ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Είναι πολλές φορές που εύκολα κινδυνεύει ο πολίτης να παγιδευτεί σε όρους όπως "διεθνές δίκαιο", "λογική", "προσπάθειες για την ειρήνη"... και να πιστέψει πως αυτά λειτουργούν στατικά και "αντικειμενικά" για όλες τις περιπτώσεις. Η εποχή μας, με την απροκάλυπτη ασύδοτη δράση του ιμπεριαλισμού, αν μη τι άλλο, διδάσκει με τον πιο άμεσο τρόπο, πως ακόμα και όροι σαν αυτούς που τους θεωρούμε καμιά φορά δεδομένους, είναι αντικείμενο πάλης και διεκδίκησης και η δυναμική τους εξαρτιέται σε κάθε περίπτωση από το συσχετισμό δύναμης, που τους προσδίδει ιστορικά νόημα και περιεχόμενο. Κατά τα άλλα, όποιος "παίρνει στα σοβαρά" διακηρύξεις και παχιά λόγια, ανακαλύπτει, σχεδόν πάντα πολύ αργά, πως επρόκειτο για άλλοθι προώθησης συμφερόντων και ότι σε τελευταία ανάλυση εκείνοι που συνήθως επικαλούνται έννοιες όπως "διεθνές δίκαιο", "ειρήνη" κλπ. για άλλη μια φορά "άνοιγαν το ευαγγέλιο στα μέτρα τους"...

****

Το ότι για παράδειγμα το Κοσσυφοπέδιο έχει επιλεγεί από τον ιμπεριαλισμό αυτή την εποχή σαν φιτίλι για να ξαναβάλει φωτιά στην περιοχή των Βαλκανίων, δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί πίσω από τα λόγια εκείνων που κόπτονται τάχα για την "ειρήνη", παρ' όλο που ακριβώς λόγω του υπάρχοντος συσχετισμού δύναμης δεν καταβάλλεται, έτσι και αλλιώς, καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές διαθέσεις. Ισως ακόμα και αυτό να είναι άλλο ένα μήνυμα των καιρών από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δηλαδή απροκάλυπτα προωθούν τους σκοπούς τους μετρώντας και με αυτή τη διεθνή τρομοκρατία "φίλους και εχθρούς" ή, καλύτερα, υποταγμένους και αντιστεκόμενους στα "κέφια" τους.

Οσον αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις που ίσως μπερδεύουν τους αφελείς με την εικόνα της σχεδόν ομοφωνίας ή των, όποιων αποχρώσεων, διαφορών, έτσι όπως εκδηλώνονται στους λεγόμενους διεθνείς οργανισμούς και στην Ομάδα Επαφής δεν είναι τίποτα άλλο απ' αυτό που διαπίστωνε ο Λένιν από τις αρχές ακόμα του αιώνα, ότι δηλαδή: "Οι ειρηνικές συμμαχίες προετοιμάζουν τους πολέμους και με τη σειρά τους ξεπηδούν από τους πολέμους...". Ο,τι και να κάνουν δεν μπορούν να καλύψουν πια, πως η επιλογή να βάλουν τους Αλβανούς να "πάνε γυρεύοντας" στο Κοσσυφοπέδιο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, έκρυβε και ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα μεταξύ των ίδιων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο συνεχή αγώνα για ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Το αν σε αυτή τη φάση εμφανίζονται ενωμένοι ή ελάχιστα διαφοροποιημένοι, αποκαλύπτει ακριβώς πως άλλοι σύρονται από τους ισχυρότερους, άλλοι βρίσκονται στο στάδιο του "φοβάται ο Γιάννης το θεριό..." και άλλοι περιμένουν να ανάψει η φωτιά για "να ζεσταθούν με τη σειρά τους...". Να γιατί καμιά από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν πρόκειται να προτείνει μέτρα λογικής και διεθνούς δικαίου.

****

Για παράδειγμα, η όλη υπόθεση ξεκίνησε με σχεδόν την ομόφωνη καταγγελία των ακροτήτων του "Απελευθερωτικού Στρατού" των Αλβανών. Βέβαια το ότι αυτό ήταν άλλοθι για να αρχίσουν να ανακατεύονται πάλι στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, αποκαλύφτηκε όταν η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας επιχείρησε να επιβάλει το νόμο στη χώρα της και τότε όλοι παρίσταναν πως δεν καταλάβαιναν και πρότειναν μέτρα (και μέσω της Ομάδας Επαφής) που απομόνωναν ουσιαστικά τη Γιουγκοσλαβία. Η απόφαση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, αλλά και οι δηλώσεις των, Αμερικανών κύρια, εκπροσώπων, που μπαινόβγαιναν στο Κοσσυφοπέδιο, χρησιμοποίησαν όλη αυτή την περίοδο σαν φύλλο συκής τον υποτιθέμενο "διάλογο" μεταξύ της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας και των εκπροσώπων της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου. Ταυτόχρονα έκαναν τα πάντα για να ακυρωθεί ο διάλογος ή να χωρέσει από την "μπροστινή πόρτα" τους μεσολαβητές - διαιτητές του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα.

Τώρα, ενόψει της επόμενης Ομάδας Επαφής, παραβιάζοντας κάθε έννοια λογικής, θέλουν καλά και σώνει να "νομιμοποιήσουν" τη δράση των ενόπλων Αλβανών στο κυρίαρχο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας. Αν δεν ήταν έτσι ποτέ δε θα έβρισκε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φ. Νάνο, να βγει για πρώτη φορά και να υποστηρίξει ανοιχτά σαν "έκφραση αυτοάμυνας" τη δράση των ενόπλων. Ούτε να καλεί τους Αλβανούς να "υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα"... Ταυτόχρονα, η "Ουάσιγκτον Ποστ" προετοιμάζει για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινή γνώμη για ακόμα σκληρότερη στάση απέναντι στη Γιουγκοσλαβία στην επόμενη Ομάδα Επαφής...

*****

Και ενώ στήνεται ιμπεριαλιστικό παιχνίδι με απροκάλυπτα "σημαδεμένη τράπουλα", η ελληνική κυβέρνηση παριστάνει την άσχετη με φιλοδοξία να την αφήσουν να "κοιτά τα φύλλα" την ώρα της μοιρασιάς. Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ έχει κάθε συμφέρον η χώρα να μην ανάψει η στεγνή μπαρούτι της περιοχής των Βαλκανίων, η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει "κάρτα εισόδου" στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, προτείνοντας χώρο και διάθεση εγκατάστασης της Πολυεθνικής Βαλκανικής Ταξιαρχίας. Φτάνει μάλιστα αυτή τη μελλοντική εστία εμπλοκών να τη μετατρέπει σε πεδίο ανταγωνισμού με τις γειτονικές χώρες, κάνοντας έτσι το μεγαλύτερο χατίρι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που βρίσκονται με άλλο ένα "νήμα" στα χέρια, για να κατευθύνουν τις εξελίξεις στην όξυνση, ώστε να αρχίσουν τη μοιρασιά.

Οπωσδήποτε, τόσο στη φύση, όσο και στην κοινωνία δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο που να μην μπορεί, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να μετατραπεί στο αντίθετό του. Ο ιμπεριαλισμός μπορεί απροκάλυπτα να σχεδιάζει και να δρομολογεί τα χειρότερα. Μόνο αν αφεθεί μόνος του μπορεί να του γίνει το χατίρι. Οι λαοί της περιοχής, αλλά και του κόσμου ολόκληρου οφείλουν με συντονισμένες προσπάθειες να αποκαλύψουν και να ανατρέψουν τα σχέδια δίνοντας αληθινό νόημα στο δίκιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ειρήνη.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Το ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει επιλεγεί από τον ιμπεριαλισμό αυτή την εποχή σαν φιτίλι για να ξαναβάλει φωτιά στην περιοχή των Βαλκανίων, δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί πίσω από τα λόγια εκείνων που κόπτονται τάχα για την "ειρήνη", παρ' όλο που ακριβώς λόγω του υπάρχοντος συσχετισμού δύναμης δεν καταβάλλεται, έτσι και αλλιώς, καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές διαθέσεις


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΖΙΚΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν και τους ελεύθερους χώρους

- Τι επιδιώκει η Συντονιστική Επιτροπή από την ημερίδα που γίνεται στη Γεωπονική Σχολή αύριο, Τετάρτη, για τους ελεύθερους χώρους;

- Επιδιώκουμε να γνωρίσουν περισσότεροι πολίτες της Αθήνας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι χώροι, να μας ακούσουν οι αρμόδιοι και να πάρουν θέση. Επιλέξαμε μάλιστα την περιοχή του Ελαιώνα, επειδή έχει παραμείνει υποβαθμισμένη, οι χώροι πρασίνου δεν έχουν αξιοποιηθεί και μόνο οι υποσχέσεις έχουν μείνει. Αλλος στόχος της ημερίδας είναι να αναπτυχθεί η γνωριμία ανάμεσα στους κατοίκους και τους φορείς, να κατακτηθεί η ενότητα που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο αγώνας μας, όμως, δε σταματάει αύριο.

- Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης ελεύθερων χώρων; Ποιος ευθύνεται για αυτό;

- Γενικά στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων, και κυρίως στις περιοχές των Κυψέλης, Αμπελοκήπων, Πατησίων, οι οποίες είναι πυκνοκατοικημένες. Μεγάλο βάρος ευθύνης έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, που δεν έδωσαν καμία σημασία στο περιβάλλον, παίρνοντας αποφάσεις που ήταν καταστροφικές γι' αυτό. Σήμερα εμείς αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε τις αποφάσεις που αφορούν την καταστροφή και των τελευταίων ελεύθερων χώρων, όπως είναι το πάρκο στο Γουδί, το κτήμα Βεϊκου, το δάσος Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ελαιώνας και χώροι στους Αμπελόκηπους. Οσοι χώροι έχουν απομείνει σχεδιάζεται να τσιμεντοποιηθούν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το ιδιωτικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση παρακάμπτουν την ισχύουσα νομοθεσία και κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για να ιδιοποιηθούν τη γη που ανήκει σε εμάς, στα παιδιά μας.

- Πώς σχολιάζετε διάφορους που εμφανίζονται τελευταία ως υπερασπιστές των ελεύθερων χώρων της Αττικής, στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας;

- Η υποκρισία τους είναι φανερή, γιατί όλο αυτό τον καιρό δεν έχουν κάνει τίποτα ή έχουν θυσιάσει ακόμα και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί, αλλά να δεσμεύσει τους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν μέτρα και να κάνουν έργα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος προχωρά στην αλλαγή χρήσης γης στο Γουδί, επιτρέποντας την κατασκευή γηπέδου, ανοίγοντας το δρόμο στον Βαρδινογιάννη, χωρίς να πάρει υπόψη την ομάδα μελέτης του Πολυτεχνείου, τους πολίτες και την ανάγκη που έχουν για πράσινο. Τέτοιου είδους ενέργειες μας προκαλούν ανησυχίες και αγανάκτηση, αλλά χαράζουν και τη δική μας αγωνιστική πορεία.

- Ποιος είναι ο απολογισμός από τις προηγούμενες εκδηλώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής;

- Παρά το εμπάργκο που μας κάνουν τα ΜΜΕ, έχουμε κάνει λίγα, αλλά ουσιαστικά βήματα. Η πρώτη ημερίδα που έγινε στους Αμπελόκηπους το 1996 είχε θετικά αποτελέσματα. Οι σύλλογοι γνωριστήκαμε μεταξύ μας και συνειδητοποιήσαμε πόσο κοινοί είναι οι στόχοι μας. Τώρα αγωνιζόμαστε από καλύτερη θέση, είμαστε ενωμένοι, έχουμε συντονιστεί καλύτερα. Αποτέλεσμα της πρώτης ημερίδας ήταν η απόφαση για την αναδάσωση περίπου 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια.

Το Φλεβάρη του 1997 έγινε η δεύτερη ημερίδα στο Πολυτεχνείο, με θέμα τις επιπτώσεις της Ολυμπιάδας του 2004. Τότε εμείς κάναμε την αρχή, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε η "Πρωτοβουλία ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Οι πολίτες που παρακολούθησαν την ημερίδα ενημερώθηκαν ουσιαστικά, έμαθαν την αλήθεια. Διοργανώσαμε συζήτηση με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες από την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού. Σ' αυτή την κατεύθυνση δε θα πάψουμε να αντιστρατευόμαστε τα μεγάλα συμφέροντα, να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε.

Ε. Τζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ