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες

Νέοι, νέες, άνεργοι, απόμαχοι της δουλιάς.

Η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας τιμά αγωνιστικά την Πρωτομαγιά κάτω από μια πρωτοφανή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, για την αφαίρεση των εργατικών κοινωνικών κατακτήσεών της και τον περιορισμό των δικαιωμάτων της.

Οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και του διεθνούς κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο, και στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου, οξύνουν την επίθεσή τους, με στόχο να επιβάλουν στους λαούς την πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων".

Στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας την πολιτική των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έρχεται εκατόν δώδεκα χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγου του 1886 να καταργήσει τη μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση του αιώνα, το 8ωρο.

Ανατρέπει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, στην κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση που η εργατική τάξη κατέκτησε με τους αγώνες της και το αίμα της.

Ξεπουλάει στο πολυεθνικό και ντόπιο κεφάλαιο τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία. Συρρικνώνει και ιδιωτικοποιεί τομείς του Δημοσίου, στην υγεία, στην παιδεία, στα ΝΠΔΔ κοινωνικού χαρακτήρα, προσαρμόζει τις λειτουργίες του κράτους ακόμα πιο πολύ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες

Οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης γίνονται όλο και πιο βαριές για τους εργαζόμενους. Μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στη φτώχεια και στον πλούτο, αφού τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου φτάνουν σε αστρονομικά ποσά.

Η εργατική τάξη στην πατρίδα μας με δυναμικούς, μαζικούς αγώνες, έδωσε και δίνει τη μάχη ενάντια στην ουσία και το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Οι αγώνες των Ναυτεργατών, των Οικοδόμων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Εκπαιδευτικών, των Συνταξιούχων, των Αγροτών, δείχνουν το δρόμο, την κατεύθυνση της πάλης και στέλνουν μηνύματα ελπίδας, σε όλους τους εργαζόμενους.

Καλύτερη θα ήταν η έκβαση και τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων, αν δεν προσέκρουαν εκτός από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στην υπονομευτική στάση των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Οι δυνάμεις που κυριαρχούν στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ - έχουν τεράστιες ευθύνες, για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συστηματικά καλλιέργησαν στην εργατική τάξη την αποδοχή του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης. Οχι μόνο δεν προετοίμασαν, αλλά εφησύχαζαν τους εργαζόμενους μπροστά στις επερχόμενες καταστρεπτικές αλλαγές στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα.

Αφόπλισαν το συνδικαλιστικό κίνημα και υπονόμευσαν τους αγώνες.

Πήραν μέρος στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα βρεθούν λύσεις συμφέρουσες για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ΟΣΠΑ φέρνει την ευθύνη του ξεπουλήματος του αγώνα των εργαζομένων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", με την κάλυψη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι που βλέπουν αυτή την κατάσταση και θέλουν να ν' αντισταθούν σε αυτή την αντεργατική πολιτική, τίποτα θετικό δεν πρέπει να περιμένουν από της ηγεσίες αυτές.

Είναι ανάγκη να πάρουν τώρα την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και της οργάνωσης του αγώνα στα δικά τους χέρια.

Για την υπεράσπιση:

  • Του 8ωρου, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργατικών κοινωνικών κατακτήσεων.
  • Της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ στο διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο.
  • Της δημόσιας υγείας και παιδείας, των υπηρεσιών του δημοσίου και της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Των ΣΣΕ, υπογραφή ΕΓΣΣΕ με 8.000 κατώτερο ημερομίσθιο και 200.000 κατώτερο μισθό. Γνήσιες και ελεύθερες ΣΣΕ στη δημόσιο.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.
  • Οχι στη νεκρανάσταση του εμφυλιοπολεμικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημοσίους υπαλλήλους.
  • Οχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, πλήρη δικαιώματα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
  • Να αποχωρήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου".

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρόσκαιρη και αποσπασματική, αλλά μόνιμη και σταθερή χωρίς ημερομηνία λήξης. Σχεδιάζεται και υλοποιείται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τους στόχους του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου. Δεν έχει μόνο ως στόχο να αφαιρέσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά την ιδεολογική πολιτική ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται, βασικό καθήκον για την εργατική τάξη σήμερα είναι:

Η δημιουργία πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου πάλης για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ενα μέτωπο που θα αμφισβητεί το χαρακτήρα και την ουσία αυτής της πολιτικής και θα παλεύει σταθερά και αταλάντευτα για την ανατροπή της.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Τα συνδικάτα δυναμικά να απαντήσουν, με τη συσπείρωση των εργαζομένων στη βάση. Με αγωνιστικό προσανατολισμό και πρόγραμμα δράσης που θα διευρύνει την πάλη των εργαζομένων, θα αποκαλύπτει τις αιτίες και τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης, την ουσία και το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και θα αμφισβητεί την κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Να δυναμώσουν οι αγώνες και ο συντονισμός δράσης σε πανελλαδική κλίμακα. Να διευρυνθεί η συνεργασία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Μόνο έτσι μπορεί να αναχαιτιστεί η πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες

Η πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλίων δεν είναι ανίκητη, μπορεί να ανατραπεί.

Στο μέτωπο και το μονόδρομο των δυνάμεων του κεφαλαίου, να αντιτάξουμε το μέτωπο της εργατικής τάξης, σε κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος για τους εργαζόμενους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ".

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αγωνιστική απάντηση στον σύγχρονο Πιουριφόι

Αύριο το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 8.00 μμ έξω από το Εργατικό Κέντρο

Δεκάδες μαζικοί φορείς της Ζακύνθου δίνουν αύριο περήφανη απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις του τοποτηρητή των αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα μας πρέσβη, Ν. Μπερνς. Ο νέος Πιουριφόι, αυτή τη φορά βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει τα προϊόντα των αμερικανικών εταιριών καθαριότητας και ανακύκλωσης και να αναδείξει τη δήθεν... οικολογική προσφορά της χώρας του, μετά την προκλητική ενέργεια του Συνδέσμου Καθαριότητας Δήμου και Κοινοτήτων Ν. Ζακύνθου να τον καλέσει ως επίσημο τιμώμενο.

Με κοινή ανακοίνωση τους οι δεκάδες φορείς και προσωπικότητες, καλούν το λαό και τη νεολαία του νησιού, στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο που διοργανώνουν αύριο Δευτέρα 27 Απρίλη, στις 8.00 μμ, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στο κάλεσμα αυτό, μεταξύ άλλων καταγγέλλεται για την απαράδεκτη ενέργεια του ο Σύνδεσμος Καθαριότητας που κάλεσε τον πρέσβη και επισημαίνεται:

"Ο Αμερικανός πρεσβευτής, εκπρόσωπος των αιματοβαμμένων συμφερόντων της "νέας τάξης" στα Βαλκάνια, ο άνθρωπος εκείνος που επιδιώκει κάθε στιγμή να αμφισβητεί την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας μας, να απαιτεί την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, να αμφισβητεί τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, πρέπει από το λαό του νησιού μας να πάρει την απάντηση που του πρέπει.

Η Ζάκυνθος δεν προσφέρεται για δημόσιες σχέσεις και μπίζνες".

Οι φορείς που συνδιοργανώνουν το μεγάλο συλλαλητήριο "υποδοχής" και συνυπογράφουν την ανακοίνωση - κάλεσμα είναι οι εξής:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου,Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων,Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων,Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων,Σωματείο Οικοδόμων,Σύλλογος Ταχυδρομικών Υπαλλήλων,η ΠΕΑΕΑ Ζακύνθου.Επίσης συνυπογράφουν: Ο δήμαρχος Ζακυνθίων, Φώτης Λαδικός,οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Βαρβαρίγος Δημήτρης,Μπετίνης Στάθης,ο νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής της ΝΑΣ Αρβανιτάκης Διονύσης,ο δημοτικός σύμβουλος Αντωνάκης Γεώργιος,ο πρόεδρος της ΤΔΕ ΕΤΕ - ΔΕΗ Μαρίνος Αντώνης,ο πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο Σύνδεσμο Καθαριότητας Δήμου και Κοινοτήτων Ν. Ζακύνθου, Αγαλιανός Διονύσης,το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Κεφαλληνός Τάκης,ο Γενικός Γραμματέας Σεμιτέκολος Ντίνος και το μέλος Κώστας Μαρίνος Ξανθός,από το ΔΣ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ζακύνθου, καθώς και ο πρώην αντιδήμαρχος Ζακύνθου Ρίκος Γιώργος.

Σε δίκη πάλι ο "904 Αριστερά στα FM"

Με κλητήριο θέσπισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Π. Ιωαννίδη, προσάγονται ξανά σε δίκη οι υπεύθυνοι του ραδιοφωνικού σταθμού "904 Αριστερά στα FM", με την κατηγορία ότι δεν έχουν εφοδιαστεί με άδεια από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Η δίκη θα γίνει στο Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 28 του Απρίλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δικάζεται ο "904 Αριστερά στα FM". Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πολλές μηνύσεις με διάφορες κατηγορίες. Παρά το γεγονός ότι ο σταθμός επιτελεί πολιτικό, κοινωνικό έργο, δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση και λειτουργεί από το 1988 μετά από υποβολή σχετικής μελέτης στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία το υπουργείο απάντησε ότι η "τεχνική μελέτη του ραδιοφωνικού σταθμού "904 Αριστερά στα FM" μετά τον τεχνικό έλεγχο κρίνεται επαρκής". Σημειώνεται ακόμη ότι ο "904 Αριστερά στα FM", όπως και οι περισσότεροι ραδιοσταθμοί της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με άδεια της Νομαρχίας.

Ας σημειωθεί δε ότι εκτός από τη μήνυση για τη δίκη στις 28 του Απρίλη εκκρεμούν και άλλες μηνύσεις που πρόκειται να εκδικαστούν σε μελλοντικές ημερομηνίες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί προσάγεται σε δίκη ο "904 Αριστερά στα FM" τη στιγμή που δεκάδες σταθμοί στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν με παρόμοια άδεια της Νομαρχίας.

Είναι ωστόσο φανερό ότι κάποιοι θέλουν να παρεμβάλουν δυσκολίες στη λειτουργία του σταθμού, με απώτερο ίσως στόχο την τελική φίμωσή του. Είναι όμως πάρα πολλοί εκείνοι που αγρυπνούν και δε θα επιτρέψουν να σιωπήσει ο "904", η άλλη φωνή στο ραδιόφωνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ