ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι ΗΠΑ πιέζουν για μέτρα ενάντια στη Σερβία

ΡΩΜΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με ή χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων πέντε μελών της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες, σήμερα στη διάσκεψη της Ρώμης, να εφαρμόσουν σε βάρος της Σερβίας "πολιτική κινήτρων αλλά και κυρώσεων". Στο άλλο άκρο, η Μόσχα έκανε λόγο για την ύπαρξη μυστικών στρατοπέδων τρομοκρατών στην Αλβανία, απαιτώντας το "σφράγισμα των συνόρων". Οσο για το τι συμβαίνει στο Δυτικό Κόσσοβο... εκεί τα πράγματα εξελίσσονται στο πεδίο των συγκρούσεων, ενώ οι Αλβανοί ηγέτες της περιοχής εξακολουθούν - Ουάσιγκτον θελούσης... - να αρνούνται την παρουσία τους στο τραπέζι του διαλόγου με τους Σέρβους.

Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των μελών της "Ομάδας Επαφής" στη Ρώμη η αμερικανική αντιπροσωπεία σκοπεύει να ανακτήσει το "χαμένο έδαφος" από την περασμένη συνάντηση της Βόννης και να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις - κυρίως προς την πλευρά του Βελιγραδίου, εννοείται... - ώστε να προχωρήσουν Σέρβοι και Αλβανοί του Κόσσοβου στο τραπέζι ενός διαλόγου που θα έχει προηγουμένως στηθεί, κατά τα φαινόμενα, σε "αμερικανικά" πόδια. Γνωρίζοντας, μάλιστα, τις αντιρρήσεις του Μιλόσεβιτς έναντι του προσώπου του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλεθ, για τη θέση του ξένου μεσολαβητή, οι Αμερικανοί είναι "πρόθυμοι" να βρουν αντικαταστάτη του. Σε άλλη περίπτωση, που οι Σέρβοι εξακολουθήσουν να αρνούνται την παρουσία του ξένου "μεσολαβητή", τότε η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προτείνει και να εφαρμόσει νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, ακόμη και εάν οι υπόλοιποι σύμμαχοι προτιμήσουν να απέχουν από τη λήψη σκληρών μέτρων.

Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Γουόρεν Ζίζερμαν, δήλωνε χαρακτηριστικά σε αρθρογράφο του ΤΑΪΜ πως οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν την αυτονόμηση του Κόσσοβου μέσα στο πλαίσιο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας παρά την ανεξαρτητοποίησή του. Ωστόσο, το γεγονός ότι δε φαίνονται διατεθειμένες να χτυπήσουν το μαχαίρι στο κόκαλο, επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, τον αφοπλισμό και όχι τον εξοπλισμό των Αλβανών αυτονομιστών, δείχνει πως οι πραγματικές προθέσεις είναι πολύ διαφορετικές και πιο κοντά στα σχέδια που επιμένουν, όχι μόνον σε έναν νέο διαμελισμό της Σερβίας αλλά και σε αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων...

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχτηκε πως η αμερικανική πρόταση για την επιβολή νέων κυρώσεων "είναι σκληρότερη" από τη στάση των Ευρωπαίων και ότι όλες οι πλευρές θα επιχειρήσουν να βρουν μία κοινή προσέγγιση.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν "λιγότερο από συνολικώς θετικά" στην αμερικανική πρωτοβουλία νέων (κυρίως οικονομικών) κυρώσεων, δήλωνε χτες αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σαν να ήθελε όχι μόνον να επιβεβαιώσει τις ευρωπαϊκές αμφιβολίες και δισταγμούς, αλλά και να εστιάσει την προσοχή στη διάθεση της Ουάσιγκτον να υλοποιήσει τις απειλές των νέων κυρώσεων. Μάλιστα, ανώνυμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε πως οι ΗΠΑ "είναι διατεθειμένες να δράσουν από μόνες τους εάν η Ομάδα Επαφής δε συμφωνήσει σε πακέτο μέτρων και αντιποίνων"... Η ρωσική "οπτική" στο Κόσσοβο

Η Αλβανία διαθέτει στρατόπεδα για την εκπαίδευση "τρομοκρατών" που στέλνονται στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ, στη διάρκεια δηλώσεών του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

"Κατέχουμε πληροφορίες που υποστηρίζουν πως υπάρχουν στρατόπεδα για την εκπαίδευση τρομοκρατών στην Αλβανία", είπε ο Πριμακόφ, χωρίς ωστόσο να προβεί σε άλλες, λίαν ενδιαφέρουσες, λεπτομέρειες... Εξήγησε πάντως πως η Ρωσία επιθυμεί το σφράγισμα των συνόρων ανάμεσα στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να εμποδιστεί το λαθρεμπόριο όπλων και η διέλευση ένοπλων Αλβανών, ενώ προέβλεψε πως η "απόσχιση του Κόσσοβου από τη Σερβία ίσως οδηγήσει σε έναν πόλεμο ακόμη πιο καταστροφικό από εκείνον της Βοσνίας"... Ολοκλήρωσε λέγοντας πως η "δημιουργία ενός νέου κράτους (του Κόσσοβου) αντιβαίνει προς τα σερβικά συμφέροντα, την ιστορική δικαιοσύνη και τη σταθερότητα".

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν,έκανε νέα έκκληση προς την αλβανική πλευρά να συμμετάσχει σ' ένα διάλογο "χωρίς προϋποθέσεις" με τις σερβικές αρχές, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

Η εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου συνεχίζονται τα μεμονωμένα ένοπλα επεισόδια. Στη μεθοριακή γραμμή με την Αλβανία, οι άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού βρίσκονται σε ετοιμότητα και σχεδόν καθημερινά εντοπίζουν ομάδες Αλβανών που επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα μεταφέροντας από την Αλβανία μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Το ενημερωτικό κέντρο του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα,υποστηρίζει ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός προχώρησε προχτές σε μεγάλη επιχείρηση στα χωριά Βοξ και Χουλάι στην περιοχή μεταξύ της Τζάκοβιτσα και του Ντέτσανι.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός χρησιμοποίησε βαριά όπλα και πως στην περιοχή φτάνουν ενισχύσεις του στρατού και της αστυνομίας. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν αναφέρει τίποτε γι' αυτές τις επιχειρήσεις, ενώ οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 12 νεκροί.

Πάντως, χτες 13 αλβανικά πολιτικά κόμματα οργάνωσαν στην Πρίστινα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή περίπου 7.000 ατόμων. Οι διαδηλωτές σχημάτιζαν με το χέρι τους το σήμα της νίκης, κρατούσαν σημαίες της Αλβανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φώναζαν "Ελευθερία", "Ανεξαρτησία", "Ντετσάνι", "Ντρένιτσα".

Εξάλλου, χτες πηγές της σερβικής αστυνομίας ανακοίνωσαν πως στη διάρκεια επίθεσης Σέρβων αστυνομικών κατά διοικητικού κέντρου Αλβανών τρομοκρατών στο χωριό Γκλοντζάνε σκοτώθηκαν οκτώ άτομα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυνση των τόνων και αντεγκλήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ .-

Εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης συνόδου του Λονδίνου στα τέλη της βδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ θα έχει, κατ' αρχάς, ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ανεβάζει τους τόνους κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για "μεροληψία υπέρ των Παλαιστινίων καθώς ζητείται μόνο από το Ισραήλ να επιδείξει ευελιξία και να κάνει υποχωρήσεις". Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από το 13% της Δυτικής Οχθης και κατηγόρησε τους Παλαιστινίους για αδιαλλαξία. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι κατέστησε σαφές και στον Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος του άσκησε σοβαρές πιέσεις, ότι οι συνομιλίες του Λονδίνου θα καταλήξουν σε αδιέξοδο αν ζητηθούν υποχωρήσεις μόνο από το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συγχαίρει, μέσα από δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ" τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την απεμπλοκή της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Κλίντον εκτιμά ότι "ο Αραφάτ έχει ξεκαθαρισμένες εδαφικές διεκδικήσεις, τις οποίες δέχτηκε να τροποποιήσει και αυτό αποδεικνύει ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ειλικρινά να προχωρήσουν μπροστά". Συνεχίζοντας ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική και αποτελεσματική τη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στη "Χαμάς" τους τελευταίους μήνες και καταλήγει ότι οι ενέργειες αυτές έχουν ενισχύσει την "αξιοπιστία του Γιάσερ Αραφάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Αλβανοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία

Αλβανοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ανθρώπινα πειραματόζωα...

ΟΣΛΟ.-

Οι νέες αποκαλύψεις σουηδικής εφημερίδας για πειράματα στείρωσης με ραδιενέργεια, αποτελούν τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των αποκαλύψεων για αναγκαστικές, ναζιστικού τύπου στειρώσεις που έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τον πόλεμο και κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες.

Νορβηγοί και Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποιούσαν ραδιενέργεια για πειράματα στείρωσης ψυχασθενών σε νορβηγικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποκάλυψε χτες η εφημερίδα "Ντάγκμπλαντετ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όσοι κρίνονταν διανοητικά καθυστερημένοι ή ασθενείς, χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα για να δοκιμαστούν οι βιολογικές και γενετικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας Χ στο ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα πειράματα διενεργήθηκαν από τα ινστιτούτα Γκάουσταντ, Ρικσχόσπιταλ και Ουλεβάαλ, στο Οσλο, κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60. Είναι πάντως άγνωστος ο αριθμός των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα μετά τον πόλεμο. "Μεταξύ άλλων, οι διανοητικά καθυστερημένοι ή ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν για πειράματα ευνουχισμού με ακτίνες Χ, μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι ναζιστές γιατροί κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στα στρατόπεδα του Αουσβιτς και του Ράβενσμπρικ", συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τα πειράματα έγιναν με τη συνεργασία των Αμερικανών "σε υψηλότατο επίπεδο" και ο τότε διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών, Καρλ Εβανγκς, προέτρεπε τους Νορβηγούς γιατρούς να επιδιώξουν οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των πειραμάτων και - πάντα κατά το άρθρο της "Ντάγκμπλαντετ" - δημόσιες έρευνες στις ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει ότι οι αμερικανικές αρχές χρηματοδότησαν γύρω στα 4.000 τέτοια πειράματα σε ανθρώπους, στο διάστημα μεταξύ 1944 - 1994.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ