ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος αρχιεπίσκοπος ο Δημητριάδος Χριστόδουλος

Νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας εκλέχτηκε χτες ο 59χρονος μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος.Η διαδικασία της εκλογής, που έλαβε χώρα στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών, ξεκίνησε περίπου στις 9 χτες το πρωί, είχε προηγηθεί από τις 6.30 θεία λειτουργία, και ολοκληρώθηκε εφτά ώρες μετά. Στη διαδικασία παρευρέθηκε, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γερ. Αρσένης.

Από τους 77 μητροπολίτες - εκλέκτορες, παρόντες ήταν οι 76, καθώς απουσίαζε ο Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες. Στην πρώτη ο Δημητριάδος Χριστόδουλος πήρε 23 ψήφους, ο Θηβών Ιερώνυμος 21 ψήφους, ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος 13 ψήφους, ο Βρεσθένης Δημήτριος 6 ψήφους, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος 4 ψήφους, ο Μεγάρων Βαρθολομαίος 4 ψήφους κλπ. Στη δεύτερη ο Χριστόδουλος πήρε 35 ψήφους, ο Ιερώνυμος 25 και ο Ανθιμος 13.Στην τρίτη ψηφοφορία πήραν αντίστοιχα 49, 20 και 4 ψήφους, ενώ υπήρχαν και 3 λευκά.

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939 και έχει σπουδάσει Νομική και Θεολογική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε διδακτορική διατριβή για την "ιστορική και κανονική θεώρηση του παλαιοημερολογιτικού ζητήματος" και μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ρωσικά. Σε ηλικία 28 ετών τοποθετήθηκε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και σε ηλικία 34 ετών, το 1974 επί Σεραφείμ, έγινε μητροπολίτης Δημητριάδος, θέση που την κατέχει μέχρι σήμερα.

Ως μητροπολίτης είναι από τους πιο προβεβλημένους από τα Μέσα Ενημέρωσης και αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ". Στην εκλογή του θεωρείται ότι συνέβαλαν οι σχέσεις του με τους μητροπολίτες Πειραιώς Καλίνικο και Καλαβρύτων Αμβρόσιο, καθώς και ισχυροί εξωεκκλησιαστικοί παράγοντες. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προκαλέσει εντύπωση η πρόσφατη επίσκεψη στη Μητρόπολη Δημητριάδος του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς,γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως επέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Ο ίδιος έχει τοποθετηθεί αρνητικά στη Συνθήκη Σένγκεν. Συμμετείχε μαζί με τον Ανθιμο στην επιτροπή που διαπραγματευόταν το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους. Οσον αφορά τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, εμφανίζεται να τηρεί μετριοπαθή στάση. Σε δηλώσεις που έκανε χτες αμέσως μετά την εκλογή του προανήγγειλε άνοιγμα της Εκκλησίας, ανανέωση και εκσυγχρονισμό εκ βάθρων και παρεμβάσεις στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας.

Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα από τον υπουργό Παιδείας και μετά ο νέος αρχιεπίσκοπος θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δώσει τη σχετική διαβεβαίωση. Ο Γερ. Αρσένης, σε δηλώσεις του μετά την εκλογή, χαρακτήρισε άψογες τις διαδικασίες, συνεχάρη το νέο αρχιεπίσκοπο και υπογράμμισε ότι "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως συνεργαστήκαμε και στο παρελθόν με τον αείμνηστο Σεραφείμ για το καλό του τόπου, την προώθηση των ιδεών της αγάπης της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου".

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έστειλε στον νεοεκλεγέντα αρχιεπίσκοπο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τονίζει: "Σας συγχαίρω για την εκλογή σας στη θέση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας". Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε σχετικό τηλεγράφημά του, συγχαίρει τον Χριστόδουλο και κάνει λόγο περί "προσφιλούς θυγατρός και αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας Ελλάδος". Επίσης συγχαρητήρια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων.

ΔΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Οχι" στη μετονομασία της Νέας Εγνατίας

Μεγάλος φίλος των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς ο αποθανών πρώην Πρόεδρος Κ. Καραμανλής

"Θεωρούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έναν άξιο ηγέτη της άρχουσας τάξης που εκπροσώπησε επάξια τα συμφέροντά της", τόνισε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα το θάνατο του κ. Κ. Καραμανλή, ο επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αγάπιος Σαχίνης,ο οποίος και επισήμανε ότι "χρειάζεται να περάσει χρόνος ώστε η ιστορία να κρίνει χωρίς συναισθηματισμούς και φορτίσεις, λόγω του θανάτου του, το πολιτικό έργο που διατέλεσε".

Στη συνεδρίαση που κάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τέθηκε σε ψηφοφορία η μετονομασία της Νέας Εγνατίας σε Λεωφόρο Κ. Καραμανλή, η έγκριση δαπάνης για κατασκευή ανδριάντα και διαμόρφωση χώρου όπου θα φιλοξενηθεί στην Αριστοτέλους στο χώρο μεταξύ Τσιμισκή και Μητροπόλεως, η κατάθεση ενός εκατομμυρίου στο ίδρυμα Κ. Καραμανλή αντί στεφάνου και η έγκριση των εξόδων μετάβασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου ψήφισε τις προτάσεις, εκτός του επικεφαλής της ΔΑΚ, ο οποίος τις καταψήφισε, πλην των εξόδων μετάβασης, ενώ πρότεινε να δοθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου στη Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη. Η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να στηθεί δίπλα στον ανδριάντα του Καραμανλή και ανδριάντας του Παπανδρέου κι όταν η παράταξη της ΝΔ δε δέχτηκε την πρόταση, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν την αποχή.

"Μεγάλος φίλος των ΗΠΑ"

O K. Καραμανλής "υπήρξε ένας μεγάλος φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και θα μας λείψει πολύ". Αυτό αναφέρεται στη συλλυπητήριο επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο για το θάνατο του Κ. Καραμανλή. Ο Πρόεδρος Καραμανλής, τονίζεται στην επιστολή, ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλο όραμα και διαρκή επιτεύγματα. Ο ρόλος του στην επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο σταθμό της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Οπως επίσης ο ρόλος του στην προαγωγή της εθνικής συμφιλίωσης και στην απάλειψη των πικριών (!) του εμφυλίου πολέμου! Τέλος, χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας τις προσπάθειες του Κ. Καραμανλή να βάλει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Σήμερα η... "παράσταση"

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να διαρρέει πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να "βάλει τα πράγματα στη θέση τους", μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, που, όπως σημειώνεται, τον "ενόχλησαν" εξαιρετικά, καθώς και τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα με τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", επ' αφορμή του νόμου για την "Ολυμπιακή".

Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα πάντα με συνεργάτες του, θα προκαλέσει όσους εμφανίζονται "δυσαρεστημένοι" να εμφανίσουν πρόταση άλλης πολιτικής, εφόσον διαθέτουν, αλλιώς θα τους καλέσει να πάψει το φαινόμενο της διαλυτικής "γκρίνιας" και θα επισημάνει την ανάγκη "συστράτευσης" ενόψει των "επερχόμενων μαχών". Στις προθέσεις του είναι η επανάληψη του ισχυρισμού πως η πολιτική του έχει την έγκριση του ελληνικού λαού και των οργάνων του κόμματος. Παράλληλα, στις σκέψεις του είναι να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δε θα δεχτεί όρους σε ό,τι αφορά την προώθηση της πολιτικής της καθώς δεν έχει ως αυτοσκοπό την κατοχή της εξουσίας. Η υφέρπουσα απειλή για εκλογές που ενυπάρχει σε μια τέτοια τοποθέτηση θα επιχειρηθεί να αντισταθμιστεί με αναφορές στις εκλογές που θα γίνουν, κανονικά, το 2000.

Από την πλευρά της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και χτες υποστηριζόταν ότι μέλη της θα παρέμβουν στη συνεδρίαση κάνοντας "αισθητό" το στίγμα της. Λεγόταν, πάντως, πως οι τόνοι θα καθοριστούν από τους τόνους που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Η Επιτροπή Σημάτων θα κρίνει τον "Αδέσμευτο Τύπο"

Δεν "έλυσε", τελικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας το "Γόρδιο Δεσμό" της ιδιοκτησίας του τίτλου του "Αδέσμευτου Τύπου", αφήνοντας το θέμα αυτό στην κρίση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων του υπουργείου Εμπορίου, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις 18 Μάη. Παρ' όλα αυτά, τόσο ο Δ. Ρίζος όσο και ο Κ. Μήτσης, εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εμφανίζονται δικαιωμένοι από τη χτεσινή δικαστική απόφαση. Ο μεν πρώτος τονίζει ότι η απόφαση τον αναγνωρίζει "ως αποκλειστικό δικαιούχο του σήματος "Αδέσμευτος Τύπος" και του τρόπου με τον οποίο αυτό αποτυπώνεται στην εφημερίδα", ο δε δεύτερος υποστηρίζει ότι από το δικαστήριο "κρίθηκε ότι η εταιρία "Αδέσμευτος Τύπος ΑΕ" καλώς χρησιμοποιεί τον τίτλο επί τέσσερα χρόνια, η δε επίκληση οποιουδήποτε δικαιώματος επ' αυτού από τον Δ. Ρίζο αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά μη ανεκτή από το δίκαιο".

Τι είναι ακριβώς η απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών Γ. Χοϊμέ, που οι δυο πλευρές ερμηνεύουν "κατά το δοκούν"; Απορριπτική ως προς την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δ. Ρίζου και ανακλητική ως προς την αντίστοιχη αίτηση του Κ. Μήτση. Ειδικότερα, το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη ουσιαστικά την αίτηση Ρίζου, γιατί αυτός "μολονότι πιθανολογείται ότι εξακολουθεί να είναι αποκλειστικός δικαιούχος του σήματος "Αδέσμευτος Τύπος", δεν εκθέτει στην αίτησή του πώς η εταιρία, εναντίον της οποίας στρέφεται, χρησιμοποιούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το σήμα του, περιοριζόμενος μόνο να αναφέρει ότι διατήρησε το αποκλειστικό του δικαίωμα στο σήμα αυτό και ότι δεν το έχει παραχωρήσει ή μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε τρίτο, ούτε στην εταιρία". Παράλληλα, το δικαστήριο ανακάλεσε τη διαδικασία συζήτησης της αίτησης Μήτση, με το σκεπτικό ότι παρόμοια αίτησή του είχε εκδικαστεί από άλλο δικαστή, του οποίου η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Προσφορές
  • Ο Στέφανος Ζένιος από τα Γιάννενα πρόσφερε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ιωαννίνων, 25.000 δρχ. για την ηρωική Κούβα και 10.000 δρχ. στη ΝΕ Ιωαννίνων.
  • Ο Κ.Α.Ν. πρόσφερε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ.
Περιοδεία σε Οινόφυτα και Εύβοια

Περιοδεία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο σε βιομηχανίες της περιοχής Οινοφύτων και Εύβοιας αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή.Συγκεκριμένα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί τη βιομηχανία ΣΝΑΪΝΤΕΡ (πρώην ΕΛΒΗΜ) και αύριο την ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΤ.

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ
Πολιτική εκδήλωση κομμουνιστικών κομμάτων

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Εργατική Πρωτομαγιά, τα κομμουνιστικά, εργατικά κόμματα: Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (PCE), Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP), Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας Τουρκίας/ΟΔΓ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας (PCPE), Κομμουνιστικό Κόμμα (Επανίδρυση) Ιταλίας (PRC) διοργανώνουν μεγάλη πολιτική εκδήλωση με σύνθημα: "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ".

Η εκδήλωση γίνεται αύριο Πέμπτη 30 του Απρίλη 1998 ώρα 7.30 μμ στο

Haus Gutleut, Rottweiler Platz,στη Φραγκφούρτη και θα αποτελέσει και μια εκδήλωση αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα - θα πάρει μέρος και εκπρόσωπος της κουβανικής πρεσβείας.

Θα μιλήσουν οι:

Ρολφ Κνεχτ,μέλος του προεδρείου του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Σέρτσιο Ριβέιρο,ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος ΠορτογαλίαςΓιάννης Θεωνάς,ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Λουίτσι Βίντσι,ευρωβουλευτής του Κομ. Κόμματος (Επανίδρυσης) ΙταλίαςΕνγκιν Ερκινερ,μέλος του ΤΚΕΡ/BRD (Τουρκία).

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ